Προτείνω ένα γνωστό, με την έννοια ότι υπάρχει σε αρκετά βιβλία, πρόβλημα ελαχιστοποίησης.
Αν είναι μία χορδή κύκλου και ένα σημείο στο τόξο ,
(δεν έχει σημασία αν το βρίσκεται στο μικρότερο ή στο μεγαλύτερο τόξο),
τότε για είναι το άθροισμα ελάχιστο, πρέπει το σημείο να είναι το μέσο του τόξου .
Ας περιμένουν οι "μεγάλοι" 3 με 4 ημέρες. Μετά, πυρ κατά βούληση.
Επαναφορά.
Ας μου επιτρέψει ο φίλος Αντρέας ως εισηγητής του θέματος να γενικευθεί (δίκην δεύτερου ερωτήματος) ως εξής :
Σε ποια θέση επί του τόξου πρέπει να «βρεθεί» το σημείο , ώστε το άθροισμα να λαμβάνει την Μέγιστη τιμή (*), όταν δοθέντες θετικοί αριθμοί;
(*) Ο Θανάσης (KARKAR) είχε δίκιο (κατά την προσωπική μου άποψη) στην επισήμανση (p.m.) ότι θα έπρεπε να ζητούσαμε το μέγιστο (εκτός και αν θέλαμε να "πέσουμε" σε κανά άκρο).
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
S.E.Louridas έγραψε:Επαναφορά.
Ας μου επιτρέψει ο φίλος Αντρέας ως εισηγητής του θέματος να γενικευθεί (δίκην δεύτερου ερωτήματος) ως εξής :
Σε ποια θέση επί του τόξου πρέπει να «βρεθεί» το σημείο , ώστε το άθροισμα να λαμβάνει την Μέγιστη τιμή, όταν δοθέντες θετικοί αριθμοί;
Για την γενική αυτή περίπτωση που αναφέρθηκα και εν τάχει «καταθέτω» (δείτε στο σχήμα και την εκεί ισότητα) ότι:
Αν προκύψει όπως έχουμε στο σχήμα κάτω, το ζητούμενο μέγιστο επιτυγχάνεται όταν το σημείο ταυτισθεί με το σημείο
Αν το ζητούμενο μέγιστο επιτυγχάνεται όταν το σημείο ταυτισθεί με το σημείο
Παρατήρηση:
Όταν έχουμε (περίπτωση Ανδρέα ) τότε παίρνουμε αποκλειστικά
Συνημμένα
vvvv.ggb.png (14.14 KiB) Προβλήθηκε 474 φορές
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.