Ενδιαφέρουσα συναρτησιακή!

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Ενδιαφέρουσα συναρτησιακή!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Να προσδιορίσετε όλες τις συναρτήσεις f:\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R} τέτοιες ώστε \displaystyle{f(xy+(f(x))^2)=f(f(x))f(x+y),} για κάθε x,y \in \mathbb{R}.
Θανάσης Κοντογεώργης
Παναγιώτης 1729

Re: Ενδιαφέρουσα συναρτησιακή!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παναγιώτης 1729 »

Προφανής λύση είναι η μηδενική συνάρτηση. Θα αναζητήσουμε τις υπόλοιπες λύσεις.
-Αν δεν υπάρχει c με f(c)=0, για x=0 έχω \displaystyle f(y)=\frac{f(f^(0))}{f(f(0))}=a και με αντικατάσταση βρίσκω a=1, δεκτή λύση.
Αν f(c)=0 για κάποιο c, τότε για x=c,y=0 έχω f(0)=0.
Για x=c έχω f(cy)=0. Αφού η συνάρτηση που ψάχνουμε δεν είναι η μηδενική πρέπει c=0. Άρα, η f έχει μοναδική ρίζα.
Αν για κάποιο α είναι f(f(a))=0, τότε f(a)=0, άρα a=0.
Για ένα μη μηδενικό x θέτω \displaystyle y'=\frac{f^2(x)}{-x} και η αρχική δίνει f(x+y')f(f(x))=0, άρα f(x+y')=0, άρα \displaystyle 0=x+y'=x-\frac{f^2(x)}{x}. Άρα, f^2(x)=x^2. Ο τύπος αυτός ισχύει και για x=0, άρα για κάθε x.
Από εδώ έχουμε 3 περιπτώσεις:
-f(x)=x για κάθε x. (δεκτή)

-f(x)=-x για κάθε x. (δεκτή)

-Έστω ότι f(x_0)=x_0, f(x_1)=-x_1 για κάποια x_0,x_1 (μη μηδενικά).
H αρχική γίνεται f(x(x+y))=f(f(x))f(x+y). Για y=z-x έχω f(xz)=f(z)f(f(x))=f(x)f(f(z)) (*) (με αλλαγή των x,z). Αν οι x,z είναι μη μηδενικοί, τότε \displaystyle \frac{f(f(x))}{f(x)}=\frac{f(f(z))}{f(z)}=k, άρα f(f(x))=kf(x).
Τότε εύκολα προκύπτει k=1, δηλαδή f(f(x))=f(x).
H * γράφεται f(xz)=f(x)f(z), άρα x^2=f^2(x)=f(x^2), που οδηγεί στην f(x)=x για x\geq{0}.
Άρα, x_1<0. Τότε ο τυχαίος z<0 έχει \displaystyle f(z)=f(x_1)f(\frac{z}{x_1})=-x_1\frac{z}{x_1}=-z=|z| (αφού \frac{z}{x_1}>0).
Άρα,f(x)=|x|, δεκτή (εύκολη επαλήθευση.)
Λώλας Παναγιώτης
socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Ενδιαφέρουσα συναρτησιακή!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Μπορούμε άραγε να προσδιορίσουμε όλες τις συναρτήσεις f:\mathbb{R}^+ \rightarrow \mathbb{R}^+ τέτοιες ώστε \displaystyle{f(xy+(f(x))^2)=f(f(x))f(x+y),} για κάθε x,y \in \mathbb{R}^+.
(Το έθεσα και εδώ: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 9&t=623189)
Θανάσης Κοντογεώργης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης