Πολυώνυμο με μόνο πραγματικές ρίζες!

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Πολυώνυμο με μόνο πραγματικές ρίζες!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

Ελπίζω να μην έχει προταθεί άλλη φορά:

Να βρεθούν όλα τα πολυώνυμα με συντελεστές από το σύνολο \displaystyle{\{-1,1\},} τα οποία έχουν όλες τους τις ρίζες πραγματικές.
Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Πολυώνυμο με μόνο πραγματικές ρίζες!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS »

Αν \displaystyle{p_n=x^n\pm x^{n-1}\pm...\pm x\pm 1=x(x^{n-1}\pm x^{n-2}\pm...\pm x\pm 1)\pm 1=xp_{n-1}\pm 1} μαζι με το αντίθετο του είναι τα ζητούμενα νιοστού βαθμού

Αν \displaystyle{p=x-1,q=x+1}
1ου βαθμού είναι τα \displaystyle{p,q,-p,-q}
2ου βαθμού είναι τα (με όλες τις ρίζες πραγματικές) \displaystyle{xp-1,xq-1,1-xp,1-xq}
3ου βαθμού είναι τα (με όλες τις ρίζες πραγματικές) \displaystyle{p^2q,q^2p,-p^2q,-q^2p}
4ου βαθμού είναι τα (με όλες τις ρίζες πραγματικές) δεν υπάρχουν

άρα τα 12 προηγούμενα είναι όλα
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman »

Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τη λύση του Ροδόλφου παραπάνω παρά το ότι καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα με το δικό μου. Ροδόλφε αν μπορείς γράψε τις σκέψεις σου λίγο πιο αναλυτικά.

Δίνω και τη δική μου προσέγγιση στο θέμα:

Σύμφωνα με τους γενικευμένους τύπους Vieta αν r_1,r_2,\ldots , r_n οι ρίζες του πολυωνύμου P(x) και επειδή οι ρίζες είναι ίδιες με εκείνες του -P(x) ισχύει (χωρίς βλάβη της γενικότητας) ότι:

P(x)=x^n-S_1x^{n-1}+S_{2}x^{n-2}+\cdot + (-1)^nS_n όπου

\displaystyle {S_1=\sum_{i=1}^n r_i}

S_2=\displaystyle\sum_{\begin{matrix} 
1\leq i,j\leq n\\ i\neq j 

\end{matrix}}\left(r_ir_j\right)

\vdots

S_n=r_1r_2\cdots r_n

Τότε ισχύει 0\leq \displaystyle\sum_{1\leq i \leq n} r_1^2=S_1^2-2S_2=1-2S_2 άρα S_2\leq \displaystyle\frac{1}{2} οπότε S_2=-1 άρα \displaystyle\sum_{1\leq i \leq n} r_1^2=3

Από την ανισότητα ΑΜ-ΓΜ έχουμε: \displaystyle\frac{r_1^2+r_2^2+\cdots + r_n^2}{n}\geq \sqrt[n]{\left(r_1r_2\cdots r_n)^2} δηλαδή n\leq 3.

άρα το πολυώνυμο P(x) είναι το πολύ 3ου βαθμού. Η υπόθεση ισχύει φανερά για τα 4 πολυώνυμα 1ου βαθμού. Από τα 4 πολυώνυμα 2ου βαθμού της παραπάνω μορφής (με συντελεστή 1 του μεγιστοβάθμιου όρου), τα 2 τα οποία έχουν S_2=-1 είναι τα x^2+x-1 και x^2-x-1 τα οποία ικανοποιούν τις συνθήκες του προβλήματος. Συνεπώς έχουμε κι άλλα 2 πολυώνυμα 2ου βαθμού με τις ίδιες ρίζες (εκείνα που είναι αντίθετα των παραπάνω). Συνεπώς έχουμε συνολικά 4 πολυώνυμα 2ου βαθμού που ικανοποιούν τις συνθήκες. Τέλος, από τα 8 πολυώνυμα 3ου βαθμού της παραπάνω μορφής, τα 4 τα οποία έχουν S_2=-1 είναι τα x^3+x^2-x+1, \ x^3+x^2-x-1, \ x^3-x^2-x+1, \ x^3-x^2-x-1 εκ των οποίων μόνο τα x^3+x^2-x-1, \ x^3-x^2-x+1 ικανοποιούν τις υποθέσεις του προβλήματος (τα 2 υπόλοιπα μπορούμε να δείξουμε με χρήση π.χ. παραγώγων ότι έχουν μόνο μία πραγματική ρίζα). Συνεπώς έχουμε 4 πολυώνυμα 3ου βαθμού τα οποία ικανοποιούν τις συνθήκες του προβλήματος.

Άρα τελικά το σύνολο των ζητούμενων πολυωνύμων είναι 4+4+4=12.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

ευχαρίστως Αλέξανδρε να είμαι πιο αναλυτικός

ισχυρισμός
τα ζητούμενα πολυώνυμα παράγει η αναδρομική σχέση \displaystyle{p_n(x)=\pm x p_{n-1}(x)\pm1} [1]
αυτή προκύπτει από το \displaystyle{{p_n(x)=\pm x^n\pm x^{n-1}\pm...\pm x\pm 1=x(\pm x^{n-1}\pm x^{n-2}\pm...\pm x\pm 1)\pm 1=xp_{n-1}(x)\pm 1}, n=degp_n(x),n=1,2,...}

επιπλέον θέλουμε κάθε \displaystyle{p_n(x)} να έχει όλες του τις ρίζες πραγματικές [2]

για \displaystyle{n=1} τα \displaystyle{p_1(x)} είναι τα \displaystyle{\pm x\pm 1} ονομάζοντας \displaystyle{p=x+1,q=x-1} τα \displaystyle{p_1(x)} είναι τα \displaystyle{p,q,-p,-q}

από εδώ και πέρα δουλεύει η αναδρομική [1] μαζί με την [2] οπότε από τα 8 πολυώνυμα που δίνει η [1] κατάλληλα λογω της [2] είναι μόνο τα \displaystyle{xp-1 ,xq-1,1-xp,1-xq}
φθάνω έτσι στο \displaystyle{n=4} όπου παρατηρώ ότι κανένα από τα \displaystyle{p_4(x)} δεν είναι κατάλληλο λόγω της [2]
οπότε η [1] + [2} σταμάτησαν να παράγουν πολυώνυμα άρα δεν υπάρχουν άλλα
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

Ροδόλφε υπάρχει πρόβλημα νομίζω με την λύση σου. Αν p_n ένα πολυώνυμο βαθμού n με συντελεστές \pm 1 και μόνο πραγματικές ρίζες τότε σύμφωνοι έχουμε p_n = xp_{n-1} \pm 1 όπου το p_{n-1} είναι πολυώνυμο βαθμού n-1 με συντελεστές \pm 1. Γιατί όμως πρέπει και αυτό να έχει μόνο πραγματικές ρίζες;
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Έχεις δίκιο Δημήτρη
Θα προσπαθήσω να δω αν "σώζεται" η απόδειξή μου
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

προσπάθεια να σωθεί η απόδειξή μου(δεν ξέρω αν είναι επιτυχής)

το \displaystyle{p_{n-1}} είναι το πηλίκο της διαίρεσης \displaystyle{p_n:x}. Άρα ΜΟΝΑΔΙΚΟ αν δίνονται ο διαιρετέος ,ο διαιρέτης και το υπόλοιπο Αν πάμε την διαδικασία ένα βήμα πίσω (και τελικά μέχρι το 1) το \displaystyle{p_{n-1}} έχει επιλεγεί ώστε να έχει όλες τις ρίζες πραγματικές. Δεν μπορεί λοιπόν το \displaystyle{p_n}που ορίζεται πλήρως από τις ρίζες του να τις έχει όλες πραγματικές και το \displaystyle{p_{n-1}} να έχει μιγαδική ρίζα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες