Εύκολη συναρτησιακή

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

gavrilos

Εύκολη συναρτησιακή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Να προσδιορίσετε όλες τις γνησίως αύξουσες συναρτήσεις \displaystyle{f:\mathbb{R}\Rightarrow \mathbb{R}} τέτοιες ώστε \displaystyle{f(x+f(y))=f(x+y)+1}.
Γιώργος Γαβριλόπουλος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Re: Εύκολη συναρτησιακή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

gavrilos έγραψε:Να προσδιορίσετε όλες τις γνησίως αύξουσες συναρτήσεις \displaystyle{f:\mathbb{R}\Rightarrow \mathbb{R}} τέτοιες ώστε \displaystyle{f(x+f(y))=f(x+y)+1}.
Αφού είναι γνησίως αύξουσα θα είναι και ένα προς ένα.

Για x=0 έχω: f(f(y))=f(y)+1, (1)

Για x=1 έχω: f(1+f(y))=f(1+y)+1, (2)

\displaystyle{(1) \Rightarrow f(f(f(y))) = f(f(y) + 1)\mathop  \Rightarrow \limits^{\left( 1 \right),\left( 2 \right)} f(f(y)) + 1 = f(y + 1) + 1 \Rightarrow f(f(y)) = f(y + 1)\mathop  \Rightarrow \limits^{1 - 1} f(y) = y + 1,y \in \mathbb{R}}

Η συνάρτηση f(x)=x+1,x \in \mathbb{R} είναι δεκτή αφού επαληθεύει.
Χρήστος Κυριαζής
gavrilos

Re: Εύκολη συναρτησιακή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Λίγο διαφορετικά όπως την έλυσα εγώ:

Για \displaystyle{x=0}.έχουμε \displaystyle{f(f(y))=f(y)+1\Leftrightarrow f(f(x))=f(x)+1}.

Για \displaystyle{y=0} έχουμε \displaystyle{f(x+f(0))=f(x)+1=f(f(x))} κι επειδή η συνάρτηση είναι \displaystyle{1-1} θα είναι \displaystyle{f(x)=x+f(0)}.

Άρα \displaystyle{f(x+f(y))=x+f(y)+f(0)=x+y+2f(0)} και \displaystyle{f(x+y)+1=x+y+1+f(0)}.

Επειδή οι παραπάνω είναι τα δύο μέλη της αρχικής ισότητας θα έχουμε \displaystyle{x+y+2f(0)=x+y+1+f(0)\Leftrightarrow f(0)=1\Leftrightarrow f(x)=x+1}.
Γιώργος Γαβριλόπουλος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 1 επισκέπτης