Πολυώνυμα

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

s.kap
Επιμελητής

Πολυώνυμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap »

Καλησπέρα σε όλους
Ένα όμορφο (έτσι μου φαίνεται εμένα τουλάχιστον) πρόβλημα:
Να βρεθούν όλα τα πολυώνυμα p(x) με πραγματικούς συντελεστές, για τα οποία p(1)=1 και
e^{p(x)}=p(e^x), \forall x\in \mathbb{R}
Φιλικά
Σπύρος Καπελλίδης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Πολυώνυμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

s.kap έγραψε:Καλησπέρα σε όλους
Ένα όμορφο (έτσι μου φαίνεται εμένα τουλάχιστον) πρόβλημα:
Να βρεθούν όλα τα πολυώνυμα p(x) με πραγματικούς συντελεστές, για τα οποία p(1)=1 και
e^{p(x)}=p(e^x), \forall x\in \mathbb{R}
Φιλικά

Πολύ ενδιαφέρον.

Υπόδειξη:
Για θετικό πρώτο συντελεστή, έστω ότι το p έχει βαθμό \ge 2.
Εξετάζουμε το όριο στο άπειρο του 1 = \frac{e^{p(x)}}{p(e^x)}.
Θα μας βγάλει σε άτοπο.
Όμοια στη περίπτωση του αρνητικού πρώτου συντελεστή.
Μένει να εξετάσουμε τα p(x) = ax + b.
Κάνουμε παρόμοια μελέτη ορίου. Θα βγάλει a = 1.
achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas »

Άλλος τρόπος:

Από την υπόθεση, βλέπουμε ότι πρέπει \displaystyle{p(0)=0}, κι άρα \displaystyle{p(x)=xq(x)} για κάποιο πολυώνυμο \displaystyle{q(x)\in \mathbb{R}[x]}.

Τότε είναι

\displaystyle{e^{x(q(x)-1)}=q(e^x)}.

Επαγωγικά αποδεικνύεται ότι \displaystyle{q(a_n)=1} για κάθε \displaystyle{n\geq 0},

όπου η ακολουθία \displaystyle{\{a_n\}_{n\geq 0}} ορίζεται ώς εξής:

\displaystyle{a_0=1}, \displaystyle{a_{n+1}=e^{a_n}} για \displaystyle{n=0,1,2,\dots}.

Συνεπώς, \displaystyle{q(x)=1} για κάθε \displaystyle{x\in \mathbb{R}}, κι άρα \displaystyle{p(x)=x} για κάθε \displaystyle{x\in \mathbb{R}}.

Φιλικά,

Αχιλλέας
s.kap
Επιμελητής

Και η δική μου λύση μοιάζει πολύ με αυτή του Αχιλλέα:
Θεωρώ την ακολουθία a_n με a_1=1 και a_{n+1}=e^{a_n}. Η ακολουθία αυτή είναι γνησίως αύξουσα, γιατί a_{n+1}=e^{a_n}>a_n
Αφ' ετέρου έχουμε p(a_1)=p(1)=1=a_1. Αν p(a_n)=a_n, τότε p(a_{n+1})=p(e^{a_n})=e^{p(a_n)}=e^{a_n}=a_{n+1} , άρα p(a_n)=a_n,\forall n. Συνεπώς το πολυώνυμο p(x)-x, έχει ρίζες όλους τους όρους της a_n, άρα p(x)-x=0\Rightarrow p(x)=x, \forall x \in \mathbb{R}
Φιλικά
Σπύρος Καπελλίδης
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

Μια διαφορετική απάντηση έξω από τα σχολικά/ολυμπιακά πλαίσια.

Αν ο Σπύρος μας έλεγε ότι η ισότητα ισχύει για κάθε x \in \mathbb{C}. Τότε τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Αν z \neq 0 ήταν μια ρίζα του p θα υπήρχε x \in \mathbb{C} ώστε e^x = z και άρα 0 = p(z) = p(e^x) = e^{p(x)}, άτοπο. Άρα πρέπει p(x) = Cx^n για κάποια C \neq 0 και n \in \mathbb{N} και επειδή p(1) = 1 πρέπει C = 1. Αλλά τότε e^{x^n} = e^{nx} για κάθε x \in \mathbb{C} και άρα πρέπει n=1.

Μπορούμε από τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Σπύρος να συμπεράνουμε ότι η ισότητα ισχύει για κάθε x \in \mathbb{C}; Η απάντηση είναι ναι και είναι άμεση συνέπεια του identity theorem (πως λέγεται στα ελληνικά;) της μιγαδικής ανάλυσης.
s.kap
Επιμελητής

Demetres έγραψε: Μπορούμε από τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Σπύρος να συμπεράνουμε ότι η ισότητα ισχύει για κάθε x \in \mathbb{C}; Η απάντηση είναι ναι και είναι άμεση συνέπεια του identity theorem (πως λέγεται στα ελληνικά;) της μιγαδικής ανάλυσης.
Δημήτρη καλησπέρα. Το θεώρημα που αναφέρεις το βρήκα στο βιβλίο "Θεωρία Μιγαδικών συναρτήσεων μιας μεταβλητής" του Σ. Νεγρεπόντη (Αρχαία έκδοση, συλλεκτικής αξίας του 1977, αλλά νομίζω πως και στις νεότερες εκδόσεις δεν θα έχει αλλάξει την ονομασία), ως " Αρχή της αναλυτικής συνεχίσεως".
Φιλικά
Σπύρος Καπελλίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης