Θεώρημα Zeckendorf

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

Άβαταρ μέλους
AlexandrosG
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 22, 2009 5:31 am
Επικοινωνία:

Θεώρημα Zeckendorf

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlexandrosG »

Να αποδείξετε ότι κάθε φυσικός γράφεται με μοναδικό τρόπο ώς άθροισμα διαφορετικών μη διαδοχικών αριθμών Fibonacci.
dement
Διευθύνον Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1419
Εγγραφή: Τρί Δεκ 23, 2008 10:11 am

Re: Θεώρημα Zeckendorf

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dement »

Για να δουμε. Αποδεικνυουμε τη μοναδικοτητα.

Εστω n ο ελαχιστος φυσικος που μπορει να γραφει ως δυο διαφορετικα αθροισματα μη διαδοχικων ορων Fibonacci. Εστω F_k ο ελαχιστος ορος του πρωτου και F_l ο ελαχιστος ορος του δευτερου αθροισματος, και εστω l \geq k. Τοτε, με τον αναδρομικο τυπο, μπορουμε να γραψουμε τον F_l ως F_k + x, οπου το x ειναι η 0 η αθροισμα μη διαδοχικων ορων Fibonacci που περιλαμβανει ακριβως εναν απο τους F_{k-1}, F_k, F_{k+1}. Ετσι, εχουμε τροπο να γραψουμε και τον n - F_k ως δυο διαφορετικα αθροισματα αντιβαινοντας στην υποθεση του ελαχιστου, οποτε εχουμε ατοπο.

Τωρα αποδεικνυουμε το 'καθε'.

Ο αριθμος F_{n+1} - 1 (οπου F_n ορος της ακολουθιας Fibonacci 1,2, 3,5,...) ειναι ο αριθμος των τροπων με τους οποιους μπορουμε να επιλεξουμε αντικειμενα απο n κουτια, το πολυ ενα ανα κουτι, χωρις να χρησιμοποιησουμε διαδοχικα κουτια. Αυτο αποδεικνυεται ευκολα με επαγωγη και την ιδιοτητα Fibonacci.

Ετσι, με τους αριθμους Fibonacci μικροτερους η ισους του F_n μπορουμε να φτιαξουμε F_{n+1} - 1 αθροισματα χωρις να χρησιμοποιησουμε διαδοχικους ορους.

Επισης, ολα αυτα τα αθροισματα θα ειναι μικροτερα του F_{n+1} που αποδεικνυεται επισης με επαγωγη (αν το αθροισμα δεν περιεχει τον F_n θα ειναι μικροτερο του F_n, ενω αν τον περιεχει δε θα περιεχει τον F_{n-1} και θα ειναι ετσι μικροτερο του F_{n-1} + F_n = F_{n+1}).

Ετσι, τα αθροισματα που μπορουμε να φτιαξουμε θα ειναι ακριβως οι φυσικοι αριθμοι μικροτεροι του F_{n+1} (λογω μοναδικοτητας).

Δημητρης Σκουτερης
Δημήτρης Σκουτέρης

Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης