Θεώρημα Nagel με Αντιστροφή

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2

ΕΚτζ

Θεώρημα Nagel με Αντιστροφή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΕΚτζ » Παρ Αύγ 21, 2015 1:30 pm

Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να μπει σε αυτό το φάκελο, διότι είναι αρκετά εύκολο αν αντιστρέψει κανείς με τον κατάλληλο πόλο και λόγο.

Να αποδειχθεί με τη χρήση αντιστροφής ότι οι ακτίνες της περιγεγραμμένης περιφέρειας ενός τριγώνου, που αντιστοιχούν στις κορυφές του είναι αντίστοιχα κάθετες στις πλευρές του ορθικού τριγώνου.

Μου φάνηκε κομψή απόδειξη και ήθελα να τη μοιραστώ.

Βαγγέλης Τζίμας
raf616

Re: Θεώρημα Nagel με Αντιστροφή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από raf616 » Παρ Αύγ 21, 2015 4:33 pm

ΕΚτζ έγραψε:Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να μπει σε αυτό το φάκελο, διότι είναι αρκετά εύκολο αν αντιστρέψει κανείς με τον κατάλληλο πόλο και λόγο.

Να αποδειχθεί με τη χρήση αντιστροφής ότι οι ακτίνες της περιγεγραμμένης περιφέρειας ενός τριγώνου, που αντιστοιχούν στις κορυφές του είναι αντίστοιχα κάθετες στις πλευρές του ορθικού τριγώνου.

Μου φάνηκε κομψή απόδειξη και ήθελα να τη μοιραστώ.
Καλησπέρα! Μία προσπάθεια:

Θα δείξω το ζητούμενο μόνο για τη γωνία A. Όμοια γίνεται και για τις άλλες. Έστω BE, CZ τα ύψη από τα B,C αντίστοιχα και O το

περίκεντρο του \triangle{ABC}. Αντιστρέφω με πόλο A και ακτίνα \sqrt{AE \cdot AC}. Τότε τα B, C γίνονται τα Z, E αντίστοιχα και ο περιγεγραμμένος κύκλος του

(ABC) θα γίνει ευθεία που περνάει από τα αντίστροφα των B, C, δηλαδή η EZ. Άρα, η EZ είναι αντίστροφη του (O) στην αντιστροφή με πόλο το A και άρα ZE \perp OA

που δίνει το ζητούμενο.

Πάντα κατ' αριθμόν γίγνονται... ~ Πυθαγόρας

Ψυρούκης Ραφαήλ
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης