και ας είναι
η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου, το οποίο ορίζεται από τις διαμέσους του τριγώνου
. Να αποδειχθεί ότι ισχύει

όπου
η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου
.Πότε ισχύει η ισότητα;
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
και ας είναι
η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου, το οποίο ορίζεται από τις διαμέσους του τριγώνου
. 
η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου
.
βλέπουμε ότι αρκεί να αποδείξουμε, για μη αμβλυγώνιο τρίγωνο, την ανεξάρτητου ενδιαφέροντος ανισότητα
.
,
,
,
.
,
,
, υποθέτουμε χωρίς περιορισμό της γενικότητας
, οπότε αρκεί πλέον να αποδείξουμε, για
, την ανισότητα
, όπου
.
και
, ενώ
, άρα
για
(συνάρτηση μη αρνητική στα άκρα διαστήματος όπου είναι κοίλη): η ανισότητα μας έχει αποδειχθεί.
, ότι η ισότητα στην ανισότητα Sharygin ισχύει αν και μόνον αν το μη αμβλυγώνιο τρίγωνο είναι ισοσκελές ορθογώνιο: πράγματι από
και
λαμβάνουμε
και
.

(1)

Αυτή η τελευταία ανισότητα αποδεικνύεται εύκολα (και) με την μέθοδο των διαδοχικών παραγωγίσεων. Ο συντελεστής 25 είναι ο καλύτερος δυνατός, και αυτό μπορούμε για παράδειγμα να το δούμε θέτοντας z = y και σπρώχνοντας το y προς το άπειρο. (Νόμιζα στην αρχή, και λόγω της περίπτωσης x = y = z και λόγω της ευκολίας στην απόδειξη για συντελεστή 25, ότι ο βέλτιστος συντελεστής είναι 27.)matha έγραψε:Μία ακόμα (ατελής) αντιμετώπιση:
Όπως ανέφερε και ο Γιώργος παραπάνω, έχουμε να αποδείξουμε ότι
δηλαδή ότι
Αντικαθιστώντας τις διαμέσους συναρτήσει των πλευρών του τριγώνου, αναγόμαστε στην
(1)
Θέτουμε
Επειδή το τρίγωνο είναι μη αμβλυγώνιο, ισχύει
Βρίσκουμε
και η (1) γίνεται μετά τις πράξεις
η οποία (περίπου) ζητήθηκε εδώ.

,
,
,
,
έχουμε την ανισότητα Sharygin.Γιώργο, φυσικά η εν λόγω ανισότητα ΔΕΝ είναι δικής μου έμπνευσης. Την πήρα από το βιβλίο του I. Sharygin Problemas de geometria, Planimetria (είναι στην ισπανική γλώσσα).gbaloglou έγραψε:Πόθεν ο 25; Υποθέτω ότι ισχύει η εξής μερική γενίκευση:
Οπότε για,
,
,
,
έχουμε την ανισότητα Μάγκου-Sharygin.
[Ίσως επανέλθω με γενίκευση & απόδειξη αν δεν επέμβουν άλλα μέλη του]
Γιώργος Μπαλόγλου
Δεκτή η ένσταση, το άλλαξα σε "ανισότητα Sharygin".matha έγραψε:Γιώργο, φυσικά η εν λόγω ανισότητα ΔΕΝ είναι δικής μου έμπνευσης. Την πήρα από το βιβλίο του I. Sharygin Problemas de geometria, Planimetria (είναι στην ισπανική γλώσσα).gbaloglou έγραψε:Πόθεν ο 25; Υποθέτω ότι ισχύει η εξής μερική γενίκευση:
Οπότε για,
,
,
,
έχουμε την ανισότητα Μάγκου-Sharygin.
[Ίσως επανέλθω με γενίκευση & απόδειξη αν δεν επέμβουν άλλα μέλη του]
Γιώργος Μπαλόγλου
Σιλουανέ η πολύ διακριτική σου διόρθωση μου θύμισε κάτι που νομίζω πως είχε πει ο μεγάλος John von Neuman: "μόνο ένας Ούγγρος μπορεί να σας προσπεράσει με άκρα ευγένεια μέσα από μια μισάνοιχτη πόρτα"smar έγραψε:Ισχύει και το εξής αντότε :
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης