Δοθείσας σφαίρας...
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Δοθείσας σφαίρας...
Δοθείσας σφαίρας βρείτε την ακτίνα της.
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
-
dimitris pap
Re: Δοθείσας σφαίρας...
Κύριε Λουρίδα, μπορείτε να εξηγήσετε λίγο τα δεδομένα του πρόβληματος; Εννοείτε να βρούμε την ακτίνα με κανόνα και διαβήτη (να σχηματίσουμε δηλαδή σε ένα χαρτί ένα τμήμα ίσο με την ακτίνα της σφαίρας) ή μήπως έχουμε και άλλα εργαλεία στη διαθεσή μας ?
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Το μόνο δεδομένο Δημήτρη είναι η σφαίρα στον χώρο που ζούμε δηλαδή στον χώροdimitris pap έγραψε:Κύριε Λουρίδα, μπορείτε να εξηγήσετε λίγο τα δεδομένα του πρόβληματος; Εννοείτε να βρούμε την ακτίνα με κανόνα και διαβήτη (να σχηματίσουμε δηλαδή σε ένα χαρτί ένα τμήμα ίσο με την ακτίνα της σφαίρας) ή μήπως έχουμε και άλλα εργαλεία στη διαθεσή μας ?
.Ακριβώς όπως το είπες δηλαδή να σχηματίσουμε σε ένα χαρτί ένα τμήμα ίσο με την ακτίνα της σφαίρας.
Ας πούμε οτι μας φέρνει ένας τεχνίτης μία "ιδανική" σφαίρα από κάποιο υλικό και μας λέει να βρούμε "κατασκευαστικά" την ακτίνα της (Εννοείται ότι έχουμε στην διάθεση μας κανόνα και διαβήτη αφού ζούμε σε Γεωμετρικό περιβάλλον).
S.E.Louridas
Την ερώτηση αυτή μας έκανε ο μαθηματικός μας όταν ήμουνα στο Λύκειο (το 1974 ). Μας έδωσε και την απάντηση .
Αλλά έντονα θυμάμαι την απάντηση συμμαθητή μου , που ήταν : Τοποθετούμε οριζόντια ένα επίπεδο
αντικείμενο , π.χ ένα βιβλίο , όπως στο σχήμα και μετράμε το
! Φυσικά υπήρξε ένσταση για το πως
μπορούμε να "οριζοντιώσουμε" το βιβλίο ... ( Η λύση που δόθηκε , ναι χρησιμοποιεί διαβήτη , και μάλιστα
κάποιο μοντέλο με "ποδοσφαιρικά" πόδια , γιατί ο συνήθης διαβήτης δεν δουλεύει εύκολα στη σφαίρα ! )
Αλλά έντονα θυμάμαι την απάντηση συμμαθητή μου , που ήταν : Τοποθετούμε οριζόντια ένα επίπεδο
αντικείμενο , π.χ ένα βιβλίο , όπως στο σχήμα και μετράμε το
! Φυσικά υπήρξε ένσταση για το πωςμπορούμε να "οριζοντιώσουμε" το βιβλίο ... ( Η λύση που δόθηκε , ναι χρησιμοποιεί διαβήτη , και μάλιστα
κάποιο μοντέλο με "ποδοσφαιρικά" πόδια , γιατί ο συνήθης διαβήτης δεν δουλεύει εύκολα στη σφαίρα ! )
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Ακριβώς Θανάση (είμαι στην τσίτα μεγαλύτερος σου, αφού το 1974 ήσουν μαθητής).KARKAR έγραψε:Την ερώτηση αυτή μας έκανε ο μαθηματικός μας όταν ήμουνα στο Λύκειο (το 1974 ). Μας έδωσε και την απάντηση .
αντικείμενο , π.χ ένα βιβλίο , όπως στο σχήμα και μετράμε το! Φυσικά υπήρξε ένσταση για το πως
μπορούμε να "οριζοντιώσουμε" το βιβλίο ... ( Η λύση που δόθηκε , ναι χρησιμοποιεί διαβήτη , και μάλιστα
Είναι παλιό καλό θέμα που τις μέρες της ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ τότε, έμπαινε σε διάφορα tests, αφού κατά τινα τρόπο προπονούσε διασκεδάζοντας.
Καλό είναι τέτοια θέματα να τα επαναφέρουμε γιά λόγους πέραν των σκοπιμοτήτων που εύχομαι να μην επεκταθούν και στις "καλύτερες" Μαθηματικές οικογένειες.
Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο πρίν δώσουμε την λύση αν βέβαια δεν βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να επιλυθεί νωρίτερα από άλλους λύτες.
S.E.Louridas
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Δεν ξέρω αν ο Σωτήρης ζητά αυτό.
Πρόκειται για τη λύση του Μηχανικού, αλλά από πίσω κρύβεται ο Μαθηματικός.
Πρόκειται για τη λύση του Μηχανικού, αλλά από πίσω κρύβεται ο Μαθηματικός.
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Αν ζούμε σε σπίτι με αλφαδιασμένα πατώματα και κατακόρυφους τοίχους ... στριμώχνουμε την σφαίρα σε μία γωνία, βρίσκουμε και έναν 'χάρακα' γνωστού μήκους ... και τα υπόλοιπα στο συνημμένο!
Γιώργος Μπαλόγλου
Γιώργος Μπαλόγλου
- Συνημμένα
-
- ακτινα-σφαιρας.png (6.73 KiB) Προβλήθηκε 1848 φορές
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
... πως όμως θα σιγουρέψουμε την κόκκινη γραμμή (τον ΄χάρακα') ... να σχηματίζει μαζί με τα σημεία επαφής της σφαίρας (με πάτωμα και τοίχο) επίπεδο κάθετο στον πάτωμα και στον τοίχο; Αυτό επιλύεται ... βάφοντας εξωτερικά την σφαίρα ώστε να αφήσουν ίχνη τα σημεία επαφής της στο πάτωμα και στον τοίχο, οπότε εύκολα βρίσκουμε την κοινή προβολή τους στην τομή τοίχου και πατώματος, φέρουμε τις αντίστοιχες ευθείες σε τοίχο και πάτωμα, κλπ κλπ
Γιώργος Μπαλόγλου
Γιώργος Μπαλόγλου
Είναι
. Συνεπώς : Γράφουμε κύκλο με άνοιγμα διαβήτη
και απομένει
ο υπολογισμός της
. Αυτό μπορεί να γίνει παίρνοντας τρία σημεία του κύκλου και "μετρώντας" τις
μεταξύ τους αποστάσεις , να σχεδιάσουμε τρίγωνο του οποίου ο περίκυκλος θα έχει την ποθητή ακτίνα
.
Ίσως να υπάρχει κι ευκολότερη λύση ...
. Συνεπώς : Γράφουμε κύκλο με άνοιγμα διαβήτη
και απομένει ο υπολογισμός της
. Αυτό μπορεί να γίνει παίρνοντας τρία σημεία του κύκλου και "μετρώντας" τιςμεταξύ τους αποστάσεις , να σχεδιάσουμε τρίγωνο του οποίου ο περίκυκλος θα έχει την ποθητή ακτίνα
.Ίσως να υπάρχει κι ευκολότερη λύση ...
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
... χμμ, έτσι υπολογίζεται απευθείας η ακτίναgbaloglou έγραψε:... πως όμως θα σιγουρέψουμε την κόκκινη γραμμή (τον ΄χάρακα') ... να σχηματίζει μαζί με τα σημεία επαφής της σφαίρας (με πάτωμα και τοίχο) επίπεδο κάθετο στον πάτωμα και στον τοίχο; Αυτό επιλύεται ... βάφοντας εξωτερικά την σφαίρα ώστε να αφήσουν ίχνη τα σημεία επαφής της στο πάτωμα και στον τοίχο, οπότε εύκολα βρίσκουμε την κοινή προβολή τους στην τομή τοίχου και πατώματος, φέρουμε τις αντίστοιχες ευθείες σε τοίχο και πάτωμα, κλπ κλπ
[Θα έπρεπε ίσως να αποσύρω την μέθοδο μου, αλλά την αφήνω προς το παρόν...]
-
orestisgotsis
ΠΕΡΙΤΤΑ
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος orestisgotsis την Κυρ Φεβ 25, 2024 3:32 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σωτήρη το θέμα που έθεσες έρχεται απο το πολύ παρελθόν.
Στο βιβλίο του Ι.Πανάκη "Μαθηματικά Δ΄-Ε'-ΣΤ' Γυμνασίου (Θετικής Κατ/νσεως) Τόμος δεύτερος" Εκδοση 1972
το θέμα αυτό πραγματεύεται στις σελίδες 190 και 191. Γίνεται χρήση του λεγόμενου "σφαιρικού διαβήτη",
δηλαδή ενός κανονικού διαβήτη με καμπυλωμένα σκέλη και με τη βοήθεια αυτού μπορεί να να κατασκευαστεί
η ακτίνα μιας τυχαίας σφαίρας.
Σε άλλο μήνυμά μου θα αναρτήσω και φωτοτυπία των σελίδων αυτών.
Κώστας Δόρτσιος
Στο βιβλίο του Ι.Πανάκη "Μαθηματικά Δ΄-Ε'-ΣΤ' Γυμνασίου (Θετικής Κατ/νσεως) Τόμος δεύτερος" Εκδοση 1972
το θέμα αυτό πραγματεύεται στις σελίδες 190 και 191. Γίνεται χρήση του λεγόμενου "σφαιρικού διαβήτη",
δηλαδή ενός κανονικού διαβήτη με καμπυλωμένα σκέλη και με τη βοήθεια αυτού μπορεί να να κατασκευαστεί
η ακτίνα μιας τυχαίας σφαίρας.
Σε άλλο μήνυμά μου θα αναρτήσω και φωτοτυπία των σελίδων αυτών.
Κώστας Δόρτσιος
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Καλημέρα
Ας μου επιτραπεί από τους φίλους και Άριστους Μαθηματικούς που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό...
επισημαίνοντας ότι θα φωτοτυπούσα συμπαγή την σελίδα από το βιβλίο του Καθηγητή Νείλου Σακελλαρίου - Έκδοση του 1950 (Αφιερωμένο μάλιστα στην σύζυγό του Αθηνάν, κατά την καθαρεύουσαν γλώσσαν)
για την ομορφιά του Ρετρό, αλλά απορρίφθηκε ως μεγάλο αρχείο,
οπότε τοποθέτησα την σελίδα αυτή σε δύο αρχεία και σας την καταθέτω.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να προτείνω για λύση τις Ασκήσεις 154, 155, 156 που φαίνονται στην σελίδα αυτή.
...Όμορφα πράγματα...
Ας μου επιτραπεί από τους φίλους και Άριστους Μαθηματικούς που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό...
επισημαίνοντας ότι θα φωτοτυπούσα συμπαγή την σελίδα από το βιβλίο του Καθηγητή Νείλου Σακελλαρίου - Έκδοση του 1950 (Αφιερωμένο μάλιστα στην σύζυγό του Αθηνάν, κατά την καθαρεύουσαν γλώσσαν)
για την ομορφιά του Ρετρό, αλλά απορρίφθηκε ως μεγάλο αρχείο,
οπότε τοποθέτησα την σελίδα αυτή σε δύο αρχεία και σας την καταθέτω.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να προτείνω για λύση τις Ασκήσεις 154, 155, 156 που φαίνονται στην σελίδα αυτή.
...Όμορφα πράγματα...
- Συνημμένα
-
- shima sferas 1.pdf
- (475.11 KiB) Μεταφορτώθηκε 95 φορές
-
- shima sferas 2.pdf
- (329.87 KiB) Μεταφορτώθηκε 82 φορές
S.E.Louridas
Αφού μπήκαμε στις πρακτικές λύσεις , τι θα λέγατε για ένα διαφανές δοχείο νερού ?
Σωτήρη παραθέτω και τις αντίστοιχες σελίδες από το βιβλίο του Ι.ΠΑΝΑΚΗ
που ανάφερα σε προηγούμενο μήνημά μου. Κώστας Δόρτσιος
που ανάφερα σε προηγούμενο μήνημά μου. Κώστας Δόρτσιος
Φίλε Σωτήρη, για μια ακόμη φορά φρόντισες να κεντρίσεις ευχάριστα τον συναισθηματισμό μου, φέροντας στην επιφάνεια ένα πρόβλημα του Νείλου Σακελλαρίου.
Λοιπόν Σωτήρη, πριν 45 χρόνια δούλευα στο Φροντιστήριο του Αποστόλη Κουτουμάνου [λαθραία, επειδή δεν μου έδιναν άδεια διδασκαλίας, γιατί «…δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…»]. Ο κυρ-Απόστολος όπως τον λέγαμε, ήταν από τους βασικούς "βοηθούς" του καθηγητή Νείλου Σακελλαρίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετά το θάνατο του Ν.Σ. άνοιξε φροντιστήριο, αρχικά στην οδό Ασκληπιού και μετά Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.
Γεωμετρία διδάσκαμε ο κυρ-Απόστολος κι εγώ και σαν βιβλία αναφοράς είχαμε το τρίτομο έργο του Ν.Σ., αυτό δηλ. απ’ το οποίο πήρες το θέμα που μας πρότεινες. Από τον μακαρίτη τον κυρ-Απόστολο άκουσα πολλές ιστορίες σχετικά με τον Ν.Σ.
Σωτήρη, δεν έχω να προσθέσω κάτι απάντηση στο πρόβλημα, αφού οι σημαντικοί συνάδελφοι που προηγήθηκαν απάντησαν επί της ουσίας.
Υ.Γ. Σωτήρη, να μου επιτρέψεις να υπενθυμίσω πως την Κυριακή 20/1/2013 στις 11.00΄ώρα γίνεται Καταστατική Συνέλευση της ΕΜΕ, στο Νέο Χημείο (οδός Ναυαρίνου)
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Λοιπόν Σωτήρη, πριν 45 χρόνια δούλευα στο Φροντιστήριο του Αποστόλη Κουτουμάνου [λαθραία, επειδή δεν μου έδιναν άδεια διδασκαλίας, γιατί «…δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…»]. Ο κυρ-Απόστολος όπως τον λέγαμε, ήταν από τους βασικούς "βοηθούς" του καθηγητή Νείλου Σακελλαρίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετά το θάνατο του Ν.Σ. άνοιξε φροντιστήριο, αρχικά στην οδό Ασκληπιού και μετά Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.
Γεωμετρία διδάσκαμε ο κυρ-Απόστολος κι εγώ και σαν βιβλία αναφοράς είχαμε το τρίτομο έργο του Ν.Σ., αυτό δηλ. απ’ το οποίο πήρες το θέμα που μας πρότεινες. Από τον μακαρίτη τον κυρ-Απόστολο άκουσα πολλές ιστορίες σχετικά με τον Ν.Σ.
Σωτήρη, δεν έχω να προσθέσω κάτι απάντηση στο πρόβλημα, αφού οι σημαντικοί συνάδελφοι που προηγήθηκαν απάντησαν επί της ουσίας.
Υ.Γ. Σωτήρη, να μου επιτρέψεις να υπενθυμίσω πως την Κυριακή 20/1/2013 στις 11.00΄ώρα γίνεται Καταστατική Συνέλευση της ΕΜΕ, στο Νέο Χημείο (οδός Ναυαρίνου)
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Λύση (;) βασισμένη σε τρισορθογώνιο σύστημα:
Διαγράφεται
Γιώργος Μπαλόγλου
Διαγράφεται
Γιώργος Μπαλόγλου
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης