Kαλοκαιρινή Στεροεομετρία
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Kαλοκαιρινή Στεροεομετρία
Είναι δυνατόν να υπάρχει τετράεδρο Ο.ΑΒΓ, τέτοιο πού (<ΑΟΒ+<ΒΟΓ+<ΓΟΑ=π) καί (ΟΑ=ΒΓ και ΟΒ=ΑΓ και ΟΓ=ΑΒ) ;
Αιτιολογήστε την απάντηση σας.
S.E.Louridas
Αιτιολογήστε την απάντηση σας.
S.E.Louridas
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Re: Kαλοκαιρινή Στεροεομετρία
Σωτήρη, έχω την εντύπωση ότι το κανονικό τετράεδρο ικανοποιεί τα ζητούμενα κριτήρια.
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Ναί Δημήτρη έχεις δίκιο.
Να που έπεσα στήν 'λούμπα' της μή αυστηρής διατύπωσης πράγμα τελικά που δέν συγχωρούν τα Μαθηματικά.
Ας πάμε σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Ας εξεταστεί η ύπαρξη τετραέδρου O.ABΓ με Τις γωνίες <ΑΟΒ, <ΒΟΓ, <ΓΟΑ διάφορες ανά δύο, τέτοιο πού.....
S.Ε.Louridas
Να που έπεσα στήν 'λούμπα' της μή αυστηρής διατύπωσης πράγμα τελικά που δέν συγχωρούν τα Μαθηματικά.
Ας πάμε σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Ας εξεταστεί η ύπαρξη τετραέδρου O.ABΓ με Τις γωνίες <ΑΟΒ, <ΒΟΓ, <ΓΟΑ διάφορες ανά δύο, τέτοιο πού.....
S.Ε.Louridas
S.E.Louridas
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Re: Summer-Stereometry.
Τέτοιο τετράεδρο υπάρχει: Ας ξεκινήσουμε με οποιοδήποτε σκαληνό οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ. Έστω
σφαίρες με κέντρα τα Α,Β,Γ και ακτίνες ΒΓ,ΓΑ και ΑΒ αντίστοιχα. Ισχυρίζομαι ότι
. Αν αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός τότε τελειώσαμε αφού για οποιοδήποτε
θα έχουμε εκ κατασκευής ΟΑ = ΒΓ, ΟΒ = ΓΑ, ΟΓ = ΓΒ και επίσης από ομοιότητα τριγώνων <AOB = <AΓΒ, <ΒΟΓ = <ΒΑΓ και <ΓΟΑ = < ΓΒΑ άρα <ΑΟΒ + <ΒΟΓ + <ΓΟΑ = π με όλες τις γωνίες διαφορετικές.
Έστω ΒΓ η μικρότερη πλευρά του ΑΒΓ. Φέρνουμε την μεσοκάθετο ε στην ΒΓ (στο επίπεδο που ορίζει το τρίγωνο ΑΒΓ). Έστω Α' το συμμετρικό του Α ως προς την ε, Δ σημείο στην ΒΓ με ΑΔ κάθετη στην ΒΓ και Α'' το συμμετρικό του Α' ως προς την ΒΓ. Τότε το
είναι κύκλος με κέντρο το Δ και ακτίνα μήκους |Α'Δ| στο επίπεδο που ορίζεται από το σημείο Δ και την ευθεία ΒΓ σαν κάθετη σε αυτό το επίπεδο.
Μένει να δείξουμε ότι η
τέμνει αυτό τον κύκλο. Έχουμε |ΑΑ'| < |ΒΓ| (αφού το τρίγωνο είναι οξυγώνιο) Επίσης |ΑΑ''| > |Α'Α''| = 2|Α'Δ| > ΒΓ αφού η ΒΓ είναι η μικρότερη πλευρά. Το τελευταίο ισχύει αφού
όπου χρησιμοποιήσαμε χωρίς βλάβη της γενικότητας ότι η γωνία Β είναι η μεγαλύτερη γωνία και άρα το ημίτονό της είναι μεγαλύτερο του 1/2.
Όταν όμως το σημείο Χ κινείται πάνω στο κύκλο
η απόσταση ΑΧ είναι συνεχής. Επειδή όμως |ΑΑ'| < |ΒΓ| < |ΑΑ''| θα υπάρχει Χ ώστε |ΑΧ| = |ΒΓ| και άρα το Χ θα ανήκει στην τομή των τριών σφαιρών.
σφαίρες με κέντρα τα Α,Β,Γ και ακτίνες ΒΓ,ΓΑ και ΑΒ αντίστοιχα. Ισχυρίζομαι ότι
. Αν αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός τότε τελειώσαμε αφού για οποιοδήποτε
θα έχουμε εκ κατασκευής ΟΑ = ΒΓ, ΟΒ = ΓΑ, ΟΓ = ΓΒ και επίσης από ομοιότητα τριγώνων <AOB = <AΓΒ, <ΒΟΓ = <ΒΑΓ και <ΓΟΑ = < ΓΒΑ άρα <ΑΟΒ + <ΒΟΓ + <ΓΟΑ = π με όλες τις γωνίες διαφορετικές.Έστω ΒΓ η μικρότερη πλευρά του ΑΒΓ. Φέρνουμε την μεσοκάθετο ε στην ΒΓ (στο επίπεδο που ορίζει το τρίγωνο ΑΒΓ). Έστω Α' το συμμετρικό του Α ως προς την ε, Δ σημείο στην ΒΓ με ΑΔ κάθετη στην ΒΓ και Α'' το συμμετρικό του Α' ως προς την ΒΓ. Τότε το
είναι κύκλος με κέντρο το Δ και ακτίνα μήκους |Α'Δ| στο επίπεδο που ορίζεται από το σημείο Δ και την ευθεία ΒΓ σαν κάθετη σε αυτό το επίπεδο. Μένει να δείξουμε ότι η
τέμνει αυτό τον κύκλο. Έχουμε |ΑΑ'| < |ΒΓ| (αφού το τρίγωνο είναι οξυγώνιο) Επίσης |ΑΑ''| > |Α'Α''| = 2|Α'Δ| > ΒΓ αφού η ΒΓ είναι η μικρότερη πλευρά. Το τελευταίο ισχύει αφού
όπου χρησιμοποιήσαμε χωρίς βλάβη της γενικότητας ότι η γωνία Β είναι η μεγαλύτερη γωνία και άρα το ημίτονό της είναι μεγαλύτερο του 1/2.Όταν όμως το σημείο Χ κινείται πάνω στο κύκλο
η απόσταση ΑΧ είναι συνεχής. Επειδή όμως |ΑΑ'| < |ΒΓ| < |ΑΑ''| θα υπάρχει Χ ώστε |ΑΧ| = |ΒΓ| και άρα το Χ θα ανήκει στην τομή των τριών σφαιρών.- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Ευχαριστώ τον Δημήτρη που ασχολήθηκε με το πρόβλημα.
Για λόγους και μόνο Μαθηματικού διαλόγου και πλουραλισμού που είναι αναγκαίος (ειδικά σε πρωτοεμφανιζόμενα προβλήματα) θα παραθέσουμε και την δική μας άποψη που τυχαίνει να προέρχεται και από τον κατασκευαστικό πυρήνα του προβλήματος.
Η απάντηση λοιπόν είναι ναι υπάρχει τέτοιο τετράεδρο Ο.ΑΒΓ και αυτό Κατασκευαστικά αποδεικνύεται ως εξής:
Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ ,ώστε
Θεωρούμε το ύψος του τριγώνου ΑΒΓ, έστω το ΑΔ και σημείο Ε της ΒΓ συμμετρικό του Δ ως προς το μέσον της ΒΓ. Έτσι ορίζονται δύο πράγματα, πρώτον το κάθετο επίπεδο στην ΒΓ στο σημείο Ε και κύκλος (Ε, ΑΔ) πάνω στο κάθετο αυτό επίπεδο. Έστω Ρ σημείο του επιπέδου αυτού με ΑΡ κάθετη στο κάθετο επίπεδο και σημείο Σ του επιπέδου αυτού ώστε ΑΣ=ΒΓ. Η τομή των κύκλων (Ε, ΑΔ) και (Ρ, ΡΣ) δίνει το σημείο Ο.
S.E.Louridas
Για λόγους και μόνο Μαθηματικού διαλόγου και πλουραλισμού που είναι αναγκαίος (ειδικά σε πρωτοεμφανιζόμενα προβλήματα) θα παραθέσουμε και την δική μας άποψη που τυχαίνει να προέρχεται και από τον κατασκευαστικό πυρήνα του προβλήματος.
Η απάντηση λοιπόν είναι ναι υπάρχει τέτοιο τετράεδρο Ο.ΑΒΓ και αυτό Κατασκευαστικά αποδεικνύεται ως εξής:
Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ ,ώστε

Θεωρούμε το ύψος του τριγώνου ΑΒΓ, έστω το ΑΔ και σημείο Ε της ΒΓ συμμετρικό του Δ ως προς το μέσον της ΒΓ. Έτσι ορίζονται δύο πράγματα, πρώτον το κάθετο επίπεδο στην ΒΓ στο σημείο Ε και κύκλος (Ε, ΑΔ) πάνω στο κάθετο αυτό επίπεδο. Έστω Ρ σημείο του επιπέδου αυτού με ΑΡ κάθετη στο κάθετο επίπεδο και σημείο Σ του επιπέδου αυτού ώστε ΑΣ=ΒΓ. Η τομή των κύκλων (Ε, ΑΔ) και (Ρ, ΡΣ) δίνει το σημείο Ο.
S.E.Louridas
S.E.Louridas
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης