ΘΕΜΑ: GI_V_ALG_4_20334
Διορθώθηκε μετά από υπόδειξη του συναδέλφου Παναγιώτη Παπαδόπουλου.
Στο σχήμα δίνονται οι γραφικές παραστάσεις μιας παραβολής

και της ευθείας

.
Εικόνα εκφώνησης:
α) Δεδομένου ότι η παραβολή διέρχεται από τα σημεία Α, Β, Γ, να βρείτε τα α, β, γ.
(Μονάδες 8)
β) Αν

και

, να βρείτε αλγεβρικά τις συντεταγμένες των κοινών σημείων ευθείας και παραβολής.
(Μονάδες 8)
γ) Αν μετατοπίσουμε την παραβολή κατά 4,5 μονάδες προς τα πάνω, να δείξετε ότι η ευθεία και η παραβολή θα έχουν ένα μόνο κοινό σημείο.
(Μονάδες 9)
(
Σημείωση: Τα σημεία δε δίνονται από το σχήμα στην εκφώνηση της άσκησης. Ο μαθητής πρέπει να τα εντοπίσει.)
ΛΥΣΗ:
α) Τα σημεία είναι:

.
Αφού η παραβολή μας διέρχεται από τα σημεία Α, Β, Γ, τότε τα σημεία αυτά θα επαληθεύουν την εξίσωσής της.
Οπότε:
Από το σημείο

έχω:

.
Από το σημείο

έχω:

.
Από το σημείο

έχω:

.
Λύνοντας το σύστημα των παραπάνω εξισώσεων θα βρούμε τα α, β, και γ, και κατ’ επέκταση την εξίσωση της παραβολής μας.
Αντικαθιστώντας την τιμή του α, παίρνουμε την τιμή του β.
Άρα:
Οπότε έχουμε

και η εξίσωση της παραβολή μας γίνεται:
β) Όταν

και

, η εξίσωση της παραβολή μας παίρνει την μορφή:

.
Για να βρούμε τα κοινά σημεία θα λύσουμε το σύστημα της

και της

.
Άρα για

έχουμε

και
για

έχουμε

.
Οπότε τα σημεία τομής της παραβολής

και της ευθείας

είναι τα:

και

.
γ) Αν μετατοπίσουμε την παραβολή μας κατά 4,5 μονάδες προς τα πάνω θα έχουμε μία νέα εξίσωση της μορφής:

.
Λύνοντας το νέο σύστημα της

και της

έχουμε:
Άρα το

.
Οπότε το σημείο τομής των

και

είναι ένα, το:

.
edit:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διορθώθηκε και ενημερώθηκαν τα αρχεία word και pdf, μετά από την παρέμβαση του συναδέλφου
Παναγιώτη Παπαδόπουλου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξή του.
Στην αρχική λύση,
είχα λάβει λάθος τις συντεταγμένες του σημείου Α.
Παρακαλώ τους συντονιστές να ενημερώσουν το φυλλάδιο με τις λύσεις κατά την επόμενη ανανέωση, και ζητάω συγγνώμη εκ των προτέρων από συναδέλφους και μαθητές για την όποια αναστάτωση δημιουργήθηκε...
Βάση της νέας σωστής λύσης,
η παρακάτω σημείωση δεν έχει νόημα πλέον, και παρακαλώ να την παραβλέψετε:
"Στην εκφώνηση του ερωτήματος (γ), δεν διευκρινίζεται ποια παραβολή θα πρεπει να λάβουμε, αυτή του (α) ερωτήματος ή αυτή του (β), και μπορεί να προκληθεί σύγχυση.
Αν ο μαθητής λάβει την παραβολή του ερωτήματος (α) δεν θα μπορέσει να το αποδείξει, διότι με την μεταφορά δεν προκύπτει ένα ζεύγος λύσεων."