Γραπτή Δοκιμασία στην Άλγεβρα =Πώς καταντήσαμε Λοχία!

Συντονιστής: stranton

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Γραπτή Δοκιμασία στην Άλγεβρα =Πώς καταντήσαμε Λοχία!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου »

Από τυχαίες συμπτώσεις, φέτος χάθηκαν πολλές Πέμπτες και Παρασκευές, μέρες που στα πρωτάκια έχω δίωρα. Αφού λίγα πρόλαβα να κάνω στο μάθημα(πάνε και οι φωτοτυπίες χαμένες σχεδόν), ήταν αναμενόμενο να βάλω πολύ απλά θέματα και στο διαγώνισμα .Αδύνατο τμήμα ,τρεις δυσλεκτικοί με χαρτιά,τριπλάσιοι ακόμα σχεδόν με καμία επαφή, τι να τα κάνω και τα δυσκολότερα ; Η μισή δυσκολία από τα περυσινά.Και η ύλη; Μόνο η πρώτη ενότητα με τις πράξεις, τις δυνάμεις και τις ταυτότητες !

Όπως θα δείτε ,πιο πολυ πρόκειται για ένα φύλλο εργασίας, παρά για διαγώνισμα με απαιτήσεις, αν και η ετοιμασία του χρειάστηκε δύο ώρες .

Θα φτιάξω ωστόσο ένα άλλο διαγώνισμα να το κάνουν στο σπίτι, ώστε να δουν που είναι το επίπεδο που πρέπει να φτάσουν και να σώσουμε τουλάχιστον τους πιο επιμελείς μαθητές.
Γενικά, από όσα μου λένε οι συνάδελφοι, η Α΄Λυκείου είναι πολύ αδύνατη .Πολλοί μαθητές δείχνουν σαν μην έμαθαν τίποτα στη Γ' Γυμνασίου, ενώ κανονικά με το καλό βιβλίο που έχουν θα έπρεπε να ...πετάνε!
Το ξαναλέω όμως : Στο Γυμνάσιο τα παιδιά είναι αποροφημένα ολοκληρωτικά από τις ξένες γλώσσες και το μυαλό τους έχει γεμίσει με πληροφορίες που μπλοκάρουν κάθε άλλη γνώση. Εϊναι προφανώς και άλλες αιτίες, αλλά αυτή για μένα είναι η πιο σημαντική. Από ό,τι φαίνεται, τίποτα δεν θα αλλάξει και στα επόμενα χρόνια.
Σας είπα τον πόνο μου :( και ξέρω ότι με καταλαβαίνετε . Πάμε λοιπόν και όπου βγει !
Συνημμένα
Διαγώνισμα 2013-Τάξη Α.pdf
(141.31 KiB) Μεταφορτώθηκε 682 φορές
STOPJOHN

Re: Γραπτή Δοκιμασία στην Άλγεβρα =Πώς καταντήσαμε Λοχία!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN »

ΜΠΆΜΠΗ καλησπέρα , συμφωνώ με τους καλούς προβληματισμούς σου αλλά έχω και δυο ενστάσεις ....
Η πρώτη έχει να κάνει με το διαγώνισμα στο σπίτι .Ποιός είναι ο διδακτικός στόχος όταν οι μαθητές παίρνουνε έτοιμες τις λύσεις χωρίς να κατανοούν τι γράφουνε ..ΟΧΙ ΟΛΟΙ ....αλλά οι περισότεροι. Τώρα για την ύλη στα δυο τμήματα που έχω της Α Λυκείου είμαι στις πρωτοβάθμιες εξισώσεις εσύ που βρίσκεσαι ; Οι άλλοι συνάδελφοι που είναι; αν και οι ώρες που χάνονται είναι διαφορετικές από σχολείο σε σχολείο .Εχουμε ένα νέο σύστημα βγαίνει όλη η διδακτέα ύλη ;

Φιλικά
Γιάννης
α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl »

Στο δικό μου σχολείο έχουν χαθεί πολλές ώρες (4 μέρες κατάληψη και 5η απεργία). Επιπλέον για ένα διάστημα δεν υπήρχε μαθηματικός...4 χρειάζονται στον νομό...μέχρι που πήραμε υπερωρίες(ο συνάδελφος εγχειρίστηκε για σοβαρούς λόγους υγείας)...είμαι στους τρόπους απόδειξης με ταυτότητα Όιλερ υπό συνθήκη, λαγκραντζ και άτοπο...Στο μεθεπόμενο θα μπω διάταξη.

Η οικονομία στις προσλήψεις αναπληρωτών είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N »

Μόλις τελείωσα την διάταξη και φεύγω για απόλυτη τιμή, έχουν χαθεί μέρες περισσότερες από 7 ώρες. Μοναδικός μαθηματικός στο σχολείο έως τα μέσα του Νοέμβρη.
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Συγνώμη που επαναφέρω το θέμα από το διαγώνισμα του Μπάμπη και την θέση στην ύλη, στους συναδέλφους μαθηματικούς. Συγκεκριμένα σχεδόν όλοι οι μαθηματικοί έχουν πάρει υπερωρίες στον νομό μου και αρκετά σχολεία δεν είχαν μαθηματικό μέχρι την υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών. Τα Χριστούγεννα απόσο ξέρω θα συνταξιοδοτηθούν 25 συνάδελφοι (πάντα στον νομό μου) εκ των οποίων αρκετοί είναι μαθηματικοί :? και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο...

Οι μηδενικές προσλήψεις=διαταγή τρόικας και τα ανύπαρκτα κονδύλια του ΕΣΠΑ ...φέρνουν αποτελέσματα.....

Στους άλλους νομούς υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις;;

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Αδυνατώ να το πιστέψω, πριν λίγους μήνες ήμασταν όλοι υπεράριθμοι πως λιγοστέψαμε έτσι ξαφνικά; Βασίλη μου ξαναμετρηθείτε δεν μπορεί... αλλά πέρα από την πλάκα όλες αυτές οι αποσπάσεις σε φορείς (πολύ περισσότερες τα τελευταία τρία χρόνια ) γιατί έγιναν ;
Μήπως η αποσύνθεση οδηγεί στην αποδόμηση;
;
Το τελευταίο ερωτηματικό μου έχει γίνει συνήθεια για όλα.
Χρήστος Ντάβας
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Η υπεραριθμία νομίζω αφορά κυρίως συγκεκριμένες ειδικότητες: πχ γυμναστές πληροφορικοί, ξενόγλωσσοι, τεχνολόγοι θεολόγοι κτλ

Το κράτος με το μαγείρεμα που κάνει...κόβει από εδώ ράβει από εκεί....Κοινωνικά έσωσε τελευταία στιγμή τους τεχνολόγους...είδε τρύπα στους μαθηματικούς την μπαλώνει με την επινόηση διδασκαλίας μαθηματικών στα γυμνάσια από πληροφορικούς και ταυτόχρονα σώζει αρκετούς από αυτούς. Καλά το τι έγινε με την Ιστορία και τους ξενόγλωσσους είναι για γέλια...

Οι συνταξιοδοτήσεις έρχονται ...ο άσσος στο μανίκι που λέγεται αύξηση ωραρίου παίχτηκε...ο τζόκερ που λέγεται κλείσιμο και συγχώνευση σχολικών μονάδων παίχτηκε. Να δω τι άλλο θα σκεφτούν οι "σοφοί" την νέα σχολική χρονιά...

ΥΓ: Επίσης αυτό με την εκτιμώμενη υπεραριθμία στην αρχή της χρονιάς είναι τουλάχιστον μ.......α. Δεν μπορούν να ζητούν σύνολο ωρών όλων των συναδέλφων και να διαιρούν με το σύνολο ωρών που έχει ανάγκη η διεύθυνση ...είναι ΗΛΙΘΙΟ. Δηλαδή αν οι μαθηματικοί είναι παντού με πλήρες ωράριο εκτός 7 σχολείων και περισσεύει 1 συνάδελφος...πρέπει να πάει σε 7 σχολεία για να συμπληρώσει το ωράριο των 21 ωρών. Ο μισθός του δεν θα του φτάνει για την βενζίνη...άσε που πρακτικά μοιάζει αδύνατο. Αυτός ο τρόπος μέτρησης αναγκών νομίζω εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά και είναι απλά ότι νάναι.

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Βασίλη δεν υπήρχε διεύθυνση τον Ιούνιο που δεν είχε δώσει υπεραριθμίες, ακόμα και για μαθηματικούς. Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σε πείσει, τώρα για τις ειδικότητες που προ ανέφερες έχουν πάρει και αναπληρωτές, εμένα μου φάνηκε περίεργο μετά από τόσο ντόρο.
Χρήστος Ντάβας
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Στο (ένα) τμήμα που έχω στην Άλγεβρα Α' λυκείου είμαι στην απόλυτη τιμή και θα πάω στις ρίζες.
Χρήστος Κυριαζής
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

chris_gatos έγραψε:Στο (ένα) τμήμα που έχω στην Άλγεβρα Α' λυκείου είμαι στην απόλυτη τιμή και θα πάω στις ρίζες.
Χρήστο, είσαι πολύ καλά !

Εγώ τελείωσα(Θεός να το πει ''τελείωσα'') την πρώτη ενότητα και πάω διάταξη. Έχω βρει ήδη και μερικές άλλες ώρες από πληροφορική και γυμναστική να τους προχωρήσω λίγο.
Και καλά, η άλγεβρα κάπως συμμαζεύεται .Η Γεωμετρία θα τελειώσει ποτέ, ειδικά αν κάνουμε όλες τις αποδείξεις μέχρι τα παραλληλόγραμμα(από κει και κάτω πάντα γίνονταν).

Με όσα γράφει ο Βασίλης έτσι είναι.Υπάρχει προχειρότητα και θα δούμε και άλλες παρενέργειες.

Καλή βδομάδα !
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman »

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό του Μπάμπη μια και είχα το ίδιο πρόβλημα πέρυσι. Φέτος τυχαίνει να έχω το ίδιο πρόβλημα στην Άλγεβρα της Β ενώ στην Α τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. Μάλλον διότι η φουρνιά των μαθητών είναι πολύ καλή και συν τοις άλλοις δεν έχουν χαθεί σχεδόν καθόλου ώρες.

Έχουμε τελειώσει την απόλυτη τιμή, έχουμε λύσει αρκετές ασκήσεις μέσα στην τάξη, θα γράψουν το διαγώνισμα Α Τετραμήνου την Παρασκευή και αύριο μπαίνουμε στις ρίζες.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Από τυχαίες συμπτώσεις, φέτος χάθηκαν πολλές Πέμπτες και Παρασκευές, μέρες που στα πρωτάκια έχω δίωρα. Αφού λίγα πρόλαβα να κάνω στο μάθημα(πάνε και οι φωτοτυπίες χαμένες σχεδόν), ήταν αναμενόμενο να βάλω πολύ απλά θέματα και στο διαγώνισμα .Αδύνατο τμήμα ,τρεις δυσλεκτικοί με χαρτιά,τριπλάσιοι ακόμα σχεδόν με καμία επαφή, τι να τα κάνω και τα δυσκολότερα ; Η μισή δυσκολία από τα περυσινά.Και η ύλη; Μόνο η πρώτη ενότητα με τις πράξεις, τις δυνάμεις και τις ταυτότητες !

...........................
Σας είπα τον πόνο μου :( και ξέρω ότι με καταλαβαίνετε . Πάμε λοιπόν και όπου βγει !
Η Συγκομιδή:

01- 04 - 05 - 06 - 08 - 08 - 09 - 10 - 10 - 10 - 10 - 11-11-12 - 12 - 13 - 13 - 14 - 15 - 15 - 16 - 16,6 - 16,8 - 17,6 - 19,4 - 20

Πώς θα είναι λοιπόν ένα καλό μάθημα σε αυτό το τμήμα ; Αν μου άφηναν μόνο τους μαθητές που έγραψαν μέχρι 14, θα μπορούσαν πολλά να γίνουν, ώστε την άλλη χρονιά αυτά τα παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν .Για τον καλό μαθητή όμως ποιος θα νοιαστεί τελικά ; Να γιατί(εκτός και από τους άλλους γνωστούς λόγους βέβαια) το Φροντιστήριο θα είναι σχεδόν απαραίτητο όχι για το μέτριο μαθητή όπως ήταν ήταν παλιά, αλλά για τον καλό και επιμελή , με άλλα λόγια για αυτόν που έχει βάλει στόχους για υψηλόβαθμες σχολές. Θα μου πείτε, ο καλός ας πάρει ένα βοήθημα να μελετήσει μόνος του για να μάθει πολύ περισσότερα. Συμφωνώ, αλλά για αυτό έβαλα το ''σχεδόν απαραίτητο ''.

Αυτά είναι τα ουσιαστικά προβλήματα στην παιδεία που το Κράτος δε θέλει να δει . Από την άλλη δεν ξέρω αν και μεις , ως καθηγητές , κάνουμε αυτό που πρέπει.Ωραίο αλλά μεγάλο ζήτημα !

Μπάμπης
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

Το δόγμα του shock και εδώ, υπό την εξής μορφή. Τα προγράμματα για την διδασκαλία των Μαθηματικών από τις τάξεις του Δημοτικού έως και του Λυκείου είναι «ατάκτως ειρημένα» μη δημιουργούντα τους απαραίτητους κρίκους της Μαθηματικής διαδρομής - γνώσης.
Άρα το ενδιαφέρον για την Μαθηματική γνώση από τους Μαθητές πιθανόν να μην είναι το αναμενόμενο.
Και ξαφνικά έρχεται ένα γραπτό διαγώνισμα – κριτήριο προόδου που τελικά εκλαμβάνεται από τον Μαθητή σαν shock. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα απόδοσης, αφού υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο ο Μαθητής να μην έχει «μείνει» στη συγκεκριμένη έννοια ούτε τον ελάχιστο ενδεικνυόμενο χρόνο για την εμπέδωση της.
Πάντως ας μη ξεχνάμε ότι η βαθμολογία ενός διαγωνίσματος πιθανόν να πρέπει να απασχολήσει και τον καθηγητή «personal tutor».
Αν λοιπόν «πανικοβληθούμε» και κοιτάξουμε να «μπαλώσουμε» μόνο το συγκεκριμένο σημείο που ο Μαθητής δεν απέδωσε θεωρώ ότι το χάσιμο θα είναι πάνω από διπλό. Δηλαδή και σαν νοοτροπία αφήνουμε ως κράτος να μας ξεφύγουν όλοι οι δείκτες που εξασφαλίζουν την minimum κοινωνική δικαιοσύνη την minimum ασφάλιση κ.τ.λ. και μετά στο ξαφνικό ( shock) τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να συμμαζέψουμε…(Ο.Κ....σενάριο δημιούργημα της φαντασίας...)
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
spege

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spege »

Μπάμπη
Ένα διαγώνισμα για Γ΄ γυμνασίου ή για Α΄ λυκείου; Κάθε πέρσι και καλύτερα .Κάπως έτσι είναι και εδώ τα πράγματα.
Μετά από ξενόγλωσσο μάθημα έχω παρατηρήσει ότι δεν μπορώ να κάνω μάθημα.
Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις αδυναμίες των παιδιών ,αφού όλοι θα περάσουν την τάξη γιατί να ζοριστούν.
Φαντάσου αν θα φτάσουν (και θα φτάσουν) στη Γ΄ τάξη
Το φροντιστήριο από μόνο του δεν αρκεί να σηκώσει το βάρος της γνώσης .Πρώτα το σχολείο πρέπει να κρατά γερά και μετά το φροντιστήριο για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ας τα μελετήσουν αυτά τα συμπεράσματα οι υπεύθυνοι που χαράσσουν τη πορεία της παιδείας ,τι σχεδίασαν τι πέτυχαν τόσες μεταρρυθμίσεις και τι θα κάνουν με τις επόμενες, αν έχουν το θάρρος να αναστοχαστούν.
Όσο για μας με τα εργασιακά μας θα γυρίσουμε πάλι στη δεκαετία του 70 που οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν μαθητές και τα γνωρίζουμε καλά
Σπύρος
Άβαταρ μέλους
nkatsipis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nkatsipis »

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
chris_gatos έγραψε:Στο (ένα) τμήμα που έχω στην Άλγεβρα Α' λυκείου είμαι στην απόλυτη τιμή και θα πάω στις ρίζες.
Χρήστο, είσαι πολύ καλά !

Εγώ τελείωσα(Θεός να το πει ''τελείωσα'') την πρώτη ενότητα και πάω διάταξη. Έχω βρει ήδη και μερικές άλλες ώρες από πληροφορική και γυμναστική να τους προχωρήσω λίγο.
Και καλά, η άλγεβρα κάπως συμμαζεύεται .Η Γεωμετρία θα τελειώσει ποτέ, ειδικά αν κάνουμε όλες τις αποδείξεις μέχρι τα παραλληλόγραμμα(από κει και κάτω πάντα γίνονταν).

Με όσα γράφει ο Βασίλης έτσι είναι.Υπάρχει προχειρότητα και θα δούμε και άλλες παρενέργειες.

Καλή βδομάδα !
Εγώ φέτος δεν έχω Άλγεβρα στην Α Λυκείου.
Έχω όμως Γεωμετρία. Και κάθε μέρα σκέφτομαι πως θα τελειώσει αυτή η ύλη με όλες τις αποδείξεις!
Το παλεύουμε με τους μαθητές...
Σήμερα έγραψαν και το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου. Θα γράψω μόλις τα διορθώσω που κυμάνθηκαν οι βαθμολογίες.

Νίκος Κατσίπης
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Νίκο, τις αποδείξεις στα κριτήρια δεν τις έκανα.Το ίδιο θα κάνω και στα ανισοτικά θεωρήματα. Αν δω ότι στο τέλος Μαρτίου το θέμα της θεωρίας θα επιλλεγεί από τράπεζα, θα τους μαζέψω μια μέρα και θα κάνουμε όσες αποδείξεις παραλείψαμε.

Πρόκειται για τελείως βλακώδη πράγματα βέβαια, αλλά το έχουμε ξαναπεί: Για την παιδεία και το σχολείο μάλλον ελάχιστοι νοιάζονται, αλλά αυτοί δεν είναι σε θέσεις που έχουν απήχηση.
Μπορεί ένας μαθητής στην Α΄Λυκείου να ξέρει τον Μάιο όλες αυτές τις αποδείξεις ; Εϊναι τελείως αδύνατο !!! Εδώ 10 το πολύ θεωρήματα αφήναμε , από αυτά βάζαμε συνέχεια το άθροισμα γωνιών , τη διάμεσο ορθογωνίου τριγώνου και τις 30 μοίρες και πάλι το 1/3 δεν έγραφε τίποτα. Θα προλάβει ο μαθητής να μελετήσει όλη τη γεωμετρία σε ένα απόγευμα ή σε μιάμιση μέρα ; Είναι δυνατόν τα κριτήρια ισότητας να ζητηθούν με απόδειξη;

Υπάρχει η ελπίδα το πρώτο θέμα(αν όχι όλα) να επιλέγεται από το σχολείο. Αν είναι έτσι, θα λέμε δυο θεωρήματα , να βάζουμε το ένα , μήπως και οι μισοί μαθητές δεν πάνε για το Σεπτέμβριο στη Γεωμετρία. Γιατί αν έναν αδύνατο μαθητή τον έχει 14 ο συνάδελφος, αυτός είναι αδύνατο να γράψει 6 για να περάσει.Πόσο μάλλον αν έχει 10 έως 13.

Εύχομαι αυτά που λέμε να τα έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι στο Υουργείο και να κάνουν κάτι όσο είναι νωρίς. Αλλά ίσως για πολιτικούς λόγους θα τα αφήσουν να τα εξαγγείλλουν το Πάσχα ή λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, τότε που όλοι είναι στραμένοι στις Πανελλήνιες.

Σε χαιρετώ !
qwerty

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty »

Μπάμπης Στεργίου έγραψε: Μπορεί ένας μαθητής στην Α΄Λυκείου να ξέρει τον Μάιο όλες αυτές τις αποδείξεις ; Εϊναι τελείως αδύνατο !!!

Σε χαιρετώ !
Γιατί είναι αδύνατο; Μα δεν θα τις αποστηθίσει,θα τις δει ως ασκήσεις στο τέλος.Τα θεωρήματα στο σχολικό βιβλίο είναι οι ωραιότερες "ασκήσεις".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ »

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Από τυχαίες συμπτώσεις, φέτος χάθηκαν πολλές Πέμπτες και Παρασκευές, μέρες που στα πρωτάκια έχω δίωρα. Αφού λίγα πρόλαβα να κάνω στο μάθημα(πάνε και οι φωτοτυπίες χαμένες σχεδόν), ήταν αναμενόμενο να βάλω πολύ απλά θέματα και στο διαγώνισμα .Αδύνατο τμήμα ,τρεις δυσλεκτικοί με χαρτιά,τριπλάσιοι ακόμα σχεδόν με καμία επαφή, τι να τα κάνω και τα δυσκολότερα ; Η μισή δυσκολία από τα περυσινά.Και η ύλη; Μόνο η πρώτη ενότητα με τις πράξεις, τις δυνάμεις και τις ταυτότητες !

...........................
Η Συγκομιδή:

01- 04 - 05 - 06 - 08 - 08 - 09 - 10 - 10 - 10 - 10 - 11-11-12 - 12 - 13 - 13 - 14 - 15 - 15 - 16 - 16,6 - 16,8 - 17,6 - 19,4 - 20

Πώς θα είναι λοιπόν ένα καλό μάθημα σε αυτό το τμήμα ; Αν μου άφηναν μόνο τους μαθητές που έγραψαν μέχρι 14, θα μπορούσαν πολλά να γίνουν, ώστε την άλλη χρονιά αυτά τα παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν .Για τον καλό μαθητή όμως ποιος θα νοιαστεί τελικά ; Να γιατί(εκτός και από τους άλλους γνωστούς λόγους βέβαια) το Φροντιστήριο θα είναι σχεδόν απαραίτητο όχι για το μέτριο μαθητή όπως ήταν ήταν παλιά, αλλά για τον καλό και επιμελή , με άλλα λόγια για αυτόν που έχει βάλει στόχους για υψηλόβαθμες σχολές. Θα μου πείτε, ο καλός ας πάρει ένα βοήθημα να μελετήσει μόνος του για να μάθει πολύ περισσότερα. Συμφωνώ, αλλά για αυτό έβαλα το ''σχεδόν απαραίτητο ''.

Αυτά είναι τα ουσιαστικά προβλήματα στην παιδεία που το Κράτος δε θέλει να δει . Από την άλλη δεν ξέρω αν και μεις , ως καθηγητές , κάνουμε αυτό που πρέπει.Ωραίο αλλά μεγάλο ζήτημα !

Μπάμπης
Καλησπέρα Μπάμπη και όλη η εκλεκτή παρέα.
Το έχω ξανααναφέρει και στο παρελθόν και δεν θα σταματήσω να το λέω σε κάθε ευκαιρία: Οι μαθητές, πρέπει και στα μαθηματικά να χωρίζονται σε επίπεδα (όπως γίνεται με τα αγγλικά). Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει χωρίς επί πλέον δαπάνη για το Δημόσιο. Απλώς να πάψει ο χωρισμός των τμημάτων με βάση την αλφαβητική σειρά.
Με το υπάρχον καθεστώς, γίνεται ζημιά και στον αδύνατο μαθητή και στον καλό.
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:..............................

Καλησπέρα Μπάμπη και όλη η εκλεκτή παρέα.
Το έχω ξανααναφέρει και στο παρελθόν και δεν θα σταματήσω να το λέω σε κάθε ευκαιρία: Οι μαθητές, πρέπει και στα μαθηματικά να χωρίζονται σε επίπεδα (όπως γίνεται με τα αγγλικά). Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει χωρίς επί πλέον δαπάνη για το Δημόσιο. Απλώς να πάψει ο χωρισμός των τμημάτων με βάση την αλφαβητική σειρά.
Με το υπάρχον καθεστώς, γίνεται ζημιά και στον αδύνατο μαθητή και στον καλό.
Δημήτρη, νομίζω ότι όπου είναι δυνατόν(πάνω από ένα τμήμα), οι μαθητές να χωρίζονται σε μερικά μαθήματα γενικής παιδείας , όπως μαθηματικά-φυσική-Αρχαία σε επίπεδα.Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες βέβαια, αλλά αυτό ας γίνεται όπου μπορεί να γίνει.Αλλά και τα τμήματα κατεύτθυνσης, όπου είναι περισσότερα από ένα μπορούν να χωριστούν. Όλοι θα έχουν όφελος και μάλιστα μεγάλο.
Εϊναι για την ώρα δύσκολο να αποδεχθούν οι γονείς ότι το παιδί τους δεν είναι με τους ''καλούς'', αλλά αν γίνει η αρχή και βρεθούν σωστά κριτήρια για την κατανομή και το ίδιο το παιδί καταλάβει που θα οφεληθεί περισσότερο, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα.
Ο χωρισμός όμως σε επίπεδα δε βλέπω να γίνεται στα προσεχή χρόνια.Υπάρχουν και άλλου είδους αντιρρήσεις ή αντιδράσεις, όχι αβάσιμες αλλά και όχι αξεπέραστες.
Ως κοινωνία έχουμε αφήσει πολλά ζητήματα να συσσωρευτούν και είναι φύσει αδύνατο αυτά να τα λύσεις σε μία νύχτα.Το κακό είναι ότι δεν γίνεται καν μια συζήτηση.Οι έλληνες πολίτες, είτε αστοί, είτε αγρότες είτε εργάτες είτε επιχειρηματίες επιδόθηκαν να λύσουν τηλεοπτικά τα θέματα των τραπεζών,δεν διαθέτουν όμως μία ώρα για να συζητήσουν για την παιδεία, το μέλλον της πόλης τους, πόσο μάλλον το μέλλον της χώρας τους.Είναι και αυτό συνέπεια της χρόνιας αποχής από την ενασχόληση με σοβαρά ζητήματα.
Για να μη νομίσουν οι πιο νέοι φίλοι μας ότι αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο, θα πω πολύ σύντομα εντυπώσεις από σχολική εκδρομή σε αρχαιολογικό χώρο στην Αθήνα, με ξεναγό και καλές προϋποθέσεις.Τα παιδιά εκφράζουν τη γενικότερη αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνονται και οι μεγάλοι τον κόσμο, την πολιτική, τη γνώση και τη φιλομάθεια γενικότερα. Λοιπον :

Δεν είχαν περάσει ούτε πέντε λεπτά και εκεί που η ξεναγός εξηγούσε με πολύ ωραίο τρόπο την οργάνωση της καθημερινής ζωής στην αρχαία Αθήνα , τα 4/5 των μαθητών άρχισε να με ρωτάει πότε θα τελειώσουμε, αν θα αργήσουμε, αν εκεί κοντά έχει καφέ και καταστήματα και άλλα τέτοια. Τα κορίτσια κουράστηκαν, παραπατούσαν , τα αγόρια κοίταζαν τον ουρανό, αν ήταν 4-5 που πρόσεχαν είναι ζήτημα ! Τους είπα ότι αν τους έλεγα ότι στην Ακρόπολη έχει καφετέρια, θα ξέχναγαν την κούραση και θα πηγαίναν τρέχονας .
Μάλλον δεν θέλει κανένας να μάθει, το απόφθεγμα : '' όταν κάποιος θέλει να διδάξει, υπάρχουν τουλάχιστον 20 που δε θέλουν να μάθουν '' φαίνεται ότι δε βγήκε τυχαία !

Δεν ξέρω αν τελικά ο χωρισμός σε επίπεδα ή άλλα μέτρα θα λύσουν το ζήτημα ή αν πρέπει να δούμε το θέμα της Παιδείας τελείως από άλλη οπτική γωνία και να κάνουμε άλλο σχεδιασμό. Μεγάλα όνειρα θα μου πείτε !

Έρρωσθε !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ »

Καλησπέρα Μπάμπη. Θα πρότεινα να ΄γίνει ο χωρισμός πειραματικά σε κάποια σχολεία και να εξαχθούν συμπεράσματα μετά από τρία χρόνια. Θα ρισκάρω να πω ότι τα αποτελάσματα θα είναι θεαματικά ως προς την βελτίωση της απόδοσης τόσο των καλών όσο και των αδύνατων μαθητών. Το κακό είναι ότι στην χώρα μας εκείνο που λείπει μεταξύ άλλων στα θέματα παιδείας, είναι η έρευνα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΛΓΕΒΡΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης