παραλληλόγραμμο

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

vanalex

παραλληλόγραμμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vanalex »

Καλησπέρα,

σε κύκλο με κέντρο K οι χορδές AB,\Gamma \Delta τέμνονται κάθετα στο σημείο M και τα E,Z είναι τα μέσα των \Gamma B,A\Delta αντίστοιχα. Είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία ώστε με γνώσεις Ευκλείδιας Γεωμετρίας Α' Λυκείου να δείξουμε ότι το KEMZ είναι παραλληλόγραμμο; Δεν έχω λύση...τα στοιχεία είναι από άσχετη άσκηση και μου ήρθε αυτή η απορία...η σκέψη μου είναι ότι αν δείξω απλώς ότι οι χορδές A\Delta και B\Gamma είναι ίσες, τότε εύκολα προκύπτει ότι όλες οι πλευρές του τετραπλέυρου KEMZ είναι μεταξύ τους ίσες. Ευχαριστώ και καλό βράδυ σε όλους!
Συνημμένα
c.png
c.png (25.82 KiB) Προβλήθηκε 616 φορές
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vanalex την Δευ Οκτ 10, 2011 11:50 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Αλέξης Μιχαλακίδης
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Re: παραλληλόγραμμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR »

Κλασσική άσκηση : Για τα τρίγωνα AMD και CMB , ισχύει : Η διάμεσος προς την υποτείνουσα του ενός ,

είναι κάθετη προς την υποτείνουσα του άλλου . Λύνεις πρώτα αυτή , και το αποτέλεσμα έπεται ...
Συνημμένα
παραλληλία.png
παραλληλία.png (15.69 KiB) Προβλήθηκε 602 φορές
vanalex

Re: παραλληλόγραμμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vanalex »

KARKAR έγραψε:Κλασσική άσκηση : Για τα τρίγωνα AMD και CMB , ισχύει : Η διάμεσος προς την υποτείνουσα του ενός ,

είναι κάθετη προς την υποτείνουσα του άλλου . Λύνεις πρώτα αυτή , και το αποτέλεσμα έπεται ...
Καλημέρα, όπως μου υπέδειξε και ο φίλος KARKAR, αν δείξουμε στο συγκεκριμένο σχήμα ότι κάθε διάμεσος που αντιστοιχεί στην υποτείνουσα του ενός τριγώνου είναι και κάθετη στην υποτείνουσα του άλλου τριγώνου τότε έπεται εύκολα το ζητούμενο (το KE\Delta Z παραλληλόγραμμο):

Εργαζόμαστε αρχικά στο τρίγωνο A\Delta H. Αρκεί να δείξουμε ότι \hat{\varepsilon }+\Delta \hat{A}H=90^{o}. Έχουμε:

1. \displaystyle{\hat{\varepsilon }=\hat{\zeta }} (ως κατακορυφήν γωνίες)

2.\Delta \hat{A}E=B\hat{\Gamma }\Delta (αφού είναι εγγεγραμμένες στο ίδιο τόξο)

3.B\hat{\Gamma }\Delta =\Gamma\hat{\Delta }E (από το ισοσκελές τρίγωνο \Gamma E\Delta, αφού \displaystyle{E\Delta =\frac{B\Gamma }{2}=\Gamma E}

Έτσι το ζητούμενο άθροισμα είναι: \displaystyle{\hat{\varepsilon }+\Delta \hat{A}H=\hat{\zeta }+B\hat{\Gamma \Delta }=\hat{\zeta }+\Gamma \hat{\Delta }E=\Gamma \hat{\Delta }B=90^{o}\Rightarrow \boxed{EH\perp AE}}. Ομοίως, Z\Theta \perp B\Gamma.

Ισχύει, όμως, ότι KZ\perp AE, αφού είναι απόστημα της χορδής AE, οπότε προκύπτει ότι KZ\parallel EH. Ομοίως, KE απόστημα της χορδής B\Gamma, άρα KE\parallel Z\Theta. Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι το KE\Delta Z είναι παραλληλόγραμμο. Αν έχετε κάποια διαφορετική γρηγορότερη λύση, εννοείται ότι θα ήθελα να τη δω...
Συνημμένα
c.png
c.png (24.6 KiB) Προβλήθηκε 566 φορές
Αλέξης Μιχαλακίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης