Διχοτόμηση χωρίς στοιχεία..

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

gavrilos

Διχοτόμηση χωρίς στοιχεία..

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Θεωρούμε ισοσκελές τρίγωνο \displaystyle{AB\Gamma} και \displaystyle{\Delta} τυχαίο σημείο της \displaystyle{A\Gamma}.Προεκτείνουμε την \displaystyle{AB} κατά τμήμα \displaystyle{BE=\Gamma \Delta}.Να αποδειχθεί ότι η \displaystyle{B\Gamma} διχοτομεί την \displaystyle{E\Delta}.
Γεωμετρια mathematica_73.PNG
Γεωμετρια mathematica_73.PNG (7.32 KiB) Προβλήθηκε 673 φορές
Υ.Γ. Επειδή η άσκηση είναι κατά τη γνώμη μου πολύ διδακτική ας μη δοθεί κατευθείαν η πηγή.
Υ.Γ. Υπάρχει λύση εκτός φακέλου σε δύο γραμμές (αυτή μου ήρθε κι εμένα την πρώτη φορά που είδα την άσκηση).Προσπαθήστε να τη λύσετε με νόμιμα μέσα! ;)
Γιώργος Γαβριλόπουλος
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Re: Διχοτόμηση χωρίς στοιχεία..

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

Από το \displaystyle{\Delta} φέρω παράλληλη στην \displaystyle{B\Gamma ,} οπότε το \displaystyle{B\Gamma \Delta Z} είναι τραπέζιο, και επειδή \displaystyle{\hat{B}=\hat{\Gamma}}, είναι ισοσκελές. Άρα \displaystyle{BZ=\Gamma \Delta .}

Άρα \displaystyle{EB=BZ} και επειδή \displaystyle{B} το μέσον του \displaystyle{EZ} και \displaystyle{BK// Z\Delta ,} το \displaystyle{K} είναι το μέσον του \displaystyle{E\Delta .}
Συνημμένα
διχοτόμηση.png
διχοτόμηση.png (15.64 KiB) Προβλήθηκε 649 φορές
Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR »

Διχοτόμηση σε ισοσκελές.png
Διχοτόμηση σε ισοσκελές.png (13.11 KiB) Προβλήθηκε 645 φορές
EZ// \Gamma A ...Χωρίς άλλα λόγια
Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Νάννος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Νάννος »

gavrilos έγραψε:Θεωρούμε ισοσκελές τρίγωνο \displaystyle{AB\Gamma} και \displaystyle{\Delta} τυχαίο σημείο της \displaystyle{A\Gamma}.Προεκτείνουμε την \displaystyle{AB} κατά τμήμα \displaystyle{BE=\Gamma \Delta}.Να αποδειχθεί ότι η \displaystyle{B\Gamma} διχοτομεί την \displaystyle{E\Delta}.
Το συνημμένο Γεωμετρια mathematica_73.PNG δεν είναι πλέον διαθέσιμο
Υ.Γ. Επειδή η άσκηση είναι κατά τη γνώμη μου πολύ διδακτική ας μη δοθεί κατευθείαν η πηγή.
Υ.Γ. Υπάρχει λύση εκτός φακέλου σε δύο γραμμές (αυτή μου ήρθε κι εμένα την πρώτη φορά που είδα την άσκηση).Προσπαθήστε να τη λύσετε με νόμιμα μέσα! ;)
Χαιρετώ.
Διχοτόμηση-χωρίς-στοιχεία.jpg
Διχοτόμηση-χωρίς-στοιχεία.jpg (18.89 KiB) Προβλήθηκε 639 φορές
\Delta {\rm Z}//{\rm A}{\rm B}\,({\rm Z} \in {\rm B}\Gamma ), \triangleleft \Delta {\rm Z}\Gamma ισοσκελές, \Delta {\rm Z}{\rm E}{\rm B} παραλληλόγραμμο και το ζητούμενο έπεται.
«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

Φαντάζομαι η πολύ σύντομη λύση που αναφέρει ο gavrilos είναι με χρήση του θεωρήματος του Μενελάου στο τρίγωνο \displaystyle{AE\Delta} με διατέμνουσα την \displaystyle{BK\Gamma}:

\displaystyle{\frac{EK}{K\Delta}\frac{\Delta \Gamma}{\Gamma A}\frac{AB}{BE}=1\implies EK=K\Delta ,}

αφού \displaystyle{AB=A\Gamma,~BE=\Gamma \Delta .}
Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros »

Γεια σε όλους. Μια ακόμη νόμιμη .
Διχοτόμηση χωρίς στοιχεία.png
Διχοτόμηση χωρίς στοιχεία.png (13.01 KiB) Προβλήθηκε 611 φορές
Αν Z,H τα συμμετρικά των {\rm E},\Delta ως προς τα {\rm B},\Gamma αντίστοιχα , στο τραπέζιο {\rm Z}\Delta {\rm H}{\rm E} η {\rm B}\Gamma είναι διάμεσος και ως εκ τούτου θα περνά από τα μέσα των διαγώνιων του {\rm E}\Delta \,\,\,\kappa \alpha \iota \,\,\,{\rm Z}{\rm H}.

Νίκος
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

Από τη άλλη μεριά (για να μην έχουν παράπονο και οι φίλοι μας οι κύκλοι που ενίοτε τόσο πολύ μας εξυπηρετούν) έχουμε:

\displaystyle{\angle {T_1} = \angle {T_2},\;\;{\Delta \Gamma }} = {{{ BE}}} \Rightarrow r = q,} συνεπώς προκύπτει \displaystyle{r = q,\;\angle {\rm B} = \angle \Gamma   \Rightarrow {\rm E}{\rm T} = {\rm T}\Delta .}
Συνημμένα
qwer.png
qwer.png (8.66 KiB) Προβλήθηκε 602 φορές
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
gavrilos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Προτάθηκε πριν από 10 μέρες εδώ.Μου το επεσήμανε και ο marvel που το είχε προτείνει.

Παρεπιπτόντως,είναι άσκηση του σχολικού βιβλίου (σύνθετα,σελ.100).Η πρώτη λύση που είχα σκεφτεί όταν την είδα πριν από μήνες ήταν με Μενέλαο.Μετά σκέφτηκα την πρώτη του κύριου Θάνου.Όμως και πάλι η θέση της άσκησης στο βιβλίο είναι πριν από το συγκεκριμένο θεώρημα.Μου πήρε πολλή ώρα για να σκεφτώ τη λύση που έδωσε ο κύριος Μιχάλης.

Γιώργος
Γιώργος Γαβριλόπουλος
Μιχάλης Τσουρακάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Τσουρακάκης »

gavrilos έγραψε:Θεωρούμε ισοσκελές τρίγωνο \displaystyle{AB\Gamma} και \displaystyle{\Delta} τυχαίο σημείο της \displaystyle{A\Gamma}.Προεκτείνουμε την \displaystyle{AB} κατά τμήμα \displaystyle{BE=\Gamma \Delta}.Να αποδειχθεί ότι η \displaystyle{B\Gamma} διχοτομεί την \displaystyle{E\Delta}.
Το συνημμένο Γεωμετρια mathematica_73.PNG δεν είναι πλέον διαθέσιμο
Άλλη μια...

\displaystyle{K} συμμετρικό του \displaystyle{D} ως προς \displaystyle{BC \Rightarrow DC = CK = //BE \Rightarrow EK//BC}\displaystyle{ \Rightarrow \boxed{MD = ME}}(αφού \displaystyle{N} μέσο της \displaystyle{DK})
Συνημμένα
our98.png
our98.png (8.99 KiB) Προβλήθηκε 537 φορές
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος »

Σε δυο γραμμές (στριμωχτά) , αλλά λιγάκι :lol: εκτός φακέλου...
23-06-2014 Γεωμετρία β.jpg
23-06-2014 Γεωμετρία β.jpg (9.84 KiB) Προβλήθηκε 419 φορές
Από Ν. Ημιτόνων στο BKE \displaystyle \frac{{KE}}{{\eta \mu \left( {180^\circ  - \varphi } \right)}} = \frac{{{\rm B}{\rm E}}}{{\eta \mu \omega }} \Leftrightarrow \frac{{KE}}{{\eta \mu \varphi }} = \frac{{{\rm B}{\rm E}}}{{\eta \mu \omega }} και στο \displaystyle {\rm K}\Delta \Gamma \displaystyle \frac{{K\Delta }}{{\eta \mu \varphi }} = \frac{{\Delta \Gamma }}{{\eta \mu \omega }} \Leftrightarrow \frac{{K\Delta }}{{\eta \mu \varphi }} = \frac{{\Delta \Gamma }}{{\eta \mu \omega }} .

Αφού \displaystyle {\rm B}{\rm E} = \Delta \Gamma είναι και \displaystyle {\rm K}{\rm E} = {\rm K}\Delta
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης