.Να κατασκευάσετε την κάθετη απο το Α προς την ΚΛ μόνο με τη βοήθεια κανόνα(αγγλιστί straightedge,πιστεύω να το μετέφρασα σωστά).Πολύ καλή και διδακτική άσκηση,στα εγγράψιμα!Λίγη..παλιομοδίτικη γεωμετρία.(2)
Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος
- chris_gatos
- Επιμελητής
Λίγη..παλιομοδίτικη γεωμετρία.(2)
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ και Κ,Λ σημεία των πλευρών του ΒΓ,ΓΔ τέτοια ώστε :
.Να κατασκευάσετε την κάθετη απο το Α προς την ΚΛ μόνο με τη βοήθεια κανόνα(αγγλιστί straightedge,πιστεύω να το μετέφρασα σωστά).Πολύ καλή και διδακτική άσκηση,στα εγγράψιμα!
.Να κατασκευάσετε την κάθετη απο το Α προς την ΚΛ μόνο με τη βοήθεια κανόνα(αγγλιστί straightedge,πιστεύω να το μετέφρασα σωστά).Πολύ καλή και διδακτική άσκηση,στα εγγράψιμα!Χρήστος Κυριαζής
Re: Λίγη..παλιομοδίτικη γεωμετρία.(2)
Καλησπέρα
Μοιάζει με μια λυμένη εδώ από την Joulia1961 και Rigio (προηγούνται οι κυρίες στην αναφορά ή στην προσφώνηση) που έθεσε ο Μπάμπης
Η προσέγγισή μου:
Αν Θ και Η τα σημεία τομής των ΑΛ και ΑΚ αντιστοίχως με τη διαγώνιο ΔΒ τότε
ΔΑΗΛ εγγράψιμο διότι ΛΑΗ=ΗΔΛ=45ο άρα ΑΗΛ=Δ=90ο
Ομοίως από το εγγράψιμο ΑΒΚΘ προκύπτει Θ=90ο
Αρα ΚΘ και ΛΗ ύψη του τριγώνου ΑΚΛ συνεπώς το Ι είναι ορθόκεντρο και η κατασκευή ολοκληρώνεται συνδέοντας το Α με το Ι και προεκτείνοντας έως το Ζ Πάνος
Μοιάζει με μια λυμένη εδώ από την Joulia1961 και Rigio (προηγούνται οι κυρίες στην αναφορά ή στην προσφώνηση) που έθεσε ο Μπάμπης
Η προσέγγισή μου:
Αν Θ και Η τα σημεία τομής των ΑΛ και ΑΚ αντιστοίχως με τη διαγώνιο ΔΒ τότε
ΔΑΗΛ εγγράψιμο διότι ΛΑΗ=ΗΔΛ=45ο άρα ΑΗΛ=Δ=90ο
Ομοίως από το εγγράψιμο ΑΒΚΘ προκύπτει Θ=90ο
Αρα ΚΘ και ΛΗ ύψη του τριγώνου ΑΚΛ συνεπώς το Ι είναι ορθόκεντρο και η κατασκευή ολοκληρώνεται συνδέοντας το Α με το Ι και προεκτείνοντας έως το Ζ Πάνος
- chris_gatos
- Επιμελητής
Γειά σου βρε Πάνο με τα ''δαντελένια'' σου τα σχήματα!
Δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου ότι είχε ξανασυζητηθεί.Συγνώμη...
Χρήστος Κυριαζής
chris_gatos έγραψε:Γειά σου βρε Πάνο με τα ''δαντελένια'' σου τα σχήματα!
Γειά σου Χρήστο
Δεν έχεις να ζητήσεις συγγνώμη από κανένα , ακόμη και ίδια να ήταν η άσκηση, που δεν ήταν.
Να είσαι πάντα καλά με τόση όρεξη και ενεργητικότητα όση δείχνεις και τώρα. Όσο για τις ασκήσεις που προτείνεις αυτές έχουν μεγάλη ποικιλία ( μου αρέσει που δεν είναι όλες οι ασκήσεις΄σώνει και καλά' πανελληνιακές) τις κυττάμε πάντα με ενδιαφέρον.
Νάσαι πάντα καλά
Πάνος
Προσθήκη
Εννοούσα το θέμα στην διεύθυνση
viewtopic.php?f=20&t=281
που έχει και αυτό την φιλοσοφία να δείξουμε ότι μια ευθεία είναι κάθετη προς κάποια άλλη αποδεικνύοντας ότι η μια είναι φορέας ύψους τριγώνου και η άλλη πλευρά τριγώνου. Το θυμόμουν γιατί είχα προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να βρω δεύτερη απόδειξη.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος p_gianno την Δευ Φεβ 16, 2009 12:59 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- cretanman
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης