Γεωμετρικός μετασχηματισμός

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6970
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Δευ Φεβ 16, 2009 5:52 pm

Έστω Ρ εσωτερικό σημείο ενός ορθογωνίου ΑΒΓΔ,με την ιδιότητα \displaystyle{\displaystyle  
\angle BP\Gamma  + \angle AP\Delta  = 180^0  
}.Να βρείτε το άθροισμα των γωνιών, \displaystyle{\displaystyle  
\angle B\Gamma P,\angle \Delta AP 
}.


Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
vittasko
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2283
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 8:46 am
Τοποθεσία: Μαρούσι - Αθήνα.
Επικοινωνία:

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vittasko » Δευ Φεβ 16, 2009 8:05 pm

Η απάντηση είναι \angle B\Gamma P + \angle \Delta AP = 90^{o} και θα βάλω αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες, αν δεν υπάρξει απλούστερη λύση από αυτήν που μπόρεσα να βρω (ίσως λίγο δύσκολη για Α' Λυκείου, αλλά μπορεί και όχι).

Κώστας Βήττας.


mathfinder
Διευθύνον Μέλος
Δημοσιεύσεις: 524
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 01, 2009 11:56 pm

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathfinder » Δευ Φεβ 16, 2009 10:01 pm

Επισυνάπτω μία λύση με παραλληλόγραμμα και εγγράψιμα .
Αθ . Μπεληγιάννης
Συνημμένα
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.pdf
(145.33 KiB) Μεταφορτώθηκε 152 φορές


Never stop learning , because life never stops teaching.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6970
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Δευ Φεβ 16, 2009 10:08 pm

Πολύ καλή λύση και μέσα στο πνεύμα της Α'Λυκείου. Βέβαια αυτή η ''παράλληλη'' μεταφορά του τριγώνου είναι εξαιρετικά
δύσκολη σκέψη για τα παιδιά...Ευχαριστώ πολύ!


Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
rek2
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2286
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 12:13 am

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rek2 » Τρί Φεβ 17, 2009 12:24 am

Περιγράφω μία λύση, διδακτική και μάλλον πρωτότυπη, αλλά ίσως δύσκολη για μαθητές, γιατί, παρότι χρησιμοποιώ βασικές προτάσεις, όπως "μεταξύ παραλλήλων χορδών ενός κύκλου ορίζονται ίσα τόξα", κάνω χρήση και της πρότασης: αν σε δύο ίσες χορδές δύο κύκλων αντιστοιχούν ίσες επίκεντρες γωνίες, τότε οι κύκλοι είναι ίσοι. Ζητώ κατανόηση για την ελλειψη σχήματος, αλλά "ουκ έτι καιρός".
ΛΥΣΗ
Οι περιγραμμένοι κύκλοι των τριγώνων ΑΡΔ και ΒΡΓ είναι ίσοι, γιατί σε ίσες χορδές τους, τις ΑΔ και ΒΓ, αντιστοιχούν ίσες εγγεγραμμένες, άρα και ίσες επίκεντρες γωνίες. ( και οι δύο εγγεγραμμένες να είναι οξείες ή και οι δύο αμβλείες). Η διάκεντρός τους βρίσκεται πάνω στην κοινή μεσοκάθετη των χορδών τους ΑΔ και ΒΓ και είναι κάθετη στην κοινή τους χορδή ( ή στην κοινή τους εφαπτομένη, αν εφάπτονται).
Στην συνέχεια, μεταφέροντας κατάλληλα στους ίσους κύκλους τα τόξα στα οποία βαίνουν οι γωνίες ΔΑΡ και ΒΓΡ, και από δύο φορές το καθένα, βρίσκουμε άθροισμα έναν πλήρη κύκλο, που σημαίνει ότι οι εγγεγραμμένες γωνίες έχουν άθροισμα μία ορθή.


Άβαταρ μέλους
vittasko
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2283
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 8:46 am
Τοποθεσία: Μαρούσι - Αθήνα.
Επικοινωνία:

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vittasko » Τρί Φεβ 17, 2009 12:29 am

Θεωρούμε τους περίκυκλους (O_{1}),\ (O_{2}), των τριγώνων \bigtrinagleup PB\Gamma,\ \bigtriangleup PA\Delta αντιστοίχως και έστω τα σημεία E\equiv (O_{1})\cap \Gamma \Delta,\ Z\equiv (O_{2})\cap \Gamma \Delta.

Από εγγράψιμο BP\Gamma E έχουμε \angle BE\Gamma = 180^{o} - \angle BP\Gamma = 180^{o} - \angle AP\Delta \Longrightarrow \angle BE\Gamma = \angle AP\Delta ,(1)

Από (1) και A\Delta = B\Gamma, συμπεραίνουμε ότι οι κύκλοι (O_{1}),\ (O_{2}) είναι ίσοι (σε ίσους κύκλους, ίσες επίκεντρες γωνίες βαίνουν σε ίσες χορδές και αντιστρόφως, εάν ίσες επίκεντρες γωνίες βαίνουν σε ίσες χορδές, τότε οι περίκυκλοι είναι ίσοι ).

\bullet Από \angle B\Gamma E = 90^{o}, έχουμε ότι τo E είναι το αντιδιαμετρικό του B, στοον κύκλο (O_{1}) και άρα \angle BPE = 90^{o} ,(2)

Από την ισότητα των κύκλων (O_{1}),\ (O_{2}) και επειδή η διάκεντρός τους O_{1}O_{2} είναι η μεσοκάθετη ευθεία των A\Delta\parallel = B\Gamma, προκύπτει ότι PP^{\prime}\perp \Gamma \Delta, όπου P^{\prime} είναι το δεύτερο κοινό σημμείο αυτών των κύκλων.

Επομένως, τα \Delta,\ E, ως ομόλογα σημεία των κύκλων (O_{1}),\ (O_{2}), είναι συμμετρικά ως προς την ευθεία PP^{\prime} και άρα έχουμε P\Delta = PE \Longrightarrow \angle PA\Delta = \angle PBE ,(3)

Από (2),\ (3) \Longrightarrow \angle B\Gamma P + \angle PA\Delta = \angle BEP + \angle EBP = 90^{o} και το πρόβλημα έχει λυθεί.

Κώστας Βήττας.
τελευταία επεξεργασία από vittasko σε Τρί Φεβ 17, 2009 12:54 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.


Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6970
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τρί Φεβ 17, 2009 12:32 am

Ευχαριστώ όλους σας,για τις πολύ καλές λύσεις σας!


Χρήστος Κυριαζής
p_gianno
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 1:10 am

Re: Γεωμετρικός μετασχηματισμός

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από p_gianno » Τρί Φεβ 17, 2009 1:13 am

Καλησπέρα

Κατασκευάζω εξωτερικά του ορθογωνίου τα συμμετρικά των τριγώνων που είναι μέσα στο ορθογώνιο ως προς άξονες συμμετρίας τις πλευρές των τριγώνων που είναι ταυτόχρονα και πλευρές του ορθογωνίου.
Έτσι ΔΕΑ=συμμ(ΔΑΡ) --- >ΔΡ=ΔΕ (1) Δ1=Δ3 (2) και Α1= Α2
ΔΓΘ=συμμ(ΔΡΓ) -- > ΔΡ=ΔΘ (4) Δ2=Δ4 (5)
Από 2 και 5 επειδή Δ12=90ο ---> ΕΔΘ ευθεία και από 1 και 4 -- >Δ μέσον της ΕΘ
Τα ιδια ισχύουν και για τις υπολοιπες πλευρές του ΕΖΗΘ το οποίο είναι εγγράψιμο αφού Ε+Η=ΑΡΔ+ΒΡΓ =180 (από ισότητα τριγώνων και απο από υπόθεση η 2η ισότητα).
Το αρχικό ορθογωνιο ενώνει τα μέσα των πλευρών του ΕΖΗΘ του οποίου οι διαγώνιοι ΘΖ και ΕΗ είναι κάθετοι μεταξύ τους ως παράλληλες* προς τις πλευρές του ορθογωνίου.
Είναι Α1=Α2=( εντος εκτος επι τα αυτα)Ζ1=Η1 (βαίνουν στο ίδιο τόξο EΘ) ( διόρθωση: Θ αντί Β που ήταν πριν)
δηλ Α1=Η 1 (10) Όμοια Γ1=Γ2=Θ1 (20)
Όμως Θ1 και Η1 οξείες γωνίες του ορθ τριγ ΘΡΗ συνεπώς
Γ1+Η1=90 ή Γ1+Α1=90 (λόγω 10 και 20)

* διότι πχ στο ΖΕΘ η ΑΔ ενώνει τα μέσα των δύο πλευρών του τριγώνου συνεπώς ΑΔ // και ίση με ΘΖ/2
symmetry.png
Βλέπω οτι υπάρχουν αρκετές λύσεις ελπίζω να μην καλύπτω κάποιον.

Πάνος
Διορθώθηκε η παραδρομή "τετράγωνο" αντι του ορθού " ορθογώνιο"


Απάντηση

Επιστροφή σε “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης