Απ' ότι φαίνεται για μας ισχύει: " Ξεφυλλίζοντας ανοίγει η όρεξη"
Μια άσκηση από παλιό βιβλίο που ήρθε σήμερα στα χέρια μου.
Να δείξετε ότι
α)
για κάθε 
β)
για κάθε 
Γιώργος
Συντονιστής: exdx
για κάθε 
για κάθε 
Είναιhsiodos έγραψε: Να δείξετε ότι
α)για κάθε
β)για κάθε
![]()

(1)
τότε από (1)
(2)
τότε από (1)
(3)Ωραία αντιμετώπιση Κώσταk-ser έγραψε:
Αντότε από (1)
(3)
Από τη (1) έχουμε το α)
Από τη (2) προκύπτει το β), το οποίο όμως δεν προκύπτει από την (3)!
. Επειδή η συνάρτηση εφαπτομένη έχει περίοδο τον αριθμό π , θα έχει επίσης περίοδο και τον αριθμό -3νπ, οπότε:
\displaystyle{= \epsilon \phi \left(\pi \frac{(\sqrt{9\nu ^2+\nu }-3\nu )(\sqrt{9\nu ^2+\nu }+3\nu)}{\sqrt{9\nu ^2+\nu }+3\nu} \right)}
\displaystyle{= \epsilon \phi \left(\frac{\pi }{\sqrt{9+\frac{1}{\nu }}+3} \right)
\epsilon \phi (\pi \sqrt{9\nu ^2+\nu })=\epsilon \phi \left(\frac{\pi }{\sqrt{9+\frac{1}{\nu }}+3} \right)
0<\frac{\pi }{\sqrt{9+\frac{1}{\nu }}+3} <\frac{\pi }{\sqrt{9}+3}=\frac{\pi }{6}
[0,\frac{\pi }{2})
0<\epsilon \phi \left(\frac{\pi }{\sqrt{9+\frac{1}{\nu }}+3} \right)<\epsilon \phi \frac{\pi }{6}
0<\varepsilon \phi (\pi \sqrt{9\nu ^2+\nu } )<\frac{1}{\sqrt{3}}
\,\,\,\nu \in N^*
x=\pi \sqrt{9\nu ^2+\nu }
\nu \in N^*
\epsilon \phi x<\frac{1}{\sqrt{3}}\Rightarrow \sqrt{3}\eta \mu x<\sigma \upsilon \nu x\Rightarrow \frac{\sqrt{3}}{2}\eta \mu x<\frac{1}{2}\sigma \upsilon \nu x}

Κώστα έχεις δίκιο, πράγματι δεν το είχα καταλάβει. Τώρα το εμπέδωσα, σε ευχαριστώ.k-ser έγραψε:Γιώργο,
η απόδειξη που δίνει ο συγγραφέας για το β) είναι λάθος!
Ο αριθμός x, για τους περιττούς ακεραίους ν, όπως έχω δείξει στη σχέση (3), βρίσκεται στο 3ο τεταρτημόριο του τριγωνομετρικού κύκλου και συνεπώς το συνx είναι αρνητικό.
Προσπαθώντας ο συγγραφέας να δείξει το β), πολλαπλασιάζει τη σχέση του α) με συνx.
Όμως, για ν περιττό ακέραιο, η φορά της ανισότητας θα αλλάξει και έτσι, η ζητούμενη από το β) ερώτημα, σχέση δεν ισχύει.
Το β) ερώτημα ισχύει για ν άρτιο, ενώ για ν περιττό ισχύει η αντίστροφη ανισότητα.
Το είχα γράψει στο προηγούμενο μήνυμά μου - μάλλον δεν έγινε κατανοητό.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης