Γεωμετρικός τόπος
Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας
Γεωμετρικός τόπος
Μιά άσκηση απο το παλιό Mathematica (153 ασκηση απο μια σειρά ασκήεων του mlp για την Β κατευθυνσης) στην οποία έχω κωλυσει
"Από τυχαίο σημείο Μ του επιπέδου Οχy φέρνουμε τη ΜΑ καθετη y'y και τη ΜΒ κάθετη στην ευθεία y=x.
Αν (ΑΒ)=4 να βρείτε το γεωμετρικό τόπο του σημείου Μ"
Κάθε βοήθεια δεκτή
"Από τυχαίο σημείο Μ του επιπέδου Οχy φέρνουμε τη ΜΑ καθετη y'y και τη ΜΒ κάθετη στην ευθεία y=x.
Αν (ΑΒ)=4 να βρείτε το γεωμετρικό τόπο του σημείου Μ"
Κάθε βοήθεια δεκτή
Γιάννης
-
m.pαpαgrigorakis
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Re: Γεωμετρικός τόπος
Kαλησπέρα
Μια υπόδειξη για την λύση.
Αν Μ(κ,λ) τότε το Α(0,λ) και Β((κ+λ)/2,((κ+λ)/2)
Όμως είναι (ΑΒ)=4 από όπου προκύπτει ότι κ^2+λ^2=32
Δηλαδή το Μ είναι σημείο του κύκλου x^2+y^2=32
Έκανα λίγο βιαστικά τις πράξεις, ελπίζω να είναι σωστός ο κύκλος
Σημείωση : Οι συντεταγμένες του Β θα είναι της μορφής (β,β) αφού ανήκει στην y=x και το β προκύπτει από το ότι το έσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων ΟΒ ΚΑΙ ΒM ισούται με μηδέν.
mLp
Συγνώμη που τα γράφω έτσι αλλά δεν ξέρω να γράφω σε latex
Μια υπόδειξη για την λύση.
Αν Μ(κ,λ) τότε το Α(0,λ) και Β((κ+λ)/2,((κ+λ)/2)
Όμως είναι (ΑΒ)=4 από όπου προκύπτει ότι κ^2+λ^2=32
Δηλαδή το Μ είναι σημείο του κύκλου x^2+y^2=32
Έκανα λίγο βιαστικά τις πράξεις, ελπίζω να είναι σωστός ο κύκλος
Σημείωση : Οι συντεταγμένες του Β θα είναι της μορφής (β,β) αφού ανήκει στην y=x και το β προκύπτει από το ότι το έσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων ΟΒ ΚΑΙ ΒM ισούται με μηδέν.
mLp
Συγνώμη που τα γράφω έτσι αλλά δεν ξέρω να γράφω σε latex
- chris_gatos
- Επιμελητής
Γιάννη καλησπέρα...Ασχολούμενος με την άσκηση έχω να πω πως:
1)Θεωρώ λίγο ασαφή την εκφώνηση.
2)Αν Μ ( χ0,Ψ0),τότε ο γεωμετρικός τόπος που βγάζω είναι ο κύκλος με κέντρο (0,0) και ακτίνα R=
.
Το σκεπτικό μου ήταν το εξής:
Ονόμασα Α το ίχνος της καθέτου στον άξονα ψ'ψ, αρα Α(0,ψ0). Ονόμασα Β το ίχνος της καθέτου πάνω στην ψ=χ. Προέκυψε εύκολα (νομίζω)
( Βρήκα την εξίσωση της ευθείας που διέρχεται απο το Μ και είναι κάθετη προς τη διχοτόμο ψ=χ και στη συνέχεια το σημείο τομής της με αυτή,δηλαδή το Β).
Ξέροντας τα Α, Β δηλαδή τα άκρα του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ, το οποίου το μήκος δίνεται, προέκυψε η παραπάνω καμπύλη:
.
Καλησπέρα!
1)Θεωρώ λίγο ασαφή την εκφώνηση.
2)Αν Μ ( χ0,Ψ0),τότε ο γεωμετρικός τόπος που βγάζω είναι ο κύκλος με κέντρο (0,0) και ακτίνα R=
.Το σκεπτικό μου ήταν το εξής:
Ονόμασα Α το ίχνος της καθέτου στον άξονα ψ'ψ, αρα Α(0,ψ0). Ονόμασα Β το ίχνος της καθέτου πάνω στην ψ=χ. Προέκυψε εύκολα (νομίζω)
( Βρήκα την εξίσωση της ευθείας που διέρχεται απο το Μ και είναι κάθετη προς τη διχοτόμο ψ=χ και στη συνέχεια το σημείο τομής της με αυτή,δηλαδή το Β).Ξέροντας τα Α, Β δηλαδή τα άκρα του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ, το οποίου το μήκος δίνεται, προέκυψε η παραπάνω καμπύλη:
.Καλησπέρα!
Χρήστος Κυριαζής
- Καρδαμίτσης Σπύρος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Έστω Μ(x,y) τυχαίο σημείο του γ.τ, είναι Α(0,y) και Β(α,α) αφού είναι σημείο της ευθείας y=x.
Αφού η ΜΒ είναι κάθετη στην ευθεία y = x τότε:

Επομένως το σημείο Β έχει συντεταγμένες

Έχουμε:

Από όπου με πράξεις προκύπτει ότι ο γ.τ του σημείου Μ είναι ο κύκλος

με προλάβανε αλλά μια και την πληκτρολόγησα...
Αφού η ΜΒ είναι κάθετη στην ευθεία y = x τότε:

Επομένως το σημείο Β έχει συντεταγμένες

Έχουμε:

Από όπου με πράξεις προκύπτει ότι ο γ.τ του σημείου Μ είναι ο κύκλος

με προλάβανε αλλά μια και την πληκτρολόγησα...
- Συνημμένα
-
- τόπος.PNG (5.68 KiB) Προβλήθηκε 3297 φορές
Καρδαμίτσης Σπύρος
Μια πρόχειρη λύση με Ευκλείδεια
Η γωνία ΑΜΒ=135 από το εγγράψιμο ΟΑΜΒ διότι η y=x είναι διχοτόμος και επειδή ΑΒ=σταθ=4 , ο κύκλος ΑΜΒ που περνά από το Ο εχει σταθερή ακτίνα (ΑΒ=2ρημ135). Όμως ΟΜ=διάμετρος=2ρ=σταθ άρα το Μ ανήκει σε κύκλο κέντρου Ο ακτίνας 2ρ
Αντίστροφο...,Διερεύνηση...,κατασκευή...
Η γωνία ΑΜΒ=135 από το εγγράψιμο ΟΑΜΒ διότι η y=x είναι διχοτόμος και επειδή ΑΒ=σταθ=4 , ο κύκλος ΑΜΒ που περνά από το Ο εχει σταθερή ακτίνα (ΑΒ=2ρημ135). Όμως ΟΜ=διάμετρος=2ρ=σταθ άρα το Μ ανήκει σε κύκλο κέντρου Ο ακτίνας 2ρ
Αντίστροφο...,Διερεύνηση...,κατασκευή...
Μια διευκρίνηση. Λες στην εκφώνηση ότι το Μ ανήκει στο επίπεδο Οxy. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Μ ανήκει στο 1ο τεταρτιμόριο; Έτσι (αν δεν έχω κάνει λάθος στον παραπάνω συλλογισμό) ο γ.τ. δεν είναι ολόκληρος ο κύκλος αλλά μόνο το κομμάτι του που ανήκει στο 1ο τεταρτημόριο.
Γελάτε με εμένα γιατί είμαι διαφορετικός, γελάω με εσάς γιατι είστε όλοι ιδιοι!
![\boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a} \boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ac371a00106db98e69430926526d40c4.png)
![\boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a} \boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ac371a00106db98e69430926526d40c4.png)
Να βρεθεί γεωμετρικός τόπος των σημείων M(x,y) για τα οποία το διάνυσμα
σχηματίζει με τον άξονα χ΄χ γωνία ω=135 μοίρες
σχηματίζει με τον άξονα χ΄χ γωνία ω=135 μοίρες- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Έχουμε ότι: 
και
,
οπότε έχουμε παραβολή.

και
,οπότε έχουμε παραβολή.
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Ευχαριστώ!Βέβαια λίγο τραβηγμένο μου φαίνεται να σκεφτόμουν να θεωρήσω διάνυσμα (1,0)lepro έγραψε:Έχουμε ότι:
και,
οπότε έχουμε παραβολή.
-
kostas136
- Επικοινωνία:
Ο συντελεστής διεύθυνσης του διανύσματος είναι: 
Οπότε όπως γράφτηκε νωρίτερα, καταλήγουμε στον ίδιο γεωμετρικό τόπο. Το
διότι το διάνυσμα δεν είναι κάθετο στον χ΄χ. Ίσως φαίνεται πιο προσιτός αυτός ο τρόπος στους μαθητές.

Οπότε όπως γράφτηκε νωρίτερα, καταλήγουμε στον ίδιο γεωμετρικό τόπο. Το
διότι το διάνυσμα δεν είναι κάθετο στον χ΄χ. Ίσως φαίνεται πιο προσιτός αυτός ο τρόπος στους μαθητές.Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης