Μιάς και μου άρεσε και έκανα και μία λύση τη δίνω εδώ στη στήλη του ΑΣΕΠ.
Αν η συνάρτηση
ικανοποιεί τη σχέση:
με 
τότε να βρείτε τον τύπο της.
Συντονιστής: chris_gatos
ικανοποιεί τη σχέση:
με 
Χρησιμοποιούμε την μέθοδο Wiener, που λέει ότι υπάρχει τρόποςchris_gatos έγραψε:Χτές κάπου την είδα στο φόρουμ,αλλά μετά την έχασα!!
Αν η συνάρτησηικανοποιεί τη σχέση:
με

ισχύει
(I) για κάθε
τότε είναι
για κάθε 
για κάθε 
για κάθε
(II)
με
από την (Ι) βρίσκουμε
άτοπο λόγω της (ΙΙ).
για κάθε
(III)
για κάθε 
για κάθε 
για κάθε 
Mihalis_Lambrou έγραψε:chris_gatos έγραψε:Χτές κάπου την είδα στο φόρουμ,αλλά μετά την έχασα!!
Αν η συνάρτησηικανοποιεί τη σχέση:
με
Χρησιμοποιούμε την μέθοδο Wiener, που λέει ότι υπάρχει τρόπος
που λύνει ΟΛΕΣ τις Διαφορικές Εξισώσεις. Είναι ο εξής:
Την κοιτάω αρκετή ώρα και μου έρχεται η λύση
Με αυτή την μέθοδο (πιστέψτε με!) βρήκα την λύση
που επειδή ικανοποιεί την εξίσωση και την αρχική συνθήκη, είναι η λύση που ψάχνω.
Χρήστο, μη θυμώνεις. Θα χαρώ να δω λύση "με πράξεις", χωρίς χρήση του Μαντείου των Δελφών.
Μ.

.Όποτε 

![\displaystyle{
- e^{ - g(x)} g'(x) + x(e^{ - g(x)} - 1) = 0 \Rightarrow e^{\frac{{x^2 }}{2}} (e^{ - g(x)} - 1)' + (e^{\frac{{x^2 }}{2}} )'(e^{ - g(x)} - 1) = 0 \Rightarrow [e^{\frac{{x^2 }}{2}} (e^{ - g(x)} - 1)]' = 0,\forall x > 0
} \displaystyle{
- e^{ - g(x)} g'(x) + x(e^{ - g(x)} - 1) = 0 \Rightarrow e^{\frac{{x^2 }}{2}} (e^{ - g(x)} - 1)' + (e^{\frac{{x^2 }}{2}} )'(e^{ - g(x)} - 1) = 0 \Rightarrow [e^{\frac{{x^2 }}{2}} (e^{ - g(x)} - 1)]' = 0,\forall x > 0
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/b85b2317ef55cfcaf91a34bfb8f2f110.png)

παραγωγίζοντας βρίσκουμε ότι
με δεύτερη παράγωγο έχουμε ότι
.Άρα η h'(x) είναι γνησίως αύξουσα για κάθε
στο
.
, επειδή η
είναι γνησίως αύξουσα άρα και "1-1" έχουμε τελικά
.

![\displaystyle{{\left[ {x{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}{e^{ - f\left( x \right)}}} \right]^\prime } = {\left( {{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}} \right)^\prime } \Leftrightarrow x{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}{e^{ - f\left( x \right)}} = {e^{\frac{{{x^2}}}{2}}} + c} \displaystyle{{\left[ {x{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}{e^{ - f\left( x \right)}}} \right]^\prime } = {\left( {{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}} \right)^\prime } \Leftrightarrow x{e^{\frac{{{x^2}}}{2}}}{e^{ - f\left( x \right)}} = {e^{\frac{{{x^2}}}{2}}} + c}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/18729b404deb9fe6114bb83f99c47996.png)

mathxl έγραψε:Μία λύση για αυτήν την διαφορικούλα
Για
Αντικαθιστώντας το c ισοδύναμα λαμβάνουμε
Φίλε rexes13 κάτι δεν καταλαβαίνω στην λύση σου, συγκεκριμένα το h'(f(x))=h'(lnx) νομίζω ότι δεν ισχύει
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες