Μετα απο καιρό έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Ντάνη (Γεωμετρία, 1969), στην σελίδα 137 το πρόβλημα 193 έχει ως εξής
Θεωρούμε την περιφέρεια (Ο, R) και την διάμετρο αυτής ΑΒ. Ζητείται να βρεθεί σημείο Μ της διαμέτρου, ώστε ο λόγος των εμβαδών S, S' στα οποία διαιρείται ο κύκλος απο τις ημιπεριφέρειες
που γράφονται με διαμέτρους ΑΜ, MΒ, και εκατέρωθεν της ΑΒ να είναι δοσμένος λ:μ.
Γεωμετρία
Συντονιστής: chris_gatos
Re: Γεωμετρία
Ονομάζουμε
τα εμβαδά των ημικυκλίων διαμέτρων ΑΒ , ΜΑ , ΜΒ αντίστοιχα οπότε: 
Αν S είναι το εμβαδόν του μέρους του αρχικού κύκλου που δεν περιέχει το ημικύκλιο διαμέτρου ΜΑ τότε:

και
Λόγω των (1) και (2) βρίσκουμε
από όπου προσδιορίζεται το σημείο Μ .
Γιώργος
τα εμβαδά των ημικυκλίων διαμέτρων ΑΒ , ΜΑ , ΜΒ αντίστοιχα οπότε: 
Αν S είναι το εμβαδόν του μέρους του αρχικού κύκλου που δεν περιέχει το ημικύκλιο διαμέτρου ΜΑ τότε:

και

Λόγω των (1) και (2) βρίσκουμε
από όπου προσδιορίζεται το σημείο Μ .Γιώργος
Γιώργος Ροδόπουλος
Γνωρίζει κανεις που υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα παλιών βιβλίων γεωμετρίας όπως του Ντάνη?Εννοώ βιβλιοπωλεία.erxmer έγραψε:Μετα απο καιρό έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Ντάνη (Γεωμετρία, 1969), στην σελίδα 137 το πρόβλημα 193 έχει ως εξής
''If i have not seen as far as others it is because giants were standing in front of me.''
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Πρέπει να είναι κανείς πολύ τυχερός για να βρει σε κάποιο παλιό βιβλιοπωλείο αντίτυπο του βιβλίου αυτού , αλλά και άλλων του Ντάνη.solars έγραψε:Γνωρίζει κανεις που υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα παλιών βιβλίων γεωμετρίας όπως του Ντάνη?Εννοώ βιβλιοπωλεία.erxmer έγραψε:Μετα απο καιρό έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Ντάνη (Γεωμετρία, 1969), στην σελίδα 137 το πρόβλημα 193 έχει ως εξής
Μάλλον μόνο μέσω συναδέλφων άνω των 50 ετών θα μπορέσεις να το βρεις κι αν όχι, γι αυτό είμαστε εμείς εδώ
Μπάμπης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες