Το υπουργείο αποφάσισε να δώσει σε όλους τους μαθητές της Α γυμνασίου H/Y (οι εταιρείες αποφάσισαν netbook )
Το ερώτημα που προκύπτει :τι λογισμικά μπορούν -ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ -να εγκατασταθούν;
Σήμερα μετά από συζήτηση με τον Διευθυντή μου προέκυψαν προβλήματα και θα ήθελα την γνώμη σας -συμβουλή σας ή ακόμη και να δούμε τί παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε (ως μαθηματικοί,ως εκπαιδευτικοί,ως σχολικοί σύμβουλοι,ως συνδικαλιστές ,ως ΕΜΕ ,ως ....., ο καθένας από την μεριά του και (ή) όλοι μαζί )
Τα Λογισμικά του Υπουργείου Παιδείας -τύπου sketchpad, functionprobe κλπ,έχουν την άδεια (ΝΟΜΙΜΗ) για να εγκατασταθούν σε κάθε ένα υπολογιστή μαθητή ; Σύμφωνα με τον Διευθυντή μου ΟΧΙ (ανήκουν σε εμπορικές εταιρείες και έχει δοθεί άδεια για εγκατάσταση και φυσικά χρησιμοποίησή τους στα σχολικά εργαστήρια Η/Υ μόνο)(ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ)
Τα Λογισμικά Ελεύθερης άδειας ( λογισμικά ανοικτού κώδικα ,τύπου geogebra) ακόμη χειρότερα το sxolinux αλλά και κάθε άλλο ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ διότι δεν υπάρχει εγκύκλιος που να το επιτρέπει .(Μόνο το UBUNTU και το office.org μια και είναι προεγκατεστημένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές προμήθειας τους).
Μάλιστα στην δική μου επιμονή όσον αφορά τουλάχιστον το geogebra (διότι ποια θα είναι αλλιώς η χρησιμότητα του Η/Υ -για να μη μιλήσουμε για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αλλά και την διδασκαλία project κλπ.κλπ ) ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑ ότι αν επιμείνω (εγώ επέμεινα) και δώσω στους μαθητές μου για εγκατάσταση το geogebra θα κάνει αναφορά ,θα με καταγγείλει κλπ.(Πού αλήθεια; Έτσι θα πάει η παιδεία μπροστά
Η πρόσβαση στο internet ασύρματα ,τουλάχιστον στο σχολείο μου, δεν είναι ( ; ) "εφικτή" και δεν είναι και επιθυμητή διότι εκπέμπει κύματα .Τότε γιατί στις προδιαγραφές προβλέφθηκε η ασύρματη δικτύωση; Και εδώ χρειάζεται εγκύκλιος και οδηγία για προμήθεια ασύρματου modem και προδιαγραφών εγκατάστασής του και χρηματοδότησής του και ...και .... Και ας υποθέσουμε ότι μπορούν οι μαθητές να συνδεθούν με το internet τι θα γίνει με το bandwith; Τι συνδέσεις υπάρχουν στα σχολεία (σας) ;θα φτάνει ή θα συνδέονται οι μαθητές με την σειρά για να φτάσει ; (τώρα ο γιώργος , μετά η άννα κλπ.κλπ)
Επίσης σε ποιες σελίδες θα μου επιτρέπεται να κατευθύνω τους μαθητές μου; θα πρέπει να περιμένω εγκύκλιο; και εν πάση περιπτώσει αν σύμφωνα με την γνώμη μου η τάδε σελίδα περιέχει ενδιαφέροντα μαθηματικά για την παιδαγωγική πράξη ποιος θα μου απαγορέψει να κατευθύνω τα παιδιά εκεί;
Τελικά ποια ελευθερία κινήσεων έχουμε στην εγκατάσταση λογισμικών ; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το καινούριο μέσο και να κινητοποιήσουμε τους μαθητές μας ; Τι στο καλό η πολιτεία μας επιμόρφωσε σε παιδαγωγικές μεθόδους και σε λογισμικά των νέων τεχνολογιών αν δεν μπορούν οι μαθητές μας να τα εγκαταστήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν -να τα μάθουν οπότε αυτοί θέλουν; Ποια η παιδαγωγική ελευθερία του καθηγητή όταν για το οτιδήποτε χρειάζεται εγκύκλιος ,οδηγίες ή και δεν ξέρω τι άλλο;
Τι λέτε;
Τι γίνεται στα δικά σας σχολεία ;