Η βάση του 9,5

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Η βάση του 9,5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Πέμ Ιουν 24, 2010 3:39 pm

Πως κρίνετε μια υποτιθέμενη κατάργηση της βάσης του 9,5 (για να μείνει ο μαθητής); Ας μένει μόνο από απουσίες αφού από μάθημα πρέπει να κάνει αίτηση με την οποία πρέπει να δηλώνει ότι
"εγώ ο/η τάδε επιθυμώ να μείνω...σας παρακαλώ αφήστε με"
Μαζί με την κατάργηση του 9,5, μία σύνδεση του μέσου όρου όλων των τάξεων (απόλα τα μαθήματα) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια κατά 50% (ή ένα άλλο αξιοσέβαστο ποσοστό ).

Έτσι θα μπορούν οι μαθητές μαζί και οι γονείς τους, να βλέπουν και τους πραγματικούς τους βαθμούς πχ 2 ή 3 ή 0 ή 1 και όχι 9 ή 10 ή 11 ή 12 ή και 14 σε κάποιες περιπτώσεις κα να σχηματίζουν μία πραγματική εικόνα και να μην την διαπιστώνουν στις εξετάσεις....

Ποιο το νόημα μιας κλίμακας που δεν χρησιμοποιείτε στο ευρύ της φάσμα; Ας μας δίνετε μια οδηγία που ρητά να λέει "να βαθμολογείται από 10-20".........

Πόσο παιδαγωγικό είναι αυτό;

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
fmak65

Re: Η βάση του 9,5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fmak65 » Πέμ Ιουν 24, 2010 5:10 pm

Η δικη μου γνωμη ειναι να καταργηθει η βαση στο γυμνασιο και να μενει μονο απο απουσιες μεσω ενος συστηματος που δεν επιδεχεται < ξαναμετρημα > και να μπαινει ο πραγματικος βαθμος του μαθητη πχ. 2 η 3 η 7 η οτι αξιζει , γιατι το γυμνασιο ειναι η υποχρεωτικη εκπαιδευση. Να δινει ομως πραγματικα τις γνωσεις για μια ξενη γλωσσα και την χρηση Η/Υ σε βασικα επιπεδα. Ο μαθητης θα παιρνει βεβαιωση υποχρεωτικων σπουδων με αναλυτικη κατασταση των βαθμων του που πραγματικα αξιζει.
Για να συνεχισει στο λυκειο θα πρεπει να δινει εξετασεις πανελληνιες με βαση το 10 στα βασικα μαθηματα ωστε να αποδεικνυεται οτι εχει το βασικο υποβαθρο να συνεχισει σε παρακατω σπουδες (λυκειο , ΑΕΙ , ΤΕΙ). Αλλιως να πηγαινει σε σχολες τυπου ΕΠΑΣ η ΟΑΕΔ για την αποκτηση καποιων δεξιοτητων σε καποια εργασια που θα κανει.Να μπορει να πηγαινει και σε οσες ειδικοτητες θελει ,λογω αγορας εργασιας (δια βιου μαθηση).
Στο λυκειο να επανελθει η βαση του 10 και αν καποιος μαθητης ειναι σε καποιο μαθημα κατω απο αυτην να το περνα μονο με μεσο ορο το 13 η τον Σεπτεμβριο , οπως ηταν παλια, ή να παραμεινει το 9,5 ομως με αποτελεσματα μονο μεσω πανελληνιων εξετασεων που θα βαθμολογουνται οπως στον ΑΣΕΠ η τον καγκουρο απο υπολογιστη , για να μην υπαρχει το φετινο προβλημα.
Ετσι και οι μαθητες που τελειωνουν το Λυκειο θα εχουν καποιες βασικες γνωσεις, και μπορουν να συνεχισουν , και οι υπολοιποι θα εχουν καποιες ειδικες γνωσεις ,αλλα δεν θα μπορουν να ταλαιπωρουνται και να ταλαιπωρουν τους δικους τους για ανωτερες γνωσεις τις οποιες δεν θα μπορεσουν κατα πασα πιθανοτητα να αποκτησουν.Ομως θα βγαινουν πιο μπροστα στην αγορα εργασιας και θα εχουμε πιο νωρις περισσοτερους ανεργους και δεν θα εχουμε εσωτερικο τουρισμο(περιφερειακα ΤΕΙ).(υπ' οψιν δεν ειμαι εναντιον καποιων περιφερειακων ΤΕΙ που κανουν καλη δουλεια).
Ετσι θα εξαλειφθει πιστευω η αναντιστοιχια να εχουμε τους περισσοτερους αποφοιτους δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης αναλογικα με το ποσοστο μαθητων αλλα να πατωνουμε σε αλφαβητισμο(γλωσσικο , μαθηματικο, φυσικων επιστημων).

Μαραντιδης Φωτης
Άβαταρ μέλους
Καρδαμίτσης Σπύρος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρδαμίτσης Σπύρος » Πέμ Ιουν 24, 2010 5:33 pm

Η βάση του 9,5 εμφανίστηκε επί εποχής Αρσένη (νόμος 2525) και τότε είχε νόημα γιατί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ήταν 13 - 14 και όλα είχαν την προσαρμογή μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού.
Αρχίζοντας τις .......εκπτώσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα έπαψε πλέον να υπάρχει η έννοια της βάσης , τα κριτήρια απόρριψης του μαθητή αντικαταστάθηκαν με τα:
α. τις απουσίες
β. με τις δια μαγείας μείωση των αποuσιών
γ. με τις διάφορες μορφές γρίππης που αυξάνουν το όριο τους
δ. με τα μαθήματα τύπου τεχνολογίας - θρησκευτικών (δεν έχω τίποτε με τα μαθήματα αυτά) όπου ένα 18 σε κάθε ένα από αυτά αποκλείει με μαθηματική ακρίβεια την απόρριψη του μαθητή.

Ας καταργηθεί λοιπόν αυτή η βάση ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν και χαμηλότεροι βαθμοί στα προφορικά, ίσως τότε η βαθμολόγηση γίνει πιο αντικειμενική.

Καρδαμίτσης Σπύρος
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Πέμ Ιουν 24, 2010 6:56 pm

Γιατί πρέπει να περνούν όλοι;
Έχουμε καταντήσει τα παιδιά μας θιασώτες της μηδενικής προσπάθειας!!!

Κατά τη γνώμη μου ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου πρέπει να καθορίζεται με πανελλαδικές εξετάσεις.
Εφόσον προσμετράται σε οποιαδήποτε είδους διαδικασία για μία θέση εργασίας αργότερα επιβάλλεται να είναι έτσι για όλα τα είδη απολυτηρίων όλων των λυκείων.

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
gbag

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbag » Πέμ Ιουν 24, 2010 7:25 pm

Συνάδελφοι καλησπέρα.
Εγώ προτείνω για την δική μου περιφέρεια να καταργηθούν και οι εξετάσεις του Ιουνίου γιατί
δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Ωρομίσθια έκανε φροντιστήρια σε μαθητές της Α λυκείου και ήταν
και εισηγήτρια οπότε μαθητές της(στο φροντιστήριο) από άλλα τμήματα ενώ είχαν 13 και 14 στα τετράμηνα έγραψαν 19 και 20. 21 χρόνια φροντιστήριο πρώτη φορά βλέπω τέτοια ξευτίλα.
Τα θέματα εδώ διατυπώνονται κάποιες μέρες πριν οπότε παίρνουν το δρόμο τους.....
Βλέποντας οι γονείς αυτούς τους βαθμούς αρχίζουν τα όνειρα για ιατρικές, φαρμακευτικές και πολυτεχνεία

Γιώργος

Γιώργος Μπαγάνης

"An idea which can be used once is a trick. If it can be used more than once it becomes a method."
George Polya and Gabor Szego
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Πέμ Ιουν 24, 2010 9:23 pm

Το θέμα είναι, αν μια τέτοια υποθετική αλλαγή είναι ανυπέρβλητα αντιπαιδαγωγική . Είναι; Οι περισσότεροι σύμβουλοι και διευθυντές κρίνουν αντιπαιδαγωγική την βαθμολόγηση με μονοψήφιο. Το ίδιο συμβαίνει και από μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών!
Συνήθως όποιος συνάδελφος βάζει πχ 7 έχει να αντιμετωπίσει Διευθυντή σύλλογο και αν εκταχυνθούν τα πράγματα επιστρατεύεται και ο σύμβουλος , μπας και αλλάξει γνώμη

Άβαταρ μέλους
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑΣ
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑΣ » Πέμ Ιουν 24, 2010 9:42 pm

gbag έγραψε:Συνάδελφοι καλησπέρα.
Εγώ προτείνω για την δική μου περιφέρεια να καταργηθούν και οι εξετάσεις του Ιουνίου γιατί
δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Ωρομίσθια έκανε φροντιστήρια σε μαθητές της Α λυκείου και ήταν
και εισηγήτρια οπότε μαθητές της(στο φροντιστήριο) από άλλα τμήματα ενώ είχαν 13 και 14 στα τετράμηνα έγραψαν 19 και 20. 21 χρόνια φροντιστήριο πρώτη φορά βλέπω τέτοια ξευτίλα.
Τα θέματα εδώ διατυπώνονται κάποιες μέρες πριν οπότε παίρνουν το δρόμο τους.....
Βλέποντας οι γονείς αυτούς τους βαθμούς αρχίζουν τα όνειρα για ιατρικές, φαρμακευτικές και πολυτεχνεία

Γιώργος
Α Ι Σ Χ Ο Σ, δεν καταλαβαίνει οτι έτσι μονο κακό κάνει στους μαθητές.
Εκτός και αν βλέπει μόνο το προσωπικό όφελος.Έτσι με 20αρια σε εξετάσεις, σίγουρα οτι θα τους ξαναέχει και του χρόνου μαθητές.

\displaystyle{
{\rm K}\alpha \tau \sigma \dot \iota \pi o\delta \alpha \varsigma \begin{array}{*{20}c}
   {} & {\Delta \eta \mu \dot \eta \tau \rho \eta \varsigma }  \\
\end{array}
}
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Παρ Ιουν 25, 2010 12:38 am

mathxl έγραψε:Το θέμα είναι, αν μια τέτοια υποθετική αλλαγή είναι ανυπέρβλητα αντιπαιδαγωγική . Είναι; Οι περισσότεροι σύμβουλοι και διευθυντές κρίνουν αντιπαιδαγωγική την βαθμολόγηση με μονοψήφιο. Το ίδιο συμβαίνει και από μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών!
Συνήθως όποιος συνάδελφος βάζει πχ 7 έχει να αντιμετωπίσει Διευθυντή σύλλογο και αν εκταχυνθούν τα πράγματα επιστρατεύεται και ο σύμβουλος , μπας και αλλάξει γνώμη
Βασίλη αν καταργηθεί η βάση του 9,5, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα αλλάξουν οι βαθμοί; Στο Δημοτικό που οι μαθητές περνούν έτσι και αλλιώς πόσες φορές έχεις ακούσει για Γ ή Δ (νομίζω προβλέπεται);

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Παρ Ιουν 25, 2010 12:51 am

Προσωπικά θα τους άλλαζα. Μόνο καλό θα έκανα με αυτόν τον τρόπο. Θα λειτουργούσα ως ξυπνητήρι για τον μαθητή κα την οικογένεια του και μάλιστα έγκαιρα!

Γιατί να μην αλλάξουν; Αν ο μαθητής δεν μένει και αξίζει για 2, γιατί να μην πάρει 2; Πρέπει να το δει στο τέλος της τάξης (εξετάσεις) ή στις πανελλήνιες;

Για το δημοτικό δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Παρ Ιουν 25, 2010 1:27 am

Μόλις ο διευθυντής θα έβλεπε το 2, θα σε καλούσε να το αλλάξεις. Αν δεν σε έπειθε θα καλούσε το σύμβουλο και θα έφτανε μέχρι δεν ξέρω και εγώ που. Το επιχείρημα του σύμβουλου είναι κλασικό: Είναι αντιπαιδαγωγικό!!!!

Αν ο διευθυντής δεν παρέμβαινε, μόλις ο μαθητής έπαιρνε τους βαθμούς θα πήγαιναν οι γονείς του σε ανώτερα κλιμάκια και πλαί το ίδιο γαϊτανάκι.

Για το Δημοτικό ξέρω ότι τα παραπάνω έχουν συμβεί. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα συμβούν;

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Παρ Ιουν 25, 2010 10:10 am

Καλημέρα
Λευτέρη κάτι τέτοιο περιέγραψα ότι θα συμβεί και εγώ. ιαυτό και διερωτήθηκα περί υπάρξεως της κλίμακας 0-20.

Τίποτα δεν με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα συμβούν τα ίδια. Αλλά αν μπορώ να υποστηρίξω τον βαθμό μου ( με στοιχεία συγκεκριμένα επίδοσης του μαθητή κατά το τετράμηνο), ας φέρει και την υπουργό.
Πάντως, το να μην μένει ο μαθητής θα μειώσει το ποσοστό τέτοιων περιστατικών και σε κάποιους από αυτούς ίσως φανεί σωτήριο!

Εμένα με ενδιαφέρει το αντιπαιδαγωγικό μέρος της υπόθεσης.

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Παρ Ιουν 25, 2010 11:41 am

mathxl έγραψε:Καλημέρα
Λευτέρη κάτι τέτοιο περιέγραψα ότι θα συμβεί και εγώ. ιαυτό και διερωτήθηκα περί υπάρξεως της κλίμακας 0-20.

Τίποτα δεν με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα συμβούν τα ίδια. Αλλά αν μπορώ να υποστηρίξω τον βαθμό μου ( με στοιχεία συγκεκριμένα επίδοσης του μαθητή κατά το τετράμηνο), ας φέρει και την υπουργό.
Πάντως, το να μην μένει ο μαθητής θα μειώσει το ποσοστό τέτοιων περιστατικών και σε κάποιους από αυτούς ίσως φανεί σωτήριο!

Εμένα με ενδιαφέρει το αντιπαιδαγωγικό μέρος της υπόθεσης.
Βασίλη καλημέρα και σε σένα.

Καταρχήν για να τοποθετηθώ και εγώ και προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Και εγώ είμαι υπέρ της αντικειμενικής βαθμολογίας των μαθητών, δηλαδή συμφωνώ μαζί σου.

Σε περίπτωση χαμηλότερης βαθμολογίας του 8 θεωρώ ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις άνωθεν από πολλούς ανεξαρτήτως αν μπορείς να στηρίξεις τη βαθμολογία. Και δεν ξέρω αν μπορούμε να "αντέξουμε" σε τέτοιες πιέσεις, αφού το φαινόμενο δεν θα είναι μοναδικό...

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Παρ Ιουν 25, 2010 1:35 pm

Θυμάμαι έντονα ένα περιστατικό ως νεοδιόριστος.
Συναδέλφισσα έχει βάλει 7 και ο διευθυντής μπροστά στον σύλλογο (στην παιδαγωγική συνεδρίαση τριμήνου ) της ζητάει εξηγήσεις με επιχειρήματα του τύπου "μα κανένας άλλος συνάδελφος δεν έχει βάλει τέτοιους βαθμούς" , " μήπως θα ήθελες την γνώμη του συμβούλου;", "πιστεύεις ότι έτσι βοηθάς τον μαθητή;" κ.α.
Αφού της ασκήθηκε κριτική και από κάποιους συναδέλφους, άρχισε να κλαίει σαν μικρό παιδί και εξαπέλυσε μύδρους κατά του Διευθυντή. Με την σειρά του αυτός, ζήτησε να καλέσει τον σχολικό σύμβουλο (για να την κάνει ντα;) αλλά ο σύλλογος τον "άδειασε".

Εν ολίγοις, τι νόημα έχει η ύπαρξη κάποιοων βαθμών, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Είναι τα παιδαγωγικά επιχειρήματα ικανά για την αποτροπή χρήσης όλης της βαθμολογικής κλίμακας;

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Παρ Ιουν 25, 2010 2:16 pm

Έχω βαρεθεί βρε Βασίλη.
Σήμερα αυτά και παρόμοια θέματα συζητούσαμε!
Άμα σου ρχεται ο φιλόλογος και ο αγγλικός που θέλουν να έχουν τα παιδιά τους στη θεωρητική κατεύθυνση και στα αγγλικά επιλογής αντίστοιχα και βάζουν 18 -20 για να έλκουν μαθητές. Τι να κάνεις εσύ; Έχουμε καταντήσει καραγκιόζηδες και μαριονέτες...Βάζεις 8-9 και γίνεσαι ο δακτυλοδεικτούμενος ο μακας !!! Τ¨ωρα δε που θα κάνουν και μόνο αγγλικά και γλώσσα - αρχαία ποιος τους πιάνει!!!

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Παρ Ιουν 25, 2010 2:19 pm

Συμφωνώ 100% με τους προλαλήσαντες!!!

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Δευ Αύγ 16, 2010 1:20 pm

Επίσης θυμήθηκα τώρα ότι το θέμα των απουσιών μπορεί εύκολα να λυθεί με
την προσθήκη των απουσιών καθημερινά στο ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα που περνάμε τις απουσίες για το δελτίο πρόσβασης και να μην επιδέχεται εύκολα αλλαγές...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Απάντηση

Επιστροφή σε “Παιδαγωγικά Θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης