είναι τετράγωνα πλευράς
Το
είναι ορθογώνιο. Υπολογίστε τα εμβαδά των τριγώνων

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης
είναι τετράγωνα πλευράς
Το
είναι ορθογώνιο. 
Καλό μεσημέρι.Παύλος Μαραγκουδάκης έγραψε:Ταείναι τετράγωνα πλευράς
Το
είναι ορθογώνιο.
Υπολογίστε τα εμβαδά των τριγώνων
: 
: 
:
, οπότε
.
:
και κατά συνέπεια 

είναι μεγαλύτερη από την
γιατί είναι υποτείνουσα του ορθογωνίου τριγώνου
ενώ αντίστροφα η
είναι μικρότερη από την
γιατί είναι κάθετη πλευρά Εγώ την έλυσα παρόμοια με το ημίτονο και το
το υπολόγισα με την γωνία
που είναι ίση με την
γιατί έχουν κάθετες πλευρέςT-Rex έγραψε:... απλά να σημειώσω ότι με την πρώτη ματιά νόμισα ότι τα ορθογώνια έχουν ίδιο εμβαδόν ...
και το
και την απέναντι πλευρά να διέρχεται από την κορυφή
.Το τρίγωνοKARKAR έγραψε:T-Rex έγραψε:... απλά να σημειώσω ότι με την πρώτη ματιά νόμισα ότι τα ορθογώνια έχουν ίδιο εμβαδόν ...
Κι όμως , αυτή είναι η αλήθεια ! Και μάλιστα για οποιοδήποτε αρχικό ορθογώνιοκαι το
δημιουργούμενο με μία βάση τηνκαι την απέναντι πλευρά να διέρχεται από την κορυφή
.
Μπορείτε να βρείτε μια απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού , σε μισή γραμμή ?
είναι σε εμβαδόν το μισό του κάθε ορθογωνίου Μετά και την πιο πάνω παρατήρηση το τρίγωνοΠαύλος Μαραγκουδάκης έγραψε:Ταείναι τετράγωνα πλευράς
Το
είναι ορθογώνιο.
Υπολογίστε τα εμβαδά των τριγώνων
έχει εμβαδόν ίσο με το μισό κάθε ορθογωνίου δηλαδή,
.
θα έχουν μαζί εμβαδόν το υπόλοιπο μισό του ορθογωνίου δηλαδή
.
.
το μεγάλο θα έχει εμβαδόν
.
και άρα
και το μεγάλο 
στο τμήμα
τα εμβαδά των ορθογωνίων είνια ίσα. Αν δεν το πιστεύετε δείτε το (συνημμένο) δυναμικό σχήμα Geogebra. Μετακινήστε τον κέρσορα στις θέσεις
. Το εμβαδό μένει σταθερό.
γιατί είναι συμπληρωματικές της
.
είναι
και στο
είναι
, για οποιαδήποτε θέση του
στην
.
,
έχουμε
, δηλαδή
.Πέρασαν οι διακοπές ... και δεν εμφανίστηκε κάποια 'μαγική' προσέγγιση που να αποφεύγει την έννοια της αναλογίας (είτε άμεσα μέσω ομοίων τριγώνων είτε έμμεσα μέσω τριγωνομετρίας): αναστρέφοντας την κατάσταση θα έλεγα ότι το καταπληκτικό αυτό πρόβλημα που μας έστειλε ο Γιώργος Ρίζος (δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι στους καθηγητές Γυμνασίου) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προεισαγωγή στα όμοια τρίγωνα -- δείχνεις δηλαδή στους μαθητές ένα πρόβλημα που εύκολα κατανοούν* αλλά δεν έχουν τα μέσα να επιλύσουν ... ως κίνητρο για την εισαγωγή αυτών των μέσων. (Δεν ξέρω ως ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται τέτοιες προεισαγωγές στα σχολικά κλπ βιβλία, αλλά νομίζω πως είναι πολύ καλή ιδέα -- συχνά ο μαθητής δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το "μα γιατί τα μαθαίνουμε αυτά".)gbaloglou έγραψε:Λίγο πιο άμεσα (αλλά και εκτός ύλης Β΄Γυμνασίου): από ομοιότητα ορθογωνίων τριγώνων,
έχουμε
, δηλαδή
.
Καλησπέρα σε όλους! Γιώργο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!gbaloglou έγραψε: Πέρασαν οι διακοπές ... και δεν εμφανίστηκε κάποια 'μαγική' προσέγγιση που να αποφεύγει την έννοια της αναλογίας (είτε άμεσα μέσω ομοίων τριγώνων είτε έμμεσα μέσω τριγωνομετρίας): αναστρέφοντας την κατάσταση θα έλεγα ότι το καταπληκτικό αυτό πρόβλημα που μας έστειλε ο Γιώργος Ρίζος (δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι στους καθηγητές Γυμνασίου) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προεισαγωγή στα όμοια τρίγωνα -- δείχνεις δηλαδή στους μαθητές ένα πρόβλημα που εύκολα κατανοούν* αλλά δεν έχουν τα μέσα να επιλύσουν ... ως κίνητρο για την εισαγωγή αυτών των μέσων. (Δεν ξέρω ως ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται τέτοιες προεισαγωγές στα σχολικά κλπ βιβλία, αλλά νομίζω πως είναι πολύ καλή ιδέα -- συχνά ο μαθητής δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το "μα γιατί τα μαθαίνουμε αυτά".)
*εδώ θα πρότεινα ακόμη και πειραματική επαλήθευση της ισότητας εμβαδών (μετρήσεις πλευρών με ακρίβεια χιλιοστού, κλπ)
Γιώργος Μπαλόγλου
και την
, οι οποίες τέμνονται στο σημείο
.
το εμβαδόν του τριγώνου, το οποίο θεωρούμε ως μονάδα μέτρησης όλων των εμβαδών των σχημάτων.
. Επειδή τρίγωνο
= τρίγωνο
και
σημαίνει ότι οι πλευρές του τριγώνου
είναι τριπλάσιες σε μήκος από αυτές του
.

.Γιώργο με την σειρά μου ευχαριστώ, επισημαίνοντας πάντως ότι η συζήτηση πήρε αυτήν την πολύ ευχάριστη τροπή ύστερα από την εύστοχη παρατήρηση-υποψία ενός μαθητή όχι Β αλλά Α Γυμνασίου (που ξέρει πάντως και την Τριγωνομετρία του)Γιώργος Ρίζος έγραψε:Καλησπέρα σε όλους! Γιώργο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!gbaloglou έγραψε: Πέρασαν οι διακοπές ... και δεν εμφανίστηκε κάποια 'μαγική' προσέγγιση που να αποφεύγει την έννοια της αναλογίας (είτε άμεσα μέσω ομοίων τριγώνων είτε έμμεσα μέσω τριγωνομετρίας): αναστρέφοντας την κατάσταση θα έλεγα ότι το καταπληκτικό αυτό πρόβλημα που μας έστειλε ο Γιώργος Ρίζος (δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι στους καθηγητές Γυμνασίου) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προεισαγωγή στα όμοια τρίγωνα -- δείχνεις δηλαδή στους μαθητές ένα πρόβλημα που εύκολα κατανοούν* αλλά δεν έχουν τα μέσα να επιλύσουν ... ως κίνητρο για την εισαγωγή αυτών των μέσων. (Δεν ξέρω ως ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται τέτοιες προεισαγωγές στα σχολικά κλπ βιβλία, αλλά νομίζω πως είναι πολύ καλή ιδέα -- συχνά ο μαθητής δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το "μα γιατί τα μαθαίνουμε αυτά".)
*εδώ θα πρότεινα ακόμη και πειραματική επαλήθευση της ισότητας εμβαδών (μετρήσεις πλευρών με ακρίβεια χιλιοστού, κλπ)
Γιώργος Μπαλόγλου
Oμολογώ ότι αγνοώ αν το πρόβλημα είναι γνωστό, (είτε δεν το έχω δει κάπου, είτε η μνήμη μου δεν το έχει συγκρατήσει).
Μού δημιουργήθηκε η διάθεση για διερεύνηση της συμπεριφοράς των ενδιάμεσων τιμών, βλέποντας το σχόλιο του Θανάση στο αρχικό πρόβλημα του Παύλου. Κατασκευάζοντας το δυναμικό σχήμα στο (συνημμένο σε παραπάνω ανάρτηση) αρχείο Geogebra, προέκυψε το παραπάνω θέμα. Όταν είδα ότι τα εμβαδό είναι σταθερό, αν και το υποψιαζόμουν, εξεπλάγην ευχάριστα.
Η ιδέα του Γιώργου για διδακτική αξιοποίηση είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ και προτίθεμαι να την υλοποιήσω.
Και να που ξαναήλθαν διακοπές... Η παρακάτω απλή προσέγγιση, (απορώ πως δεν την είδαμε τόσο καιρό!) δεν αναιρεί τίποτα από την όμορφη ιδέα του Γιώργου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα ως άμεση εφαρμογή της ομοιότητας τριγώνων.gbaloglou έγραψε:
Πέρασαν οι διακοπές ... και δεν εμφανίστηκε κάποια 'μαγική' προσέγγιση που να αποφεύγει την έννοια της αναλογίας (είτε άμεσα μέσω ομοίων τριγώνων είτε έμμεσα μέσω τριγωνομετρίας) ...
. Τότε
, αφού έχουν ίδια βάση
και ύψος.
, αφού έχουν ίδια βάση
και ύψος.
.
είναι πλάγια παραλληλόγραμμα. Πιο αναλυτικά, υπόσχομαι, όταν επιστρέψω κι έχω σταθερή σύνδεση.
, που είχε ξεφύγει. Ευχαριστώ τον Γιώργο Μπαλόγλου που το πρόσεξε.Γιώργο εντυπωσιακό στην απλότητα του! [Γιατί μας ξέφευγε ως τώρα; Μας λέει κάτι το συμβάν; Θα είχε ίσως ενδιαφέρον, και στα πλαίσια της προεισαγωγής στα όμοια τρίγωνα που πρότεινα, να δοθεί στους μαθητές ως άτυπη άσκηση στο σπίτι και να δούμε αν και πόσοι σκεφτούν την λύση του Γιώργου (που είναι απόλυτα γυμνασιακή, νομίζω).]Γιώργος Ρίζος έγραψε:Και να που ξαναήλθαν διακοπές... Η παρακάτω απλή προσέγγιση, (απορώ πως δεν την είδαμε τόσο καιρό!) δεν αναιρεί τίποτα από την όμορφη ιδέα του Γιώργου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα ως άμεση εφαρμογή της ομοιότητας τριγώνων.gbaloglou έγραψε:
Πέρασαν οι διακοπές ... και δεν εμφανίστηκε κάποια 'μαγική' προσέγγιση που να αποφεύγει την έννοια της αναλογίας (είτε άμεσα μέσω ομοίων τριγώνων είτε έμμεσα μέσω τριγωνομετρίας) ...
Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους!
Φέρνουμε την. Τότε
, αφού έχουν ίδια βάση
και ύψος.
Ομοίως,, αφού έχουν ίδια βάση
και ύψος.
Άρα.
edit: Προφανώς, η παραπάνω πρόταση ισχύει και όταν ταείναι πλάγια παραλληλόγραμμα. Πιο αναλυτικά, υπόσχομαι, όταν επιστρέψω κι έχω σταθερή σύνδεση.
edit: Πρόσθεσα ένα, που είχε ξεφύγει. Ευχαριστώ τον Γιώργο Μπαλόγλου που το πρόσεξε.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης