Άκουσον άκουσον τι έβαλε σε διαγώνισμα ? ! ? !
Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Άκουσον άκουσον τι έβαλε σε διαγώνισμα ? ! ? !
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι η άσκηση που έβαλε η καθηγήτρια δεν την είχε κάνει στην τάξη, δεν έβαλε υποερωτήματα και το ποιο σημαντικό είναι για μαθητές Γ Γυμνασίου. Στην αρχή την δικαιολόγησα λέγοντας ότι μάλλον δεν κατάλαβε τι έβαλε ή έκανε λάθος σε μια πλευρά αφού βλέποντας και το αντίστοιχο θέμα στην άλλη ομάδα ήταν αρκετά απλό...
Η άσκηση που περιγράφω είναι της Ομάδα Α, αν θυμάστε πρέπει να προεκτείνεται την διάμεσο ΑΜ κατά ίσο μέρος και να πάρεις κάμποσες ισότητες τριγώνων κ.τ.λ. Αν είχε δώσει υποερωτήματα θα ήταν καταπληκτική άσκηση, αν είχε δώσει ΒΓ=Β'Γ' αντί για ΑΓ=Α'Γ' τότε γινόταν ίδιου επιπέδου με την άλλη άσκηση της Β ομάδας...Αλλά καθηγήτρια όχι μόνο δεν το παραδέχτηκε όταν έγινε ντόρος για την άνιση δυσκολία των θεμάτων προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει για την ίδια δυσκολία των ασκήσεων και ότι η άσκηση (της ομάδα Α) λύνεται και χωρίς προέκταση (;;;;;;;;;;). Λες;;;
Τι λέτε;; Δεν είναι υπερβολική άσκηση για παιδιά Γ Γυμνασίου; Και από παιδαγωγικής πλευράς είναι σωστό να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός μεταξύ των δύο ομάδων;;
Η άσκηση που περιγράφω είναι της Ομάδα Α, αν θυμάστε πρέπει να προεκτείνεται την διάμεσο ΑΜ κατά ίσο μέρος και να πάρεις κάμποσες ισότητες τριγώνων κ.τ.λ. Αν είχε δώσει υποερωτήματα θα ήταν καταπληκτική άσκηση, αν είχε δώσει ΒΓ=Β'Γ' αντί για ΑΓ=Α'Γ' τότε γινόταν ίδιου επιπέδου με την άλλη άσκηση της Β ομάδας...Αλλά καθηγήτρια όχι μόνο δεν το παραδέχτηκε όταν έγινε ντόρος για την άνιση δυσκολία των θεμάτων προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει για την ίδια δυσκολία των ασκήσεων και ότι η άσκηση (της ομάδα Α) λύνεται και χωρίς προέκταση (;;;;;;;;;;). Λες;;;
Τι λέτε;; Δεν είναι υπερβολική άσκηση για παιδιά Γ Γυμνασίου; Και από παιδαγωγικής πλευράς είναι σωστό να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός μεταξύ των δύο ομάδων;;
- Συνημμένα
-
- Ομάδα Α- Ίσοι διάμεσοι ΑΜ=Α'Μ'
- OMAΔΑ Α.png (12.36 KiB) Προβλήθηκε 3712 φορές
-
- ΟΜΑΔΑ Β - ίσοι διχοτόμοι και ίσες γωνίες Β=Β' (εύκολη άσκηση)
- OMADA B.png (7.89 KiB) Προβλήθηκε 3712 φορές
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Re: Άκουσον άκουσον τι έβαλε σε διαγώνισμα ? ! ? !
Μάκη, το έχω πει πολλές φορές και μεταξύ συναδέλφων ότι μερικοί καθηγητές που διδάσκουν χρόνια μόνο σε γυμνάσια και δεν έχουν περάσει για 5 χρόνια τουλάχιστον από γενικά Λύκεια ή φροντιστήρια(όχι ιδιαίτερα μαθήματα !) -είναι κρίμα και ντρέπομαι να το λέω - δυσκολεύονται να βάλουν ένα κανονικό διαγώνισμα .Συνήθως τα θέματα είναι δύσκολα και είναι αναντίστοιχα με αυτά που διδάσκουν !
Αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα διαγώνισμα . Ειδικά όταν ανοίγεις βιβλία για να βρεις ασκήσεις , ο κίνδυνος να σου ξεφύγουν τα θέματα προς τα πάνω είναι τεράστιος.
Τα άλλα τα περιέγραψες ήδη και δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
Μπάμπης
Αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα διαγώνισμα . Ειδικά όταν ανοίγεις βιβλία για να βρεις ασκήσεις , ο κίνδυνος να σου ξεφύγουν τα θέματα προς τα πάνω είναι τεράστιος.
Τα άλλα τα περιέγραψες ήδη και δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
Μπάμπης
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Αυτό ακριβώς ΜπάμπηΜπάμπης Στεργίου έγραψε:Συνήθως τα θέματα είναι δύσκολα και είναι αναντίστοιχα με αυτά που διδάσκουν !

- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Μάκη, γεια χαρά,
το χειρότερο από όσα μετέφερες (και δυσκολεύομαι να το πιστέψω) είναι το μωβ κομμάτι του κειμένου σου. Λάθη έχουμε κάνει πάμπολα όλοι μας στην τάξη (όποιος δεν το παραδέχεται, απλά ίσως να μην το έχει καταλάβει). Σημασία έχει η αξιοπρεπής παραδοχή και η ευκαιρία για ανατροφοδότηση της διδασκαλίας. Ο Μαρκ Τουέν έλεγε ότι "Εμπειρία είναι τα παλιά μας λάθη, που ευτυχώς δεν ήταν ολέθρια".
Με προβλημάτισε η άποψη της καθηγήτριας: ΔΕΝ χρειάζεται προέκταση. Το έψαξα και ΤΟ ΒΡΗΚΑ! Έχει δίκιο. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα τρίγωνα με β = β΄,
γ = γ΄ και μα = μα΄ είναι ίσα, δίχως καμία βοηθητική!
Πιστεύω ότι μάλλον ήθελα να γράψει ΒΓ αντί για ΑΓ. Διαφορετικά βρήκε την άσκηση σε κάποιο βιβλίο που είτε απευθυνόταν σε μαθητές λυκείου είτε είχε προηγουμένως παρουσιάσει τη μέθοδο της προέκτασης. Υπάρχουν και βιβλία με απαιτητικό περιεχόμενο, τα οποία όμως θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση από τον χρήστη (διδάσκοντα).
Θυμάμαι τους καθηγητές μου που έλεγαν: "Όταν έχετε διάμεσο και δεν ξέρετε τι να την κάνετε, προεκτείνετέ την κατά ίσο τμήμα". Γι' αυτό, όταν κάνουμε στην τάξη τα κριτήρια για να είναι ισοσκελές ένα τρίγωνο, αφήνω τους μαθητές να γλιστρήσουν στην παγιδούλα όπου ΑΔ διχοτόμος και διάμεσος και αποφαίνονται ότι τα τρίγωνα ΑΔΒ και ΑΔΓ που έχουν Π-Π-Γ είναι ίσα και μετά δίνω τη μέθοδο της προέκτασης. ΟΧΙ, όμως να το απαιτείς σε διαγώνισμα, δίχως να το έχεις διδάξει και μετά να μην παραδέχεσαι το διδακτικό σφάλμα!
Γιώργος Ρίζος
το χειρότερο από όσα μετέφερες (και δυσκολεύομαι να το πιστέψω) είναι το μωβ κομμάτι του κειμένου σου. Λάθη έχουμε κάνει πάμπολα όλοι μας στην τάξη (όποιος δεν το παραδέχεται, απλά ίσως να μην το έχει καταλάβει). Σημασία έχει η αξιοπρεπής παραδοχή και η ευκαιρία για ανατροφοδότηση της διδασκαλίας. Ο Μαρκ Τουέν έλεγε ότι "Εμπειρία είναι τα παλιά μας λάθη, που ευτυχώς δεν ήταν ολέθρια".
Με προβλημάτισε η άποψη της καθηγήτριας: ΔΕΝ χρειάζεται προέκταση. Το έψαξα και ΤΟ ΒΡΗΚΑ! Έχει δίκιο. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα τρίγωνα με β = β΄,
γ = γ΄ και μα = μα΄ είναι ίσα, δίχως καμία βοηθητική!
Πιστεύω ότι μάλλον ήθελα να γράψει ΒΓ αντί για ΑΓ. Διαφορετικά βρήκε την άσκηση σε κάποιο βιβλίο που είτε απευθυνόταν σε μαθητές λυκείου είτε είχε προηγουμένως παρουσιάσει τη μέθοδο της προέκτασης. Υπάρχουν και βιβλία με απαιτητικό περιεχόμενο, τα οποία όμως θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση από τον χρήστη (διδάσκοντα).
Θυμάμαι τους καθηγητές μου που έλεγαν: "Όταν έχετε διάμεσο και δεν ξέρετε τι να την κάνετε, προεκτείνετέ την κατά ίσο τμήμα". Γι' αυτό, όταν κάνουμε στην τάξη τα κριτήρια για να είναι ισοσκελές ένα τρίγωνο, αφήνω τους μαθητές να γλιστρήσουν στην παγιδούλα όπου ΑΔ διχοτόμος και διάμεσος και αποφαίνονται ότι τα τρίγωνα ΑΔΒ και ΑΔΓ που έχουν Π-Π-Γ είναι ίσα και μετά δίνω τη μέθοδο της προέκτασης. ΟΧΙ, όμως να το απαιτείς σε διαγώνισμα, δίχως να το έχεις διδάξει και μετά να μην παραδέχεσαι το διδακτικό σφάλμα!
Γιώργος Ρίζος
Αγαπητε Μακη επειδη το εκανες μια φορα ακομη νομιζω ο σχολιασμος μιας ενεργειας απο μερους ενος συναδελφου χωρις την αδεια του εμενα μου προκαλει δυσφορια οπως και η κριτικη που τρεχουν να κανουν καποιοι χωρις διασταυρωση των γεγονοτων.Κοφτα σκετα και νετα.
"There are two types of people in this world, those who divide the world into two types and those who do not."
Jeremy Bentham
Jeremy Bentham
Δεν βλέπω να αναφέρθηκε κανένα όνομα, επομένως καλά κάνει και το σχολιαζει.
What's wrong with a Greek in Hamburg?
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Καλά τα λες Γιώργο και γι αυτό το μοιράστηκα μαζί σας, γιατί καμιά φορά λες μήπως στραβά αρμενίζω;; Όσο για την απόδειξη που έκανες δεν την είχα σκεφτεί!! Λες αυτή να είχε κατά νου
Το θέμα το έγραψα όχι όταν έγινε αλλά μετά που επέμενε...
Υ.Γ: Ανώνυμε papel την κριτική σου κράτα την για τον εαυτό σου, όσο για την δυσφορία σου ποσώς με απασχολεί!! Ααα και τι έγινε ο καινούργιος υπολογιστή σου, χάλασε;;
Υ.Γ: Ανώνυμε papel την κριτική σου κράτα την για τον εαυτό σου, όσο για την δυσφορία σου ποσώς με απασχολεί!! Ααα και τι έγινε ο καινούργιος υπολογιστή σου, χάλασε;;

- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Αγαπητέ papel, δες την παραπάνω συζήτηση ως ένα "διδακτικό επεισόδιο", όπου καλείσαι να εκφράσεις άποψη. Εφόσον δεν αναφέρονται στοιχεία δεν θίγεις κανέναν. Θα μπορούσε να είναι και φανταστικό επεισόδιο, αλλά έχοντας γνωρίσει τον Μάκη, είμαι βέβαιος ότι είναι γεγονός. Κι έχοντας δουλέψει 18 χρόνια ως φροντιστής έχω ζήσει άπειρα τέτοια επεισόδια (που δεν είχα και που να τα πω να ξεθυμάνω...). Ίσως πάλι να προκαλώ κι εγώ τέτοια συναισθήματα σε φροντιστές. Καμία δυσφορία δεν μου προκαλεί η συζήτησή τους, που άλλωστε γίνεται ΕΠΩΝΥΜΑ από κάποιους, ενώ εσύ δυσφορείς ανώνυμα και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ δεν καταλαβαίνω γιατί!papel έγραψε:Αγαπητε Μακη επειδη το εκανες μια φορα ακομη νομιζω ο σχολιασμος μιας ενεργειας απο μερους ενος συναδελφου χωρις την αδεια του εμενα μου προκαλει δυσφορια οπως και η κριτικη που τρεχουν να κανουν καποιοι χωρις διασταυρωση των γεγονοτων.Κοφτα σκετα και νετα.
Αν είχε ζητηθεί η γνώμη σου π.χ. στην διδακτική του ΑΣΕΠ, θα έγραφες: "ο σχολιασμός μιας ενέργειας από μέρους ενός συναδέλφου χωρίς την άδειά του εμένα μου προκαλεί δυσφορία";
Κάποιος
- nsmavrogiannis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Καλησπέρα σας
Σε άλλη περίσταση (viewtopic.php?f=51&p=17735#p17735) έχω αναφέρει την γνώμη μου για την κριτική εξετάσεων σε σχολεία. 'Εχω αναφέρει ότι, ανεξάρτητα από την ποιότητα των θεμάτων, η κριτική πρέπει να γίνεται με την μέγιστη προσοχή.
Ξεκινάω με δεδομένο ότι τα θέματα ήσαν όντως αυτά! Μερικά ερωτήματα είναι αναπόφευκτα:
Ξέρουμε με ακρίβεια τί είχε προηγηθεί στην διδακαλία; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε τι διευκρινήσεις ενδεχομένως και υποδείξεις δόθηκαν κατά το διαγώνισμα; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε ποια στάση κράτησε ο διδάσκων ή η διδάσκουσα στις ενστάσεις των μαθητών; Από που;
Δεν αμφισβητώ την καλή διάθεση κανενός, και φυσικά ούτε του Μάκη. Αλλά ας δούμε λίγο το θέμα:
Πράγματι δεν αναφέρονται ονόματα ή σχολείο. 'Ομως τα υπόλοιπα στοιχεία του μηνύματος φωτογραφίζουν ή όχι το περιστατικό; Μπορεί να απομονωθεί το μήνυμα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ναι ή όχι; Τα θέματα τα έβαλε κάποια καθηγήτρια. Ποιός τα μεταφέρει στο forum και υπό ποια ιδιότητα; Μήπως εμείς παίρνοντας θέση σε μια υπόθεση που, επιμένω, όλες τις διαστάσεις τις αγνοούμε αδικούμε κάποιους και ενισχύουμε κάποιους;
Γιατί εδώ δεν πρόκειται για θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως των πανελληνίων αλλά για κάτι που έγινε σε σχολείο! Δεν πρόκειται αφηρημένα για ένα "διδακτικό επισόδειο" και εδώ θα διαφωνήσω με τον φίλο Γιώργο Ρϊζο.
Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει συζήτηση αυτού του είδους και να μην αδικούμε κανένα είναι η ξερή παράθεση ενός θέματος και ο σχολιασμός της καταλληλότητας του. Τίποτε άλλο! Αλλιώς, όπως έχω ξαναγράψει υπάρχει ο κίνδυνος, έθελα μας να μετατρέψουμε το mathematica σε κυτίο παραπόνων.
Μαυρογιάννης
Σε άλλη περίσταση (viewtopic.php?f=51&p=17735#p17735) έχω αναφέρει την γνώμη μου για την κριτική εξετάσεων σε σχολεία. 'Εχω αναφέρει ότι, ανεξάρτητα από την ποιότητα των θεμάτων, η κριτική πρέπει να γίνεται με την μέγιστη προσοχή.
Ξεκινάω με δεδομένο ότι τα θέματα ήσαν όντως αυτά! Μερικά ερωτήματα είναι αναπόφευκτα:
Ξέρουμε με ακρίβεια τί είχε προηγηθεί στην διδακαλία; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε τι διευκρινήσεις ενδεχομένως και υποδείξεις δόθηκαν κατά το διαγώνισμα; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε ποια στάση κράτησε ο διδάσκων ή η διδάσκουσα στις ενστάσεις των μαθητών; Από που;
Δεν αμφισβητώ την καλή διάθεση κανενός, και φυσικά ούτε του Μάκη. Αλλά ας δούμε λίγο το θέμα:
Πράγματι δεν αναφέρονται ονόματα ή σχολείο. 'Ομως τα υπόλοιπα στοιχεία του μηνύματος φωτογραφίζουν ή όχι το περιστατικό; Μπορεί να απομονωθεί το μήνυμα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ναι ή όχι; Τα θέματα τα έβαλε κάποια καθηγήτρια. Ποιός τα μεταφέρει στο forum και υπό ποια ιδιότητα; Μήπως εμείς παίρνοντας θέση σε μια υπόθεση που, επιμένω, όλες τις διαστάσεις τις αγνοούμε αδικούμε κάποιους και ενισχύουμε κάποιους;
Γιατί εδώ δεν πρόκειται για θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως των πανελληνίων αλλά για κάτι που έγινε σε σχολείο! Δεν πρόκειται αφηρημένα για ένα "διδακτικό επισόδειο" και εδώ θα διαφωνήσω με τον φίλο Γιώργο Ρϊζο.
Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει συζήτηση αυτού του είδους και να μην αδικούμε κανένα είναι η ξερή παράθεση ενός θέματος και ο σχολιασμός της καταλληλότητας του. Τίποτε άλλο! Αλλιώς, όπως έχω ξαναγράψει υπάρχει ο κίνδυνος, έθελα μας να μετατρέψουμε το mathematica σε κυτίο παραπόνων.
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Ηράκλειτος
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Συνάδελφοι, σε ένα χώρο που κουβεντιάζουμε μαθηματικά ζητήματα δεν πρέπει να μας φοβίζουν τέτοια ζητήματα.
Κάθε μας ενέργεια, είτε είναι στην τάξη είτε στις εξετάσεις , κρίνεται και αξιολογείται.
Αν λοιπόν τηρείται η ανωνυμία των συναδέλφων που βάζουν ένα διαγώνισμα ή μια άσκηση ή λένε μια λύση λάθος και αυτό το γεγονός έχει κάποια διδακτική αξία ή αποτελεί καλή αφορμή για διάλογο , δεν βλέπω το λόγο γιατί να αποφεύγεται.
Ο καθηγητής του σχολείου είναι δημόσιο πρόσωπο. Οι μαθητές μεταφέρουν από την τάξη στο σπίτι τους και στην κοινωνία κάθε του ενέργεια. Κρινόμαστε καθημερινά και αυτό είναι χαρά και τιμή μας !Το ίδιο κρίνεται και αυτός που βάζει θέματα στις εξετάσεις. Δεν βλέπω γιατί εγώ να κρίνομαι με επιείκεια στο διαγώνισμά μου και ο θεματοδότης των πανελληνίων με αυστηρότητα. Το αντίθετο θα έλεγα: εμείς της καθημερινής μάχης πρέπει να κρινόμαστε αυστηρότερα, διότι μπορούμε κάθε μέρα να διορθώνουμε τον εαυτό μας. Αυτός που έβαλε ένα θέμα, μια φορά, φτιαγμένο σε ένα βράδυ , με πίεση και άγχος , μπορεί να έκανε το λάθος , αλλά δεν έχει ευκαιρία να διορθώσει. Το ότι οι συνέπειες τους λάθους εκείνου είναι πολύ πιο επωδυνες από τις συνέπειες του δικού μου λάθος είναι μια άλλη διαπίστωση που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτό που συζητάμε.Σίγουρα εκείνος δεν δικαιούται να κάνει λάθος, όπως δεν δικαιούμαι και γω να το επαναλαμβάνω. Αυτή είναι η διαφορά !
Άλλωστε, όταν κάνουμε σεμινάρια , δεν μας δίνουν οι σχολικοί σύμβουλοι διαγωνίσματα συναδέλφων για να συζητήσουμε και να μάθουμε κάτι ; Δεν υπάρχουν τόσα θέματα εξετάσεων από σχολεία που αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες των περιφερειών;
Σβήνει όμως το όνομα του σχολείου και του εισηγητή και όλα είναι θεμιτά και νόμιμα.Αναγκαία θα έλεγα !
Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ πως ο Μάκης καλά έκανε και έβαλε το θέμα αυτό για συζήτηση . Δεν μας ζητήθηκε να κρίνουμε αν είναι καλή ή όχι η καθηγήτρια(θα μπορούσε ίσως να πει : ένας συνάδελφος , αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία). Μας είπε να σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ έκανα μια γενικότερη τοποθέτηση που δυστυχώς είναι αληθής , χωρίς να κρίνω την συγκεκριμένη συνάδελφο από την οποία είμαι κατώτερος και η οποία κατά τα άλλα μπορεί και θέλω να πιστεύω ότι είναι πολύ καλή.
Κάθε μέρα φτάνουν στα μάτια μου διαγωνίσματα πολλών καλών καθηγητών του Γυμνασίου, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολα. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά δεν μπορεί κανένας να μας απαγορέψει να το πούμε.Οι συνάδελφοι στα φροντιστήρια βλέπουν πολύ περισσότερα θέματα διαγωνισμάτων και μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα.
Να σπεύσω βέβαια να συμπλεύσω με την άποψη του Νίκου ότι δεν πρεπει να γίνει το mathematica κυτίο παραπόνων , όχι διότι αυτό δεν βοηθάει , αλλά διότι από τη μια μεριά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον παραπονούμενο και από την άλλη έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε ! Το μήνυμα του Μάκη, δεν έχει να κάνει με παράπονα, αλλά με έκπληξη και απορία ! Συγνώμη αν κάνω λάθος!Την άποψή μου είπα και νομίζω πως είναι καλο να είναι διαφορετική από την γνώμη φίλων που εκτιμώ και θαυμάζω.
Μπάμπης
Κάθε μας ενέργεια, είτε είναι στην τάξη είτε στις εξετάσεις , κρίνεται και αξιολογείται.
Αν λοιπόν τηρείται η ανωνυμία των συναδέλφων που βάζουν ένα διαγώνισμα ή μια άσκηση ή λένε μια λύση λάθος και αυτό το γεγονός έχει κάποια διδακτική αξία ή αποτελεί καλή αφορμή για διάλογο , δεν βλέπω το λόγο γιατί να αποφεύγεται.
Ο καθηγητής του σχολείου είναι δημόσιο πρόσωπο. Οι μαθητές μεταφέρουν από την τάξη στο σπίτι τους και στην κοινωνία κάθε του ενέργεια. Κρινόμαστε καθημερινά και αυτό είναι χαρά και τιμή μας !Το ίδιο κρίνεται και αυτός που βάζει θέματα στις εξετάσεις. Δεν βλέπω γιατί εγώ να κρίνομαι με επιείκεια στο διαγώνισμά μου και ο θεματοδότης των πανελληνίων με αυστηρότητα. Το αντίθετο θα έλεγα: εμείς της καθημερινής μάχης πρέπει να κρινόμαστε αυστηρότερα, διότι μπορούμε κάθε μέρα να διορθώνουμε τον εαυτό μας. Αυτός που έβαλε ένα θέμα, μια φορά, φτιαγμένο σε ένα βράδυ , με πίεση και άγχος , μπορεί να έκανε το λάθος , αλλά δεν έχει ευκαιρία να διορθώσει. Το ότι οι συνέπειες τους λάθους εκείνου είναι πολύ πιο επωδυνες από τις συνέπειες του δικού μου λάθος είναι μια άλλη διαπίστωση που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτό που συζητάμε.Σίγουρα εκείνος δεν δικαιούται να κάνει λάθος, όπως δεν δικαιούμαι και γω να το επαναλαμβάνω. Αυτή είναι η διαφορά !
Άλλωστε, όταν κάνουμε σεμινάρια , δεν μας δίνουν οι σχολικοί σύμβουλοι διαγωνίσματα συναδέλφων για να συζητήσουμε και να μάθουμε κάτι ; Δεν υπάρχουν τόσα θέματα εξετάσεων από σχολεία που αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες των περιφερειών;
Σβήνει όμως το όνομα του σχολείου και του εισηγητή και όλα είναι θεμιτά και νόμιμα.Αναγκαία θα έλεγα !
Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ πως ο Μάκης καλά έκανε και έβαλε το θέμα αυτό για συζήτηση . Δεν μας ζητήθηκε να κρίνουμε αν είναι καλή ή όχι η καθηγήτρια(θα μπορούσε ίσως να πει : ένας συνάδελφος , αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία). Μας είπε να σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ έκανα μια γενικότερη τοποθέτηση που δυστυχώς είναι αληθής , χωρίς να κρίνω την συγκεκριμένη συνάδελφο από την οποία είμαι κατώτερος και η οποία κατά τα άλλα μπορεί και θέλω να πιστεύω ότι είναι πολύ καλή.
Κάθε μέρα φτάνουν στα μάτια μου διαγωνίσματα πολλών καλών καθηγητών του Γυμνασίου, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολα. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά δεν μπορεί κανένας να μας απαγορέψει να το πούμε.Οι συνάδελφοι στα φροντιστήρια βλέπουν πολύ περισσότερα θέματα διαγωνισμάτων και μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα.
Να σπεύσω βέβαια να συμπλεύσω με την άποψη του Νίκου ότι δεν πρεπει να γίνει το mathematica κυτίο παραπόνων , όχι διότι αυτό δεν βοηθάει , αλλά διότι από τη μια μεριά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον παραπονούμενο και από την άλλη έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε ! Το μήνυμα του Μάκη, δεν έχει να κάνει με παράπονα, αλλά με έκπληξη και απορία ! Συγνώμη αν κάνω λάθος!Την άποψή μου είπα και νομίζω πως είναι καλο να είναι διαφορετική από την γνώμη φίλων που εκτιμώ και θαυμάζω.
Μπάμπης
- nsmavrogiannis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Μπάμπη στην ουσία δεν διαφωνούμε. Δεν είμαι αντίθετος στην ανάρτηση οποιουδήποτε διαγωνίσματος. Αλλά αυτό και μόνο είναι η πληροφορία που έχουμε. Στο σχολιασμό του επομένως χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να υπάρχουν και πληροφοιρίες που δεν έχουμε.
Μαυρογιάννης
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Ηράκλειτος
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Στο μήκος κύματος του Νίκου να τονίσω και γω ότι δεν χρειάζονται τόσες πολλές πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά, όσες μας έδωσε από καλή πρόθεση ο φίλος μας Μάκης ,ούτε βέβαια και τόσο έντονοι τίτλοι.Δεν βοηθάνε σε τίποτα.Καλό είναι να αναφέρουμε το περιστατικό λητά και περιεκτικά, χωρίς τη ..... δημοσιογραφική πτυχή του.Όλοι μας κάνουμε λάθη. Εξάλλου υπάρχουν και οι λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε.
Με ήπια φωνή και συναδελφική αλληλεγγύη γίνονται όλα καλύτερα !
Μπάμπης
Με ήπια φωνή και συναδελφική αλληλεγγύη γίνονται όλα καλύτερα !
Μπάμπης
Με δικαίωμα στο λάθος επιχειρώ μια απόδειξη του θέματος του διαγωνίσματος διαφορετική της γνωστής (την ανεβάζω για λόγους ποικιλίας δεδομένου ότι η γνωστή είναι και λιτή και κομψή και σχεδόν άμεση)
Π.Γ
Π.Γ
- Συνημμένα
-
- ισότητα τριγώνων.pdf
- (51.9 KiB) Μεταφορτώθηκε 201 φορές
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Αρχικά Χρόνια πολλά κύριε Νίκο, σας εύχομαι υγεία και πνευματική εγρήγορση,nsmavrogiannis έγραψε: Ξέρουμε με ακρίβεια τί είχε προηγηθεί στην διδακαλία; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε τι διευκρινήσεις ενδεχομένως και υποδείξεις δόθηκαν κατά το διαγώνισμα; Και πως το ξέρουμε; Ξέρουμε ποια στάση κράτησε ο διδάσκων ή η διδάσκουσα στις ενστάσεις των μαθητών; Από που;
'Ομως τα υπόλοιπα στοιχεία του μηνύματος φωτογραφίζουν ή όχι το περιστατικό; Μπορεί να απομονωθεί το μήνυμα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ναι ή όχι; Τα θέματα τα έβαλε κάποια καθηγήτρια. Ποιός τα μεταφέρει στο forum και υπό ποια ιδιότητα; Μήπως εμείς παίρνοντας θέση σε μια υπόθεση που, επιμένω, όλες τις διαστάσεις τις αγνοούμε αδικούμε κάποιους και ενισχύουμε κάποιους;
να μετατρέψουμε το mathematica σε κυτίο παραπόνων.
Στο θέμα μας τώρα, επειδή η θέση του Μπάμπη με κάλυψε και κρατάω ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να είμαι ποιο ήπιος στις εκφράσεις μου ή και στους τίτλους μου αλλά δεν μπορώ να μην κρύψω την έκπληξή μου όταν βλέπω τέτοια θέματα, να σκοτώνουν την αγωνία, την προσπάθεια και τον κόπο των παιδιών. Ίσως κάποιοι να έχουν μεγαλώσει πολύ γρήγορα και έχουν ξεχάσει πως νιώθεις ο μαθητής όταν διαβάζει ολημερίς και ολονυχτίς και την επόμενη μέρα τον σκοτώνουν με μια άσκηση βόμβα!! Παίζουμε με την ψυχολογία του παιδιού, δοκιμάζουμε τις αντοχές του και μετά παραπονιόμαστε ότι απαξιώνονται τα Μαθηματικά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δέχεται κανείς την λογική των θεμάτων που έβαλε η συγκεκριμένη καθηγήτρια, (ούτε εσείς κύριε Νίκο), αφού μην ξεχνάτε ότι μόνο η μία ομάδα είχε το δύσκολο θέμα, αν είχαν και οι δύο ομάδες ανάλογα θέματα, σίγουρα δεν θα το αναρτούσα. Είναι κακοπροαίρετα θέματα αν είχαν δόλο, στην περίπτωση του λάθους (που μπορεί να γίνει με όλους) δεν το συζητάμε αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κρύψω την θέση με την μετέπειτα στάση της...
Αύριο μεθαύριο μπορεί να κάνω και εγώ λάθος (βάζοντας ένα πολύ δύσκολο θέμα σε διαγώνισμα), τίποτα δεν αποκλείω, αλλά αυτό δεν θα με κάνει πιο ήπιο στις εκφράσεις μου για να καλύψω την μελλοντική μου γκάφα. Δεν κρατάω πισινή και διπλωματία... μερικά πράγματα είναι λάθος, παιδαγωγικά μιλάμε, όχι μαθηματικά, το λέω τώρα που έχω ακόμα καθαρό το μυαλό, που νιώθω να βρίσκομαι στην μεσοκάθετο μεταξύ καθηγητών και μαθητών, όταν με πάρει η μπάλα θα χρεωθώ τα ίδια.
Τώρα στα ερωτήματα που θέτετε κύριε Νίκο, νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται στην εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον όταν κάποιος τα γράφει και επώνυμα, ο μόνος που εκτίθεται είναι ο ίδιος, ο μόνος που κρίνεται είναι πάλι ο ίδιος. Τώρα αν δεν εμπιστεύεται αυτά που λέω (αν τα ερωτήματα πάνε σε μένα) νομίζω ότι είναι καθαρά δικό σας θέμα και ειλικρινά δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Αν ψάχνουμε πονηριά και δόλο σε όλα αυτά που λέμε δηλητηριάζουμε την επικοινωνία μας άρα και τις σχέσεις μας.
Όσο για το κυτίο παραπόνων είναι υπερβολικοί φόβοι που σκοπό έχουν την ισχυροποίηση μιας θέσης. Δεν είναι προσβλητικό να υπάρχουν και οι αντιρρήσεις όποτε χρειάζονται, πρέπει να το δούμε ως ένα εποικοδομητικό εργαλείο, που δείχνει τάσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής εγώ είμαι και ο χτίστης, λέει ο Κ. Παλαμάς, τουλάχιστον αποδεικνύω ότι εδώ μέσα δεν ήρθα μόνο για γκρεμίσω…
Υ.Γ: Θα αναφέρω την άποψη του συναδέλφου A.Spyridakis που με βρίσκει σύμφωνο 100%
A.Spyridakis έγραψε:Δηλαδή κ. "γενικέ συντονιστή", σε αυτό εδώ το site, δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω την παιδαγωγική κατεύθυνση ενός διαγωνίσματος (που σε τελική ανάλυση ήταν και ανώνυμο), ούτε να διατυπώνω-ενημερώνω (όποτε φυσικά χρειάζεται) για τα νόμιμα του δημόσιου σχολείου? Σε ποιο σημείο του κανονισμού του mathematica το λέει αυτό? Ξερά μαθηματικά λοιπόν και τίποτα άλλο

- Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
- Επικοινωνία:
Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.
Μάκη,
αυτό που εμείς κάνουμε (εσύ - εγώ - η καθηγήτρια - .... )
οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν ποτέ,
ή το επαινούν ή το κατακρίνουν.
Συνέχισε λοιπόν να έχεις άποψη και άσε και τους άλλους να έχουν τη δική τους.
Είναι γεγονός, ότι η πρόθεση ενός δάσκαλου, κατά τεκμήριο, δεν είναι ποτέ κακή για τους μαθητές του.
Αρα, ας είμαστε επιφυλακτικοί τουλάχιστον για τις προθέσεις.
Αν το θέμα που αναφέρεις είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, ο ίδιος ο διδάσκων θα το λύσει.
Αν είναι ψευδοπρόβλημα και επειδή το ψευδοπρόβλημα δεν λύνεται, αλλά διαλύεται, η τάξη ή ζωή ή ο ίδιος θα το διαλύσει.
Τον διδάσκοντα όμως γιατί να τον διαλύσουμε εμείς;
Δες το έτσι για να καταλάβεις και την άλλη άποψη.
Με εκτίμηση
Θωμάς
Νίκο Μαυρογιάννη, αν και έχουμε χαθεί (τους χαιρετσισμού σου τους έχω λάβει) θερμές ευχές για ότι εσύ θεωρείς καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.
Μάκη,
αυτό που εμείς κάνουμε (εσύ - εγώ - η καθηγήτρια - .... )
οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν ποτέ,
ή το επαινούν ή το κατακρίνουν.
Συνέχισε λοιπόν να έχεις άποψη και άσε και τους άλλους να έχουν τη δική τους.
Είναι γεγονός, ότι η πρόθεση ενός δάσκαλου, κατά τεκμήριο, δεν είναι ποτέ κακή για τους μαθητές του.
Αρα, ας είμαστε επιφυλακτικοί τουλάχιστον για τις προθέσεις.
Αν το θέμα που αναφέρεις είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, ο ίδιος ο διδάσκων θα το λύσει.
Αν είναι ψευδοπρόβλημα και επειδή το ψευδοπρόβλημα δεν λύνεται, αλλά διαλύεται, η τάξη ή ζωή ή ο ίδιος θα το διαλύσει.
Τον διδάσκοντα όμως γιατί να τον διαλύσουμε εμείς;
Δες το έτσι για να καταλάβεις και την άλλη άποψη.
Με εκτίμηση
Θωμάς
Νίκο Μαυρογιάννη, αν και έχουμε χαθεί (τους χαιρετσισμού σου τους έχω λάβει) θερμές ευχές για ότι εσύ θεωρείς καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.
Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Θωμά καλημέρα, χαίρομαι που το θέμα αυτό σου κέντρισε το ενδιαφέρον και σε έχουμε στην συζητήση μας έστω και με αυτή την στάση (ενωτική για να μην παρεξηγηθούμε). Γνωρίζουμε ότι όλα στην ζωή σχολιάζονται κρίνονται και αξιολογούνται, γιατί τώρα με την κριτική μου διαλύω μια καθηγήτρια ανώνυμη δεν μπορώ να το καταλάβω... Αν τώρα η καθηγήτρια γνωρίζει τους λόγους που δημιούργησε το θέμα, τότε είναι συνειδητοποιημένη και δεν τις δημιουργούμε κανένα πρόβλημα με την κριτική μας. Τώρα αν είναι γενικότερο ειδικότερο ή πρόσκαιρο δεν γνωρίζω και δεν χρειάζομαι όλες αυτές τις πληροφορίες για να σχολιάσω ένα θέμα… Εγώ όπως είπα βλέπω ακόμα και την πλευρά του μαθητή, νιώθω ότι ακούω ακόμα την δυσαρέσκειά του, καταλαβαίνω την απογοήτευσή του όταν αυτός είναι διαβασμένος και του αποδεικνύουν ετσιθελικά ότι δεν μπορεί να πάρει το 20. Γιατί;
Αλλά είμαι σίγουρος ότι λέγοντας γενικόλογα χάνουμε την ουσία, επί τούτου λοιπόν να σχολιάσουμε αυτά που έβαλε αν θέλουμε να μείνουμε στο ζουμί του θέματος…
1. Έβαλε ένα θέμα πολύ δύσκολο (ως εδώ κανείς δεν έχει πρόβλημα)
2. Αυτή η άσκηση είναι στην Ά Λυκείου (το αντιπαρέρχομαι, αφού το έχω πράξει κατά κόρον)
3. Ήθελε προέκταση κάτι που λείπει από το σκεπτικό της Γ Γυμνασίου (το πρώτο πρόβλημα)
4. Η αντίστοιχη άσκηση που έβαλε στην άλλη ομάδα έβγαινε με απλές συγκρίσεις (εδώ αρχίζω να θυμώνω)
5. Μετά που δίνει τα διαγωνίσματα και όλοι οι μαθητές της Α ομάδα έχουν γράψει κάτω από 16 (-4 μονάδες) οπότε αρχίζουν να παραπονιούνται, αρχίζει να λέει ότι έβγαινε με απλή σύγκριση τριγώνων χωρίς μετατοπίσεις, προεκτάσεις κτλ δηλαδή όπως η άλλη άσκηση που έθεσε (εδώ βγήκα από τα ρούχα μου και το θεώρησα λογικό να το μοιραστώ μαζί σας)
Και αντί να ξεκαθαρίσουμε τα όρια και τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα διαγώνισμα, τελικά τι επιτρέπεται και τι αποφεύγεται σε ένα διαγώνισμα ή να δοθεί μια απόδειξη στα μέτρα της καθηγήτριας που μπορεί να αγνοώ, διαβάζω ότι δεν ξέρουμε ποιος τα λέει, ή κοφτά σκέτα και νέτα, διαλύουμε ένα εκπαιδευτικό, ποιός τα μεταφέρει στο forum και υπό ποια ιδιότητα, αγνοούμε όλα τα δεδομένα οπότε παίρνοντας θέση αδικούμε κάποιους και ενισχύουμε κάποιους άλλους (εννοείται εμένα;;) και άλλοι φόβοι… γιατί; Ποιον φοβόμαστε; Μήπως οι προβληματισμοί σας είναι εκατέρωθεν; Θεωρείται ότι έχουμε δικαστήριο και κατηγορούμενους αν εκφέρουμε άποψη για μια αδικία;;
Αλλά είμαι σίγουρος ότι λέγοντας γενικόλογα χάνουμε την ουσία, επί τούτου λοιπόν να σχολιάσουμε αυτά που έβαλε αν θέλουμε να μείνουμε στο ζουμί του θέματος…
1. Έβαλε ένα θέμα πολύ δύσκολο (ως εδώ κανείς δεν έχει πρόβλημα)
2. Αυτή η άσκηση είναι στην Ά Λυκείου (το αντιπαρέρχομαι, αφού το έχω πράξει κατά κόρον)
3. Ήθελε προέκταση κάτι που λείπει από το σκεπτικό της Γ Γυμνασίου (το πρώτο πρόβλημα)
4. Η αντίστοιχη άσκηση που έβαλε στην άλλη ομάδα έβγαινε με απλές συγκρίσεις (εδώ αρχίζω να θυμώνω)
5. Μετά που δίνει τα διαγωνίσματα και όλοι οι μαθητές της Α ομάδα έχουν γράψει κάτω από 16 (-4 μονάδες) οπότε αρχίζουν να παραπονιούνται, αρχίζει να λέει ότι έβγαινε με απλή σύγκριση τριγώνων χωρίς μετατοπίσεις, προεκτάσεις κτλ δηλαδή όπως η άλλη άσκηση που έθεσε (εδώ βγήκα από τα ρούχα μου και το θεώρησα λογικό να το μοιραστώ μαζί σας)
Και αντί να ξεκαθαρίσουμε τα όρια και τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα διαγώνισμα, τελικά τι επιτρέπεται και τι αποφεύγεται σε ένα διαγώνισμα ή να δοθεί μια απόδειξη στα μέτρα της καθηγήτριας που μπορεί να αγνοώ, διαβάζω ότι δεν ξέρουμε ποιος τα λέει, ή κοφτά σκέτα και νέτα, διαλύουμε ένα εκπαιδευτικό, ποιός τα μεταφέρει στο forum και υπό ποια ιδιότητα, αγνοούμε όλα τα δεδομένα οπότε παίρνοντας θέση αδικούμε κάποιους και ενισχύουμε κάποιους άλλους (εννοείται εμένα;;) και άλλοι φόβοι… γιατί; Ποιον φοβόμαστε; Μήπως οι προβληματισμοί σας είναι εκατέρωθεν; Θεωρείται ότι έχουμε δικαστήριο και κατηγορούμενους αν εκφέρουμε άποψη για μια αδικία;;

- Α.Κυριακόπουλος
Για όσα διδάσκουμε και για όσα δημοσιοποιούμε ( άρθρα, διαγωνίσματα κτλ.) είμαστε απολύτως υπεύθυνοι και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την κριτική των άλλων, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Αυτά τα πράγματα δεν είναι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»!!!
Αυτά τα πράγματα δεν είναι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»!!!
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του εκάστοτε συναδέλφου, παρά μόνον, αν συζητήσουμε μαζί του!
Εγώ προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα παιδί γυμνασίου για το πώς θα μεταφέρει τις κουβέντες και τις εξηγήσεις όταν θέλει να καλύψει μία αποτυχία του! Διότι ένα παιδί που καλά και σώνει το ζόρι του είναι "να πάρει 20" - άρα τη γνώση από μόνη της - την απαξιεί θα πει ό,τι να' ναι για να δικαιολογηθεί με στόχο να καλύψει αυτό που έλαβε ως αποτυχία. Το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει αυτό.
Και να πω κάτι ακόμα : μπορεί απλά να μην ήθελε να γράψει 20 κανένας, ώστε κάτι να διδάξει μέσω αυτού ή οτιδήποτε άλλο (θεμιτό) μπορεί να εικάσει κανείς!
Η γνώμη μου για τα διαγωνίσματα είναι ότι κάθε διαγώνισμα είναι μοναδικό ως προς :
διδάσκοντα - διδασκόμενο - χρονική στιγμή - θεματική ενότητα - θέματα και δεν μπορεί να κριθεί διαφορετικά. Εφόσον, διαφοροποιείται ένας από τους παραπάνω παράγοντες, αλλάζει και το διαγώνισμα.
Εγώ προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα παιδί γυμνασίου για το πώς θα μεταφέρει τις κουβέντες και τις εξηγήσεις όταν θέλει να καλύψει μία αποτυχία του! Διότι ένα παιδί που καλά και σώνει το ζόρι του είναι "να πάρει 20" - άρα τη γνώση από μόνη της - την απαξιεί θα πει ό,τι να' ναι για να δικαιολογηθεί με στόχο να καλύψει αυτό που έλαβε ως αποτυχία. Το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει αυτό.
Και να πω κάτι ακόμα : μπορεί απλά να μην ήθελε να γράψει 20 κανένας, ώστε κάτι να διδάξει μέσω αυτού ή οτιδήποτε άλλο (θεμιτό) μπορεί να εικάσει κανείς!
Η γνώμη μου για τα διαγωνίσματα είναι ότι κάθε διαγώνισμα είναι μοναδικό ως προς :
διδάσκοντα - διδασκόμενο - χρονική στιγμή - θεματική ενότητα - θέματα και δεν μπορεί να κριθεί διαφορετικά. Εφόσον, διαφοροποιείται ένας από τους παραπάνω παράγοντες, αλλάζει και το διαγώνισμα.
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Αγαπητέ polysot
Υ.Γ 1: Ευχαριστώ τον Δάσκαλο που τοποθετείτε ανοικτά σε αυτά τα θέματα που η πείρα του είναι χρήσιμη
Υ.Γ 2: Αν ήθελα να κάνω κακό στην εκπαιδευτικό ή να την δυσφημήσω θα μπορούσα να το έκανα με πολλούς τρόπους, αλλά μόνο αυτό δεν είχα στο μυαλό μου, ξεχνάτε ότι το
είναι η οικογένεια μας στο διαδίκτυο που μοιραζόμαστε τις εμπειρία μας, έτσι έπραξα και εδώ. Αυτή όμως την παραμετροποίηση του προβλήματος δεν την περίμενα (και δεν εννοώ τον papel αλλά άτομα που εκτιμώ και σέβομαι)
Καταρχάς εγώ σου μεταφέρω αυτήν την εικόνα και αν κάποιον πρέπει να αμφισβητήσεις είμαι εγώ... Είμαι υπεύθυνος για αυτά που λέω και γράφω, μερικά από αυτά μπορώ να τα αποδείξω (ίσως να έχω τα διαγωνίσματα του σχολείου) και ότι λέχθηκε μέσα στην τάξη αποδεικνύεται με τις επόμενες κινήσεις του εκπαιδευτικού. Αλλά δεν χρειάζεται να σε πείσω πως αποκόμισα όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά για να δημοσίευσα μια κατάσταση πάει να πει ότι έχω ισχυρά εχέγγυα στα χέρια μου για να λέω αυτά και πίστεψε με δεν θα κατηγορούσα κανέναν αν δεν είχα εικόνα για το τι έγινε.polysot έγραψε:Εγώ προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα παιδί γυμνασίου για το πώς θα μεταφέρει τις κουβέντες και τις εξηγήσεις όταν θέλει να καλύψει μία αποτυχία του! Διότι ένα παιδί που καλά και σώνει το ζόρι του είναι "να πάρει 20" - άρα τη γνώση από μόνη της - την απαξιεί θα πει ό,τι να' ναι για να δικαιολογηθεί με στόχο να καλύψει αυτό που έλαβε ως αποτυχία. Το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει αυτό.
Μάλλον δεν κατάλαβες, ποιος είπε ότι είναι κακό να μην γράψει κάποιος 20; Είναι θεμιτό και εκπαιδευτικό σε κάποιες περιπτώσεις, δεν εξετάζουμε αυτό. Το θέμα είναι ότι οι μισή τάξη αντιμετωπίστηκε με αυτόν τον τρόπο και η δικαιολόγηση που έδωσε η εν λόγω καθηγήτρια είναι το θέμα μας και η δική μου έκπληξη (εξού και το άκουσον άκουσον)polysot έγραψε:Και να πω κάτι ακόμα : μπορεί απλά να μην ήθελε να γράψει 20 κανένας, ώστε κάτι να διδάξει μέσω αυτού ή οτιδήποτε άλλο (θεμιτό) μπορεί να εικάσει κανείς!
Πολύ σωστά, με βρίσκεις σύμφωνω, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια, ας μην φοβόμαστε την κριτική μόνο αν έχουμε να κρύξουμε κάτι, εγώ πάντως δεν θα το καταχωνιάσω κάτω από το χαλί τουpolysot έγραψε:Η γνώμη μου για τα διαγωνίσματα είναι ότι κάθε διαγώνισμα είναι μοναδικό ως προς :
Υ.Γ 1: Ευχαριστώ τον Δάσκαλο που τοποθετείτε ανοικτά σε αυτά τα θέματα που η πείρα του είναι χρήσιμη
Υ.Γ 2: Αν ήθελα να κάνω κακό στην εκπαιδευτικό ή να την δυσφημήσω θα μπορούσα να το έκανα με πολλούς τρόπους, αλλά μόνο αυτό δεν είχα στο μυαλό μου, ξεχνάτε ότι το

- A.Spyridakis
Μιας και ανέφερες Μάκη την άποψή μου για ένα παρόμοιο θέμα που είχε ανακύψει, να πω τα εξής:
1. Η συνάδελφος που έβαλε αυτό το ερώτημα μπορεί και να είναι εντελώς άσχετη από μαθηματικά.
2. Η συνάδελφος αυτή μπορεί να είδε το λάθος της την ώρα που οι μαθητές άρχισαν να γράφουν, αλλά να ήταν αργά για να κάνει κάτι. Έχεις κάνει ποτέ μακακία σε διαγώνισμα και να το συνειδητοποιείς την ώρα που οι μαθητές γράφουν? Κι αν το 'χεις κάνει αυτό στο φρον/ριο, φαντάσου πώς είναι να το κάνεις σε δημόσιο σχολείο...
3. Η συνάδελφος μπορεί να είδε το λάθος της πολύ αργότερα, αλλά να ντρέπεται να το παραδεχτεί. Δεν έχουν όλοι ούτε τη δύναμη ούτε την αυτοπεποίθηση να αποδέχονται τα λάθη τους.
4. Το λάθος στην Ευκλείδεια γεωμετρία δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Εννοώ ότι μπορεί πολύ εύκολα να δώσεις μια άσκηση που, αν ο μαθητής "κάνει το σχήμα" αλλιώς, να μην του βγαίνει! Φυσικά γι' αυτό και πρέπει να ελέγχουμε πολλές φορές τι δίνουμε, όμως μια φορά -τουλάχιστον- στη ζωή μας, θα την κάνουμε τη μακακία -όχι κατ' ανάγκη στη γεωμετρία!
5. Όπως είπε και κάποιος συνάδελφος πιο πάνω, δεν έχω πολύ εμπιστοσύνη στους μαθητές. Αν δώσω εδώ μέσα π.χ. το 4ο θέμα της Άλγεβρας Α' Λυκείου που έδωσα πέρυσι, το 90% των συναδέλφων θα με βρίσουν! Αν όμως πω ότι 2-3 σχεδόν ίδια θέματα λύσαμε την προηγούμενη μέρα στην τάξη, τότε όλα θ' αλλάξουν, σωστά?
Δεν θέλω να υποστηρίξω -συντεχνιακά- τη συνάδελφο. Εξάλλου πρώτα απ' όλα είναι η αλήθεια των μαθηματικών, και μετά η συναδελφική αλληλεγγύη κτλ. Επίσης, όπως βλέπεις, πρώτη έβαλα την υπόθεση ότι μπορεί να μην ξέρει μαθηματικά. Αυτό που θέλω όμως να έχουμε όλοι στο μυαλό σας, και ειδικά οι φροντιστές (και δεν εννοώ μόνο τους... αδιόριστους
), που γίνεστε αποδέκτες τέτοιων περιστατικών, είναι ότι ίσως οι συνθήκες δεν ήταν αυτές που μας μεταφέρθηκαν από το μαθητή, αλλά πολύ διαφορετικές.
ΥΓ Ως φροντιστής είχα έναν "συνάδελφο" σε Λύκειο, τόσο άσχετο, που σε κάθε διαγώνισμά του έλεγα στους μαθητές του/μου επί λέξη: "Επανάληψη? Ποια επανάληψη? Διαβάστε το λυσάρι όπως είναι!" Διότι, απλούστατα, έβαζε ασκήσεις μόνο από το βιβλίο, και κάθε τρόπος διαφορετικός του λυσαριού ήταν λάθος! (Πού είχα καταντήσει...) Αυτό, για να δεις πόσο χειρότερα υπάρχουν καμιά φορά...
Αντώνης
1. Η συνάδελφος που έβαλε αυτό το ερώτημα μπορεί και να είναι εντελώς άσχετη από μαθηματικά.
2. Η συνάδελφος αυτή μπορεί να είδε το λάθος της την ώρα που οι μαθητές άρχισαν να γράφουν, αλλά να ήταν αργά για να κάνει κάτι. Έχεις κάνει ποτέ μακακία σε διαγώνισμα και να το συνειδητοποιείς την ώρα που οι μαθητές γράφουν? Κι αν το 'χεις κάνει αυτό στο φρον/ριο, φαντάσου πώς είναι να το κάνεις σε δημόσιο σχολείο...
3. Η συνάδελφος μπορεί να είδε το λάθος της πολύ αργότερα, αλλά να ντρέπεται να το παραδεχτεί. Δεν έχουν όλοι ούτε τη δύναμη ούτε την αυτοπεποίθηση να αποδέχονται τα λάθη τους.
4. Το λάθος στην Ευκλείδεια γεωμετρία δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Εννοώ ότι μπορεί πολύ εύκολα να δώσεις μια άσκηση που, αν ο μαθητής "κάνει το σχήμα" αλλιώς, να μην του βγαίνει! Φυσικά γι' αυτό και πρέπει να ελέγχουμε πολλές φορές τι δίνουμε, όμως μια φορά -τουλάχιστον- στη ζωή μας, θα την κάνουμε τη μακακία -όχι κατ' ανάγκη στη γεωμετρία!
5. Όπως είπε και κάποιος συνάδελφος πιο πάνω, δεν έχω πολύ εμπιστοσύνη στους μαθητές. Αν δώσω εδώ μέσα π.χ. το 4ο θέμα της Άλγεβρας Α' Λυκείου που έδωσα πέρυσι, το 90% των συναδέλφων θα με βρίσουν! Αν όμως πω ότι 2-3 σχεδόν ίδια θέματα λύσαμε την προηγούμενη μέρα στην τάξη, τότε όλα θ' αλλάξουν, σωστά?
Δεν θέλω να υποστηρίξω -συντεχνιακά- τη συνάδελφο. Εξάλλου πρώτα απ' όλα είναι η αλήθεια των μαθηματικών, και μετά η συναδελφική αλληλεγγύη κτλ. Επίσης, όπως βλέπεις, πρώτη έβαλα την υπόθεση ότι μπορεί να μην ξέρει μαθηματικά. Αυτό που θέλω όμως να έχουμε όλοι στο μυαλό σας, και ειδικά οι φροντιστές (και δεν εννοώ μόνο τους... αδιόριστους
ΥΓ Ως φροντιστής είχα έναν "συνάδελφο" σε Λύκειο, τόσο άσχετο, που σε κάθε διαγώνισμά του έλεγα στους μαθητές του/μου επί λέξη: "Επανάληψη? Ποια επανάληψη? Διαβάστε το λυσάρι όπως είναι!" Διότι, απλούστατα, έβαζε ασκήσεις μόνο από το βιβλίο, και κάθε τρόπος διαφορετικός του λυσαριού ήταν λάθος! (Πού είχα καταντήσει...) Αυτό, για να δεις πόσο χειρότερα υπάρχουν καμιά φορά...
Αντώνης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες