3. Να επιλυθεί τρίγωνο
εαν δίνεται
, η διχοτόμος 
και οτι η διχοτόμος
σχηματίζει με την
οξεία γωνία 
Θα βρούμε το μήκος των πλευρών και τις γωνίες του τριγώνου.
Αν φέρουμε το ύψος

του τριγώνου , τότε το τρίγωνο

είναι ορθογώνιο και ισοσκελές με

.
Αφού

, ισχύει ότι

- 1931.png (7.55 KiB) Προβλήθηκε 4008 φορές
Εδώ ας συνεχίσουμε με γεωμετρικές γνώσεις.
Στο τρίγωνο

ισχύει ότι
Στο τρίγωνο

ισχύει ότι
Ισχύει λοιπόν ότι

.
Δηλαδή πρόκειται για
ψευδοορθογώνιο τρίγωνο.
Εδώ να γράψω ότι θεώρησα πως

, και έτσι η

προέκυψε αμβλεία.
Χαρακτηριστική ιδιότητα των τριγώνων αυτών είναι ότι

. Αυτό είναι μια άσκηση Ευκλείδειας Γεωμετρίας της Β' Λυκείου.
Έτσι μπορώ να γράψω ότι

και φυσικά ισχύει ότι

.
Υπολογίζεται πλέον ότι

και
Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα στο ορθογώνιο τρίγωνο

προκύπτει ότι

και έτσι

.
Με το ίδιο θεώρημα στο ορθογώνιο τρίγωνο

έχω ότι

, κι έτσι

.
Οι πλευρές υπολογίστηκαν , απομένουν οι γωνίες.
Από το ορθογώνιο τρίγωνο

έχω

, και προκύπτει ότι

.
Από το ορθογώνιο τρίγωνο

έχω

.
Άρα

συνεπώς
Για να μη γράφω πολλά , από το νόμο του συνημιτόνου μπορώ να βρω ότι

και από δω προκύπτει πλέον και το μέτρο της

.
Αναγνωρίζω ότι ο τρόπος υπολογισμού των γωνιών που προανέφερα δεν είναι ο μόνος , από τη στιγμή που τα μήκη των πλευρών είναι γνωστά.
Ας δούμε και την
ιστορική αξία του θέματος. Στους υπολογισμούς των γωνιών χρησιμοποίησα τις αντίστροφες κυκλικές συναρτήσεις , κάτι που δεν ήταν στη σχολική ύλη το 1931 , ούτε το 2013. Σήμερα , ένα παιδί θα πάει στους πίνακες τριγωνομετρικών αριθμών οξειών γωνιών , και πολύ καλά θα κάνει...
Aν σκεφτούμε κι εμείς έτσι και συμβουλευτούμε το ιστορικής αξίας βιβλίο του Πέτρου Τόγκα '' ΝΕΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΛΟΓΑΡΙΘΜΩΝ '' , που περιέχει τους φυσικούς τριγωνομετρικούς αριθμούς με μεγαλύτερη ακρίβεια απ ' ότι οι πίνακες τριγωνομετρικών αριθμών των σχολικών βιβλίων , θα βρούμε ότι

,

,

.
Νομίζω ότι αυτή είναι μια ικανοποιητική απάντηση.
Το 1931 οι υποψήφιοι πήγαιναν στις εξετάσεις με τους πίνακες λογαρίθμων τριγωνομετρικών αριθμών , τους οποίους μπορούσαν να αξιοποιούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Πολλοί τόννοι μελάνι χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωσή τους και άπειρες ώρες διδασκαλίας έγιναν για τη χρήση τους.Και φυσικά αμέτρητος κόπος από την πλευρά των μαθηματικών για τον υπολογισμό τόσων πολλών ψηφίων. Ρωτήστε παλιούς μαθηματικούς να σας πουν....
Το παραπάνω θέμα είχε σκοπό να εξετάσει , εκτός των γνώσεων γεωμετρίας και τριγωνομετρίας , και την ικανότητα των υποψηφίων στη χρήση των λογαρίθμων τριγωνομετρικών αριθμών.
Τη δεκαετία του 1980 σταμάτησε η χρήση και διδασκαλία τους , μια και η εισβολή των Η.Υ. έκανε τα πράγματα απλούστερα, πολύ απλούστερα....
Εδώ και χρόνια τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται και με τη χρήση ενός scientific calculator.
Αν για ιστορικούς λόγους κάποιος θέλει να δει , τον παραπέμπω στην '' Τριγωνομετρία '' του Ιωάννη Πανάκη , που υπάρχει διαθέσιμη στο internet.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Φωτεινή για το σχήμα που έφτιαξε , κατόπιν δικού μου αιτήματος.