Ολοκλήρωμα

Συντονιστής: Πρωτοπαπάς Λευτέρης

petros r

Ολοκλήρωμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από petros r »

Μπορούμε να υπολογίσουμε το \int_{0}^{1}{\int_{0}^{1}}{\frac{dx dy}{2-x^2-y^2} ?
mtsarduckas

Re: Ολοκλήρωμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mtsarduckas »

Δοκίμασε αλλαγή συντεταγμένων x=r \cos \phi, y=r \sin \phi...
petros r

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από petros r »

Δεν οδηγούν πουθενά οι πολικές συντεταγμένες. Είναι αρκετά δύσκολο ολοκλήρωμα (απο διαγωνισμό στην Ρουμανία)
BAGGP93

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BAGGP93 »

Καλησπέρα και από μένα με μία ερώτηση.

Αν, όπως έγραψε ο φίλος mtsarduckas, χρησιμοποιήσουμε τον μετασχηματισμό \displaystyle{g\left(r\,,\theta\right)=\left(r\cos \theta\,,r\sin \theta\right)}

τότε ποιο είναι το σύνολο \displaystyle{A\subset \mathbb{R}^2} για το οποίο \displaystyle{g\left(A\right)=\left[0,1\right]\times \left[0,1\right]}?
Παπαπέτρος Ευάγγελος
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

BAGGP93 έγραψε:Καλησπέρα και από μένα με μία ερώτηση.

Αν, όπως έγραψε ο φίλος mtsarduckas, χρησιμοποιήσουμε τον μετασχηματισμό \displaystyle{g\left(r\,,\theta\right)=\left(r\cos \theta\,,r\sin \theta\right)}

τότε ποιο είναι το σύνολο \displaystyle{A\subset \mathbb{R}^2} για το οποίο \displaystyle{g\left(A\right)=\left[0,1\right]\times \left[0,1\right]}?
Δεν ξέρω πώς βγαίνει το ολοκλήρωμα (δεν δοκίμασα γιατί έχω πάάάάρα πολλές δουλειές αυτές τις μέρες) αλλά μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σου για το χωρίο: Χωρίζουμε το τετράγωνο σε δύο μέρη με την διαγώνιο από το (0,0) στο (1,1).

Στο κάτω μισό είναι 0\le \theta \le \frac {\pi}{4}, \, 0\le r \le \frac {1}{\cos \theta}
και στο πάνω είναι \frac {\pi}{4} \le \theta \le \frac {\pi}{2}, \, 0\le r \le \frac {1}{\sin \theta} } .

Κάνοντας τις πράξεις με το μυαλό, αναγόμαστε στο \displaystyle{\int _0^{\pi/4} \ln (1-\tan ^2 \theta) \, d\theta}. Δεν ξέρω (δεν δοκίμασα) την συνέχεια και δεν ξέρω αν οδηγεί σε λύση.

Βιαστικά,

Mιχάλης
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

Mihalis_Lambrou έγραψε:...Κάνοντας τις πράξεις με το μυαλό, αναγόμαστε στο \displaystyle{\int _0^{\pi/4} \ln (1-\tan ^2 \theta) \, d\theta}. Δεν ξέρω (δεν δοκίμασα) την συνέχεια και δεν ξέρω αν οδηγεί σε λύση...
Βοηθάει to ότι \displaystyle\int_0^{\pi/4}{ \ln ( \cot(\theta) ) \,d\theta}=-\int_0^{\pi/4}{ \ln ( \tan(\theta) ) \,d\theta}=G όπου G η σταθερά του Catalan ;
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

grigkost έγραψε: Βοηθάει to ότι \displaystyle\int_0^{\pi/4}{ \ln ( \cot(\theta) ) \,d\theta}=-\int_0^{\pi/4}{ \ln ( \tan(\theta) ) \,d\theta}=G όπου G η σταθερά του Catalan ;
Θαύμα. Με αυτό ως δεδομένο μπορούμε τότε να πούμε:

\displaystyle{\int _0^{\pi/4} \ln (1-\tan ^2 \theta) \, d\theta= \int _0^{\pi/4} \ln (1+\tan  \theta) \, d\theta + \int _0^{\pi/4} \ln (1-\tan  \theta) \, d\theta = J_1+J_2}.

Για το J_1 , η αλλαγή μεταβλητής \displaystyle{\phi = \frac {\pi}{4}- \theta} δίνει

\displaystyle{ \int _0^{\pi/4} \ln (1+\tan  \theta) \, d\theta  = \int _0^{\pi/4} \ln \left (1+\tan \left (\frac { \pi}{4}-  \phi \right ) \right )\, d\phi

\displaystyle{ =  \int _0^{\pi/4} \ln \left (1+\frac { 1 - \tan \phi }{1 + \tan \phi} \right ) \, d\phi =  \int _0^{\pi/4} \ln \left (\frac { 2 }{1 + \tan \phi} \right ) \,d \phi

\displaystyle{ =   \int _0^{\pi/4} \left (   \ln 2 -  \ln (1 + \tan \phi}  ) \right )\,d \phi= \frac {\pi }{4} \ln 2 - J_1

Άρα \displaystyle{J_1 = \frac {\pi }{8} \ln 2 }

Όμοια

\displaystyle{ J_2 = \int _0^{\pi/4} \ln \left (1-\frac { 1 - \tan \phi }{1 + \tan \phi} \right ) \, d\phi = \int _0^{\pi/4} \left ( \ln 2 +  \ln \left (\tan \phi \right ) - \ln \left (1 + \tan \phi \right ) \right )\, d\phi}

\displaystyle{ =   \frac {\pi }{4} \ln 2 - G - J_2,

και λοιπά. Με αυτά υπολογίζεται το αρχικό διπλό ολοκλήρωμα. Αφήνω τις πράξεις ρουτίνας, λόγω φόρτου εργασίας.

Φιλικά,

Μιχάλης
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης