(θέμα της 3ης Ιουλίου)
Στο σχήμα είναι ΑΔ = 2ΑΒ. Υπολογίστε τη γωνία Δ. Πέρα από δυο τρεις (καλές
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους διοργανωτές και καλή Διασκέδαση στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό Καγκουρό που γίνεται σήμερα Σάββατο 20-3.
Γιώργος Ρίζος
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan
Γιώργο,τι ημερολόγιο είναι αυτό;;;Rigio έγραψε:Μια άσκηση από την εξαιρετική συλλογή του Μαθηματικού Ημερολογίου '98 της Ελένης Μήτσιου, εκδόσεις Μαθηματική Βιβλιοθήκη, Χάρης Βαφειάδης.
Το 1998 έφτιαξε η Ελένη Μήτσιου ένα Ημερολόγιο (τοίχου) με ένα πρόβλημα για κάθε μέρα. Ήταν μια επετειακή έκδοση της Μαθηματικής Βιβλιοθήκης του αξέχαστου Χάρη Βαφειάδη, (σύζυγος της Ελένης).Φωτεινή έγραψε:...καλημέρα...
Γιώργο,τι ημερολόγιο είναι αυτό;;;Rigio έγραψε:Μια άσκηση από την εξαιρετική συλλογή του Μαθηματικού Ημερολογίου '98 της Ελένης Μήτσιου, εκδόσεις Μαθηματική Βιβλιοθήκη, Χάρης Βαφειάδης.![]()
έχεις δώσει πάλι...ωραίες... ασκήσεις από εκεί
Και να σκεφτείς ότι πέρασαν μόλις λίγες μέρες. Κι οι λύσεις που σκέφτηκα τώρα είναι διαφορετικές από αυτήν που έδωσα τότε... Κανένα χαπάκι για το Αλτσχαϊ...κάπως το λένε έχει κανείς να προτείνει;math_finder έγραψε:Γιωργο την έχουμε ξαναδεί στή θέση viewtopic.php?f=20&t=5494&p=31470#p31470 ως δεύτερο προτεινόμενο θέμα στο ίδιο μήνυμα από τον Μίλτο.
...xr.tsif έγραψε:Φωτεινή
είπες στον Γιώργο το κόλπο με το τσάι;;;;;;;;;;![]()
![]()
![]()
Αφού δόθηκαν τόσες όμορφες λύσεις, δίνω και μια επιπλέον με Αναλυτική Γεωμετρία.math_finder έγραψε:Γιωργο την έχουμε ξαναδεί στή θέση viewtopic.php?f=20&t=5494&p=31470#p31470 ως δεύτερο προτεινόμενο θέμα στο ίδιο μήνυμα από τον Μίλτο.
και της ευθείας που διέρχεται από το Α και σχηματίζει με τον x΄x γωνία 30°, δηλαδή της:
.
, άρα στο ορθογώνιο ΔΓΚ είναι
, οπότε Δ = 75°.
, άρα
.Το ημερολόγιο ισχύει, δυστυχώς, το 2009, δηλαδή μόλις χάσατε!Rigio έγραψε:Μάλιστα, κάποτε το Ημερολόγιο του 1998 θα ισχύει ξανά (δεν ξέρω πότε), οπότε θα είναι και ... επίκαιρο
να το καρφώσουμε στον τοίχο.
Το ημερολόγιο έχει πολύ ωραίο υλικό. Οι ασκήσεις είναι σε ένα μικρό ποσοστό γνωστές σπαζοκεφαλιές ή θέματα διαγωνισμών αλλά κυρίως παραλλαγές και πρωτότυπες ασκήσεις, φτιαγμένες από την Ελένη. Ο Χάρης είχε αποφασίσει την έκδοση βιβλίου με τις λύσεις των προβλημάτων, οι οποίες μάλιστα γράφτηκαν και ήταν έτοιμες για διορθώσεις και εκτύπωση από το 2000. Ένα αντίγραφο πήρα κι εγώ να το μελετήσω στη Καστοριά όταν διορίστηκα. Καλά που το φύλαξα και το παρέδωσα στην Ελένη πριν δυο βδομάδες. Ελπίζω να μην το έχασε ήδη!gbaloglou έγραψε:Το ημερολόγιο αυτό ταξίδεψε μαζί μου στην Αμερική το 1998 και επέστρεψε μαζί μου πριν ενάμισυ χρόνο![]()
Γιώργος Μπαλόγλου

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες