Γύρω από το θεώρημα Steiner-Lehmus
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
-
vasilis_pap
Γύρω από το θεώρημα Steiner-Lehmus
Ένα πολύ όμορφο πρόβλημα που με βασανίζει: Έστω ότι το τρίγωνο με κορυφές τα ίχνη των διχοτόμων ενός
τριγώνου είναι ισοσκελές. Είναι ισοσκελές και το μεγάλο τρίγωνο; Αν ναι, υπό ποια συνθήκη;
τριγώνου είναι ισοσκελές. Είναι ισοσκελές και το μεγάλο τρίγωνο; Αν ναι, υπό ποια συνθήκη;
Re: Γύρω από το θεώρημα Steiner-Lehmus
Βασιλη, αν δεν εχω κανει λαθος στις πραξεις, η απαντηση ειναι θετικη. Εστω
τα ιχνη των διχοτομων που αντιστοιχουν στις κορυφες
. Τοτε εχουμε, π.χ.,
και
καθως επισης και
. Με νομο συνημιτονων εκφραζουμε ετσι τις πλευρες του μικρου τριγωνου ως συναρτηση των πλευρων του μεγαλου.
Θετοντας
καταληγουμε, μετα απο πραξεις, στην
απο οπου εχουμε
.
Ολα αυτα αν δεν εχει γινει ζημια στις πραξεις βεβαια!
Δημητρης Σκουτερης
τα ιχνη των διχοτομων που αντιστοιχουν στις κορυφες
. Τοτε εχουμε, π.χ.,
και
καθως επισης και
. Με νομο συνημιτονων εκφραζουμε ετσι τις πλευρες του μικρου τριγωνου ως συναρτηση των πλευρων του μεγαλου.Θετοντας
καταληγουμε, μετα απο πραξεις, στην
απο οπου εχουμε
.Ολα αυτα αν δεν εχει γινει ζημια στις πραξεις βεβαια!
Δημητρης Σκουτερης
Δημήτρης Σκουτέρης
Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
-
vasilis_pap
Καλησπέρα Κύριε Δημήτρη. Η απάντηση που έχω είναι ότι είναι ισοσκελές και το αρχικό τρίγωνο, εκτός από την περίπτωση που ηdement έγραψε:Βασιλη, αν δεν εχω κανει λαθος στις πραξεις, η απαντηση ειναι θετικη. Εστωτα ιχνη των διχοτομων που αντιστοιχουν στις κορυφες
. Τοτε εχουμε, π.χ.,
και
καθως επισης και
. Με νομο συνημιτονων εκφραζουμε ετσι τις πλευρες του μικρου τριγωνου ως συναρτηση των πλευρων του μεγαλου.
Θετονταςκαταληγουμε, μετα απο πραξεις, στην
απο οπου εχουμε
.
Ολα αυτα αν δεν εχει γινει ζημια στις πραξεις βεβαια!
Δημητρης Σκουτερης
είναι αμβλεία με το συνημίτονό της στο διάστημα
. Λόγω ταξιδιού και κάποιων εργασιών δεν έχω προλάβει να τη μελετήσω αναλυτικά. Θα το κάνω όμως με την πρώτη ευκαιρία. Από την απάντηση που σας έδωσα είμαι σίγουρος ότι θα με προλάβετε και θα παρουσιάσετε μια πολύ όμορφη λύση (τώρα μαθαίνω LaTex και παιδεύομαι).Re: Γύρω από το θεώρημα Steiner-Lehmus
Στο τευχος Μαρτιου-Απριλιου 2001 υπαρχει ενα αρθρο του περιφημου I. Sharygin με τιτλο : Πως γεννιεται ενα προβλημα. Στο προβλημα 15 αναφερει: Σε τριγωνο ABΓ, οι διχοτομοι των γωνιων ειναι οι ΑΔ,ΒΕ,ΓΖ. Ειναι ισοσκελες το τριγωνο αν εχει ΔΕ=ΔΖ; Λεει πως η απαντηση ειναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ. Δεν γνωριζω ομως πως αποδεικνυεται.
Με την ευκαιρια να ρωτησω: υπαρχει ΑΜΕΣΗ αποδειξη του θεωρηματος Steiner-Lehmus; Διαβασα τις 12 αποδειξεις απο το βιβλιο του Ι .ΠΑΝΑΚΗ: Το ισοσκελες τριγωνο, δεν βρηκα ομως αμεση αποδειξη. Κανω λαθος ;
-
vasilis_pap
Η απάντηση είναι αρνητική γιατί δεν ισχύει πάντα, όπως έγραψα πιο πάνω. Θα προσπαθήσω με την πρώτη ευκαιρίαteo έγραψε:Στο τευχος Μαρτιου-Απριλιου 2001 υπαρχει ενα αρθρο του περιφημου I.Sharygin με τιτλο :Πως γεννιεται ενα προβλημα.Στο προβλημα 15 αναφερει:Σε τριγωνο ABΓ ,οι διχοτομοι των γωνιων ειναι οι ΑΔ,ΒΕ,ΓΖ.Ειναι ισοσκελες το τριγωνο αν εχει ΔΕ=ΔΖ; Λεει πως η απαντηση ειναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.Δεν γνωριζω ομως πως αποδεικνυεται.
να ασχοληθώ με το πρόβλημα και να ανεβάσω λύση.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες