Τρεις μιγαδικοί!

Συντονιστής: Πρωτοπαπάς Λευτέρης

Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Τρεις μιγαδικοί!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Πέμ Μάιος 19, 2011 5:32 pm

Μία (κατά τη γνώμη μου) ενδιαφέρουσα άσκηση:

Έστωσαν οι μιγαδικοί \displaystyle{x,y,z} με \displaystyle{x\ne y\ne z\ne x} και \displaystyle{|x|=|y|=|z|,|y+z-x|=|x|.}

Να αποδειχθεί, ότι \displaystyle{y+z=0.}

Μάγκος Θάνος
Παναγιώτης 1729

Re: Τρεις μιγαδικοί!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παναγιώτης 1729 » Πέμ Μάιος 19, 2011 5:50 pm

Η άσκηση έχει ενδιαφέρουσα γεωμετρική ερμηνεία:

Αν θεωρήσουμε A,B,C τις εικόνες των x,y,z αντίστοιχα και Ο το περίκεντρό του, από τη σχέση |x|=|y|=|z| προκύπτει ότι O θα είναι η αρχή του μιγαδικού επιπέδου.
Για να αποδείξουμε ότι y+z=0, αρκεί να αποδείξουμε ότι τα B,C είναι αντιδιαμετρικά σημεία του κύκλου (A,B,C).
Αρκεί λοιπόν να αποδείξω ότι το Ο είναι μέσο της ΒC.
Αν M το μέσο της BC, τότε το συμμετρικό Κ του Ο προς το M είναι η εικόνα του μιγαδικού y+z, άρα από την δοσμένη συνθήκη AK=R, όπου R η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου.
Το τετράπλευρο BOCK είναι ρόμβος, άρα KB=KC=OB=R, άρα τα Κ,Ο ταυτίζονται.
Έτσι, το συμμετρικό του Ο προς το Μ είναι το ίδιο το Ο, άρα τα Μ,Ο ταυτίζονται και η απόδειξη ολοκληρώθηκε.

Λώλας Παναγιώτης
s.kap
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap » Πέμ Μάιος 19, 2011 6:03 pm

matha έγραψε:Μία (κατά τη γνώμη μου) ενδιαφέρουσα άσκηση:

Έστωσαν οι μιγαδικοί \displaystyle{x,y,z} με \displaystyle{x\ne y\ne z\ne x} και \displaystyle{|x|=|y|=|z|,|y+z-x|=|x|.}

Να αποδειχθεί, ότι \displaystyle{y+z=0.}
Πράγματι Θάνο είναι ενδιαφέρουσα (παρ' ότι δεν αρχίζει με έστω συνάρτηση...). Το δυστύχημα είναι ότι δεν μπορώ να κάνω

σχήμα. Θα αφήσουμε όμως τη φαντασία μας να δουλέψει:

Τα x,y,z έτσι όπως έχουν δοθεί απεικονίζονται στα σημεία A,B,Γ ενός κύκλου με κέντρο τη αρχή των αξόνων.

Ο αριθμός y+z απεικονίζεται στο σημείο Μ

Έχουμε |y+z-x|=MA, άρα ΜΑ=ΟΑ,άρα ΜΟ=0, άρα M \equiv O, άρα τα σημεία Β,Γ είναι αντιδιαμετρικά* στον παραπάνω κύκλο

συνεπώς y+z=0

Μόλις έκανα προεπισκόπιση είδα πως με πρόλαβε ο καταπληκτικός Παναγιώτης. Θα αναρτήσω τη λύση μου όμως για να μην πάει

χαμένος ο κόπος

*Επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω στη μέση τις δουλειές μου, παρακάλεσα τον Σεραφείμ να μου φτιάξει ένα σχήμα

(στο συννημένο), για να δούμε τι γίνεται αν τα Β, Γ δεν είναι αντιδιαμετρικά, άρα το ΟΑΜΒ είναι ρόμβος.

(ΟΑ=ΑΜ, άρα το Α βρίσκεται στη μεσοκάθετο του ΟΜ, συνεπώς Α\equiv ή Α\equiv Γ, άτοπο)
Συνημμένα
kapd.jpg
kapd.jpg (20.55 KiB) Προβλήθηκε 915 φορές
τελευταία επεξεργασία από s.kap σε Κυρ Μάιος 22, 2011 7:12 am, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Σπύρος Καπελλίδης
Άβαταρ μέλους
emouroukos
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από emouroukos » Πέμ Μάιος 19, 2011 6:09 pm

Έστω \displaystyle{A,B,C} οι εικόνες των μιγαδικών αριθμών \displaystyle{x,y,z} αντίστοιχα στο μιγαδικό επιπεδο. Τότε, διαδοχικά έχουμε ότι:

\displaystyle{\left| {y + z - x} \right| = \left| x \right| \Leftrightarrow \left| {\overrightarrow {OB}  + \overrightarrow {OC}  - \overrightarrow {OA} } \right| = \left| {\overrightarrow {OA} } \right| \Leftrightarrow {\left| {\overrightarrow {OB}  + \overrightarrow {OC}  - \overrightarrow {OA} } \right|^2} = {\left| {\overrightarrow {OA} } \right|^2} \Leftrightarrow }

\displaystyle{ \Leftrightarrow {\left( {\overrightarrow {OB}  + \overrightarrow {OC}  - \overrightarrow {OA} } \right)^2} = {\overrightarrow {OA} ^2} \Leftrightarrow {\overrightarrow {OB} ^2} + {\overrightarrow {OC} ^2} + {\overrightarrow {OA} ^2} + 2\overrightarrow {OB}  \cdot \overrightarrow {OC}  - 2\overrightarrow {OA}  \cdot \overrightarrow {OB}  - 2\overrightarrow {OA}  \cdot \overrightarrow {OC}  = {\overrightarrow {OA} ^2}}

\displaystyle{ \Leftrightarrow {\overrightarrow {OB} ^2} + {\overrightarrow {OC} ^2} + 2\overrightarrow {OB}  \cdot \overrightarrow {OC}  - 2\overrightarrow {OA}  \cdot \overrightarrow {OB}  - 2\overrightarrow {OA}  \cdot \overrightarrow {OC}  = 0 \Leftrightarrow }

\displaystyle{ \Leftrightarrow 2{\overrightarrow {OA} ^2} + 2\overrightarrow {OB}  \cdot \overrightarrow {OC}  - \overrightarrow {2OA}  \cdot \overrightarrow {OB}  - 2\overrightarrow {OA}  \cdot \overrightarrow {OC}  = 0 \Leftrightarrow }

\displaystyle{ \Leftrightarrow \left( {\overrightarrow {OB}  - \overrightarrow {OA} } \right) \cdot \left( {\overrightarrow {OC}  - \overrightarrow {OA} } \right) = 0 \Leftrightarrow \overrightarrow {AB}  \cdot \overrightarrow {AC}  = 0.}

Επομένως, ισοδύναμα έχουμε ότι το τρίγωνο \displaystyle{ABC} είναι ορθογώνιο στο \displaystyle{A}, οπότε τα σημεία \displaystyle{B,C} είναι αντιδιαμετρικά στον περιγεγραμμένο κύκλο του \displaystyle{ABC.} Αφού, όμως, ο κύκλος αυτός έχει κέντρο την αρχή του μιγαδικού επιπέδου, θα είναι \displaystyle{y + z = 0.}

****** Παναγιώτη και Σπύρο, πολύ ωραίες οι γεωμετρικές λύσεις σας! Αφήνω και την (πεζή) δική μου για να μην πάει χαμένη η πληκτρολόγηση!

Βαγγέλης Μουρούκος

Erro ergo sum.
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης