Ανισότητα

Συντονιστής: Πρωτοπαπάς Λευτέρης

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Ανισότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Αν a,b\in \Bbb{R} με a+b=1 και z_1,z_2\in \Bbb{C} με |z_1|=|z_2|=1, να δείξετε ότι

\displaystyle{|az_1+bz_2|\geq \frac{|z_1+z_2|}{2}.}
Θανάσης Κοντογεώργης
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Re: Ανισότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Έχω:

\displaystyle{ 
2\left| {az_1  + bz_2 } \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {az_1  + bz_2 } \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {\overline {az_1  + bz_2 } } \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {\overline {az_1 }  + \overline {bz_2 } } \right| 
}
Συνεχίζοντας:
\displaystyle{ 
\left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {\overline {az_1 }  + \overline {bz_2 } } \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {a\overline {z_1 }  + b\overline {z_2 } } \right|\mathop  = \limits^{\overline {z_1 }  = \frac{1}{{z_1 }},\overline {z_2 }  = \frac{1}{{z_2 }}} \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {a\frac{1}{{z_1 }} + b\frac{1}{{z_2 }}} \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \frac{{\left| {az_2  + bz_1 } \right|}}{{\left| {z_1 } \right|\left| {z_2 } \right|}} 
}
Τελικά:
\displaystyle{ 
2\left| {az_1  + bz_2 } \right| = \left| {az_1  + bz_2 } \right| + \left| {az_2  + bz_1 } \right| \ge \left| {az_1  + bz_2  + az_2  + bz_1 } \right| = \left| {(a + b)z_1  + (a + b)z_2 } \right| = \left| {z_1  + z_2 } \right| 
}
και η απόδειξη ολοκληρώθηκε.
Θέλησα να είμαι αναλυτικός. Αυτό πολλές φορές δεν είναι καλό, ειδικά αν γράφεις πολλά.Ο κώδικας σε τιμωρεί.Απορώ πως δε μου έβγαλε κόκκινη κάρτα!!
Χρήστος Κυριαζής
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες