άσκηση ορίων συνέχειας

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

pastavr

άσκηση ορίων συνέχειας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pastavr » Πέμ Δεκ 09, 2010 1:18 pm

Μία άσκηση από την ιστοσελίδα operedidixe.gr ( εξαίρετη δουλειά ) από τον Ν . Ζανταρίδη
Αν η συνάρτηση f είναι συνεχής στο R και ισχύει : \displaystyle{ 
{\rm{f(f(x)) + 3f(x) = 12 - 2x }} 
}
για κάθε \displaystyle{ 
{\rm{x}} \in {\rm{R}} 
}
ι) να αποδείξετε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα \displaystyle{ 
{\rm{x}}_o  \in R:f(x_o ) = x_o  
}
ιι) Αποδείξτε ότι f(2) = 2
ιιι) Αν \displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to  - \infty } \frac{{f\left( x \right)}}{x} = \mathop {\lim }\limits_{x \to  + \infty } \frac{{f\left( x \right)}}{x} = L \in ( - 2,0) 
}
αποδείξτε ότι L = - 1

Παύλος Σταυρόπουλος
s.kap
Επιμελητής

Re: άσκηση ορίων συνέχειας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap » Πέμ Δεκ 09, 2010 2:30 pm

Για το πρώτο έχω λυκειακή λύση:
Η συνάρτηση g(x)=f(x)-x, x \in \mathbb{R} είναι συνεχής, άρα αν δεν έχει ρίζα, θα διατηρεί σταθερό πρόσημο. Χωρίς βλάβη της γενικότητας, υποθέτουμε ότι g(x)>0, \forall x \in \mathbb{R} \Rightarrow f(x)>x \in \mathbb{R}
f(f(x))>f(x) \Rightarrow f(f(x))+3f(x)>4x \Rightarrow 4x>12-2x, \forall x \in \mathbb{R}, άτοπο.
Από τη δοθείσα εύκολα προκύπτει ότι η f είναι 1-1, άρα είναι γνησίως μονότονη, επειδή είναι και συνεχής. Η f(f(x)) είναι γνησίως αύξουσα, άρα η f(x)= \frac {12-2x-f(f(x)}{3} είναι γνησίως φθίνουσα.
Αν είναι φραγμένη, τότε φραγμένη θα πρέπει να είναι και η 12-2x, άτοπο.
συνεπώς \displaystyle\lim_{x \to - \infty}f(x)=+\infty και
\displaystyle\lim_{x \to -\infty}f(x)=+\infty
Εύκολα συμπεραίνουμε ότι υπάρχει η f^{-1} με πεδιο ορισμού το \mathbb{R} και επιπλέον ότι το σταθερό σημείο x_0 της f είναι μοναδικό και ταυτίζεται με το σταθερό σημείο της f^{-1}
Η αρχική σχέση δίνει f(x)+3x=12-2f^{-1}(x), \forall x \in \mathbb{R}
Αν βάλουμε όπου x το x_0 έχουμε f(x_0)+3x_0=12-2f^{-1}(x_0) \Rightarrow 6x_0=12 \Rightarrow x_0=2
Για τα όρια
Για x>0 η δοθείσα γραφεται \frac {f(f(x))}{f(x)}+3=\frac {12}{f(x)}-2\frac {x}{f(x)}
Και παίρνοντας όρια στο άπειρο L+3=-\frac {2}{L} \Rightarrow L=-1
Φιλικά
Υ.Γ Εκ των υστέρων βλέπω πως δεν χρειάζεται να πάμε στην αντίστροφη για να αποδείξουμε ότι f(2)=2
Αρκεί να βάλουμε στη δοθείσα όπου x το σταθερό σημείο x_0 την ύπαρξη του οποίου αποδείξαμε στο πρώτο βήμα και προκύπτει ότι x_0=2

Σπύρος Καπελλίδης
hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos » Παρ Δεκ 10, 2010 1:20 pm

Κάποιες παρατηρήσεις-σχόλια

1. Ενδιαφέρον είναι να βρεθούν τα \displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to  + \infty } f(x)\,\,,\,\,\mathop {\lim }\limits_{x \to  - \infty } f(x)} χωρίς να γίνει χρήση της πρότασης ότι κάθε συνεχής και 1-1 συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη(τότε προκύπτει εύκολα ότι η f είναι γνησίως φθίνουσα).

2. Επίσης να βρεθούν τα \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to  + \infty } \frac{{f(x)}}{x}\,\,\,,\,\,\,\mathop {\lim }\limits_{x \to  - \infty } \frac{{f(x)}}{x}} δοθέντος ότι υπάρχουν και είναι διαφορετικά του -2 . (Δηλαδή χωρίς το δεδομένο ότι είναι ίσα.)

3. Έχω προσπαθήσει να βρω τα όρια \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to  + \infty } \frac{{f(x)}}{x}\,\,\,,\,\,\,\mathop {\lim }\limits_{x \to  - \infty } \frac{{f(x)}}{x}} χωρίς το δεδομένο ότι υπάρχουν αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο , πάντα στα πλαίσια της σχολικής ύλης.

4. Προφανώς η συνάρτηση που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της άσκησης είναι η f(x)=-x+4 .

Γιώργος

Γιώργος Ροδόπουλος
styt_geia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από styt_geia » Σάβ Ιαν 15, 2011 5:27 pm

s.kap έγραψε:Για το πρώτο έχω λυκειακή λύση:
Η συνάρτηση g(x)=f(x)-x, x \in \mathbb{R} είναι συνεχής, άρα αν δεν έχει ρίζα, θα διατηρεί σταθερό πρόσημο. Χωρίς βλάβη της γενικότητας, υποθέτουμε ότι g(x)>0, \forall x \in \mathbb{R} \Rightarrow f(x)>x \in \mathbb{R}
f(f(x))>f(x) \Rightarrow f(f(x))+3f(x)>4x \Rightarrow 4x>12-2x, \forall x \in \mathbb{R}, άτοπο.
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω αλλά ίσως είναι λανθασμένο το σκεπτικό μου. Από την συναρτησιακή σχέση καταλήξατε ότι η f είναι γνησίως φθίνουσα. Θεωρώντας τώρα, όπως στην αρχή της απόδειξης σας ότι f(x)>x(1), τότε αν όπου x στην (1) βάλουμε το f(x) καταλήγουμε στην σχέση f(f(x))>f(x). Αν όμως χρησιμοποιήσουμε το γεγονός ότι η f είναι γνήσια φθίνουσα, πάλι από την σχέση (1) παίρνουμε ότι f(f(x))<f(x). Τελικά τι από τα δύο είναι σωστό; :-?

Κώστας

Κώστας
s.kap
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap » Σάβ Ιαν 15, 2011 8:00 pm

styt_geia έγραψε:
s.kap έγραψε:Για το πρώτο έχω λυκειακή λύση:
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω αλλά ίσως είναι λανθασμένο το σκεπτικό μου. Από την συναρτησιακή σχέση καταλήξατε ότι η f είναι γνησίως φθίνουσα. Θεωρώντας τώρα, όπως στην αρχή της απόδειξης σας ότι f(x)>x(1), τότε αν όπου x στην (1) βάλουμε το f(x) καταλήγουμε στην σχέση f(f(x))>f(x). Αν όμως χρησιμοποιήσουμε το γεγονός ότι η f είναι γνήσια φθίνουσα, πάλι από την σχέση (1) παίρνουμε ότι f(f(x))<f(x). Τελικά τι από τα δύο είναι σωστό; :-?

Κώστας
Επειδή αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται γιά αυτόν τον λόγο καταλήγουμε σε άτοπο, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν f(x) \neq x , \forall x \in \mathbb{R}
Ελπίζω να έγινα κατανοητός

Σπύρος Καπελλίδης
styt_geia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από styt_geia » Σάβ Ιαν 15, 2011 8:46 pm

Δεν το είχα κατανοήσει από την σκοπιά της λογικής. Ευχαριστώ πολύ!

Κώστας
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης