ΑΣΚΗΣΗ
Έστω η συνάρτηση
η οποία είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο
και
. Αν
να δείξετε ότι υπάρχει
τέτοιο ώστε 
Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
η οποία είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο
και
. Αν
να δείξετε ότι υπάρχει
τέτοιο ώστε 
. Ισχύει
για κάποιο
από το θεώρημα Taylor.
για κάποιο
και κάποιο
. Η γενικευμένη σχέση
ανάγεται στη ζητούμενη με τον περιορισμό
.
και για την συνάρτηση
.Πράγματι 

αρα με Θ.ΡΟΛΛΕ στο
για την
υπάρχει ![\xi \in [k,l]: f{'}{'}(\xi)-\cfrac{2f(\gamma)}{(\gamma-a)(\gamma-b)}=0...... \xi \in [k,l]: f{'}{'}(\xi)-\cfrac{2f(\gamma)}{(\gamma-a)(\gamma-b)}=0......](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/52923c3813819cc1f57928a288aaf4cb.png)
Πραγματικά συγχαρητήριαdennys έγραψε:Θεωρούμε την συνάρτηση
και εφαρμόζουμε το Θ.ρολλε για την συνάρτησηκαι για την συνάρτηση
....
συνεχής στο διάστημα
. Να δείξετε ότι υπάρχει
τέτοιο ώστε : 
και να τελειώνει σε μία σειρά, θεωρεί
και εφαρμόζει το φανερό πια Rolle στο διάστημα
...
την βρήκα και εξήγησα πως επινοήθηκε η
... Θα το καταθέσω στο forum σε πρώτη ευκαιρία...Θωμά γεια σου, συμμετέχω στο θέμα πιο πολύ γιατί χάρηκα που είδα μήνυμά σου παρά το σχόλιο που θα κάνω...Θωμάς Ποδηματάς έγραψε: Ο αθεόφοβος λύτης αντί να εφαρμόσει Bolzano για τηνκαι να τελειώνει σε μία σειρά, θεωρεί
την "προφανή"
![]()
![]()
συνάρτηση
...

μετά το μήνυμα του Θωμά γράφω τις '' ανάποδες '' σκέψεις μου για την άσκησηΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ έγραψε:Καλημέρα στη μαθηματική κοινότητα,
ΑΣΚΗΣΗ
Έστω η συνάρτησηη οποία είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο [α,β] και
. Αν
να δείξετε ότι υπάρχει
τέτοιο ώστε
έχει μία τουλάχιστον ρίζα 

σε κάποιο κατάλληλο διάστημα

, συνεχής,παρ/μη κλπ...
βρίσκουμε 
στο
δίνει το ζητούμενο
οπου έβαλα 
ή
και τελικά 
...Συγγνώμη αν λόγω βιασύνης έκανα καν΄λενα λάθος ,την σκέψη μου δίνω .Ολοκληρώνω την σκέψη του Διονύση (μιας και την έχω γράψει)...dennys έγραψε:Λοιπόν Θωμά
ζητάμεοπου έβαλα
και ισοδύναμαή
και τελικά
και έθεσα...Συγγνώμη αν λόγω βιασύνης έκανα καν΄λενα λάθος ,την σκέψη μου δίνω .
Tώρα το απαιτητικό Ρολλε μπήκε γιάυτό.λλωστε δεν είναι ολες οι ασκήσεις για τα παιδιά .

στον παρονομαστή με προβληματίζει (πολύ κούραση το Equation) αφού στην συνάρτηση
που θέσει ο Διονύσης δεν υπάρχει το
... 

Μάκη καλημέρα και χαίρομαι που τα ξαναλέμε...Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:
Θα δώσω μια εξήγηση στην λογική του "αθεόφοβου" λύτη, που πιθανόν να ήμουν και εγώ (δηλαδή αν ήθελα από τον μαθητή να βρει την αρχική συνάρτηση που θα εφαρμόσει το Θ. Rolle) και θεωρώ ότι όλες οι λύσεις κάτι έχουν να προσφέρουν, αρκεί να το αντιληφθούμε, εκεί βρίσκεται το κλειδί και νομίζω πολύ εύστοχα Θωμά το αναζητάς.

, έχω εύκολα πιά :

...

ή ισοδύναμα της ![\displaystyle{
\left[ {f'\left( x \right) - \left( {2x + c_1 } \right)k} \right]^\prime = 0
} \displaystyle{
\left[ {f'\left( x \right) - \left( {2x + c_1 } \right)k} \right]^\prime = 0
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/6b7b03e6773de4e593525c865c5f0cf8.png)

![\displaystyle{
\left[ {f\left( x \right) - \left( {x^2 + c_1 x + c_2 } \right)k} \right]^{\prime \prime } = 0
} \displaystyle{
\left[ {f\left( x \right) - \left( {x^2 + c_1 x + c_2 } \right)k} \right]^{\prime \prime } = 0
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d7e602fca370554fea44d42fb8212853.png)
, τότε ζητώ τρεις ίσες τιμές της ώστε να εφαρμόσω δύο Rolle και μετά ένα ακόμη Rolle στην παράγωγό της που είναι η
.
ώστε να έχω ίσες τιμές για την
στα
. Έτσι :

με ενοχλεί απείρως, οπότε : 
ή ![\displaystyle{
\phi \left( c \right) = k\left[ {\left( {c - a} \right)\left( {c - b} \right) - \left( {c^2 + c_1 c + c_2 } \right)} \right]
} \displaystyle{
\phi \left( c \right) = k\left[ {\left( {c - a} \right)\left( {c - b} \right) - \left( {c^2 + c_1 c + c_2 } \right)} \right]
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/1b76608935ce739b78a737c924a1bb46.png)

. Απαίτησα λοιπόν να μηδενίζονται ταυτόχρονα οι δύο παρενθέσεις, ελπίζοντας...
βρίσκω φανερά ότι
. Οκ. Αλλά με τις άλλες δύο τιμές τι γίνεται ;
(πολύ όμορφα ως εδώ!)
ικανοποιεί δις το Θεώρημα Rolle σε κάθε ένα των διαστημάτων
και
, οπότε υπάρχουν
τέτοια ώστε 

τελειώνει την άσκηση...

Με μπλε έχω χρωματίσει αυτό που εν μέρει συμφωνώ. Συμφωνώ μόνο όταν η συνάρτηση παρουσιάζεται ξεκάρφωτα και όχι πλήρως δικαιολογημένα όπως φαίνεται σε παρακάτω δημοσίευση.Θωμάς Ποδηματάς έγραψε:
Ο αθεόφοβος λύτης αντί να εφαρμόσει Bolzano για τηνκαι να τελειώνει σε μία σειρά, θεωρεί
την "προφανή"
![]()
![]()
συνάρτηση
...
Τέτοιες λύσεις νομίζω ότι απομακρύνουν τους μαθητές από τα Μαθηματικά, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι "...δεν είναι για εκείνους"... Προσωπικά θεωρώ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ως δασκάλου, να εξηγήσω στο μέτρο του δυνατού στους μαθητές μου ΠΩΣ προέκυψε αυτή η "τερατώδης συνάρτηση"... Το λέω γιατί αυτή τη συνάρτησητην βρήκα και εξήγησα πως επινοήθηκε η
... Θα το καταθέσω στο forum σε πρώτη ευκαιρία...
Νομίζω πως έτσι οι μαθητές θα χάσουν τ'αυγά και τα πασχάλια.Θωμάς Ποδηματάς έγραψε:Φωτεινή, Διονύση και Μάκη ευχαριστώ πολύ για την ασχολία σας.
Οι δικές μου σκέψεις πάνω στο θέμα είναι οι ακόλουθες :
Ζητώ ρίζα της εξίσωσης :
ή ισοδύναμα της
ή της
όπουή ισοδύναμα της
οπότε ζητώ δύο ίσες τιμές της
ώστε να εφαρμόσω Rolle. Η τελευταία ισοδύναμα γίνεται :
και αν θέσω, τότε ζητώ τρεις ίσες τιμές της ώστε να εφαρμόσω δύο Rolle και μετά ένα ακόμη Rolle στην παράγωγό της που είναι η
.
Με τις σκέψεις αυτές προσπαθώ να "ταιριάξω" ταώστε να έχω ίσες τιμές για την
στα
. Έτσι :
και
Τώρα είναι η σκέψη :
Τομε ενοχλεί απείρως, οπότε :
ή
ή
Κάνοντας τις πράξεις στην αγκύλη βρήκα :
και το "είδα" σαν οικογένεια ευθειώνμε παράμετρο το
. Απαίτησα λοιπόν να μηδενίζονται ταυτόχρονα οι δύο παρενθέσεις, ελπίζοντας...
Έτσι βρήκα
Τώρα αντικαθιστώντας τις τιμές αυτές στηνβρίσκω φανερά ότι
. Οκ. Αλλά με τις άλλες δύο τιμές τι γίνεται ;
Όμως τώρα(πολύ όμορφα ως εδώ!)
και
Άρα η συνάρτησηικανοποιεί δις το Θεώρημα Rolle σε κάθε ένα των διαστημάτων
και
, οπότε υπάρχουν
τέτοια ώστε
και
και μετά ένα Rolle στηντελειώνει την άσκηση...
Η συνάρτηση λοιπόν που λύνει το πρόβλημα είναι η :
ή η
Ελπίζοντας ότι δεν έχω λάθος στην πληκτρολόγηση, σας καλημερίζω ξανά όλους
Θωμάς
και
ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ να λειτουργεί το Θ. Rolle...
ετών και πάνω από
χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης και έχω πραγματικά βαρεθεί διάφορους τύπους - κυρίως σε Δημόσια Σχολεία αλλά και στο δικό μας φροντιστηριακό χώρο - να "κατασκευάζουν" ασκήσεις του είδους ως εξής :
και κατόπιν γράφουν ότι τους κατέβει (πχ) : 
. Μετά παραγωγίζουν την
βάζουν όπου
το
του Rolle και λένε νδο υπάρχει ένα τουλάχιστον
, τέτοιο ώστε ... ότι τέλος πάντων βρήκαν από την παραγώγιση...
έγραψαν, ενώ εγώ έγραψα
και μετά ΒΡΗΚΑ τα
,
που χρειαζόμουν... Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ... ρωτάω τον Θωμά ευθέως πόσες διδακτικές ώρες εκτιμά πως θα χρειαστεί ένας καθηγητής τεχνολογικής κατεύθυνσης αν θελήσει να κάνει και αυτός το χρέος του ως δάσκαλος, όχι σε ιδιαίτερο και μάλιστα με μαθητή "κανόνι", όχι σε φροντιστηριακό μάθημα με 5-10 μαθητές, αλλά σε μία αίθουσα δημόσιου σχολείου με 25+ μαθητές.Θωμάς Ποδηματάς έγραψε:Προσωπικά θεωρώ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ως δασκάλου, να εξηγήσω στο μέτρο του δυνατού στους μαθητές μου ΠΩΣ προέκυψε αυτή η "τερατώδης συνάρτηση"... Το λέω γιατί αυτή τη συνάρτησητην βρήκα και εξήγησα πως επινοήθηκε η
... Θα το καταθέσω στο forum σε πρώτη ευκαιρία...
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες