Εφαπτομένες κάθετες

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Εφαπτομένες κάθετες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Πέμ Δεκ 16, 2010 7:59 pm

Κατά κανόνα οι ασκήσεις γεωμετρικού τόπου με εφαπτόμενες έχουν αποτέλεσμα ευθεία. Από πολύ παλιότερα έχω κατασκευάσει μια άσκηση που δε βγαίνει ευθεία, χωρίς να είμαι σε θέση να ξέρω αν δεν έχει γραφτεί κάπου από άλλο συνάδελφο.
Να αποδείξετε ότι τα σημεία από τα οποία άγονται δύο κάθετες μεταξύ τους εφαπτόμενες της γραφικής παράστασης της f(x)=x+\frac{1}{x},  x>0 βρίσκονται σε κύκλο του οποίου να βρεθεί το κέντρο και η ακτίνα.

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Άβαταρ μέλους
rek2
Επιμελητής

Re: Εφαπτομένες κάθετες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rek2 » Παρ Δεκ 17, 2010 7:17 pm

Στέλιος Μαρίνης έγραψε:Κατά κανόνα οι ασκήσεις γεωμετρικού τόπου με εφαπτόμενες έχουν αποτέλεσμα ευθεία. Από πολύ παλιότερα έχω κατασκευάσει μια άσκηση που δε βγαίνει ευθεία, χωρίς να είμαι σε θέση να ξέρω αν δεν έχει γραφτεί κάπου από άλλο συνάδελφο.
Να αποδείξετε ότι τα σημεία από τα οποία άγονται δύο κάθετες μεταξύ τους εφαπτόμενες της γραφικής παράστασης της f(x)=x+\frac{1}{x},  x>0 βρίσκονται σε κύκλο του οποίου να βρεθεί το κέντρο και η ακτίνα.
Στο τόξο του κύκλου x^2+y^2=4 που βρίσκεται στο δεύτερο ογδοημόριο...

Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Re: Εφαπτομένες κάθετες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Σάβ Δεκ 18, 2010 11:54 am

Καλά έκανες που έδωσες μόνο την απάντηση, για να δοκιμάσουν και κάποιοι μαθητές να τη λύσουν. Ευχαριστώ.

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης