. Να βρείτε το α ώστε
για κάθε
.Δεν επιλέγω την προφανή λύση
Εχω

άρα

2α.0=0
άρα
ενώ

Βενάρδος Παντελής
Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
. Να βρείτε το α ώστε
για κάθε
.

Όχι, δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι τοsmarpant έγραψε: 2α.0=0
άρα![]()
![]()
![]()
ενώ![]()
είναι ο οποισδήποτε πραγματικός. Απλά βγαίνει ότι το γινόμενο του
επί 0 κάνει 0 (πράγμα που το ξέραμε έτσι και αλλιώς) και τίποτα άλλο.
. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το 5 είναι ίσο με οποιονδήποτε πραγματικό. Ο 5 παραμένει 5, ότι και να κάνουμε. Στο παραπάνω, ο
παραμένει θετικός, ότι και να κάνουμε. smarpant έγραψε:Εστω. Να βρείτε το α ώστε
για κάθε
.
Δεν επιλέγω την προφανή λύση
Εχω1
άρα
2α.0=0
άρα![]()
![]()
![]()
ενώ
Βενάρδος Παντελής
δεν ξεχωρίζεις μέγιστο ή ελάχιστο απόπου προκύπτει και το λάθοςΌχι, δεν προκύπτει από κει το λάθος (*). Το από που προκύπτει το εξήγησα.smarpant έγραψε:Σκοπός μου είναι τονίσω τον λάθος τρόπο λύσης σε πολλά βιβλία. Με την συνθήκηδεν ξεχωρίζεις μέγιστο ή ελάχιστο απόπου προκύπτει και το λάθος
κάνεi 0, οπότε 
έπεται ότι το
είναι οποιοσδήποτε πραγματικός (το αντίστροφο είναι το σωστό).
έτσι ώστε
για κάθε
.
.
είναι ο οποισδήποτε πραγματικός. Π.χ. ΠΟΤΕ δεν θα μπορούσε να είναι
ή αλλιώς
.
η απάντηση είναι ότι το
μπορεί να πάρει όλες τις ''δυνατές'' τιμές του άρα α οποιοσδήποτε πραγματικόςΚάνεις το ίδιο λογικό σφάλμα, δηλαδή μπλέκεις τις ικανές με τις αναγκαίες συνθήκες. Δεν συζητάμε την λύση της εξίσωσης. Συζητάμε για τις αναγκαίες συνθήκες για τοsmarpant έγραψε:πως λύνεται η εξίσωση α.0=0; Δεν έχει απάντηση α οποιοσδήποτε πραγματικός; Στηνη απάντηση είναι ότι το
μπορεί να πάρει όλες τις ''δυνατές'' τιμές του άρα α οποιοσδήποτε πραγματικός
( ή το
), όχι τις ικανές.
παρουσιάζει ακρότατο στο χ=-1 να βρείτε το α
η f έχει ακρότατο
για κάθε
να βρείτε το α
ακρότατο 

(κάτι το οποίο φυσικά γνωρίζουμε).
, για τον οποίο θέλουμε να ισχύει η αρχική ιδιότητα, είναι τέτοιος που
(1)
και όχι
. Βλέέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πρώτη διατύπωση της άσκησης.Γι αυτό θέλει προσοχή η χρήση θ.Fermat. Η χρήση του (όπως λύνονται και οι ασκήσεις του σχολικού βιβλίου) έχει και άλλα προβλήματα τα οποία θα παρουσιάσω με παραδείγματα για συζήτηση..smarpant έγραψε:Σκοπός μου είναι τονίσω τον λάθος τρόπο λύσης σε πολλά βιβλία. Με την συνθήκηδεν ξεχωρίζεις μέγιστο ή ελάχιστο απόπου προκύπτει και το λάθος
για κάθε αριθμό χ, να αποδείξετε ότι
'', η απόδειξη τελειώνει με την εφαρμογή του Fermat. To γεγονός ότι αυτή η τιμή a=e, δεν κάνει, ούτε υπάρχει τέτοια τιμή για το α, είναι άλλη υπόθεση. Η απόδειξη όμως θεωρείται ολοκληρωμένη. Αν στην ίδια άσκηση μας ζητούσαν να βρούμε το α, τότε την τιμή a=e θα έπρεπε να την επαληθεύσουμε και φυσικά θα την απορρίπταμε κάνοντας τα γνωστά με τα ακρότατα κλπ ).Επίσης εμφαίνεται γιατί πρέπει να επιμένουμε να χρησιμοποιούμε την απλούστερη μέθοδο λύσης (εδώ την προφανή) ! Πάντα λέω στους μαθητές ότι συνήθως "δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κομπρεσέρ για να ανοίξεις κουμπότρυπα σε πουκάμισο" και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα κριτήριο για την κομψότητα μίας λύσης.smarpant έγραψε:Εστω. Να βρείτε το α ώστε
για κάθε
.
Εχω
άρα
2α.0=0
άρα![]()
![]()
![]()
ενώ
Βενάρδος Παντελής
Φίλε Παντελήsmarpant έγραψε:Εστω. Να βρείτε το α ώστε
για κάθε
(1)
Εχω
άρα
2α.0=0
άρα![]()
![]()
![]()
ενώ
Βενάρδος Παντελής
Πολύ ωραία φράση. Δεν την είχα ακούσει σε αυτή την μορφή, και μου αρέσει. Θα την χρησιμοποιώ.polysot έγραψε:<...> "δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κομπρεσέρ για να ανοίξεις κουμπότρυπα σε πουκάμισο"
Εγώ γνώριζα την παραλλαγή "using a sledgehammer to crack a nut" (=χρησιμοποίηση βαριοπούλας για το σπάσιμο καρυδιού.)Mihalis_Lambrou έγραψε: Την είχα ακούσει πρώτα στα αγγλικά στην παραλλαγή της "you don't need a sledgehammer to brake a watch"
Επειδή έχει τύχει να με έχουν κατά καιρούς ρωτήσει συνάδελφοι για το ίδιο θέμα, ας πω κάτι εν τάχει :smarpant έγραψε:.........................
ΑΣΚΗΣΗ: Μπορείτε να βρείτε οικογένεια συναρτήσεων με μια παράμετρο, με πχ ελάχιστο σε παραπάνω από ένα χ όπου για τα διάφορα χ στα οποία παρουσιάζει ακρότατο να δίνει διαφορετικές τιμές της παραμέτρου;
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης