Σταθερή συνάρτηση

Συντονιστής: R BORIS

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Σταθερή συνάρτηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Τετ Μαρ 04, 2015 10:20 pm

Έστω f:[0, 1] \rightarrow \mathbb{R} τέτοια ώστε \displaystyle{\int_0^1 f(x)\, dx =1} και \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{-x}\, dx \leq 0}. Δείξτε ότι f(x)=1, \; \forall x \in [0, 1].

Y.Σ: Ξέχασα να πω , δεν έχω λύση.

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Σταθερή συνάρτηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Μαρ 04, 2015 11:24 pm

Tolaso J Kos έγραψε:Έστω f:[0, 1] \rightarrow \mathbb{R} τέτοια ώστε \displaystyle{\int_0^1 f(x)\, dx =1} και \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{-x}\, dx \leq 0}. Δείξτε ότι f(x)=1, \; \forall x \in [0, 1].

Y.Σ: Ξέχασα να πω , δεν έχω λύση.
Αντιπαράδειγμα: H f(x)=2-2x ικανοποιεί \displaystyle{\int_0^1 f(x)\, dx =1} αλλά από την (-e^{-x}(1+2x))' = (-1+2x)e^{-x}= (1-f(x))e^{-x} έχουμε \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{-x}\, dx= \frac {e-3}{e}\leq 0}.

Πλην όμως f μη σταθερή.

Μ.

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Τετ Μαρ 04, 2015 11:30 pm

κ. Μιχάλη ευχαριστώ.
Αν βάλουμε την εκφώνηση ως:
Tolaso J Kos έγραψε:Έστω f:[0, 1] \rightarrow \mathbb{R} τέτοια ώστε \displaystyle{\int_0^1 f(x)\, dx =1} και \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{\color{red}-f(x)}\, dx \leq 0}. Δείξτε ότι f(x)=1, \; \forall x \in [0, 1].
τότε βγαίνει ότι είναι σταθερή;

Πάλι δεν έχω λύση.

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Σάβ Μαρ 07, 2015 12:31 am

Συγνώμη Λάθος Λύση

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Τετ Μαρ 11, 2015 6:25 pm

Tolaso J Kos έγραψε:κ. Μιχάλη ευχαριστώ.
Αν βάλουμε την εκφώνηση ως:
Tolaso J Kos έγραψε:Έστω f:[0, 1] \rightarrow \mathbb{R} τέτοια ώστε \displaystyle{\int_0^1 f(x)\, dx =1} και \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{\color{red}-f(x)}\, dx \leq 0}. Δείξτε ότι f(x)=1, \; \forall x \in [0, 1].
τότε βγαίνει ότι είναι σταθερή;

Πάλι δεν έχω λύση.

Νομίζω έχω λύση με την ανισότητα Chebysev (δείτε π.χ. εδώ):

Είναι \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{-f(x)}\, dx \geq \int_0^1 (1-f(x)) dx \int_0^1 e^{-f(x)}\, dx =0}

οπότε \displaystyle{\int_0^1 (1-f(x))e^{-f(x)}dx=0} με ισότητα όταν \displaystyle{f(x)=1...}

Θανάσης Κοντογεώργης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Μαρ 11, 2015 11:58 pm

socrates έγραψε: Νομίζω έχω λύση με την ανισότητα Chebysev (δείτε π.χ. εδώ):...
Τόλη, η ανισότητα Chebysev απαιτεί μονοτονία των συναρτήσεων μέσα στο ολοκλήρωμα, που δεν την έχουμε.

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Πέμ Μαρ 12, 2015 12:38 am

Η απόδειξη όμως της Chebychev δουλεύει!

Παρατηρούμε ότι για κάθε x,y \in [0,1] είναι

\displaystyle{ ((1-f(x))-(1-f(y)))(e^{-f(x)}-e^{-f(y)}) = (f(y)-f(x))(e^{-f(x)}-e^{-f(y)}) \geqslant 0.}

Οπότε είναι

\displaystyle{ \int_0^1 \int_0^1 ((1-f(x))-(1-f(y)))(e^{-f(x)}-e^{-f(y)}) = (f(y)-f(x))(e^{-f(x)}-e^{-f(y)}) \, dx \, dy \geqslant 0}

Αυτό δίνει

\displaystyle{ 0 \geqslant \int_0^1 (1-f(x))e^{-f(x)} \, dx \geqslant \int_0^1 (1-f(x)) \, dx \int_0^1 e^{-f(x)} \, dx = 0.}

Επομένως έχουμε ισότητα και άρα αφού f συνεχής (δεν δίνεται ως δεδομένο αλλά χρειάζεται) πρέπει (f(y)-f(x))(e^{-f(x)}-e^{-f(y)}) = 0 για κάθε x,y \in [0,1] από το οποίο καταλήγουμε στο ότι η f είναι σταθερή.

\rule{300pt}{1pt}

Ουσιαστικά στην ανισότητα \displaystyle{ \int_a^b f(x) g(x) \, dx \geqslant \frac{1}{b-a}\int_a^b f(x) \, dx \int_a^b g(x) \, dx} αντί να απαιτήσουμε ότι οι f,g έχουν την ίδια μονοτονία αρκεί να απαιτήσουμε ότι f(x) \geqslant f(y) αν και μόνο αν g(x) \geqslant g(y).

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Πέμ Μαρ 12, 2015 12:48 am

Demetres έγραψε:\rule{300pt}{1pt}

Ουσιαστικά στην ανισότητα \displaystyle{ \int_a^b f(x) g(x) \, dx \geqslant \frac{1}{b-a}\int_a^b f(x) \, dx \int_a^b g(x) \, dx} αντί να απαιτήσουμε ότι οι f,g έχουν την ίδια μονοτονία αρκεί να απαιτήσουμε ότι f(x) \geqslant f(y) αν και μόνο αν g(x) \geqslant g(y).

Δημήτρη, ακριβώς έτσι σκέφτηκα... Για αυτή την ιδιότητα των εμπλεκόμενων συναρτήσεων f,g έχω δει να χρησιμοποιείται και ο όρος "comonotone"... :)

Θανάσης Κοντογεώργης
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Πέμ Μαρ 12, 2015 2:04 pm

Καλησπέρα.
Το έχω στείλει και στον Τόλη, το λέω κι εδώ. Μήπως πρέπει η άσκηση να μπει σε άλλον φάκελο;
Κι αν είναι δυνατόν να προσέχουμε που τις θέτουμε γιατί κι εμείς οι κακόμοιροι όταν αποφασίσουμε να
ασχοληθούμε ( το λέω γιατί πλέον ο χρόνος ενασχόλησης μου για φέτος λιγόστεψε με γεωμετρική πρόοδο) να ξέρουμε πάνω κάτω με τι εργαλεία θα ασχοληθούμε.
Ευχαριστώ, καλό απόγευμα.

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
G.Bas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Bas » Πέμ Μαρ 12, 2015 2:26 pm

EDITED

Λάθος λύση.

Ευχαριστώ Σιλουανέ!
τελευταία επεξεργασία από G.Bas σε Πέμ Μαρ 12, 2015 8:15 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Let Solutions Say Your Method!

George Basdekis

Cauchy-Schwarz is the best tool!
hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos » Πέμ Μαρ 12, 2015 4:26 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
Πάλι δεν έχω λύση.
Νομίζω ότι την έχουμε ξαναδεί πριν... χρόνια αλλά άντε βρες την.

Θεωρούμε την συνάρτηση \displaystyle{g(x) = x{e^x} - x\,\,,\,\,x \in R} .

Είναι \displaystyle{{g{'}}(x) = x{e^x} + {e^x} - 1\,\,,\,\,{g{'}}(0) = 0\,\,,\,\,\,\,{g{'}}(x) > 0\,\,\,\forall x > 0\,\,\left( {x{e^x} > 0\,\,\,\kappa \alpha \iota \,\,{e^x} - 1 > 0\,} \right)\,\,,\,\,{g{'}}(x) < 0\,\,\,\forall x < 0\,\,\left( {x{e^x} < 0\,\,\,\kappa \alpha \iota \,\,{e^x} - 1 < 0\,} \right)}

Συνεπώς η \displaystyle{g} στο \displaystyle{{x_o} = 0\,} παρουσιάζει ελάχιστο το \displaystyle{g(0) = 0\,} .

Άρα \displaystyle{g(x) \ge 0\,\,\,\,\forall x \in R\,\,\,\,\,(\Sigma )} με την ισότητα να ισχύει μόνο αν \displaystyle{\,x = 0} .

Έχουμε: \displaystyle{\int_0^1 {f(x)dx}  = 1 \Rightarrow \int_0^1 {\left( {1 - f(x)} \right)dx}  = 0\,\,(1)}

\displaystyle{\int\limits_0^1 {\left( {1 - f\left( x \right)} \right){e^{ - f\left( x \right)}}dx}  \le 0 \Rightarrow e\int_{\,0}^1 {(1 - f(x)){e^{ - f(x)}}dx\,\,}  \le \,0} \displaystyle{ \Rightarrow \int_{\,0}^1 {(1 - f(x)){e^{1 - f(x)}}dx\,\,}  \le \,0\mathop  \Rightarrow \limits^{(1)} \int_{\,0}^1 {(1 - f(x)){e^{1 - f(x)}}dx\,\,}  - \,\,\,\int_{\,0}^1 {(1 - f(x))dx\,\,}  \le 0\,\,}

\displaystyle{ \Rightarrow \int_{\,0}^1 {\left[ {(1 - f(x)){e^{1 - f(x)}}\,\, - (1 - f(x))} \right]dx\,\,}  \le \,0 \Rightarrow \int_{\,0}^1 {g\left( {1 - f(x)} \right)\,dx\,\,}  \le \,0\,\,\mathop  \Rightarrow \limits^{(\Sigma )} g\left( {1 - f(x)} \right) = 0\,\,\forall x \in \left[ {0\,,1} \right]\,\,\,\,} , διαφορετικά θα ήταν \displaystyle{\int_{\,0}^1 {g\left( {1 - f(x)} \right)\,dx\,\,}  > 0} .

Μοναδική ρίζα όμως της \displaystyle{g} είναι η \displaystyle{x = 0} οπότε \displaystyle{\forall x \in \left[ {0\,,1} \right]\,} είναι \displaystyle{f(x) = 1} .

Γιώργος Ροδόπουλος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Πέμ Μαρ 12, 2015 5:16 pm

Μετά τη σχολική λύση του Γιώργου Ροδόπουλου δεν έχω παρά να ανακαλέσω τα παραπάνω!
Πραγματικά διαβολική, ευχαριστούμε Γιώργο!

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silouan » Πέμ Μαρ 12, 2015 5:46 pm

G.Bas έγραψε: Ισχύει σύμφωνα με την Ανισότητα Cauchy-Schwarz

\displaystyle{0\leq\left(\int_0^1(f(x)-1)e^{-f(x)}\, dx\right)^2\leq\int_0^1 (f(x)-1)\, dx\cdot\int_0^1(f(x)-1)e^{-2f(x)}\, dx=0.}
Γιώργο ξέρουμε το πρόσημο της συνάρτησης f(x)-1 ;

Σιλουανός Μπραζιτίκος
Άβαταρ μέλους
G.Bas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Bas » Πέμ Μαρ 12, 2015 6:44 pm

Γειά σου Σιλουανέ.

Όχι, δεν το γνωρίζουμε, είναι μάλιστα και θετικό και αρνητικό, σύμφωνα με την υπόθεση.

George Basdekis

Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silouan » Πέμ Μαρ 12, 2015 8:02 pm

Άρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την C-S έτσι όπως τη γράφεις.

Σιλουανός Μπραζιτίκος
Άβαταρ μέλους
G.Bas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Bas » Πέμ Μαρ 12, 2015 8:14 pm

Σωστά, αφού κρύβεται ρίζα :oops:

George Basdekis

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”