Επαναληπτική από Γ.Μ

Εδώ θα καταχωρούνται ασκήσεις οι οποίες συνδυάζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά εκ των παραπάνω κεφάλαια και έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα.

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Επαναληπτική από Γ.Μ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos »

Έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα παλαιό βιβλίο (1989) του Γιάννη Μπαϊλάκη και το ξεφυλλίζω . Παραθέτω μια άσκηση που μου έκανε εντύπωση(δεν ξέρω αν υπάρχει σε μεταγενέστερα βιβλία του)

ΑΣΚΗΣΗ

Έστω οι παραγωγίσιμες στο [0 , 1] συναρτήσεις f , g με συνεχείς παραγώγους και τέτοιες ώστε f(x)g(x)=e^x για κάθεx \in [0 , 1] .

α) Να δείξετε ότι f΄(x)g΄(x) \leq \frac{e^x}{4}για κάθεx \in [0 , 1] .

β) Αν ισχύει \int_{0}^{1}{f^{\prime}(x)g^{\prime}(x)dx }=\frac{1}{4}(e-1) να βρεθούν οι γενικοί τύποι τωνfκαι g.

Γιώργος
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Φωτεινή την Τρί Μάιος 08, 2012 7:05 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: LaTeX
Γιώργος Ροδόπουλος
dement
Διευθύνον Μέλος

Re: Επαναληπτική από Γ.Μ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dement »

Καλημερα.

Παραγωγιζουμε την αρχικη σχεση και διαιρουμε με το γινομενο f(x)g(x) = e^x (που δε μηδενιζεται ποτε), οποτε εχουμε \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} + \frac{g^{\prime}(x)}{g(x)} = 1. Απο Α.Μ./Γ.Μ. εχουμε \frac{f^{\prime}(x) g^{\prime}(x)}{e^x} = \frac{f^{\prime}(x) g^{\prime}(x)}{f(x)g(x)} \leq \frac{1}{4} \left( \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} + \frac{g^{\prime}(x)}{g(x)} \right) ^2 = \frac{1}{4}, απο οπου εχουμε το αποτελεσμα μας.

Για το δευτερο ερωτημα, παρατηρουμε οτι, λογω συνεχειας παραγωγων, χρειαζεται η προηγουμενη ανισοτητα να γινει ισοτητα για να ικανοποιηθει. Αρα \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} = \frac{g^{\prime}(x)}{g(x)} \Longrightarrow \left( \frac{f}{g} \right)^{\prime} = 0, οποτε η f/g ειναι σταθερη. Ετσι, ο γενικος τυπος των συναρτησεων ειναι f(x) = c e^{x/2}, g(x) = \frac{1}{c} e^{x/2}, οπου c μη μηδενικη σταθερα.

Δημητρης Σκουτερης
Δημήτρης Σκουτέρης

Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης