Μία με παραγώγους και μιγαδικούς

Εδώ θα καταχωρούνται ασκήσεις οι οποίες συνδυάζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά εκ των παραπάνω κεφάλαια και έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα.

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μία με παραγώγους και μιγαδικούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Κυρ Φεβ 08, 2009 5:06 pm

Πρόκειται για άσκηση που είχαμε συμπεριλάβει σε ένα φυλλάδιο που είχαμε κάνει από κοινού με τους συναδέλφους μου Γ. Θεοχάρη και Γερ. Κουτσανδρέα. Αν και είμαι όπως γράφει κάπου στην ομώνυμη συλλογή δοκιμίων ο Δειπνοσοφιστής (κατά κόσμον: Χρίστος Ζουράρις) υπέρ της σαφήνειας των γεύσεων την διδάσκω κάθε χρόνο. Πάντα αφού προηγηθεί η άσκηση 7 της σελίδας 192 του σχολικού αλλά μετά παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος.

Για τους μη μηδενικούς μιγαδικούς αριθμούς z, w είναι γνωστό ότι ισχύει \left| z\right| ^{x}+\left| w\right| ^{x}\geq 2 για όλα ταx \in \mathbb{R}.
1) Να αποδείξετε ότι η εικόνα του μιγαδικού αριθμού zw ανήκει στον μοναδιαίο κύκλο.
2) Υποθέτουμε ότι για τον z ισχύει \left| z+16\right| =4\left| z+1\right|. Να βρείτε τον γεωμετρικό τόπο της εικόνας του w.
Μαυρογιάννης

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Re: Μία με παραγώγους και μιγαδικούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Κυρ Φεβ 08, 2009 5:16 pm

Για το πρώτο με θεώρημα Fermat f΄(0)=0 \Rightarrow  |zw|=1
Για το δεύτερο, υψώνοντας στο τετράγωνο έχουμε |z|=4, αντικαθιστώντας στην σχέση του 1ου υποερωτήματος βρίσκουμε |w|=1/4 κύκλος κέντρου O και ακτίνας 1/4
τελευταία επεξεργασία από Φωτεινή σε Κυρ Μάιος 06, 2012 8:51 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: LaTeX

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Κυρ Φεβ 08, 2009 7:49 pm

Την άσκηση την διδάσκω όπως, αδρομερώς, περιέγραψε ο Βασίλης.
'Ομως μερικές φορές, όχι πάντα, αφού τελειώσω και αν υπάρχει διάθεση, στο τσακίρ κέφι δηλαδή, κάνω το εξής:
Zητάω από τους μαθητές μου να γίνουν (νοερά βέβαια γιατί αν υπήρχε τέτοια πραγματική δυνατότητα θα την είχα εφαρμόσει με αναδρομική σχέση στον εαυτό μου) περίπου έξη μήνες νεώτεροι. Τότε που, πανευτυχείς, έκαναν μιγαδικούς με τις αποσκευές της Β΄Λυκείου. Να ξεχάσουν δηλαδή τις συνεχείς συναρτήσεις τις παραγώγους και όλα τα συμπαρομαρτούντα και να λύσουν την άσκηση χωρίς ανάλυση δηλαδή με ύλη Β΄Λυκείου+Μιγαδικούς. Τι λέτε;
Μαυρογιάννης

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
lonis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonis » Κυρ Φεβ 08, 2009 9:33 pm

Για το (2):
Αν ονομάσουμε M(z), A(-16,0) και B(-1,0), η σχέση γράφεται (MA)=4(MB).
Ο γεωμετρικός τόπος του M είναι ο απολλώνιος κύκλος με βάση AB και λόγο 4, δηλαδή ο κύκλος διαμέτρου CD, όπου C και D σημεία της ευθείας AB τέτοια ώστε (CA)=4(CB) και (DA)=4(DB) . Εύκολα βρίσκουμε ότι C(-4,0) και D(4,0) οπότε ο κύκλος έχει κέντρο το O(0,0) και ακτίνα 4. Έτσι |z|=4

(η άσκηση που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι μάλλον η 7, σελίδα 292)
τελευταία επεξεργασία από Φωτεινή σε Κυρ Μάιος 06, 2012 8:55 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Κάνε το θαύμα για να τ' αρνηθείς (Α. Μπρετόν - Π. Ελυάρ)
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Δευ Φεβ 09, 2009 12:09 am

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση lonis.
Από τους μαθητές μου ζητάω να διώξουν από την άσκηση και την Ανάλυση!
Μαυρογιάννης

ΥΓ Διόρθωσα την σελίδα. Ευχαριστώ.

Ηράκλειτος
iolis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από iolis » Δευ Φεβ 09, 2009 1:22 am

Για αυτού του είδους τις ασήσεις έχω εδώ και καιρό μια απορία. Δηλ. αποκλείεται η συνάρτηση f\left( x \right)=\left| z \right|^x  + \left| w \right|^x  - 2 για την οποία εφαρμόζουμε το θ. Fermat να έχει και σε κάποιο άλλο σημείο ακρότατο; Σκεφτομαι μήπως αντί να λέμε ν.δ.ο \left| {z \cdot w} \right| = 1 να λέμε ότι μπορει(;)\left| {z \cdot w} \right| = 1 ή ίσως κάτι άλλο. Ερωτήμα ως προς τη διατύπωση και όχι ως προς την ουσία της άσκησης.
Καλό βράδυ.

Γιάννης Λιαδής
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Δευ Φεβ 09, 2009 1:33 am

iolis μάλλον κατάλαβα τί εννοείς. Το θ. Fermat μας βεβαιώνει ότι σε ΚΑΘΕ σημείο x_0 στο οποίο έχουμε ακρότατο και ισχύουν οι προϋποθέσεις, η παράγωγος μηδενίζεται. Εφόσον στην περίπτωσή μας έχουμε ακρότατο στο x_0=0 και ισχύουν οι προϋποθέσεις άρα (ΣΙΓΟΥΡΑ) ισχύει f^{\prime}(0)=0 με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται (στην περίπτωσή μας |z\cdot w|=1 ).

Φυσικά δεν αποκλείεται να παρουσιάζει κι άλλο ακρότατο σε άλλο σημείο και τότε αν ισχύουν και πάλι οι προϋποθέσεις του Θ. Fermat, παίρνουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Συνεπώς δεν υφίσταται πρόβλημα στη διατύπωση του προβλήματος όπως δόθηκε παραπάνω.

Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Δευ Φεβ 09, 2009 10:32 am

Η ζητούμενη σχέση γράφεται: \alpha ^{x}+\beta ^{x}\geq 2,\alpha >0, \beta >0, x\in R\Rightarrow \alpha \beta =1

(Άσκηση 7, σελ, 292 Μαθ. Θετ. κατ. Γ΄ Λυκείου).

Θα προσπαθήσω να την αποδείξω με ύλη Β΄ Λυκείου (Εκθετικές συναρτήσεις)

Ζητώ συγνώμη. Απέσυρα τη διερεύνηση. Χρειάζεται έλεγχος πολλών περιπτώσεων.

Κρατώ μόνο το αρχικό ... ηθικό δίδαγμα:

Ουφ! Fermat και πάλι Fermat!

Γιώργος Ρίζος
τελευταία επεξεργασία από Γιώργος Ρίζος σε Δευ Φεβ 09, 2009 5:50 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ » Δευ Φεβ 09, 2009 10:38 am

cretanman έγραψε:iolis μάλλον κατάλαβα τί εννοείς. Το θ. Fermat μας βεβαιώνει ότι σε ΚΑΘΕ σημείο x_0 στο οποίο έχουμε ακρότατο και ισχύουν οι προϋποθέσεις, η παράγωγος μηδενίζεται. Εφόσον στην περίπτωσή μας έχουμε ακρότατο στο x_0=0 και ισχύουν οι προϋποθέσεις άρα (ΣΙΓΟΥΡΑ) ισχύει f^{\prime}(0)=0 με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται (στην περίπτωσή μας |z\cdot w|=1 ).

Φυσικά δεν αποκλείεται να παρουσιάζει κι άλλο ακρότατο σε άλλο σημείο και τότε αν ισχύουν και πάλι οι προϋποθέσεις του Θ. Fermat, παίρνουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Συνεπώς δεν υφίσταται πρόβλημα στη διατύπωση του προβλήματος όπως δόθηκε παραπάνω.

Αλέξανδρος
Σαν συνέχεια των όσων ανέφερε ο Αλέξανδρος, να προσθέσω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εύκολο να δούμε ότι το f(0)=0 είναι το μόνο ακρότατο.
Μία παραλλαγή (και γενίκευση) του παραπάνω θέματος είναι
:Αν a_{1}^{x}+a_{2}^{x}+...+a_{n}^{x}\leq n, για κάθε πραγματικό αριθμό, να δειχθεί ότι όλοι οι αριθμοί είναι ίσοι με 1.
a_{1}=a_{2}=...=a_{n}=1

ΑΝΔΡΕΑΣ

dimitris pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitris pap » Δευ Φεβ 09, 2009 1:42 pm

AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ έγραψε: Μία παραλλαγή (και γενίκευση) του παραπάνω θέματος είναι
:Αν a_{1}^{x}+a_{2}^{x}+...+a_{n}^{x}\leq n, για κάθε πραγματικό αριθμό, να δειχθεί ότι όλοι οι αριθμοί είναι ίσοι με 1.
a_{1}=a_{2}=...=a_{n}=1
ΑΝΔΡΕΑΣ
Αυτήν την άσκηση μπορούμε να τη λύσουμε κάπως διαφορετικά (θεωρώντας τα a_i θετικά)... χωρίς να χρησιμποιήσουμε ανάλυση!
Συγκεκριμένα για -1 η ανισότητα γίνεται \frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_2}+...+\frac{1}{a_n}\leq n.
Για 1 γίνεται a_1+a_2+...+a_n\leq n.
Ομως από BCS (ή από ανισότητα αριθμητικού- αρμονικού μέσου) και πολλαπλασιάζοντας τις παραπάνω, έχουμε:
n^2\leq (a_1+a_2+...+a_n)(\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_2}+...+\frac{1}{a_n})\leq n^2
κι άρα η ανισότητα ισχύει ως ισότητα με αποτέλεσμα a_1=a_2=...=a_n=a
Ara a^x\leq 1 που ισχύει μόνο για a=1 κι άρα δείχτηκε το ζητούμενο.

iolis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από iolis » Τρί Φεβ 10, 2009 12:20 am

Είδα τα σχόλια σας και τα ερωτήματά μου παραμένουν. Τι εννοώ. Όταν λέμε ν.δ.ο \alpha  \cdot \beta=1 το εκλαμβάνω ότι εννοούμε \alpha  \cdot \beta=1 και τίποτε άλλο , εκτός και αν δεν ισχύει αυτό που γράφω. Για να γίνω πιο σαφής είναι άλλο κατά προσωπική μου άποψη να πεις ότι ενδέχεται να είναι \alpha  \cdot \beta=1 και άλλο ότι είναι \alpha  \cdot \beta=1. Επίσης δεν μου είναι τόσο φανερό γιατί η f\left( x \right) = \alpha ^x  + \beta ^x -2 , με \alpha ^x  + \beta ^x  \ge2, \forall x \in R παρουσιάζει ακρότατο μόνο στο 0. Δηλ. παρουσιάζει ακρότατο στο 0 αλλά γιατί μόνο στο 0; Αυτά τα λέω με αφορμή την παραπάνω άσκηση για την οποία ενδεχομένως να πληρούνται οι περιορισμοί τους οποίους θέτω. Υπάρχει όμως και ένα θέμα εξετάσεων,μάλλον το 2004, το οποίο δεν γνωρίζω αν καλύπτει τα ερωτήματά μου όπως και πολλά αλλά σε διάφορα εξωσχολικά βιβλία. Με απασχολεί η διατύπωση τέτοιων ασκήσεων και το τι καταλαβαίνει ο άλλος εξ' αιτίας αυτής.
Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή.
Χρόνια πολλά στους Μπάμπηδες που γιοράζουν και ειδικά στον κ. Στεργίου.
Καλό βράδυ , τα λέμε αύριο βράδυ.

Γιάννης Λιαδής
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Τρί Φεβ 10, 2009 6:28 am

Η συνθήκη αβ=1 είναι αναγκαία . Για β=1/α η συνάρτηση έχει 2η παράγωγο θετική . Άρα ...

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τρί Φεβ 10, 2009 2:30 pm

'Οπως ανέφερα και προηγουμένως η συγκεκριμένη άσκηση έλκει την καταγωγή της από την άσκηση του σχολικού βιβλίου (292, 7, i) που λέει ότι

Να αποδείξετε ότι αν \alpha ^{x}+\beta ^{x}\geq 2 για όλα τα x τότε ισχύει \alpha \beta =1.

Επομένως ας κάνουμε γιαυτήν την κουβέντα μας.
'Οταν κάνω αυτή την άσκηση πριν από βάλω μπροστά τον μηχανισμό των παραγώγων ζητάω από τους μαθητές μου να κάνουν κάποιες παρατηρήσεις ποιοτικού χαρακτήρα λ.χ:
-Τί γίνεται αν κάποιος αριθμός είναι 1;
-Μπορούν να είναι και οι δύο μικρότεροι του 1;
-Μεγαλύτεροι;
Γίνεται γρηγορα αντιληπτό ότι η μόνη ενδιαφέρουσα περίπτωση που απομένει είναι όταν ένας αριθμός είναι μεγαλύτερος του 1 και ένας μικρότερος του 1 (οπότε θα είναι αντίστροφος κάποιου αριθμού που είναι μεγαλύτερος του 1). Το πρόβλημα μας αναπροσαρμόζεται λοιπόν στο ακόλουθο:

Να αποδείξετε ότι αν \alpha >1 και \beta >1 και \alpha ^{x}+\left( \frac{1}{\beta }\right) ^{x }\geq 2 για όλα τα x τότε ισχύει \alpha =\beta .

Η αντιμετώπιση γίνεται ίδια με εκείνη του σχολικού βιβλίου θέτοντας
f\left( x\right) =\alpha ^{x}+\left( \frac{1}{\beta }\right) ^{x}-2
αλλά έχουμε μερικά πλεονεκτήματα. Έχουμε ξεσκαρτάρει τις περιπτώσεις όπου η f δεν έχει ελάχιστο και ακόμη μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για να δούμε πως δουλεύει το πράγμα. Η συνάρτηση μας όπως εύκολα διαπιστώνεται έχει ελάχιστο στο
x_{0}=-\frac{\ln \frac{\ln \alpha }{\ln \beta }}{\ln \alpha \beta }
και ότι η ελάχιστη τιμή, όπως διαπιστώνεται μετά από πράξεις, είναι:
f\left( x_{0}\right) =\left( \frac{\ln \beta }{\ln \alpha }\right) ^{\frac{\ln \alpha }{\ln \alpha \beta }}+\left( \frac{\ln \alpha }{\ln \beta }\right) ^{\frac{\ln \beta }{\ln \alpha \beta }}-2
Για να έχουμε μία τυπική απόδειξη χωρίς ανάλυση είναι αρκετό να αποδείξουμε ότι
\alpha ^{x}+\left( \frac{1}{\beta }\right) ^{x}\geq 2 για κάθε x όταν \alpha =\beta (προφανές) και (το δύσκολο μέρος)
'Οταν \alpha \neq \beta υπάρχει κάποιο x ώστε να είναι \alpha ^{x}+\left( \frac{1}{\beta }\right) ^{x}<2
Το x που ψάχνουμε το έχουμε είναι το x_{0} για το οποίο δεν έχουμε υποχρέωση να πούμε πως το βρήκαμε.
Επομένως είναι αρκετό να αποδείξουμε ότι αν \alpha \neq \beta είναι
\left( \frac{\ln \beta }{\ln \alpha }\right) ^{\frac{\ln \alpha }{\ln \alpha \beta }}+\left( \frac{\ln \alpha }{\ln \beta }\right) ^{\frac{\ln \beta }{\ln \alpha \beta }}<2
Χωρίς βλάβη της γενικότητας μπορούμε να υποθέσουμε ότι \alpha < \beta οπότε μπορούμε να θέσουμε \frac{\ln \beta }{\ln \alpha }=\lambda >1
Μετά από κάποιες πράξεις βρίσκουμε ότι η αποδεικτέα μας ισοδυναμεί με την
2^{1+\lambda }\lambda ^{\lambda }\geq \left( 1+\lambda \right) ^{\lambda }
που ισχύει διότι \lambda >1

Πάντως θα συμφωνήσω με τον Γιώργο Ρίζο ότι από τεχνική άποψη ισχύει το "Fermat και πάλι Fermat" αλλά θα ήθελα να πω ότι κάποιες τέτοιες περιπλανήσεις έχουν την αξία τους.
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη αλλά ο χρόνος μου τέλειωσε. Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω κάποια άλλη στιγμή.
Μαυρογιάννης

Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Τρί Φεβ 10, 2009 2:51 pm

Αγαπητέ Νίκο,

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρότασή σου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εργαλεία επιπέδου εώς Β΄ Λυκείου.

Αν a = 1, τότε b ^{x}\geq 1, για κάθε x\in R, οπότε αναγκαστικά και b =1.

Αν a < 1 και b < 1, τότε για x = 1, θα είναι a + b < 2, άτοπο.
Ομοίως, αν a > 1 και b > 1, τότε για x = -1, θα είναι \frac{1}{\alpha }+\frac{1}{\beta }<1, άτοπο.
Άρα η μόνη δυνατή περίπτωση είναι 0 < a < 1 και b > 1.

Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι η υπόθεση οδηγεί στο συμπέρασμα b = \frac{1}{a }

Ομολογώ ότι με δυσκόλεψε πολύ και το εγκατέλειψα για όταν θα είχα περισσότερο χρόνο.

θα δω αναλυτικά τη λύση σου.
Συμφωνώ ότι η περιπλάνηση ήταν γοητευτική και έχει την αξία της, έστω κι αν δεν τερματίσαμε. Αυτό οφείλουμε και υποχρεώμαστε να Διδάξουμε.

Γιώργος Ρίζος
τελευταία επεξεργασία από Φωτεινή σε Κυρ Μάιος 06, 2012 8:58 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τρί Φεβ 10, 2009 3:02 pm

Ο έλεγχος και η διόρθωση κάποιων τυπογραφικών στην τελευταία αράδα με ανάγκασαν να επανέλθω. Γιώργο η διάκριση των περιπτώσεων που κάνεις είναι η καρδιά της αντιμετώπισης. Kατά τα άλλα συμφωνούμε απόλυτα. θα τα ξαναπούμε
Νίκος

Ηράκλειτος
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Φεβ 10, 2009 5:47 pm

iolis έγραψε:Είδα τα σχόλια σας και τα ερωτήματά μου παραμένουν. Τι εννοώ. Όταν λέμε ν.δ.ο \alpha  \cdot \beta=1 το εκλαμβάνω ότι εννοούμε \alpha  \cdot \beta=1 και τίποτε άλλο , εκτός και αν δεν ισχύει αυτό που γράφω. Για να γίνω πιο σαφής είναι άλλο κατά προσωπική μου άποψη να πεις ότι ενδέχεται να είναι \alpha  \cdot \beta=1 και άλλο ότι είναι \alpha  \cdot \beta=1. Επίσης δεν μου είναι τόσο φανερό γιατί η f\left( x \right) = \alpha ^x  + \beta ^x -2 , με \alpha ^x  + \beta ^x  \ge2, \forall x \in R παρουσιάζει ακρότατο μόνο στο 0. Δηλ. παρουσιάζει ακρότατο στο 0 αλλά γιατί μόνο στο 0; Αυτά τα λέω με αφορμή την παραπάνω άσκηση για την οποία ενδεχομένως να πληρούνται οι περιορισμοί τους οποίους θέτω. Υπάρχει όμως και ένα θέμα εξετάσεων,μάλλον το 2004, το οποίο δεν γνωρίζω αν καλύπτει τα ερωτήματά μου όπως και πολλά αλλά σε διάφορα εξωσχολικά βιβλία. Με απασχολεί η διατύπωση τέτοιων ασκήσεων και το τι καταλαβαίνει ο άλλος εξ' αιτίας αυτής.
Χρόνια πολλά στους Μπάμπηδες που γιοράζουν και ειδικά στον κ. Στεργίου.
Καλό βράδυ , τα λέμε αύριο βράδυ.
Γιάννη, αυτόν τον προβληματισμό μου τον έστειλε και παλαιότερα κάποιος συνάδελφος και τον κουβεντιάσουμε επαρκώς . Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου , αλλά στην ουσία το ζήτημα είναι πιο απλό .
Να μου στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα για να τα πούμε τηλεφωνικά πολύ αναλυτικά. Θα χαρώ πολύ και να μη διστάσεις(22210 89752 ) !
Σε ευχαριστώ και για τις ευχές σου .

Μπάμπης

p_gianno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από p_gianno » Τρί Φεβ 10, 2009 5:50 pm

Καλησπέρα

Ξαναβάζω την άσκηση επαναδιατυπωμένη διότι δεν ήταν δικαιολογημένα κατανοητή η προσέγγιση μου στο θέμα.Η λέξη "ισχύς" παρά την ισχύ της δεν ήταν ικανή να αποδώσει αυτό που σκεπτόμουν. Ότιδήποτε με μπλε είναι καινούργιο.
complex analysis.png
Φιλικά και
Ελπίζοντας ότι έγινα σαφέστερος και χωρίς λογικό λάθος (μου φαίνεται ύποπτα απλό αυτό που σκέφτηκα)
Πάνος
τελευταία επεξεργασία από p_gianno σε Πέμ Φεβ 12, 2009 2:49 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

dimitris pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitris pap » Τρί Φεβ 10, 2009 7:28 pm

math_finder δεν μου φαίνεται σωστή η λύση σου... Δηλαδή νομίζω θα ίσχυε αν η αρχική ανισότητα ήταν a^x+b^x\leq 2 γιατί έτσι όπως είναι τώρα η (1) και η AM-GM δεν συνεπάγονται το (2)

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τετ Φεβ 11, 2009 12:39 am

AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ έγραψε: Μία παραλλαγή (και γενίκευση) του παραπάνω θέματος είναι
a_{1}=a_{2}=...=a_{n}=1
ΑΝΔΡΕΑΣ
Ανδρέα ενδιαφέρουσα και η παραλλαγή. Δεν θα την έλεγα γενίκευση διότι αλλάζει η φορά της ανισότητας. Και αυτή η αλλαγή στη φορά επιφέρει δραματική μείωση της δυσκολίας. (βλ. παρακάτω). Πάντως αξίζει τον κόπο να ειδωθεί στην τάξη δίπλα-δίπλα με την γενίκευση:
a_{1}^{x}+a_{2}^{x}+...+a_{n}^{x} \leq  n, για κάθε πραγματικό αριθμό, να δειχθεί ότι a_{1}a_{2}...a_{n}=1
Απόδειξη: Δεν βλέπω για την ώρα άλλο τρόπο εκτός εκείνου με Fermat
dimitris pap έγραψε: Ομως από BCS (ή από ανισότητα αριθμητικού- αρμονικού μέσου)...
Δημήτρη μπορούμε να το γλυτώσουμε: Αν κάποιο από τα \alpha _{i} είναι πάνω από 1 τότε δίνοντας στο x μία αρκούντως μεγάλη τιμή λ.χ. x>\frac{\ln n}{\ln \alpha _{i}} το άθροισμα του α' μελους θα ξεπεράσει το n (άτοπο). 'Αρα όλα τα \alpha _{i} ειναι μικρότερα ή ίσα του 1. Αν κάποιο \alpha _{i} είναι μικρότερο του 1 δίνουμε στο x μία μικρή αρνητιή τιμή λ.χ. μικρότερη του x>\frac{\ln n}{\ln \alpha _{i}} και το άθροισμα πάλι ξεπερνάει το n (άτοπο). Επομένως όλοι οι αριθμοί είναι ίσοι με 1.
iolis έγραψε:Είδα τα σχόλια σας και τα ερωτήματά μου παραμένουν. Τι εννοώ. Όταν λέμε ν.δ.ο \alpha  \cdot \beta=1 το εκλαμβάνω ότι εννοούμε \alpha  \cdot \beta=1 και τίποτε άλλο , εκτός και αν δεν ισχύει αυτό που γράφω. Για να γίνω πιο σαφής είναι άλλο κατά προσωπική μου άποψη να πεις ότι ενδέχεται να είναι \alpha  \cdot \beta=1 και άλλο ότι είναι \alpha  \cdot \beta=1. Επίσης δεν μου είναι τόσο φανερό γιατί η f\left( x \right) = \alpha ^x  + \beta ^x -2 , με \alpha ^x  + \beta ^x  \ge2, \forall x \in R παρουσιάζει ακρότατο μόνο στο 0. Δηλ. παρουσιάζει ακρότατο στο 0 αλλά γιατί μόνο στο 0; Αυτά τα λέω με αφορμή την παραπάνω άσκηση για την οποία ενδεχομένως να πληρούνται οι περιορισμοί τους οποίους θέτω. Υπάρχει όμως και ένα θέμα εξετάσεων,μάλλον το 2004, το οποίο δεν γνωρίζω αν καλύπτει τα ερωτήματά μου όπως και πολλά αλλά σε διάφορα εξωσχολικά βιβλία. Με απασχολεί η διατύπωση τέτοιων ασκήσεων και το τι καταλαβαίνει ο άλλος εξ' αιτίας αυτής.
Γιάννη όταν λέμε να δειχθεί ότι \alpha  \cdot \beta=1 εννοούμε ότι μεταξύ όλων των σχέσεων που ικανοποιούν τα \alpha,\,\beta, (τετριμμένων όπως \left( \alpha +\beta \right) -\beta =\alpha αλλά και μη τετριμμένων που απορρέουν από τις ειδικές υποθέσεις) συγκαταλέγεται οπωσδήποτε και η \alpha  \cdot \beta=1. Φυσικά ενδέχεται να έχουμε και άλλες μη τετριμένες σχέσεις. Για παράδειγμα αν, λέμε αν, η παράσταση είχε \alpha ^{x}+\beta ^{x} είχε ελάχιστο και κάπου αλλου εκτός του 1, ας πούμε στο r τότε θα είχαμε και ότι \alpha ^{r}\ln \alpha +\beta ^{r}\ln \beta =0 δηλαδή άλλη μία σχέση εκτός της \alpha  \cdot \beta=1

Μαυρογιάννης

Ηράκλειτος
iolis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από iolis » Τετ Φεβ 11, 2009 12:43 am

Μπάμπη θα σε πάρω να τα πουμε και από ''κοντά'' και πάλι χρόνια πολλά από ''κοντά''. Ευχαριστώ και τον Ροδόλφο μου μου έλυσε μια απορία μου. Η επόμενη απορία μου είναι η εξής: Αν \alpha ,\beta>0 και \forall x\in R ισχύει \alpha ^x +\beta ^x\le 2 τότε πάλι \alpha  \cdot \beta=1 χωρίς όμως να ισχύει \alpha ^x +\beta ^x\le 2 για κάθε \forall x\in R. Δηλ. κατά τη γνώμη μου χρειάζεται επαλήθευση η οποία δεν γίνεται στις λύσεις που προτείνονται και προσοχή στη διατύπωση ανάλογα με την άσκηση.
Τα λέμε , καλό βράδυ.

Γιάννης Λιαδής
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης