Ανάλυση - Δ1.40

Συντονιστής: Demetres

Ilias_Zad

Ανάλυση - Δ1.40

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ilias_Zad »

Δίνεται f απο το [0,1] στο R με τις εξής δύο ιδιότητες,

1)Η f ικανοποιεί το θεώρημα ενδιάμεσων τιμών σε οποιοδήποτε κλειστό διάστημα [a,b] υποσύνολο του [0,1]

2)Για κάθε c στο R , to f^{-1}(c) ειναι κλειστό.

Να δειχτεί ότι οι συνθήκες αυτές είναι αρκετές για να δειχτεί ότι η f ειναι συνεχής.
Άβαταρ μέλους
Nick1990

Re: Ανάλυση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nick1990 »

Πολυ ωραια, ας βαλω και εγω μια λυση:
Ευκολα η εικονα του [0, 1] μεσω της f ειναι διαστημα Δ. Εστω οτι k ειναι σημειο ασυνεχειας της f στο Δ, τοτε υπαρχει e > 0 και ακολουθιες x_n, d_n ετσι ωστε \lim{d_n} = 0, |k - x_n| < d_n, |f(k) - f(x_n)| \geq e \forall n. Αυτο σημαινει οτι για απειρα x_n ειναι f(x_n) \geq f(k) + e η f(x_n) \leq f(k) - e, θεωρουμε χωρις βλαβη της γενικοτητας οτι ισχυει το πρωτο για ολα τα n, αρα f(x_n) \geq f(k) + e > f(k) για καθε n φυσικο, τοτε απο θεωρημα ενδιαμεσων τιμων στο διαστημα D_n με ακρα τα k, x_n βρησκουμε s_n \in D_n ωστε f(s_n) = f(k) + e. Ειναι τωρα \lim{s_n} = \lim{x_n} = k και επηδη η s_n ειναι ακολουθια του κλειστου συνολου f^{-1}(f(k) + e) εχουμε \lim{s_n} = k \in f^{-1}(f(k) + e), αρα f(k) = f(k) + e \Rightarrow e = 0, ατοπο.
Αρα η f ειναι συνεχης σε ενα διαστημα Δ.
Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Ilias_Zad

Re: Ανάλυση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ilias_Zad »

nick ,αν και αργοπορημενα, ωραια λυση! Κατι παρομοιο ειχα και εγω υποψιν μου !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαγωνισμοί για φοιτητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες