διάταξη πραγματικών

Συντονιστής: stranton

vanalex

διάταξη πραγματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vanalex »

Καλημέρα σε όλο το :logo: ! Συνάντησα αυτήν την ασκησούλα πάνω σε διάταξη πραγματικών αριθμών η οποία δε φαίνεται δύσκολη αλλά έχει κολλήσει το μυαλό μου..Κάτι μου λείπει:

Αν α, β, γ, x, y < 0 και ισχύουν οι σχέσεις: 5α = 7β = 3γ (1) και 3y = 5x (2) να διατάξετε τους αριθμούς α, β, γ, x, y από τον μικρότερο προς το μεγαλύτερο. Ξεκινώ για μια λύση:

Έστω 5\alpha =7\beta =3\gamma =\lambda \Rightarrow \alpha =\frac{\lambda }{5}, \beta =\frac{\lambda }{7}, \gamma =\frac{\lambda }{3} όπου λ < 0

άρα: 3<5<7\Rightarrow \frac{1}{7}<\frac{1}{5}<\frac{1}{3}\Rightarrow\frac{\lambda }{3} <\frac{\lambda }{5}<\frac{\lambda }{7}\Rightarrow \gamma <\alpha <\beta

Στη δεύτερη σχέση: 5x=3y\Rightarrow \frac{y}{x}=\frac{5}{3}>1\Rightarrow \frac{y}{x}>1\Rightarrow y<x αφού x, y < 0.

Τώρα πώς θα διατάξω τις δύο ομάδες αριθμών; Το ότι είναι όλοι αρνητικοί δε μου λέει κάτι.. Άποψή μου είναι ότι κάτι λείπει από την άσκηση...Μήπως μου ξεφεύγει κάτι στις αναλογίες;..Δε νομίζω.. :wallbash:

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Αλέξης Μιχαλακίδης
Άβαταρ μέλους
MarKo
Επικοινωνία:

Re: διάταξη πραγματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MarKo »

Γεια σας ,

πρόσεξε ότι 3y=5x και 3γ=5α.

Χαιρετισμους ,
Μάριος
Μάριος
''Διάλεγε πάντα τον καλλίτερο δρόμο,όσο κι αν δύσκολος μοιάζει, η συνήθεια γρήγορα θα τον κάνει εύκολο κι ευχάριστο'' - Πυθαγόρας.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." - Albert Einstein.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

MarKo έγραψε: πρόσεξε ότι 3y=5x και 3γ=5α.
Μάριε, προσοχή. Έμπλεξες τα σύμβολα. Το ένα είναι 3γ = 5α (τρία γάμμα ίσον πέντα άλφα)
και το άλλο 3y = 5x (τρία ψι ίσον πέντε χι).

Ας έλθω στο ερώτημα: Δεν μπορούμε να διατάξουμε τις δύο ομάδες. Π.χ. α= -21, β= -15, γ=-35
ικανοποιεί την πρώτη σχέση και
α) αν πάρουμε χ = - 1/3000, y = -1/5000 τα x, y ικανοποιούν την δεύτερη σχέση και είναι δεξιά των α, β, γ ενώ
β) αν πάρουμε χ = - 5000, y = -3000 τα x, y ικανοποιούν την δεύτερη σχέση και είναι αριστερά των α, β, γ.

Άρα, γενικά, η πρώτη ομάδα δεν συγκρίνεται με την δεύτερη: είναι ανεξάρτητες.

Φιλικά.

Μ.Λ.
vanalex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vanalex »

Κι εγώ σ' αυτό καταλήγω κ.Λάμπρου..Το μόνο που εξάγεται από τις σχέσεις 3y=5x, 3\gamma =5\alpha είναι η αναλογία:

\frac{y}{x}=\frac{\gamma }{\alpha }=\frac{5}{3} όπου και πάλι δε βλέπω κάποιο φως...

Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις!
Αλέξης Μιχαλακίδης
Άβαταρ μέλους
MarKo
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MarKo »

Κύριε Λάμπρου έχετε δίκιο :oops: .Μάλλον κάτι λείπει στην άσκηση.
Μάριος
''Διάλεγε πάντα τον καλλίτερο δρόμο,όσο κι αν δύσκολος μοιάζει, η συνήθεια γρήγορα θα τον κάνει εύκολο κι ευχάριστο'' - Πυθαγόρας.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." - Albert Einstein.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΛΓΕΒΡΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης