Για τους βιαστικούς λέω προκαταβολικά την γνώμη μου:
Θα εφαρμόσουμε τους κανόνες της παραγώγισης, θα βρούμε μία έκφραση σαν αυτή που βρήκε ο polysot και αυτό είναι όλο.
Ας δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα: Η συνάρτηση που παραθέτει ο Spivak αναμφίβολα ορίζεται σε κάποιο υποσύνολο του

και όπου ορίζεται είναι και παραγωγίσιμη από την εφαρμογή των κανόνων. Με άλλα λόγια

.
Έχουμε τόσους λόγους να μη δεχθούμε την απάντηση όσους έχουμε να μη δεχθούμε και την αρχική συνάρτηση ως «οντότητα». Νομιμοποιείται κάποιος να πει «δεν την παραγωγίζω αφού δεν ξέρω σε ποιά

θα εφαρμόσω τον τύπο που βρήκα;». Η απάντηση μου είναι όχι. Παρεκτός αν πει συγχρόνως ότι «Δεν αποδέχομαι την

γιατί δε μπορώ να βρω σε ποια

ορίζεται». Οπότε αρχίζει μία μεγάλη κουβέντα για το ποιες εκφράσεις-τύπους δεχόμαστε σαν συναρτήσεις. Μόνο εκείνες που μπορούμε να βρούμε το
πεδίο ορισμού τους ή όλες; Η γνώμη μου είναι: όλες. Αρκεί μόνο περιγραφή τους να είναι καλώς συντεταγμένη. Οι 7 τύποι
1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

ορίζουν συναρτήσεις με
πεδίο ορισμού κάποιο υποσύνολο των πραγματικών αυτόματα από τα αξιώματα της Θεωρίας Συνόλων. Το μόνο που χρειάζεται είναι το μη κενόν του
πεδίου
ορισμού τους και νομίζω ότι γι’ αυτό δεν τίθεται καμμία αμφιβολία. Το αν θα μπούμε στον κόπο να το βρούμε είναι άλλη ιστορία. Εξαρτάται από το τι μας ενδιαφέρει. Βρέξει-χιονίσει, το βρούμε-δεν το βρούμε οι συναρτήσεις είναι εκεί. Εκεί δίπλα στέκονται και οι παράγωγοι τους.
Αν αρχίσουμε να αποκλείουμε συναρτήσεις μόνο και μόνο επειδή αδυνατούμε να βρούμε το
πεδίο ορισμού τους φτωχαίνουμε επικινδύνως τα Μαθηματικά. Από τον παραπάνω κατάλογο για την 1) δεν ξέρω να βρω το
πεδίο ορισμού. Για τις 2) 3) και 4) μπορούν να το βρουν εύκολα οι μαθητές μας. Για τις 5) και 6) δε μπορούν αλλά μπορούμε εμείς ανατρέχοντας σε κατάλληλους τύπους. Στην 7) η πολυωνυμική εξίσωση που προκύπτει από τον μηδενισμό του παρονομαστή δεν είναι επιλύσιμη με ριζικά. Κάποιοι από μας λοιπόν δε μπορούν να βρουν το
πεδίο ορισμού της 7). Κάποιοι άλλοι μπορούν να το βρουν επιστρατεύοντας ειδικές συναρτήσεις. Η αναζήτηση του
πεδίου
ορισμού έχει κάποια εμπόδια κατ’ αρχήν υποκειμενικά. Ωστόσο υπάρχουν και καθολικά εμπόδια που δεν έχουν να κάνουν με την τεχνική κατάρτιση του καθενός αλλά με δομικά ζητήματα υπολογισιμότητας. Έχει αποδειχθεί (βλ. [1]) ότι αν πάρουμε τις συναρτήσεις:
και σχηματίσουμε όλες τις συναρτήσεις που μπορούν να προκύψουν με προσθαφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και συνθέσεις τότε
ανάμεσα σε αυτές που θα προκύψουν θα υπάρχει μία ας την πούμε

για την οποία
δε μπορούμε να καθορίσουμε αν υπάρχει

ώστε

. Για αυτήν την συνάρτηση δε μπορούμε να βρούμε το
πεδίο ορισμού της

. Όχι ως καλοί ή κακοί μαθηματικοί. Ως Ανθρωπότητα.
Αν δεν έχουμε την υποχρέωση a priori να βρίσκουμε το
πεδίο ορισμού μιας

, που δεν την έχουμε και το βρίσκουμε μόνο αν συντρέχουν λόγοι, δεν έχουμε την υποχρέωση να βρίσκουμε και το
πεδίο ορισμού της

. Ούτε και της

. Κατά τη γνώμη μου στο θέμα
viewtopic.php?f=52&p=19078#p19078 για την συνάρτηση

με

που εύκολα βγαίνει αντιστρέψιμη η αντίστροφη της βγαίνει με τη μία είτε βρούμε το σύνολο τιμών της

είτε όχι. Αυτά όσον αφορά εμάς τους μεγάλους.
Οι μαθητές μας με τη σειρά τους υποχρεούνται να βρουν το
πεδίο ορισμού μίας συνάρτησης μόνο όταν τους το ζητάμε. Στα βιβλίο τους (Μαθηματικά Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου) σελίδα133, στον ορισμό της συνάρτησης δεν περιλαμβάνει, και καλά κάνει, ρητά την υποχρέωση να βρίσκεται το
πεδίο ορισμού. Η υποχρέωση αυτή εμφανίζεται εμμέσως σε περιπτώσεις
ορισμού των πράξεων συναρτήσεων και σαφώς στο «καθηκοντολόγιο» της μελέτης. Το ότι στην εφαρμογή της σελίδας 155 γράφει και ένα

δεν συνεπάγεται κατά τη γνώμη μου και την πάγια υποχρέωση να βρίσκουμε το σύνολο τιμών ειδικά σε εκείνο το στάδιο. Εξ΄ άλλου οι οδηγίες διδασκαλίας αναφέρουν ότι «Το σύνολο τιμών μιας συνάρτησης προσδιορίζεται, όταν χρειάζεται, μόνο με τη γραφική παράσταση της συνάρτησης.
Αργότερα, βέβαια, για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί και η παράγωγος.» (σελίδα 126 για την έκδοση 2007-2008).
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα για την προσήλωση στους περι
ορισμούς που επιδεικνύουν μερικά καταξιωμένα βιβλία (εκτός από το βιβλίο του Spivak στο οποίο αναφέρθηκα και όπου στο κεφάλαιο 3 υπάρχει μία αριστοτεχνική παρουσίαση):
1) O Kuratowski (σελίδα 158) γράφει χωρίς κανένα περιορισμό:
2) Ο Rudin έχει την ακόλουθη άσκηση (σελίδα 114):
Υποθέτουμε ότι οι
υπάρχουν ότι
και
. Δείξτε ότι
3) Ο Apostol (σελίδα 82) ορίζει μία συνάρτηση ως εξής:
4) Οι Νεγρεπόντης, Γιωτόπουλος, Γιαννακούλιας αν και σε πλείστες ασκήσεις δίνουν έτοιμα τα πεδία
ορισμού περιλαμβάνουν (σελίδα 356) και την άσκηση:
Υπολογίστε τις παραγώγους (στα σημεία που υπάρχουν) των παρακάτω συναρτήσεων
, όπου
(κατάλληλο) διάστημα των πραγματικών αριθμών με:
….
….
(xiv)
Παραπομπές:
[1] Richardson D. Some Undecidable Problems Involving Elementary Functions of a Real Variable, Journal of Symbolic Logic, 33, 1968, 514-520
[2] Kuratowski K. Introduction to Calculus, Pergamon-PWS, 1969
[3] Rudin W. Principles of Mathematical Analysis, Mc Graw Hill, 1964
[4] Apostol T. Mathematical Analysis, Addison-Wesley, 1973
[5] Νεγρεπόντης κ.α. Απειροστικός Λογισμός, Τόμος Ι, Συμμετρία, 1987