Μια μαθήτριά μου, σε ένα διαγώνισμα παραγώγων, έδωσε την παρακάτω "λύση"
Ξέροντας ότι
ζητούσα το
.(Υπήρχαν και άλλα δεδομένα και το πρόβλημα λυνότανε με κριτήριο παρεμβολής, αλλά δεν με ενδιαφέρει η λύση, ούτε και την παρέα, αφού είναι τετριμμένη).
Γράφει λοιπόν :

![\displaystyle{ \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to + \infty } \frac{{ - f\left( x \right) + f'\left( x \right)}}{{ - 1}} = \ell \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to + \infty } \left[ {f\left( x \right) - f'\left( x \right)} \right] = \ell } \displaystyle{ \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to + \infty } \frac{{ - f\left( x \right) + f'\left( x \right)}}{{ - 1}} = \ell \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to + \infty } \left[ {f\left( x \right) - f'\left( x \right)} \right] = \ell }](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a733ee09cfd03b5a86dcd52e6762f3b1.png)
και τώρα με μια απλή αντικατάσταση,
, με
,προκύπτει ότι :

Της απάντησα, ότι χρησιμοποίησε αντίστροφα - και δεν ισχύει το αντίστροφο - τον κανόνα
, ο οποίος λέει "...αν υπάρχει το όριο των παραγώγων των δύο όρων του κλάσματος, τότε είναι το όριο αυτό ίσο με το αρχικό όριο..."
αλλά συνάντησα σθεναρή αντίδραση... Πιστεύω ότι η παραπάνω "λύση" είναι λάθος για το λόγο τον οποίο ανέφερα παραπάνω.
Ως ένα επιπλέον αντιπαράδειγμα,
όπως είναι φανερό (μηδενική επί φραγμένη) είναι :
.Αν όμως εφαρμόσω την παραπάνω "τεχνική", θα βρω παράλογα πράματα :

. Αλλά
(μηδενική επί φραγμένη), οπότε θέτοντας στο τελευταίο όριο
, με
,εύκολα έχουμε το παράλογο :
, το οποίο είναι προφανώς άτοπο, αφού το όριο αυτό δεν υπάρχει. Εγώ στο Λύκειο δεν μπορώ να αποδείξω, παρά μόνο σχηματικά (με καλά αποτελέσματα κατανόησης είναι η αλήθεια παρ' ότι η όλη "απόδειξη" είναι ο ορισμός της "μπακαλικής"
δεν υπάρχει. Οι υπακολουθίες δεν είναι Λύκειο και τα παιδιά έχουν ολοκληρωτική άγνοια...Πιστεύω ότι λέω το σωστό... Αν πάλι όχι θα παρακαλούσα την εκλεκτή παρέα να μου επισημάνει που έχω - αν έχω - σφάλμα
Σας ευχαριστώ θερμά
Καλημέρα σας
Θωμάς
,ότι δεν υπάρχει ,μια σχολική απόδειξη.
,θα είναι
.
\displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \left( {\cos \left( {\frac{1}{{\frac{{2x}}{{\pi x - 2}}}}} \right)} \right)\mathop = \limits^{u = \frac{{2x}}{{\pi x - 2}}} \mathop {\lim }\limits_{u \to 0} \cos \left( {\frac{1}{u}} \right) = l
l = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \left( {\sin \left( {\frac{1}{x}} \right)} \right) = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \left( { - \sin \left( {\frac{1}{{ - x}}} \right)} \right)\mathop = \limits^{y = \frac{1}{{ - x}}} - \mathop {\lim }\limits_{y \to 0} \left( {\sin \left( {\frac{1}{y}} \right)} \right) =}
.
.
,ΑΤΟΠΟ.

ανάλογα την περίπτωση,και μετά εφαρμόζεις το θεώρημα .