Μία με ρίζες τριωνύμου

Σ' αυτόν τόν φάκελο καταχωρούνται, γιά περιορισμένο χρονικό διάστημα, ασκήσεις πού προτείνονται από οποιοδήποτε μέλος, αλλά η επίλυσή τους αφήνεται ΜΟΝΟ στούς μαθητές.

Συντονιστής: polysot

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μία με ρίζες τριωνύμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Πέμ Ιαν 19, 2012 9:15 pm

Έστω το τριώνυμο x^2+bx+c=0 με b,c πραγματικούς έχει για ρίζες τους αριθμούς r,s.
Αν η διακρίνουσα της εξίσωσης ισούται με 2012, να υπολογίσετε την τιμή της παράστασης:
(r-s)^2

Μέχρι 22/01/2012

Χρήστος Κυριαζής
JimVerman

Re: Μία με ρίζες τριωνύμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από JimVerman » Πέμ Ιαν 19, 2012 10:04 pm

Λοιπόν, είναι r=\frac{-b+\sqrt{\Delta }}{2} και s=\frac{-b-\sqrt{\Delta }}{2}, ως οι δύο πραγματικές και άνισες λύσεις της δευτεροβάθμιας εξίσωσης x^{2}+bx+c=0 με \Delta =2012>0.

Αφαιρώντας τις δύο σχέσεις κατά μέλη έχουμε: r-s=\frac{-b+\sqrt{\Delta }}{2}-\frac{-b-\sqrt{\Delta }}{2}\Rightarrow r-s=\frac{-b+\sqrt{\Delta }-\left(-b-\sqrt{\Delta } \right)}{2}\Rightarrow r-s= \frac{-b+\sqrt{\Delta }+b+\sqrt{\Delta }}{2}\Rightarrow r-s=\frac{2\sqrt{\Delta }}{2}\Rightarrow r-s=\sqrt{\Delta }\Rightarrow \left(r-s \right)^{2}=\left(\sqrt{\Delta } \right)^{2}\Rightarrow \boldsymbol{\left(r-s \right)^{2}=2012}.

Υ.Γ.: Θα παρακαλούσα να διορθωθώ αν είμαι λάθος σε κάποιο σημείο.

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Πέμ Ιαν 19, 2012 10:06 pm

Φίλε JimVerman νομίζω πως είσαι οκ.

Χρήστος Κυριαζής
dr.tasos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dr.tasos » Κυρ Ιαν 22, 2012 2:50 am

Μια διαφορετικη αντιμετωπιση θα μπορουσε να ηταν :
Εστω \displaystyle{ A } η παρασταση που θελουμε να υπολογισουμε αρα
\displaystyle{ A= r^2+s^2-2rs \Leftrightarrow A=(r+s)^2-4rs } Απο Vieta έχω \displaystyle{ r+s=-b \wedge rs=c } Επισης τα δεδομενα λενε \displaystyle{ \Delta=b^2-4c=2012 } Αρα ή \displaystyle{ A } γινεται \displaystyle{ A=b^2-4c } αρα τελικα \displaystyle{ A=2012 }

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ασκήσεις ΜΟΝΟ για μαθητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης