![\mathop {\lim }\limits_{n \to + \infty } \frac{{\sqrt[{{2^n}}]{{{n^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
0 \\
\end{array}} \right)}} \cdot {{\left( {n + 1} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
1 \\
\end{array}} \right)}} \cdot {{\left( {n + 2} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
2 \\
\end{array}} \right)}} \cdot \cdot \cdot {{\left( {2n} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
n \\
\end{array}} \right)}}}}}}{n} \mathop {\lim }\limits_{n \to + \infty } \frac{{\sqrt[{{2^n}}]{{{n^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
0 \\
\end{array}} \right)}} \cdot {{\left( {n + 1} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
1 \\
\end{array}} \right)}} \cdot {{\left( {n + 2} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
2 \\
\end{array}} \right)}} \cdot \cdot \cdot {{\left( {2n} \right)}^{\left( {\begin{array}{*{20}{c}}
n \\
n \\
\end{array}} \right)}}}}}}{n}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/de77f43b0cac8a12d6673b9e57e86ec8.png)
Όριο
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: Όριο
Απάντηση: 3/2.mathxl έγραψε:Να υπολογίσετε το όριο
Γράφω μόνο τα βήματα γιατί οι παραστάσεις είναι τεράστιες.
α) Βρίσκουμε πρώτα το αντίστοιχο όριο με Αριθμητικό μέσο, και χρησιμοποιούμε γνωστό θεώρημα που λέει ότι ο Γεωμετρικός μέσος έχει το ίδιο όριο.
β) Γράφοντας τους παράγοντες σε αναλυμένη μορφή (δηλαδή α.α.α...α αντί α^ν)
έχουμε

όρους. Το εμφανιζόμενο άθροισμα είναι

γ) υπολογίζουμε τώρα το άθροισμα ως εξής.
Το γράφουμε ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή. Προσθέτουμε κατά μέλη και χρησιμοποιώντας την
παίρνουμε 3n φορές το πρώτο άθροισμα στο (β). Θα χρειαστεί να διαιρέσουμε δια 2 (λόγω της πρόσθεσης κατά μέλη) .
δ) Είναι λοιπόν το τελικό ζητούμενο άθροισμα ίσο με
.Αυτά.
Ελπίζω να μην μου ξέφυγε καμιά σταθερά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου
(διόρθωσα το λογιστικό σφάλμα 2n ----> 3n)
Μχμχμ το μάθταιπ δυστυχώς δεν κάνει ευδιάκριτη την παράσταση. Πρόκειται για γινόμενο δυνάμεων στο υπόριζο όπως πιο ευδιάκριτα το έχει γράψει ο Δημήτρης
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Δημήτρη,Demetres έγραψε:Μιχάλη, νομίζω πως έλυσες διαφορετικό πρόβλημα. Νομίζω πως η παράσταση είναι
Η απάντηση μου για αυτό το ερώτημα είναι 3/2.
σωστά κατάλαβα την άσκηση. Την σωστή έλυσα, αλλά έκανα μικρό λογιστικό σφάλμα. Είπα n + 2n = 2n στην πρόσθεση κατά μέλη. Τώρα το έφτιαξα.
Ευχαριστώ.
Φιλικά,
Μιχάλης.
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Μπερδεύτηκα και εγώ. Είχα λύσει την άσκηση πιο πριν και νόμισα πως η διαφορά στην απάντηση ήταν λόγω ερμηνείας.Mihalis_Lambrou έγραψε:Δημήτρη,Demetres έγραψε:Μιχάλη, νομίζω πως έλυσες διαφορετικό πρόβλημα. Νομίζω πως η παράσταση είναι
Η απάντηση μου για αυτό το ερώτημα είναι 3/2.
σωστά κατάλαβα την άσκηση. Την σωστή έλυσα, αλλά έκανα μικρό λογιστικό σφάλμα. Είπα n + 2n = 2n στην πρόσθεση κατά μέλη. Τώρα το έφτιαξα.
Ευχαριστώ.
Φιλικά,
Μιχάλης.
Δίνω και εγώ την δική μου λύση: Η παράσταση ισούται με

Γνωρίζουμε ότι
. Ισχύει όμως και κάτι άλλο: Οι πρώτοι
και οι τελευταίοι
όροι δεν συνεισφέρουν σχεδόν τίποτα στο άθροισμα. Πιο συγκεκριμένα: Για κάθε
υπάρχει
ώστε
. Αυτό σχετίζεται με την προσέγγιση της διωνυμικής κατανομής από την κανονική κατανομή. (Αν ρίξουμε ένα νόμισμα
φορές η διαφορά μεταξύ τους πόσες φορές έπεσε κορώνα και πόσες γράμματα είναι με πολύ μεγάλη πιθανότητα το πολύ
.)Τα υπόλοιπα τώρα είναι εύκολα (αλλά θέλουν πράξεις) αφού οι συντελεστές που μας ενδιαφέρουν πολλαπλασιάζονται με
(περίπου).Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης
![\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\frac{\sqrt[2^n]{n^{\binom{n}{0}}(n+1)^{\binom{n}{1}} \cdots (n+n)^{\binom{n}{n}}}}{n}. \displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\frac{\sqrt[2^n]{n^{\binom{n}{0}}(n+1)^{\binom{n}{1}} \cdots (n+n)^{\binom{n}{n}}}}{n}.](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d71abb2848b1bd32cdef0c579bbf25dc.png)