τέτοια ώστε
και
.Να υπολογιστούν τα όρια
και
.Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
τέτοια ώστε
και
.
και
.
για
με την ισότητα να ισχύει μόνο για το
, βλέπουμε ότι η
είναι γνησίως φθίνουσα. Επειδή είναι και
, συγκλίνει.
, τότε
, άρα θα είχαμε
, άτοπο. Έπεται ότι
.
με
.
έχουμε 
.
είναι
, άρα αθροίζοντας από
ως
και διαιρώντας με
παίρνουμε
.
άρα παίρνοντας όρια στην
άρα
.
η
προκύπτει φθίνουσα και θετικών όρων (επαγωγικά) αρα συγκλίνει στην μοναδική λύση της
που είναι το 0
και είναι γνήσια αύξουσα
που υπολογίζεται από το 

ή 
socrates έγραψε:Δίνεται η ακολουθίατέτοια ώστε
και
.
Να υπολογιστούν τα όριακαι
.

Πράγματι ο τρόπος του Σπύρου είναι πιο εύκολος. Το πλεονέκτημα που (έτσι νόμιζα τουλάχιστον) έχει η προσέγγισή μου είναι ότι βρίσκει και μια ασυμπτωτική έκφραση για τηνR BORIS έγραψε:Νομίζω ότι ο τρόπος του Σπύρου είναι λίγο πιο εύκολος
.
αυξάνει (
η
φθίνει). Πίστευα ότι με την ασυμπτωτική αυτή έκφραση θα έβγαινε ψιλοκατευθείαν και το δεύτερο ερώτημα, αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα...
φθίνει στο
.
για κάποιο κατάλληλα επιλεγμένο
. Έχουμε λοιπόν:![\displaystyle{a_{n+1}^{a}-a_{n}^a=\ln^a(1+a_{n})-a_{n}^a\stackrel{*}{=}\left(a_{n}-\frac{a_{n}^2}{2}+\frac{a_{n}^3}{3}+\mathcal O(a_{n}^4)\right)^a-a_{n}^a=a_{n}^a\left[\left(1-\frac{a_{n}}{2}+\frac{a_{n}^2}{3}+\mathcal O(a_{n}^3)\right)^a-1\right]\stackrel{**}{=}} \displaystyle{a_{n+1}^{a}-a_{n}^a=\ln^a(1+a_{n})-a_{n}^a\stackrel{*}{=}\left(a_{n}-\frac{a_{n}^2}{2}+\frac{a_{n}^3}{3}+\mathcal O(a_{n}^4)\right)^a-a_{n}^a=a_{n}^a\left[\left(1-\frac{a_{n}}{2}+\frac{a_{n}^2}{3}+\mathcal O(a_{n}^3)\right)^a-1\right]\stackrel{**}{=}}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/0025acca5ba17ce81faa1cf3acd6ed95.png)
.
από την πάνω θα πάρουμε
.
και αφού
έχουμε ότι
, άρα για μεγάλο
θα είναι
και αθροίζοντας για
διαδοχικούς όρους την ανισότητα έχουμε ότι
, άρα
.
τώρα μέσω της
θα πάρουμε
και αθροίζοντάς την πάλι για
διαδοχικούς όρους θα πάρουμε
(αφού
)
και από την
πάλι θα πάρουμε
.
όρους θα πάρουμε
(με το
να προκύπτει διότι η
συγκλίνει).
. Η παραπάνω σχέση δίνει απάντηση και για τα δυο όρια αλλά όχι μόνο αυτό. Μας καθορίζει και το ρυθμό με τον οποίο οι αντίστοιχες ποσότητες πλησιάζουν τα ζητούμενα όρια.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης