α^β+β^α>1 καί μιά γενίκευσή της

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Άβαταρ μέλους
Jeronymo Simonstone

α^β+β^α>1 καί μιά γενίκευσή της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jeronymo Simonstone »

Να αποδειχτεί ότι, για κάθε a,b>1 ισχύει a^b+b^a>1.

Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων...
\int_{f(x)}^{dx}ab+\frac{1}{k^2}\sum_{k=+\infty}^{1}\frac{1}{\pi^2}=\frac{9}{69}+F(b)- \underbrace{(-( -...-F(a)))}_{2n+1 \ fores}, \ \forall \mathbb{N}\in n
Άβαταρ μέλους
Nick1990

Re: α^β+β^α>1 καί μιά γενίκευσή της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nick1990 »

Προφανως θες να γραψεις 0 < a,b < 1, γιατι για > 1 ειναι προφανες.

Για 0 < a,b < 1 ειναι σχετικα γνωστη και μπορει να δειχτει ετσι:

απο Bernoulli εχεις: (\frac{1}{b})^a = (1 + \frac{1-b}{b})^a \leq 1 + \frac{a}{b}(1 - b) = \frac{b + a - ab}{b}

και αντιστρεφοντας εχεις: b^a \geq \frac{b}{a + b - ab}

Ομοια για τον αλλο ορο και με προσθεση κατα μελη εχεις τελικα:

a^b + b^a \geq \frac{a + b}{a + b - ab} \geq 1 και τελος.
Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

Jeronymo Simonstone έγραψε:Να αποδειχτεί ότι, για κάθε a,b>1 ισχύει a^b+b^a>1.

Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων (οι κακές γλώσσες, λένε πως όλο το τμήμα είχε κολλήσει... :ewpu: )

Θέτουμε f(x) = a^x + x^a για x \ge0. Εύκολα βλέπουμε ότι για x > 0 είναι f^{\prime}(x) > 0. Άρα f(b) > f(0) = 1.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

Δύο αποδείξεις υπάρχουν στό αρχείο: x^y+y^x>1, γιά x,y\in\left({0,\,+\infty}\right)
Επίσης έχει ήδη συζητηθεί καί στό mathematica.
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Άβαταρ μέλους
Jeronymo Simonstone

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jeronymo Simonstone »

Nick1990 έγραψε:Προφανως θες να γραψεις 0 < a,b < 1, γιατι για > 1 ειναι προφανες.

απο Bernoulli εχεις...

Nick είσαι σωστός :clap2: αυτή είναι μια κομψή και σύντομη απάντηση. :winner_first_h4h:

Mihalis_Lambrou έγραψε: Θέτουμε f(x) = a^x + x^a για x \ge0. Εύκολα βλέπουμε ότι για x > 0 είναι f^{\prime}(x) > 0. Άρα f(b) > f(0) = 1.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου

Αυτή είναι η προφανής προσέγγιση, που όμως κρύβει παγίδες. :?
Για παράδειγμα, όταν α=1/e, τότε f'(1/e)=...=0.
\int_{f(x)}^{dx}ab+\frac{1}{k^2}\sum_{k=+\infty}^{1}\frac{1}{\pi^2}=\frac{9}{69}+F(b)- \underbrace{(-( -...-F(a)))}_{2n+1 \ fores}, \ \forall \mathbb{N}\in n
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Nick1990 έγραψε:Προφανως θες να γραψεις 0 < a,b < 1, γιατι για > 1 ειναι προφανες.

απο Bernoulli εχεις: (\frac{1}{b})^a = (1 + \frac{1-b}{b})^a \leq 1 + \frac{a}{b}(1 - b) = \frac{b + a - ab}{b}

Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1) ;)

[Πριν εξη ακριβως μηνες ειχαμε ξανασυζητησει αυτο το θεμα και ειχα αναφερει την προ ετων λυση μου στο sci.math, οπου ειχα προτεινει και το ανωτερω 'κυκλικο' προβλημα (για ν μεταβλητες) χωρις αποκριση.]

Ποιο λοιπον το ελαχιστο της a/(a+b-ab) + b/(b+c-bc) + c/(a+c-ac) για a, b, c στο (0, 1)? Με επιφυλαξεις και χωρις αποδειξη λεω οτι ειναι το 3/2, αλλα οι τιμες που μας οδηγουν εκει, οπως a = b = c = 1/ν, *δεν* μας οδηγουν στο ελαχιστο της a^b + b^c + c^a, που ειναι κατι μικροτερο του 2, ισως και μικροτερο του 1,8! [Χμμ, αργα ειναι, εγκαταλειπω την προσπαθεια για αποψε...]

Γιωργος Μπαλογλου
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

gbaloglou έγραψε:

Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1) ;)

[Πριν εξη ακριβως μηνες ειχαμε ξανασυζητησει αυτο το θεμα και ειχα αναφερει την προ ετων λυση μου στο sci.math, οπου ειχα προτεινει και το ανωτερω 'κυκλικο' προβλημα (για ν μεταβλητες) χωρις αποκριση.]

Ποιο λοιπον το ελαχιστο της a/(a+b-ab) + b/(b+c-bc) + c/(a+c-ac) για a, b, c στο (0, 1)? Με επιφυλαξεις και χωρις αποδειξη λεω οτι ειναι το 3/2, αλλα οι τιμες που μας οδηγουν εκει, οπως a = b = c = 1/ν, *δεν* μας οδηγουν στο ελαχιστο της a^b + b^c + c^a, που ειναι κατι μικροτερο του 2, ισως και μικροτερο του 1,8! [Χμμ, αργα ειναι, εγκαταλειπω την προσπαθεια για αποψε...]

Γιωργος Μπαλογλου
Γιώργο, έχω την εντύπωση πως μπορούμε να το πάρουμε όσο κοντά στο 1 θέλουμε. Π.χ. αν πάρουμε a = e^{-1/b^2},c=1/2 και αφήσουμε το b να τείνει στο 0, τότε το a^b + b^c + c^a τείνει στο 1. Παρόμοιο κόλπο φαίνεται να δουλεύει για όλα τα κυκλικά αθροίσματα που προτείνεις αλλά θα το ελέγξω αργότερα.
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Δημητρη ΝΑΙ, και αυτο εξηγει πολλα :) Να πω απλως οτι ισχυει και η ανισοτητα a/(a+b-ab) + b/(b+c-bc) + c/(a+c-ac) > 1 για a, b, c στο (0, 1) -- αυτο το απεδειξα με πραξεις*, δεν βρηκα εξυπνη αποδειξη -- οποτε η μεθοδος που μας εδωσε ο Nick1990 αποδεικνυει και την a^b + b^c + c^a > 1 για a, b, c στο (0, 1) :D

*αναγωγη στην [(a^2)b] x [1-c^2] + [(b^2)c] x [1-a^2] + [(c^2)a] x [1-b^2] + abc + (abc)^2 > 0

Για περισσοτερες μεταβλητες ουτε και εγω το εχω εξετασει ακομη.

Γιωργος Μπαλογλου
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

Γιώργο, όταν έγραψα το προηγούμενο μήνυμα δεν είχα τον χρόνο να ελέγξω την ανισότητα a/(a+b-ab) + b/(b+c-bc) + c/(a+c-ac) > 1 μιας και βιαζόμουν να προλάβω το τρένο. Τώρα έχω μια σύντομη απόδειξη που πάλι δουλέυει για την γενική περίπτωση.

Για 0 < a_1,\ldots,a_n < 1 με n \geqslant 2 και a_{n+1} := a_1

Χωρίς βλάβη της γενικότητας υποθέτουμε a_1 = \max\{a_1,\ldots,a_n\}. Από την ανισότητα a^b \geqslant \frac{a}{a+b-ab} > \frac{a}{a+b} έχουμε

\displaystyle{ \sum_{k=1}^n a_k^{a_{k+1}} > \sum_{k=1}^n \frac{a_k}{a_k + a_{k+1}} \geqslant \frac{a_1}{a_1+a_2} + \frac{a_2}{a_2+a_3} \geqslant \frac{a_1}{a_1+a_2} + \frac{a_2}{a_2+a_1} = 1}

Από την άλλη, αν ορίσουμε a_n = 1/2 και επαγωγικά a_k = \varepsilon^{1/a_{k+1}} (επειδή 0 < a_{k+1} < 1, τότε 1/a_{k+1} > 1 και άρα 0 < a_k = \varepsilon^{1/a_{k+1}} < 1.)

Τότε \displaystyle{ \sum_{k=1}^n a_k^{a_{k+1}} = (n-1)\varepsilon + (1/2)^{a_1} < (n-1)\varepsilon + 1}
Άβαταρ μέλους
rek2
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rek2 »

Jeronymo Simonstone έγραψε: Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων
Για ποια εποχή μιλάμε;
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

Μετά από τίς επισημάνσεις τού Jeronymo Simonstone ( τόν οποίο καί ευχαριστώ) γιά τήν 1η λύση πού υπήρχε στό αρχείο x^y+y^x>1, τήν διόρθωσα στήν παρακάτω λύση:

α) Γιά x\geq1 προκύπτει, εύκολα, ότι x^y\geq1^y=1\quad\Rightarrow\quad x^y+y^x\geq1+y^x>1+0=1. Όμοια αποδεικνύεται καί γιά y\geq1.

β) Έστω ότι 0<x<1,\ 0<y<1. Επειδή η παράσταση x^y+y^x είναι συμμετρική ώς πρός x,y, αρκεί νά δειχθεί ότι x^y+y^x>1 γιά 0<x\leq{y}<1.
H συνάρτηση f(x)=c^x, c\in\left({0,1}\right), είναι κυρτή καί επομένως η γραφική της παράσταση βρίσκεται πάνω από τήν εφαπτομένη ευθεία στό σημείο \left({0,1}\right) πού έχει εξίσωση y=\ln{c}\cdot{x}+1. Επομένως x^c+c^x-1>x^c+\ln{c}\cdot{x}+1-1=x^c+x\cdot\ln{c}, x\in\left({0,c}\right].
Η συνάρτηση g(x)=x^c+x\,\ln{c}, c\in\left({0,1}\right), x\in\left({0,c}\right], έχει g^{\prime\prime}(x)=c\,x^{c-1}({c-1})<0 καί είναι κοίλη στό \left({0,c}\right].
Επίσης \displaystyle\mathop{\lim}\limits_{x\rightarrow{0^{+}}}g(x)=0 καί \displaystyle\mathop{\lim}\limits_{x\rightarrow{c^{-}}}g(x)=c^c+c\,\ln{c}>0 \ (*).
Επομένως γιά κάθε x\in\left({0,c}\right], ισχύει: g(x)\geq\min\left\lbrace{\mathop{\lim}\limits_{x\rightarrow{0^{+}}}g(x)=0,\,\mathop{\lim}\limits_{x\rightarrow{c^{-}}}g(x)>0}\right\rbrace=0.
Άρα γιά κάθε x\in\left({0,c}\right], ισχύει x^c+c^x-1>x^c+x\,\ln{c}\geq0, c\in\left({0,1}\right). \ \square

(*) αποδεικνύεται εύκολα ότι η ελάχιστη τιμή τής c^c+c\,\ln{c} στό \left({0,1}\right), είναι η \dfrac{1}{e^{\frac{1}{e}}}-\dfrac{1}{e}\approx0,324.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τόν Νίκο Μαυρογιάννη γιά τήν επισήμανση ενός σημείου στήν λύση.
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silouan »

gbaloglou έγραψε: Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1) ;)
Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Αν a,b,c>0 με abc=1, να αποδειχτεί ότι

2\sqrt{3(a^b+b^c+c^a)}+a+b+c\geq 9
Σιλουανός Μπραζιτίκος
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman »

smar έγραψε: Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Αν a,b,c>0 με abc=1, να αποδειχτεί ότι

Σιλουανέ είναι αυτή που έχεις στείλει στο τελευταίο CRUX? Δεν το έχω μπροστά μου (το έχω αφήσει στην Κρήτη...) αλλά του έριξα μια ματιά!

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

cretanman έγραψε:
smar έγραψε: Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Αν a,b,c>0 με abc=1, να αποδειχτεί ότι

Σιλουανέ είναι αυτή που έχεις στείλει στο τελευταίο CRUX? Δεν το έχω μπροστά μου (το έχω αφήσει στην Κρήτη...) αλλά του έριξα μια ματιά!

Αλέξανδρος
Πάω στοίχημα από τώρα ότι στο CRUX θα την λύσουν με χρήση πολλαπλασιαστών Lagrange στην 12(a^b+b^c+c^a) - (9 -a-b-c)^2.

Υπόψιν ότι στις Ολυμπιάδες μπορεί οι πολλαπλαστές Lagrange να είναι εκτός θεματολογίας, στο CRUX όμως επιτρέπονται τα πάντα. Το μόνο που απαγορεύεται στο έγκριτο αυτό περιοδικό είναι Φαούστια συμφωνία με τον διάβολο!

Φιλικά,

Μιχάλης
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Αλέξανδρε ! Το είχα στείλει όντως αλλά δεν περίμενα σε καμμία περίπτωση να το βάλλουν. Και όμως το έβαλαν. Μόλις το είδα και εγώ... Δεν το ήξερα ! Για να δούμε τι θα κάνουν τα τσακάλια του Crux !
Σιλουανός Μπραζιτίκος
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Ενημερωτικά και μόνο να πω ότι η παραπάνω άσκηση έμεινε τελικά άλυτη ακόμα και στο... CRUX !!! (βλέπε το προτελευταίο τεύχος)
Σιλουανός Μπραζιτίκος
smathss

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από smathss »

Για την ιστορία,λύθηκε τελικά αυτη η άσκηση;
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης