Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

Γενικά θέματα Μαθηματικών καί περί Μαθηματικών

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Σάβ Οκτ 20, 2012 10:23 pm

Αγαπητοί συνάδελφοι,
φέτος , για πρώτη φορά από τότε που πήγα στο Σχολείο , μου δίνεται η ευκαιρία να διδάξω αστρονομία. Πάντα αγαπούσα αυτό το πεδίο, πάντα με συγκινούσε το σύμπαν και ακόμα περισσότερο με γοητεύει η ιδέα ότι αυτή μου την αγάπη έχω την ευκαιρία να τη μεταφέρω στους μαθητές.

Η διδασκαλία του μαθήματος είναι ολοφάνερο ότι δε μπορεί να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, με μια κιμωλία στον πίνακα, τον ήλιο στη μέση και τους πλανήτες να γυρίζουν ..αδιάφορα, αδιαφορώντας για τη δική μας τύχη ή καλύτερα για τη δική μας ατυχία !

Θα ήθελα με αφορμή αυτό το θέμα να ακούσω τις απόψεις έμπειρων συναδέλφων που διδάσκουν για χρόνια το μάθημα αυτό. Πού επιμένουν, πώς χρησιμοποιούν το σχολικό βιβλίο, αν δίνουν θέματα για επεξεργασία στο σπίτι, αν γίνεται συλλογή στοιχείων από τους μαθητές, αν κάνουν το μάθημα στην αίθουσα τεχνολογίας ή σε αίθουσα με τηλεόραση ή υπολογιστή και γενικότερα ην πορεία που ακολυθούν στη διδασκαλία.

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια να ανταλλάξουμε απόψεις γύρο από το συνοδευτικό υλικό. Υπάρχουν φαντάζομαι δεκάδες DVD με θέμα τους πλανήτες, τον ήλιο, τα διαστημικά ταξίδια, τη μελέτη των άστρων και γαλαξιών αλλά και τις κοσμολογικές θεωρίες .

- Ποια είναι τα καλύτερα ίσως από αυτά τα DVD και τι τίτλους έχουν ;
- Πώς μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί ;
- Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από την ΕΤ τα επεισόδια με '' το σύμπαν που αγάπησα'' ; (έτσι νομίζω λέγεται η σειρά με τους Έλληνες καθηγητές που επιμελούνται τη σχετική στην κρατική τηλεόραση.
- Ποια βιβλία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε παράλληλα για αυτό το μάθημα;
- Τι είδους και ποια ίσως περιοδικά από το σύγχρονο κόσμο του διαστήματος είναι διαθέσιμα , που να έχουν φωτογραφίες και σχετικά άρθρα ;
- Ποια εκλαϊκευμένα βιβλία για το σύμπαν θα μπορούσαμε να προτείνουμε να διαβάσουν οι μαθητές μόνοι τους , όχι αναγκαστικά μέσα στο έτος , αλλά σε κάθε φάση της ζωής τους ;Έχω βέβαια στο νου μου την ''κόμη της βερενίκης'', σίουρα όμως θα υπάρχουν και άλλα.
- Τι δυνατότητες έχουμε με το διαδύκτιο ; Υπάρχει εκεί υλικό στα Ελληνικά, φωτογραφικό ή σε Video ;Μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα νέα στοιχεία από την προσεδάφιση στον Άρη ;
- Ποιες επισκέψεις μπορεί να γίνουν σε αστεροσκοπεία ή άλλους χώρους(πχ Πλανητάριο ;).
- Έχουν υπάρξει μαθητές σας που πήραν μέρος στο διαγωνισμό Cashini ή το διαγωνισμό αστρονομίας και τι εντυπώσεις απεκόμισαν ;

Η εμπειρία σας θα είναι πολύτιμη για έναν αρχάριο, όπως εγώ. Σκέφτομαι όμως ότι αφού πήρα φέτος το μάθημα, να το παίρνω κάθε χρόνο. Με αυτό το σκεπτικό, θέλω πρώτα να απολαύσω ο ίδιος αυτό το συναρπαστικό θέμα και μαζί μου τα παιδιά.
Περιττό να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή, εξηγήθηκα με τα παιδιά σε πολύ αυστηρό ύφος : ''Όποιος πήρε αστρονομία για να σκοτώνει την ώρα του ή για να μιλάει με το φίλο του , να αλλάξει αμέσως μάθημα ''.
Μετά το πρώτο μάθημα, όπου κάναμε την ιστορική αναδρομή , δεν είδα κανέναν να φεύγει. Στο δεύτερο μάθημα τούς είπα ότι η απόφασή τους να συνεχίσουν , τους τιμά ως μαθητές και πως στο τέλος της χρονιάς :

'' θα ατενίζουν τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο , πιο σίγουρο , πιο βέβαιο, πιο αισιόδοξο, πιο ανθρώπινο, με μια πιο ποιητική, πιο καλλιτεχνική και πιο ζεστή ματιά.Θα δώσουν στη ζωή τους ένα νέο περιεχόμενο, πιο άφθαρτο , με περισσότερες συγκινήσεις . Όταν κάποιος αντιληφθεί και συνειδητοπιήσει την ασημαντότητα της γης, τότε θα νοιώσει το μεγαλείο του ανθρώπου..Κι όποιος νοιώσει αυτή τη συγκίνηση, αυτός θα έχει νικήσει το χρόνο.Θα είναι σαν να γεννήθηκε με το σύμπαν, θα είναι σαν μην πεθάνει ποτέ''.

Τέλος πάντων,προσπαθώ με διάφορα εκφραστικά μέσα να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον , αν και αυτό μάλλον θα γίνει ή με επισκέψεις στα τηλεσκόπια ή με τα DVD και λιγότερο με τα άλλα μέσα.
Αυτός είναι ο στόχος μου κι αν τα καταφέρω, θα είναι για μένα μεγάλη χαρά. Γιατί με τους μιγαδικούς αριθμούς και το πρώτο τεστ που έγραψε τη τρίτη, μάλλον σκεπτικισμός με κατέλαβε (....).

Μπάμπης


Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2583
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2009 11:43 pm
Τοποθεσία: Όπου βρω ενδιαφέρουσες προσωπικότητες...
Επικοινωνία:

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Σάβ Οκτ 20, 2012 10:55 pm

Μπάμπη και εγώ το διδάσκω φέτος το μάθημα για πρώτη φορά και "ψάχνομαι".
Βάζω στο παιχνίδι το Powerpoint και «το σύμπαν που αγάπησα» και μία άλλη του γιατρομανωλάκη, τις έχω κατεβάσει από το Youtube και ert-archives αντίστοιχα, για πλήρη κατάλογο με τα επεισόδια χτύπα το στην ελληνική wikipaideia, ακόμα
και http://www.sciencebooksonline.info/astronomy.html
http://www.elme-limnou.gr/hot-potatoes/ ... /index.htm
http://www2.e-yliko.gr/htmls/physyliko/supastron.aspx
http://www.sxoleio.eu/%CE%91%CF%83%CF%8 ... %CE%B1.php
https://sites.google.com/site/astronomy ... /syndesmoi
κέφι και κυρίως χρόνος για ψάξιμο !!!
Θα ανεβάσω υλικό και στην ιστοσελίδα μου θα σε ενημερώσω.

Επίσης σημαντικό σύλλογος φίλων αστρονομίας και ομοίως :
http://www.artemisastronomy.gr/
http://www.astroforum.gr/clubs.html
http://astronomy-astrophotography.gr/sillogoi.html
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic. ... 6fc9b6cf7a
http://astronomia.org.gr/


Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
qwerty
Δημοσιεύσεις: 190
Εγγραφή: Δευ Αύγ 17, 2009 11:05 pm

Re: Ο μαθηματικός και η αστροΣνομία στο σχολείο !

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty » Κυρ Οκτ 21, 2012 12:18 am

Σαν μαθητής είχα πάρει την αστρονομία ως μάθημα επιλογής,δυστυχώς το επίπεδο του μαθήματος σε μας ήταν χάλια κυρίως διοτι ο καθηγητής δεν είχε την απαιτούμενη όρεξη σε αντἰθεση με τους μαθητές (όσοι το πήραν ἠταν συνειδητοποιημένοι,όσοι δεν ειχαν όρεξη πήραν άλλο μάθημα πχ πληροφορική) και δυστυχώς δεν μας έμεινε κάτι από αυτό το μάθημα.
Είχα πάρει μέρος στο διαγωνισμό αστρονομίας το 2006.Τα θέματα δεν μου άρεσαν καθόλου διότι ήταν πιο πολύ θέμα γνώσης παρά σκέψης.πχ 4ο θέμα αν θυμάμαι καλά μας ζητούσε να γράψουμε ένα μύθο για το φεγγάρι :( ,βέβαια ύστερα από τόσα χρόνια τα πράγματα πιθανόν να έχουν αλλάξει.
Πάντως το σχολικό βιβλίο μου φαίνεται πάρα πολύ καλό.
Για άλλες πηγές τώρα:
1)το wikibook General Astronomy http://en.wikibooks.org/wiki/General_Astronomy,πάρα πολύ καλό
2)http://www.astronomynotes.com/
3)http://www.stellarium.org/ δωρεάν πρόγραμμα-εξομοιωτής ουράνιας σφαίρας

4)https://www.coursera.org/course/introastro το μάθημα Introduction to Astronomy στο coursera.Οπως θα δείτε και στην ιστοσελίδα το μάθημα ξεκινά στις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει 9 βδομάδες.Θα δίνονται βιντεάκια,quiz,εργασίες κτλ συνιστώ σε όλους όσους έχουν χρόνο να γραφτούν (πιστεύω πως και οι μαθητές θα μπορουσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα) δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ.Επίσης σε κάθε μάθημα του coursera υπάρχουν forums και ομάδες μελέτης.


Άβαταρ μέλους
bilstef
Δημοσιεύσεις: 1391
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 11:45 pm
Τοποθεσία: Χαλάνδρι - Κομοτηνή
Επικοινωνία:

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilstef » Κυρ Οκτ 21, 2012 2:30 am



Η ζωή είναι Ωραία,ας την χαρούμε.Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
Η γη δεν μας ανήκει της ανήκουμε !
Βασίλης Στεφανίδης
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4455
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 7:13 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Κυρ Οκτ 21, 2012 10:24 am

Καλημέρα σας
Μπάμπη σε ζηλεύω. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω αξιωθεί να κάνω αστρονομία. Παλαιότερα την δίδασκα κάθε χρόνο και αυτό ήταν εφικτό γιατί δεν την πολυήθελαν οι άλλοι συνάδελφοι. Τώρα οι προτεραιότητες στο σχολείο είναι διαφορετικές.
Επειδή καλό είναι τα παιδιά να αποκτούν την συνήθεια να δουλεύουν και με βιβλία γράφω κάποιες προτάσεις. Εκτός βέβαια από το εξαιρετικό βιβλίο του Μανώλη Γραμματικάκη b]Η κόμη της Βερενίκης[/b]. Προτείνω λοιπόν τα ακόλουθα:
1) Περί αστέρων και συμπάντων του αδικοχαμένου Βασίλη Ξανθόπουλου
2) Οι Πλανήτες της Dava Sobel που μας έχει χαρίσει και το βιβλίο "Η κόρη του Γαλιλαίου"
3) Bing Bang του γνωστού σε μας από το "Κώδικες και Μυστικά" και "Το τελευταίο Θεώρημα του Φερμά" Simon Singh.
4) Τα Δέκα Πρόσωπα του Σύμπαντος του Fred Hoyle.
To 1) είναι από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, τα 2), 3) από τις Εκδόσεις Τραυλός και το 4) από τις εκδόσεις Κάτοπτρο.
Και μιας και η κουβέντα το 2) διαβάζεται μία χαρά ακούγοντας το πανέμορφο συνονόματο έργο του Holst που γράφτηκε πριν περίπου 100 χρόνια.
Μαυρογιάννης


Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Δημοσιεύσεις: 2456
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 4:13 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Κυρ Οκτ 21, 2012 10:57 am

Μπάμπη καλημέρα!

Αγαπάμε αστρονομία!

Σε αυτή την ευχάριστη αλλά και αμήχανη θέση είχα βρεθεί και εγώ πριν τρία χρόνια σε ένα Λύκειο της Ζακύνθου. Εκεί παραδοσιακά κάνουν το εξής, το πρώτο τετράμηνο το διδάσκουν οι Φυσικοί το μάθημα της αστρονομίας και μετά στο δεύτερο τετράμηνο που οι Μαθηματικοί χάνουν μία ώρα (ενώ στους Φυσικούς προστίθεται μία ώρα στο μάθημα της Φυσικής) από την Γεωμετρία της Α΄ Λυκείου, το καλύπτουν με το μάθημα της αστρονομίας.

Ένα μάθημα που κρύβει όμορφα και ενδιαφέροντα θέματα, όρεξη να έχεις να ασχοληθείς.

Είχα φτιάξει τρία Φυλλάδια με ερωτήσεις από τα κεφάλαια 3, 4, 5 (καλύπτουν την θεωρία του σχολικού βιβλίου + κάποιες ερωτήσεις κρίσεως), δίνω παραπομπές στο blog μου.

Κεφάλαιο 3: Το ηλιακό σύστημα.

Κεφάλαιο 4 - Ο Ήλιος

Κεφάλαιο 5 - Οι Αστέρες

Αν θέλεις και άλλο υλικό, με τεστ, διαγωνίσματα και διάφορα άρθρα στείλε μου π.μ.


(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
STOPJOHN
Δημοσιεύσεις: 2473
Εγγραφή: Τετ Οκτ 05, 2011 7:08 pm
Τοποθεσία: Δροσιά, Αττικής

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN » Κυρ Οκτ 21, 2012 12:03 pm

Μπάμπη καλημέρα, να πω δυο λόγια από την εμπειρία μου στη διδασκαλία της Αστρονομίας . Έχω αρκετά χρόνια να διδάξω το μάθημα ,αλλά όταν το δίδασκα χρησιμοποιούσα εποπτικό υλικό ,διαφάνειες και υπολογιστή .Οι μαθητές παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή και έκαναν καλές ερωτήσεις ,μάλιστα σε μερικές ερωτήσεις με δυσκόλευαν και επιστρέφοντας στο σπίτι μελετούσα την Αστρονομία που κάναμε στο Πανεπιστήμιο για να βρω την απάντηση....ας είναι η ΔΥΣΚΟΛΊΑ μου είτανε να πείσω τους μαθητές ότι χρειάζεται και μελέτη η Αστρονομία και όχι μόνο παρακολούθηση στην αίθουσα των Φυσικών επιστημών.... το ίδιο πρόβλημα είχα όταν τους πήγα στον υπολογιστή για τη Στατιστική.......
Γιάννης
ΥΓ Οι συνάδελφοι σου έχουνε προτείνει καλό υλικό.


α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8989
Εγγραφή: Δευ Ιαν 19, 2009 5:16 pm
Τοποθεσία: Λεμεσός/Πύλα
Επικοινωνία:

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Κυρ Οκτ 21, 2012 12:19 pm

Μπάμπη δεν γνωρίζω πολλά. Ίσως όμως να μπορείς να πάρεις γνώμες αν θέσεις το ερώτημά σου εδώ: www.astrovox.gr.


Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Σάβ Δεκ 29, 2012 1:30 pm

Όταν δίναμε στην Αθήνα το μάθημα της αστρονομίας (γύρω στο 1980), έπρεπε πρώτα να περάσουμε το μάθημα''Πρακτική αστρονομία '', έτσι νομίζω το έλεγαν.
Στο μάθημα αυτό έβαζαν πάντα ασκήσεις με ανατολή και δύση αστεριών και διάφορα τέτοια.Υπήρχε μάλιστα ένα μικρό βοηθητικό βιβλίο με ασκήσεις αστρονομίας , το οποίο θυμάμαι μου είχε δανίσει μια συνάδελφος και διάβασα, αλλά το επέστρεψα και έκτοτε δεν το ξανασυνάντησα.
Επειδή στο φετινό διαγωνισμό αστρονομίας είδα άσκηση με ανατολή και δύση αστεριών, το θυμήθηκα.

Μήπως το έχει κάποιος από εσάς ή ξέρει τίτλο ή που κάποια άλλη πληροφορία για να το βρω ;

Ευχαριστώ και Χρόνια πολλά !

Μπ.


KDORTSI
Διακεκριμένο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 2347
Εγγραφή: Τετ Μαρ 11, 2009 9:26 pm

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KDORTSI » Τετ Ιαν 02, 2013 3:47 pm

Μπάμπη καλημέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Σχετικά με το θέμα που έβαλες σχετικά με τη διδαχή του μαθήματος "Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής" ή
"Κοσμογραφίας" παλαιότερα(όπως το δίδαξα κι εγώ για αρκετά χρόνια στο Λύκειο Γρεβενών) θα ήθελα να πω
ότι είναι ένα μάθημα, όπου μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε και να αναρωτηθούμε για τα πρωτόγονα ερωτήματα
του ανθρώπου, όπως:
-Μέχρι πού φθάνει ο Ουρανός; Τι είναι αυτά τα φωτεινά σημάδια που βλέπουμε στον ουρανό μια ανέφελη νύχτα;
Πόσο μακριά βρίσκονται; Πώς κινούνται; Πώς δημιουργήθηκαν; Τί είναι ο Ήλιος, το φεγγάρι, οι πλανήτες; Πώς μετράμε το χρόνο;
(Ας θυμηθούμε εδώ το μυθιστορημα του Ιουλίου Βέρν: "Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα μέρες" και τί αυτό σημαίνει για το ημερολόγιό μας),
Ποια είναι η θέση μας μέσα σ' αυτά;
Αυτά και άλλα πολλά.

Στην Αστρονομία συναντώνται σχεδόν όλες οι επιστήμες: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Μυθολογία, Γεωλογία, Φιλοσοφία, Θεολογία κ.ά

Μέσα από τον πλούτο αυτό ο καθηγητής μπορεί κάθε φορά να "συζητά και να δημιουργεί" διδακτικές εικόνες και όχι μόνο.
Μέσα από τη θεώρηση αυτή έστω και για λίγο συνειδοτοποιείται η "τραγική" αλλά και "θεϊκή" θέση του ανθρώπου μέσα
στην απεραντοσύνη αυτή του κόσμου.(Ανθρωπικό αξίωμα)

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα από διάφορους συναδέλφους, θα ήθελα ακόμα να αναφέρω:
1ο) Ένα βιβλίο που έγραψε και που μου χάρισε ο φίλος μου Σταύρος Ι. Αυγολούπης,
Καθηγητής της Αστρονομίας στο ΑΠΘ. Ο τίτλος: "Ιστορία, Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας" ένα εγχειρίδιο Αστρονομίας για Εκπαιδευτικούς
και όχι μόνο. Εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης(2008). Όπως λέει κι ο τίτλος του ,απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό που διδάσκει το μάθημα
αυτό σε μαθητές.
2ο) Για όσους χρησιμοποιούν ipad ή ακόμα και εξελιγμένο κινητό, μπορούν να κατεβάσουν από το google το πρόγραμμα "Skymaps" το οποίο ουσιαστικά είναι ένα μικρό πλανητάριο
όπου μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε ώρα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση τον ουρανό και τα αστέρια! (με πολλές πληροφορίες).Απόλαυση!
Κάτι ανάλογο μπορεί να δεί κανείς σε πολύ απλή μορφή σε άλλους παλαιότερους χάρτες που λειτουργούν με μηχανιστικό κι όχι ψηφιακό τρόπο.
3ο) Νομίζω για μας τους μαθηματικούς η διδαχή του μαθήματος αυτού και ειδικότερα στα κεφάλαια της σφαιρικής αστρονομίας καλά είναι
ο καθηγητής να αξιοποιεί και τα σύγχρονα λογισμικά, ιδιαίτερα το Cabri 3d.

Κώστας Δόρτσιος


dpa2007
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Σεπ 24, 2013 11:23 am

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#11

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dpa2007 » Σάβ Οκτ 18, 2014 1:24 am

Υπάρχει και σχετικό λογισμικό (για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη) που μπορεί να αξιοποιηθεί -για όσο καιρό διδάσκεται ακόμη...
http://en.wikipedia.org/wiki/Celestia
(στο τέλος της αναφοράς υπάρχει επιπλέον υλικό αστρονομικού ενδιαφέροντος)


Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ο μαθηματικός και η αστρονομία στο σχολείο !

#12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Σάβ Οκτ 18, 2014 9:10 am

dpa2007 έγραψε:Υπάρχει και σχετικό λογισμικό (για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη) που μπορεί να αξιοποιηθεί -για όσο καιρό διδάσκεται ακόμη...
http://en.wikipedia.org/wiki/Celestia
(στο τέλος της αναφοράς υπάρχει επιπλέον υλικό αστρονομικού ενδιαφέροντος)
Πολύ ωραίο !

Σε ευχαριστώ !


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες