Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

Συντονιστής: chris_gatos

Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 4097
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:35 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Δευ Ιαν 26, 2009 6:03 pm

Καλησπέρα σε όλους σας,

Ξεκινώ σήμερα αυτό το θέμα (ίσως να έπρεπε να το έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα εν όψει του διαγωνισμού ΑΣΕΠ της επόμενης εβδομάδας) παροτρυνόμενος από τα γραφόμενα του εκλεκτού συναδέλφου chris_gatos (ή κατά κόσμον: Χρήστου Κυριαζή) διότι πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μία καλή βάση δεδομένων με ποιοτικά βιβλία Μαθηματικών που θα βοηθήσουν όλους τους συναδέλφους (εμας τους νεαρούς κυρίως αλλά όχι μόνο...) για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά και γενικότερα στην καριέρα μας ως μαθηματικοί και δάσκαλοι των μαθηματικών. Θα γράψω για μερικά βιβλία (παλιά κυρίως) που έχω στη βιβλιοθήκη μου και τα οποία συμβουλεύτικα όταν έδινα στον προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία όμως δε μπόρεσα να βρω κι έτσι δε τα καταγράφω γιατί δεν έχω άποψη... Ας το κάνουν άλλοι συνάδελφοι που τα γνωρίζουν καλύτερα!

Κάτι αντίστοιχο είχα γράψει και στο παλιό mathematica αλλά καλύτερα να υπάρχει κι εδώ να το βλέπουν και να το συμπληρώνουν όλοι όσοι θέλουν για καλό όλων μας...

Για το γνωστικό αντικείμενο εκτός από τα σχολικά βιβλία και τα βιβλία τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (του κου Χ. Στεργίου : Μαθηματικά για Μαθηματικούς, του Θ. Ξένου : "Επιλεγμένα θέματα από τα μαθηματικά για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ") τα οποία προτείνω να ξεσκονίσετε για μία πολύ καλή, περιεκτική και σύντομη επανάληψη, προτείνω και μερικά παλιά βιβλία μαθηματικών κυρίως φροντιστηριακά τα οποία έχουν πολλές ασκήσεις που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σίγουρα παλιοί συνάδελφοι μαθηματικών θα τα έχουν.

-Σπύρου Κανέλλου : Άλγεβρα δια τα Λύκεια - Ευκλείδειος Γεωμετρία Επίπεδος - Τριγωνομετρία (π.χ. στην τριγωνομετρία και στη σελίδα 89, η ΠΡΩΤΗ εφαρμογή του στις γωνίες διπλασίου τόξου είναι η ίδια άσκηση της τριγωνομετρίας -ξέρετε με το γινόμενο των συνημιτόνων- που έπεσε στον ΑΣΕΠ του 2007, είναι κλασική δεν λέω αλλά...).

-Του Πέτρου Τόγκα: Άλγεβρα και συμπλήρωμα Άλγεβρας-Θεωρητική Γεωμετρία-Ευθύγραμμος Τριγωνομετρία (κάποια από αυτά κυκλοφορούν ακόμη στο εμπόριο και μάλιστα κάθε ένα από αυτά έχει κάποια βιβλιαράκια που περιέχουν τις λύσεις των άλυτων ασκήσεων που περιέχονται στο βιβλίο. Σημειώνω ότι το θέμα της γεωμετρίας πλήρους ανάπτυξης που υπήρχε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2007 βρισκόταν σαν γενίκευση στο βιβλίο Θεωρητική Γεωμετρία του Τόγκα.)

-Του Ι. Πανάκη: Αλγεβρικός Λογισμός

-Tou Γεωργ. Χ. Παπανικολάου Ασκήσεις Άλγεβρας Τεύχη Ι και ΙΙ (Μάλιστα η άσκηση 1667 του τεύχους ΙΙ είναι η ίδια (με διαφορετικά νούμερα) με την άσκηση 1γ του ΑΣΕΠ 2005. Όχι ότι είναι άγνωστες ασκήσεις αλλά ορίστε μερικές πηγές. Νομίζω ότι το εν λόγω θέμα μπήκε και στον ΑΣΕΠ 1998 με ίδια νούμερα. Νομίζω ότι δεν οφείλεται σε κάποια σύμπτωση εκτός εαν υπάρχει αυτούσιο σε κάποιο παλιό βιβλίο - είμαι σίγουρος γι'αυτό!)

-Αριστ. Πάλλα: Μεγάλη Άλγεβρα-Μεγάλη Γεωμετρία-Μεγάλη Τριγωνομετρία

-Γ. Τσίντσιφα: Επιπεδομετρία

-Παλιά σχολικά βιβλία (του Ηλία Ντζιώρα, του Σπύρου Κανέλλου, του Παν. Μάγειρα, τα βιβλία της δεκαετίας του 80 μέχρι και τα πιο πρόσφατα των Δεσμών)

-Για τα Ολοκληρώματα σας προτείνω να πάρετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το βιβλίο του Θ. Ν. Καζαντζή "Ολοκληρώματα", εκδόσεις Μαθηματική Βιβλιοθήκη 1994. Κυκλοφορεί ακόμη αλλά σίγουρα όχι για πολύ. Είναι ΘΥΣΑΥΡΟΣ καθώς περιέχει τα πάντα που χρειάζεστε από τη Θεωρία αναλυτικά, τα "σκοτεινά σημεία", μεθοδολογία, πολλές λυμένες ασκήσεις, 1000 άλυτες (υπάρχουν και 3 βιβλιαράκια που πωλούνται ξεχωριστά και έχουν τις λύσεις στις άλυτες)

-Για τις παραγώγους σας προτείνω επίσης του Θ.Ν. Καζαντζή "Παράγωγοι Συναρτήσεων" Απευθύνεται σε φροντιστές και σε πολύ καλούς μαθητές και έχει πολλά θέματα τα οποία πρέπει να προσέξουν και τα οποία δεν υπάρχουν πλέον σε φροντιστηριακά βιβλία διότι είναι "εκτός ύλης" (Κριτήριο 2ης Παραγώγου, Θεώρημα Darboux, ΘΜΤ για 2 συναρτήσεις (ΘΜΤ του Cauchy αλλιώς) κτλ κτλ). Περιέχει πολλά λυμένα και θεωρητικά θέματα και είναι τέλεια γραμμένο όπως εξάλλου όλα τα βιβλία του Καζαντζή. Είναι από τις εκδόσεις Σπηλιώτη, Αθήνα 1994 αλλά δεν ξέρω εαν κυκλοφορεί ακόμη.

-Για συνδυαστική και πιθανότητες έχω επίσης τα (πολύ μικρά σε αριθμό σελίδων αλλά πολύ περιεκτικά) βιβλία του Θ.Ν. Καζαντζή "Πιθανότητες" και "Συνδυαστική" εκδόσεις "Μαθηματική Βιβλιοθήκη". Πολύ καλά θέματα, διαβαθμισμένα και ΠΑΝΤΑ συνοδευόμενα με πολύ ακριβή εξήγηση. Ό,τι πρέπει για κάποιον που έχει ξεχάσει αρκετά πράγματα από αυτούς τους δύο τομείς και θέλει να τα φρεσκάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα τέσσερα παραπάνω (ίσως και άλλα) μπορείτε να τα παραγγείλετε από τη Μαθηματική Βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη (ίσως το μοναδικό μαθηματικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα) στο τηλέφωνο 2310-263163. Οι συνάδελφοι στη Βόρειο Ελλάδα πρέπει να το επισκεφθούν οπωσδήποτε. Πρέπει να ενισχύουμε όσο μπορούμε τέτοιες προσπάθειες.

Αυτά είναι τα βιβλία που συμβουλεύτικα όταν έδινα στον προηγούμενο διαγωνισμό. Όπως ανέφερα και παραπάνω σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα τα οποία είναι πολύ αξιόλογα. Γενικά τα παλιά βιβλία μαθηματικών είναι ΘΥΣΑΥΡΟΣ! Να ψάχνετε να τα βρείτε γιατί θα σας ωφελήσουν είτε σαν φροντιστές είτε σαν καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση! Απευθύνομαι πάντα στους (νεαρούς κυρίως) συναδέλφους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν έτυχε να διαβάσουν κάποιο από αυτά τα βιβλία. Εξάλλου η γνώμη μου είναι η τελευταία ανάμεσα σε τόσους εκλεκτούς συναδέλφους που γράφουν εδώ!

Μόλις έπεσαν παλιά βιβλία στα χέρια μου -σχολικά και φροντιστηριακά- έπαθα σοκ για τη διαφορά που είδα από τότε που είμουν υποψήφιος με το σύστημα των δεσμών!! Νομίζω ότι τότε πραγματικά έκαναν σοβαρά πράγματα...Όχι γιατί δεν μπορούμε και τώρα να κάνουμε ή τα παιδιά μας είναι χαμηλότερου επιπέδου... Απλά το Υπουργείο μας, θέλει να βγάλει ανθρώπους αγράμματους και τους χαϊδεύει τα αφτιά διδάσκοντάς τους τα απλά πράγματα! Μην κουραστεί το παιδί λιγάκι... Και μετά βγαίνουν στην αγορά εργασίας, τους εκμεταλεύεται ο καθένας και τότε συνειδητοποιούν την πραγματικότητα...

Ας συμπληρώσουμε τη λίστα με δικές σας προτάσεις!

Φιλικά,

Αλέξανδρος Συγκελάκης


Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
giannisn1990
Δημοσιεύσεις: 253
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 11:29 pm
Τοποθεσία: Greece

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giannisn1990 » Δευ Φεβ 23, 2009 8:13 pm

Αλέξανδρε ..μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι διαφορά έχουν τα βιβλία του Θ.Ν Καζαντζή 1000 ασκήσεις ολοκληρωμάτων 1,2,3 .. μεταξύ τους ?
Από ότι ξέρω το 1 ..έχει τις ασκήσεις που είναι λυμένες στο βιβλίο του με τίτλο "Ολοκληρώματα"...αν μπορείς να μου δώσεις κάποιες λεπτομέρεις για το περιεχόμενο των υπόλοιπων θα με βοηθούσες πολύ ...


Γιάννης
Άβαταρ μέλους
lonis
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Δευ Φεβ 02, 2009 12:33 am
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonis » Δευ Φεβ 23, 2009 9:23 pm

Παρεμβαίνω για σύντομη απάντηση: Τα τρία βιβλία περιέχουν τις λύσεις (μαζί με τις εκφωνήσεις βέβαια) των άλυτων ασκήσεων του βιβλίου Ολοκληρώματα του Θ. Ν. Καζαντζή (εκδόσεις Μαθηματική Βιβλιοθήκη, Θεσσαλονίκη 1994). Κάποιες, ελάχιστες, από τις προτεινόμενες στο βιβλίο αυτό, αντικαταστάθηκαν από άλλες στο τρίτομο.

Λεωνίδας Θαρραλίδης


Κάνε το θαύμα για να τ' αρνηθείς (Α. Μπρετόν - Π. Ελυάρ)
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 4097
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:35 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Δευ Φεβ 23, 2009 10:05 pm

Με έχει καλύψει πλήρως ο Λεωνίδας!

Αλέξανδρος


Αλέξανδρος Συγκελάκης
tasosjs
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2009 12:56 pm

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tasosjs » Τετ Φεβ 25, 2009 5:51 pm

τα αλλα βιβλια εκτος του κ.Καζαντζακη που μπορουμε να τα βρουμε?ενταξει για το γνωστικο για ειδικη διδακτικη τι προτεινετε?


Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6962
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τετ Φεβ 25, 2009 5:57 pm

Tάσο καλησπέρα,μια διόρθωση να σου κάνω. Είναι Καζαντζής και όχι Καζαντζάκης...
Αλλά έτσι όπως το πάνε στο ΑΣΕΠ,μπορεί και να μας ζητήσουν και την περίληψη του '' Ο Χριστός ξανασταυρώνεται...'' .
Ποτέ δεν ξέρεις !! :D


Χρήστος Κυριαζής
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τετ Φεβ 25, 2009 9:10 pm

chris_gatos έγραψε:........................... Είναι Καζαντζής και όχι Καζαντζάκης...
Αλλά έτσι όπως το πάνε στο ΑΣΕΠ,μπορεί και να μας ζητήσουν και την περίληψη του '' Ο Χριστός ξανασταυρώνεται...'' .Ποτέ δεν ξέρεις !! :D
Αυτό είναι από τα καλύτερα που έχουν γραφεί εδώ !!!

Χρήστο , να ζήσεις !!!


Μιχάλης Χορταρίδης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 2:07 pm

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Χορταρίδης » Παρ Μαρ 27, 2009 1:02 am

Αγαπητοί συνάδελφοι προσπαθώ να καταλάβω τους προβληματισμούς σας είμαι συνταξιούχος εδώ και τρία χρόνια νέο μέλος του mathematica.gr
και θα βοηθήσω άν μπορέσω σ'ότι θέλετε.


Μιχάλης Χορταρίδης
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6962
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Μαρ 27, 2009 1:21 am

Καλώς ορίσατε στην παρέα μας. Η εμπειρία σας και η βοηθειά σας θα είναι πολύτιμη. Περιμένουμε τη συμμετοχή σας στις συζητήσεις μας. Να'στε καλά!


Χρήστος Κυριαζής
kostas136
Δημοσιεύσεις: 631
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 6:47 pm
Τοποθεσία: Αθήνα, Ν. Αττικής
Επικοινωνία:

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas136 » Παρ Μαρ 27, 2009 9:12 pm

Γειά σας και από μένα. Είμαι χαρούμενος που έχω βρεί αυτόν τον θησαυρό και ελπίζω να συμμετέχω όσο συχνότερα μπορώ. Θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο που αφορά την σχολική ανάλυση. Είναι το "Θέματα Συναρτήσεων" του Στέλιου Γ. Ευριπιώτη, εκδόσεις Πατάκη 1987. Είναι πραγματικά απολαυστικό με ποικιλία σκήσεων και περιληπτική αλλά καλά δομημένη θεωρία. Πολύ ενδιαφέροντα τεχνάσματα σε διάφορες ασκήσεις. Επίσης να πώ ότι διαβάζοντας τα προηγούμενα μηνύματα σε αυτό το θέμα αποφάσισα να ψάξω για τα βιβλία του Πάλλα και έπειτα από μεγάλη δυσκολία κατάφερα να τα βρώ. Πραγματικά δεν το μετανιώνω παρά το υψηλό κόστος τους, είναι όντως εξαιρετικά. Ίσως δικαίως να χαρακτηρίζονται κειμήλια για έναν συλλέκτη μαθηματικών βιβλίων. Αν τα βρείτε μην διστάσετε.


Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6962
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#11

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Μαρ 27, 2009 9:15 pm

Καλησπέρα Κώστα και καλώς όρισες!...Αντε άρχισε να φορτώνεις!


Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
antonis_math
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:18 am

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από antonis_math » Παρ Μαρ 27, 2009 9:55 pm

Μήπως είναι ..πολλά όλα αυτά τα βιβλία? :)


Μιχάλης Χορταρίδης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 2:07 pm

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Χορταρίδης » Παρ Μαρ 27, 2009 11:59 pm

Αγαπητέ συνάδελφε διάβασα τα χαιρετίσματά σου!
Μπορείς να με πληροφορήσεις πόσο κοστίζει ένα βιβλίο του Α.Πάλλα.
Ευχαριστώ.


Μιχάλης Χορταρίδης
mariav
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Δεκ 30, 2008 2:56 pm

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#14

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mariav » Τετ Ιούλ 15, 2009 11:16 am

Καλημέρα :)

Τα βιβλία αυτά μπορείτε να μας πείτε που μπορεί να τα βρεί κάποιος που μένει στην επαρχία; Εγώ μέσα στο internet δεν μπόρεσα να τα βρώ. Πρεπει να πάω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη σε συγκεκρμένο βιβλιοπωλείο; Αν δεν θέλετε να μου το πείτε δημοσίως για λόγους διαφήμισης, περιμένω P.M.

Ευχαριστώ,
Μαρία


kostas136
Δημοσιεύσεις: 631
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 6:47 pm
Τοποθεσία: Αθήνα, Ν. Αττικής
Επικοινωνία:

Re: Χρήσιμα βιβλία Μαθηματικών για το ΑΣΕΠ και όχι μόνο...

#15

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas136 » Πέμ Ιούλ 16, 2009 9:06 pm

Μαρία, εγώ βρίσκω σχεδόν τα πάντα στο γνωστό φυσικομαθηματικό βιβλιοπωλείο "Αίθρα" του κ. Σπανδάγου. Είναι στη Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Όποτε ανεβαίνω Αθήνα περνώ από εκεί και δυστυχώς ή ευτυχώς αδειάζει η τσέπη... με τα τόσα ωραία βιβλία που έχει. Επίσης μπορείς να τα βρείς πιστεύω και στο εξίσου πασίγνωστο βιβλιοπωλείο του Γιάννη Κορφιάτη. Αυτό βρίσκεται στην Ιπποκράτους, ανάμεσα σε Σόλωνος και Ακαδημίας.


Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση - Σχόλια”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες