ΝΙΚΟΣ έγραψε:Tο Απλό Αρμονικό Δεκάπλευρο Διαθέτει Σημείο Lemoine.ΝΙΚΟΣ έγραψε:Διαθέτει Σημείο Lemoine το Απλό Αρμονικό Δεκάπλευρο;
Αγαπητοί φίλοι, φίλοι της Γεωμετρίας.
Είναι γνωστό και εύκολα αποδεικνύεται, ότι το σημείο Lemoine σε κάθε τρίγωνο, έχει την ιδιότητα, σύμφωνα με την οποία, το σημείο αυτό απέχει από τις πλευρές του τριγώνου, αποστάσεις ανάλογες των αντιστοίχων πλευρών του (του τριγώνου).
Επίσης είναι γνωστό και εύκολα αποδεικνύεται, ότι η τομή των διαγωνίων στο αρμονικό τετράπλευρο, έχει την ίδια, όπως παραπάνω ιδιότητα. Δηλαδή οι αποστάσεις της τομής αυτής από τις πλευρές του τετράπλευρου, είναι ανάλογες, των αντιστοίχων πλευρών του τετράπλευρου. Για τον λόγο αυτό η τομή των διαγωνίων του αρμονικού τετράπλευρου, ονομάζεται σημείο Lemoine του αρμονικού τετράπλευρου (τούτο περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Νέα Στοιχεία Γεωμετρίας», [ως ΚριτήριοΑρμονικότητας §
].
Ακόμη, σύμφωνα με το Κριτήριο(συνημμένο μου
), του παραπάνω βιβλίου μου και το Αρμονικό Εξάπλευρο, διαθέτει σημείο Lemoine, το οποίο έχει την ίδια ιδιότητα. (Το Κριτήριο αυτό θα αναρτήσω και εδώ, αν μου δοθεί ευκαιρία).
Επίσης, σύμφωνα με το Κριτήριο, που έχω αναρτήσει παραπάνω με το συνημμένο μου
και το Αρμονικό Οκτάπλευρο, διαθέτει σημείο Lemoine, το οποίο έχει την ίδια ιδιότητα.
Μετά τα παραπάνω γενάτε το ερώτημα:
Διαθέτει Σημείο Lemoine το Απλό Αρμονικό Δεκάπλευρο; Αν ναι, ποίο είναι τούτο και γιατί;
Σε πιθανή θετική απάντηση τούτου, προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους για την πρόοδο της Γεωμετρίας φίλους, να ασχοληθούν και να μας διατυπώσουν ανάλογο, με τα παραπάνω αναφερόμενα, Κριτήριο Αρμονικότητας εγγεγραμμένου Δεκάπλευρου, δίνοντας και την απόδειξή του.
Δική μου σχετική διατύπωση και απόδειξη, θα αναρτήσω εδώ, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, αν φυσικά αποφανθώ θετικά στο παραπάνω ερώτημα (Υπενθυμίζουμε ότι την σχετική ορολογία, έχουμε αναρτήσει παραπάνω με το συνημμένο μας).
Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.
Σημαντικό Κριτήριο Αρμονικότητας Απλού Αρμονικού Δεκάπλευρου.
Αγαπητοί φίλοι, φίλοι της Γεωμετρίας, μετά από σχετική μελέτη προέκυψε ότι και το Απλό Αρμονικό Δεκάπλευρο διαθέτει Σημείο Lemoine.
Κατόπιν τούτου και προκειμένου να διευκολύνουμε τους ενδιαφερόμενους φίλους, δίνουμε παρακάτω για απόδειξη την διατύπωση του πρωτοεμφανιζόμενου πιστεύω Κριτηρίου Αρμονικότητας, το οποίο είχαμε ζητήσει παραπάνω, αλλά μέχρι τώρα δεν μας έχει δοθεί από φίλους.
Πρόκειται για ένα κριτήριο, που αποτελεί επέκταση του Κριτηρίου, από Αρμονικό Οκτάπλευρο και σε Αρμονικό Δεκάπλευρο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας επιτρέπει να αποφανθούμε ότι και το Αρμονικό Δεκάπλευρο διαθέτει Σημείο Lemoine [Το παραπάνω Κριτήριο
έχουμε αναρτήσει εδώ με το συνημμένο μου
].
Προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους φίλους της Γεωμετρίας, να ασχοληθούν και να μας δώσουν τις δικές τους αποδείξεις. Δική μου απόδειξη, θα ακολουθήσει μετά από εύλογο χρονικό διάστημα (Υπενθυμίζουμε ότι την σχετική ορολογία, έχουμε αναρτήσει παραπάνω με τα συνημμένα μας 192).
Το Κριτήριο αυτό, έχει ως εξής:.
. Αν κυρτό εγγεγραμμένο σε κύκλο
Δεκάπλευρο, έχει τις διαγώνιές του (κύριες) συντρέχουσες και υπάρχει στο επίπεδό του σημείο για το οποίο οι αποστάσεις από τις πλευρές του (του Δεκάπλευρου), είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες πλευρές του, τότε και μόνο τότε το Δεκάπλευρο αυτό είναι Αρμονικό.
Σχόλιο.
Το παραπάνω Κριτήριο, καταχώρησα στην παράγραφοτόμος
, του βιβλίου μου «Νέα Στοιχεία Γεωμετρίας».
Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.
Σημαντικό Κριτήριο Αρμονικότητας Εγγεγραμμένων Δεκάπλευρων.
Το Σημείο Lemoine του Απλού Αρμονικου Δεκάπλευρου.
Αγαπητοί φίλοι, φίλοι της Γεωμετρίας,
με το παρακάτω συνημμένο μου
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την απόδειξή μου της παραπάνω Πρόοτασης (Κριτήριο)
, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί αποδείξεις από φίλους.Προτείνω στους ενδιαφερόμενους φίλους της Γεωμετρίας , να ασχοληθούν να μας δώσουν και τις δικές τους, αποδείξεις-λύσεις, σε όλες ή σε μέρος των Προτάσεων και Προβλημάτων, που έχω αναρτήσει εδώ μέχρι τώρα, ώστε να συνεισφέρουν και στην προσπάθειά μου.
Ας σημειωθεί, ότι ανάλογα Κριτήρια αληθεύουν και στα Απλά Αρμονικά Τετράπλευρα, Εξάπλευρα, Οκτάπλευρα, κτλ. Ακόμη το Κριτήριο αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να δώσουμε έναν άλλο εναλλακτικό ορισμό του Απλού Αρμονικού Δεκάπλευρου, τον οποίο δίνουμε στο παρακάτω συνημμένο μας
.Φιλικά
Νίκος Κυριαζής
Αρμονικότητας §
].
(συνημμένο μου
), του παραπάνω βιβλίου μου και το Αρμονικό Εξάπλευρο, διαθέτει σημείο Lemoine, το οποίο έχει την ίδια ιδιότητα. (Το Κριτήριο αυτό θα αναρτήσω και εδώ, αν μου δοθεί ευκαιρία).
, που έχω αναρτήσει παραπάνω με το συνημμένο μου
και το Αρμονικό Οκτάπλευρο, διαθέτει σημείο Lemoine, το οποίο έχει την ίδια ιδιότητα.
).
, από Αρμονικό Οκτάπλευρο και σε Αρμονικό Δεκάπλευρο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας επιτρέπει να αποφανθούμε ότι και το Αρμονικό Δεκάπλευρο διαθέτει Σημείο Lemoine [Το παραπάνω Κριτήριο
Δεκάπλευρο, έχει τις διαγώνιές του (κύριες) συντρέχουσες και υπάρχει στο επίπεδό του σημείο για το οποίο οι αποστάσεις από τις πλευρές του (του Δεκάπλευρου), είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες πλευρές του, τότε και μόνο τότε το Δεκάπλευρο αυτό είναι Αρμονικό.
, του βιβλίου μου «Νέα Στοιχεία Γεωμετρίας».
Κριτήριο αρμονικότητας εγγεγραμμένου σε κύκλο δεκάπλευρου.
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την απόδειξή μου του παραπάνω Κριτηρίου
, που αφορά Συνευθειακή Αρμονική Δεκάδα Σημείων, την οποία μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να λύσω με άλλο τρόπο, όπως έχω κάνει για τις Αρμονικές Τετράδες, Εξάδες και Οκτάδες, εκτός εκείνων των δύο, που αναφέρω παρακάτω.
να οριστούν δέκα διατεταγμένα σημεία
, τα οποία να αποτελούν τυχαία Αρμονική Δεκάδα,
και για Αρμονική Συνευθειακή Δεκάδα Σημείων.
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την λύση μου 1, με τη Νέα Μέθοδό μου των "Κανονικών Δεσμών" της παραπάνω Κατασκευής
και σε Αρμονικό Δεκάπλευρο].
Αρμονικού Δεκάπλευρου.
), για τις Αρμονικές Δέσμες των Δέκα Ακτινών, αλλά και γιατί βρίσκει πολλές εφαρμογές, όπως θα διαπιστώσουμε στο εξής.
, είναι Αρμονικό, αν και μόνο αν, η δέσμη
που έχει κέντρο τυχαίο σημείο Σ του περιγεγραμμένου του κύκλου
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την απόδειξή μου της παραπάνω Πρόοτασης
, από Τετράγωνο και σε Κανονικό Δεκάπλευρο.
, η οποία αναφέρεται σε κανονικό δεκάπλευρο, πιστεύω ότι είναι νέα και πρωτοεμφανίζεται εδώ . Πρόκειται για Πρόταση, που θα μας χρειασθεί στη συνέχεια.
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την απόδειξή μου της παραπάνω Πρόοτασης
Κατασκευής Αρμονικής Συνευθειακής και Ομοκικλικής Δεκάδας Σημείων (Αρμονικού Δεκάπλευρου), που είναι Πρόβλημα πολύ χρήσιμο γιατί σε αυτό θα βασισθούν άλλες Κατασκευές .
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την λύση μου του παραπάνω Προβλήματος
Κατασκευής Αρμονικής Συνευθειακής και Κανονικής Ομοκικλικής Δεκάδας Σημείων (Κανονικού Δεκάπλευρου), που είναι Πρόβλημα πολύ χρήσιμο γιατί σε αυτό θα βασισθούν άλλες Κατασκευές .
, όπως έχω υποσχεθεί, δίνω την λύση μου του παραπάνω Προβλήματος
, ανεκτίμητης σπουδαιότητας, που αφορά στην κατασκευή Αρμονικού Δεκάπλευρου, την οποία μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να λύσω με άλλο τρόπο, όπως έχω κάνει για τα Αρμονικά Τετράπλευρα, Εξάπλευρα και Οκτάπλευρα, εκτός εκείνης, που αναφέρω παρακάτω.
. Το παραπάνω Πρόβλημα το καταχωρήσαμε στην παράγραφο
. Εδώ προτιμώ τον όρο εξάπλευρο, οκτάπλευρο, δεκάπλευρο, κτλ, αντί του όρου εξάγωνο, οκτάγωνο, δεκάγωνο, κτλ, καθώς έχω τους λόγους μου.
. Η Κατασκευή
που αφορά Αρμονικό Οκτάπλευρο και για Αρμονική Ομοκυκλική Δεκάδα Σημείων.
.
, μετά από τις
. 
τομές ζευγών ευθειών και σημεία είναι συνευθειακά, καθώς μέχρι τώρα έχουμε συναντήσει
,
, ίσως και
συνευθειακές τομές ζευγών ευθειών.
του παρακάτω συνημμένο μου
), οι παρακάτω δεκαέξι τομές ανήκουν στην διαγώνιό του ΒΗ:
,
,
,
, η τομή
των εφαπτόμενων στα
και
,
,
, η τομή
των εφαπτόμενων στα
και
,
,
, η τομή
των εφαπτόμενων στα
και
,
,
, η τομή
των εφαπτόμενων στα
και
, '
,
,
, του σχήματος
, δημοσίευσα εδώ, τη Νέα μου Μέθοδο των
, τον τρόπο εφαρμογής της Μεθόδου αυτής των Αρμονικών Μετασχηματισμών σε τετράπλευρο και οκτάπλευρο.
και
και
(Κανόνας
):