Μαθηματική Άνοιξη

Συντονιστής: spyros

mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Μαθηματική Άνοιξη

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Τρί Φεβ 07, 2017 1:31 am

Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
με ιδιαίτερη τιμή και απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, σας προσκαλούμε να ενημερωθείτε για τις θέσεις και τις σκέψεις μας, σε σχέση με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και τις επερχόμενες Εκλογές του Μαρτίου.

Ο Σύνδεσμος της Επίσημης Ιστοσελίδας μας είναι :

http://www.mathimatikianoixi.gr/

καθώς επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε και απο την σελίδα στο facebook :

https://www.facebook.com/groups/618602985006666/

Σας Ευχαριστούμε

Μιχάλης Περάκης
δοκιμες copy.png
δοκιμες copy.png (183.61 KiB) Προβλήθηκε 6940 φορές



Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 4097
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:35 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Τρί Φεβ 07, 2017 2:16 am

Αγαπητέ Μιχάλη,

Με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζουμε στη σελίδα μας. Δε θα μπορούσες με την εγγραφή σου να βάλεις καλύτερο μήνυμα από το παραπάνω!

Εύχομαι να υπάρξει η στήριξη που απαιτείται από τους συναδέλφους μας στα πρόσωπα της κίνησής σας ώστε να ανανεωθεί η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με νέες, φρέσκες και "ανοιξιάτικες" ιδέες! Μια ματιά στους υποψηφίους και στα βιογραφικά τους στην παραπάνω σελίδα που μας παραθέτεις αρκεί για να βγάλει κάποιος τα συμπεράσματά του για τους εξαιρετικούς ανθρώπους που την απαρτίζουν. Να είστε όλοι σας γεροί!!

Καλή αρχή!!

Αλέξανδρος


Αλέξανδρος Συγκελάκης
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Φεβ 07, 2017 11:25 am

Εύχομαι στο συνδυασμό και στους εξαίρετους συναδέλφους που τον πλαισιώνουν καλή επιτυχία και τους συγχαίρω για

αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη απόφαση, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η μαθηματική κοινότητα !

Μιχάλη, σου εύχομαι και προσωπικά να είσαι καλά και Καλή Επιτυχία !

Μπ


mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Τρί Φεβ 07, 2017 3:49 pm

Συνάδελφοι Καλησπέρα,

τα σχόλια σας είναι ήδη μια επιβράβευση για την εργασία μας. Και είναι αυτά απο μόνα τους ξεχωριστή τιμή για εμάς, καθώς διατυπώνονται απο εργάτες της επιστήμης μας. Ανθρώπους που με το ήθος και την προσφορά τους, έχουν υπηρετήσει τα ελληνικά Μαθηματικά.
Η Άνοιξη που ευαγγελιζόμαστε είναι μια νέα εποχή τόσο σε επιστημονικό, οργανωτικό αλλά και διαπροσωπικό επίπεδο.
Ας είναι αυτός ο νέος αιώνας που ξημερώνει για την Ε.Μ.Ε του χρόνου, η Αρχή μιας Αναγέννησης...

Περιμένετε Νέα Μας...

Με Εκτίμηση και Σεβασμό,

Μιχάλης


Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Δημοσιεύσεις: 5956
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 21, 2009 10:53 am
Τοποθεσία: Aegaleo.
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τετ Φεβ 08, 2017 12:11 am

Προσωπικά εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που με αγνές προθέσεις, όπως του Μιχάλη δίνουν τον αγώνα τον καλό και διεκδικούν μία θέση για να προσφέρουν στην διοίκηση της Ε.Μ.Ε. και μέσω αυτής στην Μαθηματική και όχι μόνο κοινότητα. Όμως κατά την άποψη μου μία καθαρά μαθηματική πλατφόρμα καλό θα είναι να παραμείνει έτσι όπως την αγάπησε ο κόσμος της και για να συμβεί αυτό και αφού έγινε η αρχή, θα πρέπει να αναρτηθούν πλέον εδώ τα ονόματα όλων των υποψηφίων και τα προγράμματα όλων των παρατάξεων, ως και τα μηνύματα μας για το πώς θα θέλαμε να διαχειριστούν την Μαθηματική παιδεία της Πατρίδας οι διοικήσεις της Ε.Μ.Ε. και μέχρι εκεί. Στην συνέχεια ας συνεχίσουμε με αυτό που εδώ ξέρουμε καλά. Ας μη ξεχνάμε ότι άλλο η επιστημονική και μαθηματική προώθηση μέσω κοινοποίησης εργασιών και συγγραφών και άλλο το πρόγραμμα μίας παράταξης που θέλει να διεκδικήσει την διοίκηση της Ε.Μ.Ε. Αυτά βέβαια αποτελούν προσωπική μου τοποθέτηση που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κοινοποιήσω στην Μαθηματική μας οικογένεια mathematica.


S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Τετ Φεβ 08, 2017 1:39 pm

Αγαπητέ φίλε Σωτήρη,
Αξιότιμοι διαχειριστές του Mathematica,
Φίλοι και μέλη της μεγάλης Μαθηματικής οικογένειας του διαδικτύου,

παρακολουθώ το φόρουμ αυτό σχεδόν από τότε που ξεκίνησε, ασχέτως ότι δεν δημοσιεύω ή σχολιάζω.

Αποφάσισα κατόπιν έντονου προβληματισμού να κάνω την παραπάνω ανάρτηση στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ ΘEMATA, θεωρώντας πρωτίστως ότι έχει να κάνει με τα Μαθηματικά, τους Μαθηματικούς και εν γένει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της διάχυσης της μαθηματικής γνώσης στην κοινωνία μας.

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την εθελοντική συμμετοχή μου στα διοικητικά της Ε.Μ.Ε. προκύπτει από την ανάγκη να εκφραστώ και να συνδράμω από αυτό το μετερίζι για την προώθηση της επιστήμης μας.

Άλλος αποδεικνύει θεωρήματα, άλλος λύνει δύσκολες ασκήσεις, άλλος πάλι γράφει μαθηματικά μυθιστορήματα, κάποιος διοργανώνει διαλέξεις, προβολές, συζητήσεις, συνέδρια κλπ κλπ...
Ο καθένας όμως από τους παραπάνω μοχθεί με τον δικό του τρόπο για τον ίδιο ιερό σκοπό, την ανιδιοτελή αγάπη του για τα μαθηματικά.

Θεωρώ πλέον στα 36 μου χρόνια, πως δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ζυγαριά που μετρά ποιανού ο κόπος και η σπατάλη ίσου προσωπικού χρόνου ζυγίζει πιο πολύ.

Και για να μην παρεξηγηθώ Σωτήρη, με το παραπάνω θέλω να πω, πως άλλος είναι προικισμένος να λύνει δύσκολες ασκήσεις κι άλλος να οργανώνει ημερίδες, συνέδρια ή να αρθρογραφεί ..
Το ζητούμενο πάντως είναι η συμβολή όλων προς ένα κοινό αποτέλεσμα.

Αυτά τα γράφω, όχι για να δικαιολογήσω τον λόγο της ανάρτησης μου σε καθαρά αμιγώς μαθηματικό περιβάλλον, αλλά κυρίως διότι πιστεύω ότι ο μαθηματικός στην σύγχρονη κοινωνία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται «αυτιστικά» αγνοώντας τι συμβαίνει γύρω του, όσο κι αν μεγαλώνουμε με τον μύθο του Αρχιμήδη που ήταν βαθειά βυθισμένος στους κύκλους του..

Αλλά ακόμα κι αν λειτουργεί έτσι, τούτο δε σημαίνει πως όλοι πρέπει να είμαστε το ίδιο. Στην αντίπερα όχθη της κοινωνικοποίησης στέκονται ιερές μορφές των μαθηματικών, που τίμησαν τον τίτλο τους τόσο ως καθηγητές όσο και ως πρότυπα της κοινωνίας ..ο Ράσελ μιας έξ αυτών!

Η συμμετοχή μου στην ομάδα (δε μου αρέσει η λέξη παράταξη) της μαθηματικής άνοιξης είναι για εμένα μια δήλωση ευθύνης.
Σε μια κοινωνία που μέτρα πληγές, σε μια παιδεία που χωλαίνει , σε μια μαθηματική εταιρεία που κουράστηκε κι έχασε το βήμα της.

Ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους κράτησαν ψηλά την Ε.Μ.Ε. και της χάρισαν έναν αιώνα ζωής, δικαιούμαστε κάποιοι ρομαντικοί να την οραματιζόμαστε καλύτερη, πιο σύγχρονη , πιο δίκαιη, πιο μοντέρνα , πιο ευρωπαϊκή, πιο συμμετοχική, πιο ανανεωμένη, πιο φρέσκια ,πιο ζωντανή, πιο άμεση, πιο δημοκρατική, πιο διάφανη, πιο παρεμβατική, πιο προσβάσιμη, πιο αποτελεσματική !!!!

Τούτα όλα είναι προσωπικές απόψεις ενός αντεπιστέλλοντος μέλος της επαρχίας που ωστόσο πιστεύει ακράδαντα πως η εργατικότητα και η συνεργατικότητα πέραν συμφερόντων, μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης.

Αν η ανάρτηση μου ενόχλησε ή θεωρείται άσχετη με το πνεύμα του ιστοχώρου ή παραβιάζει τις αρχές δικαίου και ισονομίας, τότε ευχαρίστως οι διαχειριστές να την κατεβάσουν.

Τέλος αν θέλουν οι συνυποψήφιοι και των άλλων ομάδων (η λέξη ομάδα ορισμένη αλγεβρικά είναι σαφέστατα καλύτερη από εκείνη της πολιτικής παράταξης) να προβάλλουν τις απόψεις τους και τις θέσεις των διακηρύξεων τους, νομίζω ότι το συγκεκριμένο φόρουμ αποτέλεσε πάντα ελεύθερο βήμα όλων μας.

Με εκτίμηση και Σεβασμό,
Μιχάλης


Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Δημοσιεύσεις: 5956
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 21, 2009 10:53 am
Τοποθεσία: Aegaleo.
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τετ Φεβ 08, 2017 2:13 pm

S.E.Louridas έγραψε:Προσωπικά εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που με αγνές προθέσεις, όπως του Μιχάλη δίνουν τον αγώνα τον καλό και διεκδικούν μία θέση για να προσφέρουν στην διοίκηση της Ε.Μ.Ε. και μέσω αυτής στην Μαθηματική και όχι μόνο κοινότητα.
Φίλε (το εννοώ) Μιχάλη είναι καθαρό ότι συμφωνούμε πως και ο Μαθηματικός πολίτης πρέπει να είναι λάτρης της ισονομίας και ισοπολιτείας τουλάχιστον. Άρα απόλυτα λακωνικά πρότεινα το πνεύμα αυτό να καθοδηγήσει και εδώ τα πράγματα κάτω από ένα ευρύτερο τίτλο, ας πούμε, Εκλογές στην Ε.Μ.Ε. όπου εκεί θα είχαν την εποχή αυτή μέχρι τον Μάρτιο την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους όλοι οι καθ ύλην ενδιαφερόμενοι... Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει δεν μπορεί να υπάρχει μέσω των λεγομένων μου προσωπική αιχμή (εξάλλου ενσυνείδητα δεν είμαι υποψήφιος). Προφανώς και συμφωνώ με το γενικό μέρος της τοποθέτησης σου, αν και θαυμάζω κύρια αυτούς που θεραπεύουν το ευ ζην που είναι το μετά της γεωργίας ζην, όπως έλεγε και ο Ζήνων ο φιλόσοφος, δηλαδή θαυμάζω τους Γεωργούς και τους ψαράδες καθότι πιστεύω ότι η κοινωνία δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτούς, ενώ μάλλον είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μπορούσε να ζήσει και κύρια να επανεκινήσει χωρίς Μαθηματικούς ή Φυσικούς κτλ.
Έτσι ή αλλιώς εύχομαι σε σένα προσωπικά καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου αυτή, χωρίς να ξεχνώ ποτέ τις μέρες φιλοξενίας και προσφοράς πέρυσι στα πανέμορφα Ανώγεια. Εύχομαι όμως ακριβώς το ίδιο και για τους άλλους συναδέλφους που με αγνές προθέσεις, δίνουν τον αγώνα τον καλό και διεκδικούν μία θέση για να προσφέρουν στην διοίκηση της Ε.Μ.Ε. και μέσω αυτής στην Μαθηματική και όχι μόνο κοινότητα.


S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
aggelxronop
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Μαρ 22, 2011 11:14 am

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aggelxronop » Τετ Φεβ 08, 2017 10:47 pm

Για την αξιοπιστία και την πληρότητα της πληροφόρησης σας ενημερώνω πως απόψε αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ στη διεύθυνση http://www.hms.gr/?q=node/1177 οι διακηρύξεις των 4 συνδυασμών και των ανεξάρτητων-μεμονομένων υποψηφίων και το ενιαίο ψηφοδέλτιο για ΔΣ και ΕΕ.

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου


mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Πέμ Φεβ 09, 2017 5:13 pm

Φίλτατε Σωτήρη (κι εγώ το εννοώ),

προφανώς και δεν παρεξήγησα το σχόλιο σου.
Άλλωστε όντως η διημερίδα στα Ανώγεια δημιούργησε στέρεες βάσεις συνεννόησης και καλές ανιδιοτελείς φιλίες.

Απλά τις τελευταίες μέρες νιώθω μπερδεμένος και βαθειά προβληματισμένος. Βλέπεις όλοι σε αυτή την κοινωνία θέλουν να είναι ουδέτεροι.
Τόσο που κάποιοι ξεχνούν, πως από τα παραρτήματα μας ζητήθηκε εσωτερικός δανεισμός στην κεντρική διοίκηση για να ξεχρεώσει την «διαχείριση» των προηγούμενων ετών.

Κι ενώ κάποιοι δηλώνουμε ρομαντικοί, κάποιοι έχουν κολλήσει σε παρελθοντικές λογικές… παραταξιακές.

Κανένας φίλε μου δεν αναρωτιέται πως συντηρείται αυτή η νοσηρή κατάσταση. Κάποιοι δεν θέλουν να ακούν τα κακά, βλέπουν ένα όμορφο όνειρο.

Όμως το χειρότερο είναι πως κάποιοι βολεύονται δραματικά από την αδύναμη θέση της Ε.Μ.Ε.

Επίσης κάποιοι ποντάρουν ότι θα κουραστούμε και θα τα παρατήσουμε, και αγνοούν πως όταν φτάσει η προκλητικότητα στα όρια της, υπάρχει και το κράτος δικαίου.

Αλήθεια γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια ποιο είναι το χρέος της Ε.Μ.Ε. και προς ποιους;

Αλλά αυτά δεν είναι καλό να συζητούνται δημόσια, βλάπτουν το κύρος βλέπεις.


Στέλιος Νεγρεπόντης
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τετ Φεβ 08, 2017 9:06 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Νεγρεπόντης » Πέμ Φεβ 09, 2017 6:45 pm

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θέλω κατ' αρχήν να ευχαριστήσω θερμά το mathematica.gr για την φιλοξενία που παρέχει στους Συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις 19 Μαρτίου, συμβάλοντας με αυτό τον τρόπο στην αντικειμενική ενημέρωση της Ελληνικής Μαθηματικής Κοινότητος.
Για την ενήμερωση των μελων και επισκεπτών επισυνάπτω τα δύο βασικά κείμενα της Μαθηματικής Άνοιξης,
την Διακήρυξη και τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των 18 υποψηφίων του Συνδυασμού μας.
Μπορείτε ακόμη αν θέλετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδας μας http://www.mathimatikianoixi.gr/
και να ενημερωθείτε και απο την σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/groups/618602985006666/

Η υποστήριξή σας θα μας είναι πολύτιμη και σημαντική.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Στέλιος νεγρεπόντης
Συνημμένα
MA ΜαθηματικήΑνοιξη_Βιογραφικά.pdf
(334.94 KiB) Μεταφορτώθηκε 147 φορές
MA Διακήρυξη Μαθηματικής Άνοιξης .pdf
(252.93 KiB) Μεταφορτώθηκε 94 φορές


Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: Δευ Δεκ 29, 2008 1:18 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#11

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Πέμ Φεβ 09, 2017 7:25 pm

Χαιρετώντας τους αγαπητούς φίλους που βρίσκονται σε όλα τα ψηφοδέλτια και αντιγράφοντας τα λόγια του Σωτήρη, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που με αγνές προθέσεις, δίνουν τον αγώνα τον καλό και διεκδικούν μία θέση για να προσφέρουν στην διοίκηση της Ε.Μ.Ε. και μέσω αυτής στην Μαθηματική κοινότητα.

Ας είναι η Μαθηματική επιστήμη και η Μαθηματική εκπαίδευση ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει, διατηρώντας την πολυφωνία και τις διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις.


Μελετώ τις διακηρύξεις των παρατάξεων κι αναζητώ απαντήσεις σε ένα έντονο προβληματισμό που μού έχει γεννηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ρόλο των παραρτημάτων της Ε.Μ.Ε. στο προσεχές μέλλον.

Θα ήθελα λίγο πιο αναλυτικά διευκρινίσεις για το ρόλο που φαντάζεστε να έχουν τα παραρτήματα. Πιο συγκεκριμένα:

Αν εκλεγείτε στο νέο Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.:

• Πώς θα θέλατε να λειτουργούν τα παραρτήματα;

• Μπορείτε να μας βεβαιώσετε ότι τα Συνέδρια της Ε.Μ.Ε. δεν θα μονιμοποιηθούν στην Αθήνα, αλλά θα συνεχίσουν να διοργανώνονται και στην επαρχία, δίνοντας ζωή στα παραρτήματα;

• Με το ενημερωτικό σημείωμα που τους εστάλη, καλούνται τα παραρτήματα καταθέσουν το σύνολο του ταμειακού τους υπολοίπου (πλην 500 ευρώ) στο λογαρισμό της Ε.Μ.Ε. , (εφόσον η επιλογή να ανοίξουν λογαριασμό όψεως στο όνομα της εταιρείας, νομίζω ότι είναι αδύνατη λόγω των τραπεζικών περιορισμών).
Η ερώτησή μου είναι η εξής:
Εφόσον τα χρήματα αυτά προέρχονται από καθαρούς πόρους των παραρτημάτων, πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την ακεραιότητα αυτών των ποσών και τη δυνατότητα των παραρτημάτων να τα διαχειρίζονται κατά βούληση, δίχως περιορισμούς και τη συγκατάθεση του (κεντρικού) Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.;
Μπορείτε να βεβαιώσετε τα μέλη της επαρχίας ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Δ.Σ., δίχως τη συγκατάθεση των παραρτημάτων;


Τα ερωτήματα αυτά θα τα επαναλάβω αυτούσια σε κάθε παράταξη που θα αναρτήσει τις θέσεις της στο φιλόξενο χώρο του mathematica.

Σας ευχαριστώ,
Γιώργος Ρίζος
μέλος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ε.Μ.Ε.


edit: Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω την εγγραφή του καθηγητή κύριου Στέλιου Νεγρεπόντη. Ελπίζω κι εύχομαι οι σειρήνες του μαθηματικού περιεχόμενου του ιστοτόπου μας να τον δελεάσουν!
τελευταία επεξεργασία από Γιώργος Ρίζος σε Κυρ Φεβ 12, 2017 8:19 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.


Στέλιος Νεγρεπόντης
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τετ Φεβ 08, 2017 9:06 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Νεγρεπόντης » Πέμ Φεβ 09, 2017 7:50 pm

Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτόύ του τύπου η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών η οποία φαίνεται να αρχίζει στο φιλόξενο mathematica.gr θα έπρεπε να γίνεται στον ιστότοπο και με πρωτοβουλία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Αυτό το κενό στην αντιειμενική και επί ίσοις όροις των υποψηφίων έρχεται να καλύψει το mathematica.gr.

Η Μαθηματική Άνοιξη στην Διακήρυξή της αναφέρει τα εξής για τα παραρτήματα:

'Θέλουμε κατ’ αρχάς μια αποκεντρωμένη Μαθηματική Εταιρεία, στην οποία τα παραρτήματα, για την δημιουργία των οποίων αναγνωρίζουμε τις ενέργειες προηγουμένων Διοικήσεων, θα έχουν ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο ρόλο. Θα πρέπει να έχουν ρόλο στη Διοίκηση της ΕΜΕ, με δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ. Θα επιδιώξουμε την αλλαγή του καταστατικού ώστε η ψηφοφορία για την εκλογή της Διοίκησης της ΕΜΕ να γίνεται είτε με κάλπες σε όλα τα παραρτήματα, είτε με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ν’ απαλλαγούμε από την επιστολική ψήφο (και το κόστος της). Ο διαχωρισμός των μελών σε τακτικά και αντεπιστέλλοντα είναι παρωχημένος και πρέπει να καταργηθεί΄.'

Ο περιορισμός τον οποίο έθεσε η Διοικηση της ΕΜΕ στο μήκος της Διακήρυξης, σε ένα τετρασέλιδο συγκεκριμένων διαστάσεων, κατ' ανάγκη κατέστησε αναγκαίο τον περιορισμό ανάπτυξης καθε επί μέρους θέματος. Όμως για το θέμα που θέτει ο Γιώργος Ρίζος εμείς είμαστε κατηγορηματικοί. Χρήματα που προέρχονται από πόρους των Παραρτημάτων πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες των παραρτημάτων, από την Διοιήκηση των ίδιων των Παραρτημάτων.


Στέλιος Νεγρεπόντης
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τετ Φεβ 08, 2017 9:06 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Νεγρεπόντης » Πέμ Φεβ 09, 2017 10:51 pm

Ευχαριστώ τον editor για την ευγενική υποδοχή.
Κι εγώ εύχομαι οι σειρήνες του mathematica.gr να με δελεάσουν.


Στέλιος Νεγρεπόντης
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τετ Φεβ 08, 2017 9:06 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#14

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Νεγρεπόντης » Σάβ Φεβ 11, 2017 10:16 am

Έκκληση για συμμετοχή στις εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις 19 Μαρτίου
Θα ήθελα να απευθύνω μια διπλή έκκληση.


Όσοι και όσες πτυχιούχοι μαθηματικοί δεν είστε ακόμη μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας είναι σημαντικό να γραφείτε μέλη στην ΕΜΕ στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η συνδρομή για ένα έτος είναι 21 Ευρώ, και η εγγραφή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.
Και όσες και όσοι είστε ανενεργά μέλη της ΕΜΕ είναι σημαντικό να γίνετε ταμειακώς εντάξει και να μπορέσετε να ψηφίσετε.
Συμβουλευθείτε τον ιστότοπο www.hms.gr, και www.mathimatikianoixi.gr

Ας αναλογισθούμε ότι σήμερα με πρόχειρους υπολογισμούς υπάρχουν περίπου περισσότεροι από 25 000 χιλιάδες Έλληνες μαθηματικοί, και τα ενεργά, ταμειακώς εντάξει μέλη της ΕΜΕ είναι μόλις 1 400! Αυτή η δραματική αποξένωση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων μαθηματικών από τη ΕΜΕ είναι η κύρια αιτία της υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κακοδαιμονίας της ΕΜΕ. Και μόνο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων μαθηματικών στις εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας μπορεί η κατάσταση να αναστραφεί.


mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#15

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Δευ Φεβ 13, 2017 7:26 pm

Θα ήθελα να ρωτήσω τους Συναδέλφους που είναι ενεργά και έμπειρα μέλη της Ε.Μ.Ε. αν συμφωνούν με την μέθοδο και το κόστος της Επιστολικής Ψήφου.
Γιατί δηλαδή δεν προβλέπει το καταστατικό να υπάρχουν κοινές ημερομηνίες εκλογών στα παραρτήματα (δύο κάλπες, μια για το παράρτημα και μια το κεντρικό Δ.Σ.) ώστε να μπορεί να ελεγθεί καλύτερα το όποιο αποτέλεσμα, ανέξοδα και να χωρίς την μεσολάβηση-καθυστέρηση των ΕΛΤΑ. Γνωρίζετε ότι ενα πλήθος ψήφων τελικά φτάνουν εκπρόθεσμα στην ταχυδρομική θυρίδα και έτσι ουδέποτε καταμετρούνται;
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν συμφωνείτε με τον τρόπο που προκύπτει το εκλογικό μέτρο.
Τι νόημα έχει το εννιαίο ψηφοδέλτιο, όταν μονάχα όταν ψηφίσεις 15 αυτούσια βοηθάς την παράταξη που προτιμάς.
Τι είδους δημοκρατική επιλογή είναι αυτή;

Πάντα με φιλίκη διάθεση,

Μιχάλης


mathmike
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Ιαν 14, 2009 5:30 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#16

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathmike » Τρί Φεβ 14, 2017 1:56 pm

Αγαπητέ Ανδρέα,
αγαπητά μέλη της παρούσας ομάδας,

η διαδικτυακή αυτή ομάδα της Μαθηματικής Άνοιξης δεν φτιάχτηκε για να πολώσει (όπως πολλοί θα ήθελαν για να φανούν οι ίδιοι μέσα από τα γνωστά τους τερτίπια) τους συναδέλφους μαθηματικούς.

Τουναντίον δημιουργήθηκε για να επικοινωνήσουν οι συνάδελφοι και να ενημερωθούν για τις θέσεις, και την οπτική μας για τις επικείμενες εκλογές της Ε.Μ.Ε.

Ο πολιτισμός που μας διακρίνει ως ανθρώπους στην πραγματική κοινωνία, μας χαρακτηρίζει και στα διαδικτυακά μας ίχνη.

Έτσι είναι πολύ εύλογο για εμάς και δείγμα σεβασμού στην διαφορετική άποψη, να μπορούμε να ευχόμαστε στους συνυποψήφιους των άλλων παρατάξεων «Καλή Επιτυχία» και να τους προσκαλούμε και στην δημόσια αυτή ομάδα συζήτησης.

Αλίμονο κι αν απεμπολήσουμε τον διάλογο σε αυτή την κρίσιμη συγκύρια για την Εταιρεία.

Εμείς ως ομάδα αρνούμαστε να μπούμε στην λογική της αντιπαράθεσης και της ενασχόλησης με το τι κάνουν οι άλλοι.

Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και επιχειρηματολογία. Οι ερωτήσεις που απευθύνουμε είναι νομίζω καθαρές όπως και οι προθέσεις μας, αυτό βέβαια δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα πρέπει να ανεχόμαστε προσωπικές προσβολές ή να κλείνουμε τα μάτια στα στραβά και παράλογα που έφεραν την εταιρεία σε αυτή την δυσάρεστη θέση.

Επομένως θεωρώ προσωπικά ως Μιχάλης ότι οποίος δεν επιθυμεί –αντέχει την συμμετοχή σε μια δημόσια ομάδα διαδικτυακού διαλόγου, απλά αποχωρεί και δεν στέλνει χιλιάδες e-mail σε συναδέλφους με φανφαρώδεις τίτλους και αυτοπροσδιορισμό μέσα από το κακοπροαίρετη κριτική στο έργο και τις θέσεις των άλλων.

Νομίζω ότι ουδέποτε ετέθη θέμα αν μπορεί ένα συνδυασμός των εκλογών να επικοινωνεί ως ομάδα και όχι ως σύνολο όλων των συνδυασμών της Ε.Μ.Ε.

Κι αν Ανδρέα δεν το γνωρίζεις, πιέσαμε μαζικά ώστε έστω και την τελευταία στιγμή η ιστοσελίδα της Ε.Μ.Ε. να πράξει ορθά το χρέος της ενημέρωσης των μελών της, ενώ άλλοι έχουν κάψει εργατοώρες στα τηλέφωνα για προσωπικές ψηφο-επιλογές.

Απλά ως νέος στα δρώμενα των εκλογών θα ήθελα να με διαφωτίσετε εσείς οι παλαιότεροι, πως γίνεται η εταιρεία να είναι συνεχώς χρεωμένη και απαξιωμένη τα τελευταία χρόνια, και όμως να βγαίνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στην διοίκηση.

Υπάρχει κληρονομικότητα στις θέσεις;

Μάλλον θα μπορούν να μας πουν, όλοι αυτοί που ψηφίζονται μαζικά τόσα χρόνια.

Έτυχα Ανδρέα να βρίσκομαι σε συναντήσεις παραρτημάτων και να ακούω απίστευτα πράγματα που δεν τιμούν, ούτε την εταιρεία ούτε τις διοικήσεις της, κι όμως αντί να στέλνουμε e-mail κατηγοριών και ύβρεων, δουλέψαμε σκληρά και με αισιοδοξία δημιουργήσαμε μια νέα συμμετοχή στην δημοκρατική πράξη των εκλογών.

Γιατί βλέπεις (εμείς «οι Τιτλούχοι») είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πραγματικές αλλαγές δεν γίνονται με φωνές και υστερίες αλλά με δουλειά και υπομονή.

Τέλος όσον αφορά το θέμα του κοινού ψηφοδελτίου σε παραπέμπω σε διακήρυξη συνυποψήφιας παράταξης που προτρέπει τους συναδέλφους μας (υποτιμώντας και την νοημοσύνη τους αλλά και την δημοκρατική τους ευαισθησία) να ψηφίσουν μονάχα 15-αδες για μεγάλα ποσοστά κατ’ επανάληψη νίκης !!!!

Κρίμα Ανδρέα να παρεξηγούνται οι νέοι και οι νέες προσπάθειες…

Βλέπεις ούτε στον Στρατό αποδεχθήκαμε κάποιοι …τις Παλιές Καραβάνες…

Με βαθειά εκτίμηση και πολλή ειλικρίνεια,

Μιχάλης Περάκης


Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Δημοσιεύσεις: 5956
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 21, 2009 10:53 am
Τοποθεσία: Aegaleo.
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#17

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τρί Φεβ 14, 2017 3:26 pm

Επειδή στην Ε.Μ.Ε. με βάση στοιχεία και από τα περιοδικά είμαι παρών μόνο Επιστημονικά από μαθητούδι από το 1970, θεωρώ αγαπητοί φίλοι ότι δεν θα πρέπει με τίποτα να εισέλθει η πολιτική στην Επιστήμη και δη στα Μαθηματικά. Πάντα και ΔΥΣΤΥΧΩΣ το σκορ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ ήταν κατά πλειονότητα υπέρ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν η ΙΣΟΠΑΛΙΑ. Γράφοντας αυτές τις λέξεις δεν μπορώ να μην σκεφτώ και θύματα της διαμάχης αυτής, όπως τον θάνατο του Γκαλουά, αλλά και την Χιροσίμα που μετά από πίεση των τότε πολιτικών παραγόντων πείστηκαν για να δώσουν πράσινο φώς οι Αϊνσταιν, ΟμπεχάΙμερ και Τέλλερ. Ως εκ τούτου επιβάλλεται όλα μα όλα να είναι στο φώς ΜΟΝΟ με ντοκουμέντα ή με ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ συμπέρασμα . Άλλως πάμε στα πεδία της συκοφαντίας. Κάποτε λοιπόν μου είχε πει κάποιος, ότι δεν θα προχωρούσε ποτέ σε ποινικοποίηση της Ε.Μ.Ε. και σκέφτηκα: Πώς είναι δυνατό να υπάρχει όντως ποινικό αδίκημα και να μην αναδεικνύεται, άρα δεν υπάρχει και προφανώς εκτίθεται αυτός που απλά λέει ότι υπάρχει. Ο Γιώργος Ρίζος και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι θέσαμε το θέμα τουλάχιστον σε μία minimum οικογενειακή βάση. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με αξιοπρέπεια και με την αίσθηση της εφαρμογής επί του πρακτέου του: Όλα στο Φώς από τα τάδε έως και τις προθέσεις μας για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Ε.Μ.Ε. τόσο για τα on the table, όσο και για τα under the table. Προσωπικά θα ήθελα συγκεκριμένα από τις παρατάξεις απαντήσεις σε κομβικά καθοριστικά ερωτήματα όπως :
Α) Πώς θα επιδιώξουμε να είναι τα περιοδικά της Ε.Μ.Ε.;
Β) Πώς θα θέλαμε την διαχείριση των διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. έως και εκείνους των Αρχιμήδη, ΒΜΟ, ΙΜΟ, ώστε η συμμετοχή μας εκεί να φτάσει στο maximum;
Γ) Πως θα επιτευχθεί η αποκέντρωση, ώστε η περιφέρεια να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση από τα οικονομικά έως τις επιστημονικές εκδηλώσεις όπως συνέδρια, σεμινάρια επιμόρφωσης συναδέλφων, ημερίδες, Μαθηματικοί διαγωνισμοί, δημιουργία και άλλων Μαθηματικών κατασκηνώσεων - διδάσκοντας;
Δ) Πως βλέπουμε την συγγραφική δραστηριότητα της Ε.Μ.Ε. σε ευρύτερα αποκεντρωμένο επιστημονικό περιβάλλον;
Ε) Πώς βλέπουμε την δημιουργία διαδικασιών, ώστε ο Μαθηματικός συνάδελφος να μην αισθάνεται ως ο καταρχάς και καταρχήν «πειναλέος» λόγω ανεργίας πολίτης;
ΣΤ) Πώς θεωρούμε τη δυνατότητα της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης από την Ε.Μ.Ε. των δυνατοτήτων των συναδέλφων που και με δείγματα γραφής έχουν πιστοποιητικό μεγάλων δυνατοτήτων και που παρόλα αυτά δεν αξιοποιούνται;
Ζ) Ποια η γνώμη μας για το χάρισμα και την αριστεία στα Μαθηματικά;
Αυτά μου ήρθαν αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις πέντε αράδες στο Νου και θα ήθελα να τα κοινοποιήσω στην πλατφόρμα μας εδώ στην οικογένεια mathematica. Προφανώς και θα επανέρχομαι αν τύχει να τεθούν και άλλα ερωτήματα.


edit: Φραστική διόρθωση σε ένα σημείο.
τελευταία επεξεργασία από S.E.Louridas σε Τετ Φεβ 15, 2017 10:09 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.


S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
aggelxronop
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Μαρ 22, 2011 11:14 am

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#18

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aggelxronop » Τρί Φεβ 14, 2017 6:10 pm

Με αφορμή την παραπάνω απάντηση ‪#16 ‪από mathmike » Τρί Φεβ 14, 2017 1:56 pm‬

Όσοι/όσες απόρησαν (όπως και εγώ) σε ποιον(;) απευθύνεται η προσφώνηση “Αγαπητέ Ανδρέα” και επίσης σε όσους/όσες διερωτήθηκαν (όπως και εγώ) ποιο(;) κείμενο προκάλεσε την παραπάνω εκτενέστατη απάντηση από mathmike (Τρί Φεβ 14, 2017 1:56 pm‬)
Και επειδή η δεοντολογία επιβάλλει να γνωρίζουμε ποιος μίλησε πρώτος, και τι είπε, για να εκτιμήσουμε αναλόγως και την απάντηση. Οπότε για να μην είναι ελλειμματική εκτενέστατη απάντηση από mathmike συμπληρώνω ότι προφανώς:
Ο Ανδρέας είναι ο Ανδρέας Πούλος και το μήνυμά του αναρτήθηκε σήμερα στο https://www.facebook.com/groups/6186029 ... 6/?fref=ts
όπου αναρτήθηκε και η παραπάνω εκτενέστατη απάντηση από mathmike (Τρί Φεβ 14, 2017 1:56 pm‬)

Και για την πληρότητα της απάντησης του mathmike επισημαίνω ότι από την ομάδα του f.b. της "Μαθηματικής Άνοιξης" δεν έχει αποχωρήσει (μέχρι και τώρα) ο (εκλογικός) εκπρόσωπος της “Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μαθηματικών” κ. Γιάννης Κερασαρίδης!!!

Α. Χ. Χρονοπούλου


Στέλιος Νεγρεπόντης
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τετ Φεβ 08, 2017 9:06 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#19

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Νεγρεπόντης » Πέμ Φεβ 16, 2017 10:46 am

Το αλληλένδετο των θεμάτων που θέτει ο συνάδελφος κ. Λουρίδας

Τα θέματα που θέτει ο κ. Λουρίδας προς συζήτηση μεταξύ των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές της ΕΜΕ είναι σημαντικά. Τι κρίμα που η συζήτηση διεξάγεται όχι από την ίδια την ΕΜΕ, η οποία επιδεικνύει μικρότερη ευαισθησία να ενημερώσει τα μέλη της για το περιεχόμενο των εκλογών, απ’ ότι ο φιλόξενος ανεξάρτητος μαθηματικός ιστότοπος mathematica.gr, όπου έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό η κρίσιμη και αναγκαία εκλογική αντιπαράθεση για τις εκλογές στις 19 Μαρτίου. Θα ανταποκριθώ στα θέματα που θίγει ο κ. Λουρίδας, προσπαθώντας κυρίως να αναδείξω τον αληλένδετο χαρακτήρα των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Αρχίζω με ένα βασικό στοιχείο, που βαρύνει αρνητικά την ΕΜΕ και το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Υπάρχουν σήμερα κατά πρόχειρους υπολογισμούς 25 με 30 χιλιάδες Έλληνες μαθηματικοί αλλά μόνο 1400 ενεργά ταμειακώς εντάξει μέλη της ΕΜΕ, ένα απίστευτά μικρό 5% των Ελλήνων μαθηματικών.
Αυτή η αποξένωση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η ΕΜΕ δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μαθηματικών. Αυτό και μόνο αντικειμενικά αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της ΕΜΕ. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια γενναία αύξηση του αριθμού των μαθηματικών που μετέχουν στη Μαθηματική Εταιρεία.

Προτείνω δύο αρχικά βήματα.
Η ΕΜΕ θα πρέπει να αναζητεί δύο φορές το χρόνο τις καταστάσεις αποφοίτησης των νέων πτυχιούχων μαθηματικών από όλα τα μαθηματικά τμήματα της χώρας, και να τους προσφέρει δωρεάν εγγραφή ως μέλος για ένα έτος.
Ακόμη θα πρέπει να διαγράψει άμεσα όλα τα μέλη που δεν έχουν πληρώσει συνδρομή για τα τελευταία δύο έτη (και να διαγράψει συγχρόνως όλα τα χρέη αυτών των μελών από την μη πληρωμή των παλαιών συνδρομών) και συγχρόνως να απευθύνει πρόσκληση επανεγγραφής τους ως νέα μέλη (με υποχρέωση πληρωμής μόνο της συνδρομής του τρέχοντος έτους).
Στο μέλλον όποιος δεν πληρώνει τις συνδρομές των τελευταίων δύο ετών πρέπει, μετά μια ειδοποίηση, να διαγράφεται.
Τα συσσωρευμένα χρέη πληρωμής συνδρομών ενεργούν αποτρεπτικά για τυχόν επανενεργοποίηση κάποιου ανενεργού μέλους, και βαθμιαία συντείνει στην αύξηση της αποξένωσης του σώματος των Ελλήνων μαθηματικών από την ΕΜΕ.
Με αυτά και παρόμοια μέτρα, ο αριθμός των ενεργών μελών της ΕΜΕ θα αυξηθεί.

Βέβαια αυτή η αύξηση δεν θα είναι διατηρήσιμη αν παράλληλα δεν συμβούν δραματικές βελτιώσεις στα όσα προσφέρει η ΕΜΕ στα μέλη της.
ενδεικτικά θα πρέπει να αναπτύξει ένα ιστότοπο, τουλάχιστον τόσο ελκυστικό όσο ο εξαίρετος ιστότοπος mathematica.gr. Η σύγκριση των κορυφαίων ιστότοπων με μαθηματικό περιεχόμενο που λειτουργούν σήμερα στοδιαδύκτιο και του ιστότοπου της ΕΜΕ είναι αποκαρδιωτική, και εξηγεί την αποξένωση που πλήττει την ΕΜΕ. Τα περιοδικά, σήμερα παρηκμασμένα, θα πρέπει να καταστούν κορυφαία σε περιεχόμενο και ελκυστικά σε εμφάνιση. Και πάλι η σύγκριση των εκδόσεων της ΕΜΕ με τις εκδόσεις π.χ. του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική.
Η ΕΜΕ πρέπει να καταστεί απολύτως ανταγωνιστική και όχι περίπου αμελητέος ουραγός στα θέματα όπου είναι φύσει κατ΄εξοχήν αρμόδια.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Πάντως όχι αυτοί που έχουν διοικήσει την ΕΜΕ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτά μπορούν να γίνουν με μια μεγαλόπνοη συνεργασία και ενότητα του συνόλου της Ελληνικής μαθηματικής κοινότητος, μακριά από στείρες έριδες και αποκλεισμούς που δυστυχώς κυριάρχησαν για μεγάλο διάστημα στην ΕΜΕ. Τα περιοδικά και ο ιστότοπος θα πρέπει να διευθύνονται από ότι πιο εκλεκτό υπάρχει στην Ελληνική Μαθηματική Κοινότητα. Θα προταθούν άτομα βάσει βιογραφικών, διεθνών προδιαγραφών, και αξιοκρατίας. Θα πρέπει με καθολική συμφωνία να προωθούμε τους άριστους, όχι φιλικά προσκείμενες μετριότητες.
Όπως αναλύεται στην Διακήρυξη της Μαθηματικής Άνοιξης, οι διαγωνισμοί της ΕΜΕ θα πρέπει να είναι χρήσιμοι για την ανακάλυψη μαθηματικών ταλέντων και αριστείας αλλά και για τον εντοπισμό των σοβαρών αδυναμιών και συνεπαγόμενη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι δύο στόχοι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, και δεν συγκρούονται όπως ψευτοδιλημματικά ισχυρίζονται ορισμένοι.
Η Ελληνική Μαθηματική Κοινότητα θα πρέπει άμεσα να είναι μία και ενιαία. Ο διαχωρισμός σε μέλη τακτικά και αντεπιστέλλοντα είναι παρωχημένος. Τα παραρτήματα θα πρέπει να έχουν οικονομική ανεξαρτησία, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας. Θέλουμε ισχυρά, ανεξάρτητα και ανθηρά παραρτήματα, όχι ελεγχόμενα, εξαρτημένα, και φυτοζωούντα.
Η διεύρυνση και αναβάθμιση της ΕΜΕ θα έχει την εξής ευεργετική συνέπεια: ο λόγος και η παρέμβαση της ΕΜΕ θα είναι ισχυρός και θα έχει κύρος, τόσο στην πολιτεία όσο και στην κοινωνία. Η ΕΜΕ δεν θα είναι υποτακτική στην εκάστοτε Κυβέρνηση (όπως όταν κάποτε προσπαθούσε να πείσει ότι υπάρχουν δύο ορισμοί του σημείου καμπής…) ούτε και εξ ορισμού αντίθετη. Θα έχει λόγο στιβαρό και αυτόνομο, στα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα που μας αφορούν. Ποιο είναι και ήταν άραγε το κύρος της ΕΜΕ; Φοβάμαι ότι με την αποξένωση του συντριπτικά μεγάλου μέρους των μαθηματικών από την ΕΜΕ και με την μετριότητα που την διατρέχει σε όλα τα επίπεδα, η δυνατότητα παρέμβασής της είναι πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Π.χ. στην 36-μελή Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία δεν υπάρχει ούτε ένας μαθηματικός!

Συνοψίζω: Χρειάζεται δραματική αύξηση των Ελλήνων μαθηματικών που συμμετέχουν ενεργά στην ΕΜΕ, για να ανατραπεί η σημερινή συρρίκνωση και αποξένωση. Χρειάζεται δραματική άνοδος του επιπέδου των προσφερομένων από την ΕΜΕ, με την χρησιμοποίηση των αρίστων, πιο ταλαντούχων και πιο επιτυχημένων μαθηματικών στις διάφορες δεξιότητες που απαιτούνται, για να ξεφύγουμε από την σημερινή καταθλιπτική μετριότητα. Αν αρχίσουν να γίνονται αυτά, το κύρος της ΕΜΕ θα αυξηθεί, από το σημερινό ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, και θα μπορέσει να ασκήσει τον κρίσιμο παρεμβατικό της ρόλο προς την πολιτεία και την κοινωνία.
Δεν νοείται ισχυρή Εταιρεία, με κύρος και δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε κρίσιμα θέματα, αν η Εταιρεία έχει συστηματικά αποξενώσει τα φυσικά μέλη της και χαρακτηρίζεται από μετριοκρατία.


ykerasar
Δημοσιεύσεις: 489
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 9:37 pm

Re: Μαθηματική Άνοιξη

#20

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ykerasar » Παρ Φεβ 17, 2017 9:23 am

αγαπητοί συνάδελφοι, ''απουσίασα'' τις τελευταίες 4 μέρες, γιατί μια έντονη ίωση με ταλάνιζε. Εξ αιτίας αυτού, γράφτηκαν πολλά για το άτομό μου και για το συνδυασμό της ''Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μαθηματικών''. Επειδή πρέπει (με ηρεμία) να επανέλθω και θα απαντήσω λεπτομερώς.
Επειδή, ο ιδιότυπος ζήλος καλά κρατεί, απαντώ στις εκκλήσεις κάποιων που κραδαίνουν, δίκην τροπαίου, ότι «δεν έχει αποχωρήσει (μέχρι και τώρα) ο (εκλογικός) εκπρόσωπος της “Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μαθηματικών” κ. Γιάννης Κερασαρίδης!!!»
Ειλικρινά, ο «(εκλογικός) εκπρόσωπος της “Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μαθηματικών” κ. Γιάννης Κερασαρίδης!!!», πρέπει να κάνει δήλωση αποχώρησης από κάπου που ποτέ δεν προσχώρησε; Να αποχωρήσει από κάπου, που παρά την στοιχειοδέστερη δεοντολόγία, τον ...προσχώρησαν;
Μόλις επανέλθω, από τις ιατρικές επισκέψεις, κι αφού συσκεφτώ με τους πανάξιους συνυποψήφιούς μου, θα υπάρξει από μέρους μας εκτενέστατη τοποθέτηση
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
(εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μαθηματικών)


Κλειδωμένο

Επιστροφή σε “ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης