Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

Συντονιστής: spyros

mlks

Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mlks » Παρ Φεβ 27, 2009 7:06 pm

(Απο http://clubs.pathfinder.gr/MATHEMATICS)


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ "ΚΑΓΚΟΥΡΟ"

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ!!!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,



Το Δ.Σ. της , δηλώνει ότι είναι αντίθετο με κάθε απόπειρα σύνδεσης του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και τα δήθεν «εκπαιδευτικά» προγράμματά τους.
Τελευταίο παράδειγμα ο «διαγωνισμός Μαθηματικών Καγκουρό» που οργανώνει μια «εταιρεία», η οποία ζητά απ΄ τον συνάδελφο - Μαθηματικό του Δημόσιου Σχολείου:

- να της εξασφαλίσει το σχολείο που υπηρετεί ο ίδιος, για να γίνει ο διαγωνισμός,

- να της εξασφαλίσει υποδομή και εξοπλισμό διεξαγωγής εξετάσεων,

- να οργανώσει και να επιβλέψει το διαγωνισμό

- να πείσει μαθητές να πάρουν μέρος, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους 10 ευρώ το «κεφάλι»,

- να στείλει τα λεφτά αυτά που θα μαζέψει στην «εταιρεία»

- να προωθήσει τις πωλήσεις που η εν λόγω εταιρεία προωθεί μέσα του site της

- να μοιράσει τα «δωράκια» που προβλέπονται για τους μαθητές που θα συμμετέχουν

- και σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του να πάρει κι αυτός το «μερδικό» του που είναι 1,5 ευρώ για κάθε μαθητή που θα πείσει να συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Μια εταιρεία που ζητά «πλασιέδες» – εκπαιδευτικούς μέσα σε κάθε σχολείο για να βγάλει λεφτά με τα ψέματα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή την ξεδιάντροπη, αλλά καλοστημένη «μπίζνα» την προωθεί και την διαφημίζει μέσα στα σχολεία το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του που έστειλε σ΄ όλα τα σχολεία (9/2/09-14687/Γ2).

Στις μέρες μας, που υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός και από το Υπουργείο Παιδείας για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της δημόσιας εκπαίδευσης στην επέλαση των εταιρειών, είναι ανάγκη ο κάθε Εκπαιδευτικός χωριστά και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών συνολικά, να υψώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί.

- Γιατί το σχολείο δεν είναι «Μπάτε σκύλοι, αλέστε»

- Γιατί ο Καθηγητής δεν είναι «πλασιέ» εταιρειών, προϊόντων, «προγραμμάτων» και «προορισμών».

- Γιατί το σχολείο δεν είναι διαφημιστική ταμπέλα, για τη διαφήμιση που γίνεται δήθεν στο όνομα κάποιων «εκπαιδευτικών» δραστηριοτήτων και προγραμμάτων. Στο σχολείο οι μορφωτικές δραστηριότητες γίνονται με ευθύνη των εκπαιδευτικών και καμιά «καλόκαρδη» εταιρεία δε χωρά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

- Γιατί το σχολείο δεν είναι «αγορά» κι ο μαθητής δεν είναι «πελάτης». Η ηλικία του μπορεί να είναι η καταλληλότερη για να αφήσουν ανεξίτηλα τα διαφημιστικά σημάδια τους οι «μάνατζερ» των διάφορων εταιρειών. Αλλά στη συνείδηση όλων των εκπαιδευτικών, αυτό δεν περιέχεται μέσα στο ρόλο του δημόσιου σχολείου και του Εκπαιδευτικού.

- Γιατί καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να «ευεργετήσει» το σχολείο χωρίς να σκέφτεται τα άμεσα ή μακροπρόθεσμα οφέλη της από αυτή τη σχέση.

- Γιατί η επέλαση αυτή των εταιρειών μέσα στα σχολεία έχει σαν στόχο και την διάσπαση του ενιαίου περιεχομένου του σχολείου, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τη μετατροπή του σχολείου σε οργανισμό που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν εταιρεία.

- Γιατί ο νόμος του κέρδους δε χωρά ανάμεσα στο δάσκαλο και στο μαθητή και στην τόσο ουσιαστική αλλά και ευαίσθητη σχέση τους.



Καλούμε τους συναδέλφους να είναι πολύ προσεκτικοί σε παρόμοιες «προ(σ)κλήσεις».


· Να στέκονται μακριά από κάθε (φανερή ή συγκαλυμμένη) επιχειρηματική δράση μέσα στο σχολείο.

· Να σταματούν αποφασιστικά κάθε τέτοια απόπειρα και να καταγγέλλουν όσους την προωθούν ή την ανέχονται. Να διεκδικήσουν να παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση.


16/02/09 Το ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

(ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΕΠ AYTOY)


Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 4097
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:35 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Παρ Φεβ 27, 2009 7:31 pm

Το είδα σήμερα το πρωί! Στεναχωρήθηκα τόσο πολύ που ήθελα να φτιάξω μία απαντητική επιστολή! Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά που συμβαίνουν μέσα στο συνδικαλισμό!! Τα μαθηματικά τί τους φταίνε??

Πιστεύω ότι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε ομαδικά μία επιστολή καθώς αυτή η ανακοίνωση (που ΦΑΝΕΡΑ κανένας από εκείνους που την έγραψαν δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά και δε γνωρίζει το διαγωνισμό ΚΑΓΚΟΥΡΟ) θίγει όχι μόνο τους οργανωτές που με τόσο μεράκι ασχολούνται με το διαγωνισμό αλλά και το μέλος της κοινότητάς μας και ξεχωριστό συνάδελφο Πανεπιστημιακό κο Μιχάλη Λάμπρου!!

Εκπροσωπείστε εσείς συνάδελφοι μαθηματικοί από την ανακοίνωση αυτή που έβγαλε ο φορέας που μας εκπροσωπεί ?? Εάν όχι τότε πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αντιταχθούμε σε αυτή με σαφή επιχειρήματα!

Ντροπή σε όσους έβγαλαν αυτή την ανακοίνωση!!

Αλέξανδρος Συγκελάκης


Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
Καρδαμίτσης Σπύρος
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2338
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 11:14 pm
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρδαμίτσης Σπύρος » Παρ Φεβ 27, 2009 8:09 pm

TO ANEΚΔΟΤΟ
Ο Διαγωνισμός του ΛΥΣΙΑ που το κάνει γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας δεν τους πείραξε;;;;;;

μάλιστα το υπουργείο μέσω των δευτεροβαθμίων διευθύνσεων έστειλε στα σχολεία μέχρι και αφίσσες με διαφημιστικό περιεχόμενο του διαγωνισμού!!!! άρα και του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου!!!!

Η συμπαράστασή μας στον Μιχάλη Λάμπρου πρέπει να είναι απεριόριστη γιατί γνωρίζουμε το ήθος του και την επιστημονική του αξία.


Καρδαμίτσης Σπύρος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6962
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:03 pm
Τοποθεσία: Ανθούπολη

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Φεβ 27, 2009 8:10 pm

Απλά θα εξιστορήσω τα εξής...
Το καλοκαίρι που παρακολουθούσα το σεμινάριο της Ε.Μ.Ε για αδιόριστους εκπαιδευτικούς πριν πάω στην Ιπποκράτους, την εβγαζα στα βιβλιοπωλεία
προς αγορά κάποιου βιβλίου...Είμαι μανιακός με τα βιβλία (δυστυχώς αυτή η μανία με έπιασε αργά). Εκεί είδα και αγόρασα
το ''Καγκουρό:Μαθηματικά για όλους,τόμος 1''. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με το όνομα Μιχάλης Λάμπρου
(Πόσο βλάκας ήμουν που δε γνώριζα το Μιχάλη και πόσο έχανα).
Δεν ήξερα καν οτι έγραφε στο παλιό mathematica ειλικρινά κι εγώ είχα πολύ μικρό χρονικό διάστημα που έστελνα,δε γνώριζα πρόσωπα και πράγματα.
Θυμάμαι πως είχα παραπονεθεί για κάτι που είχα διαβάσει και δεν ήμουν γενικά και πολύ ευχαριστημένος...
Όμως μέρα με την ημερα,μήνυμα με το μήνυμα, άρχιζα να κατανοώ περί τίνος πρόκειται και φυσικά να ανακαλύπτω πόσο άδαής αλλά και άδικος ήμουν....
Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι κακό για το Μιχάλη Λάμπρου γιατί πολύ απλά είναι ο πρώτος που μοχθεί εδω μέσα να μας επιμορφώσει,να μας βοηθήσει,να μας συμπαρασταθεί,να μας εμψυχώσει και πάντα ανιδιοτελώς και φυσικά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ...
Και γιατί θα μπορούσε κάλλιστα και ανερυθρίαστα να μην πράξει τίποτα απο τα παραπάνω και να μείνει αμέτοχος,ατάραχος
χωρις να σπαταλάει ούτε δευτερόλεπτο του προσωπικού του χρόνου,που λόγω των υποχρεώσεων του είναι σίγουρο πως είναι εξαιρετικά πιεσμένος...
Δε θα σταθώ στο διαγωνισμό,στα λεγόμενα και στους χαρακτηρισμούς των συντακτών. Είναι άδικα,πέρα για πέρα...
Ίσως κι αυτοί θέλουν το χρόνο τους,όπως κι εγώ για να κατανοήσουν κάποια πράγματα (όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω) και είμαι σίγουρος πως θα μετανιώσουν για τα λεγόμενα τους...


Χρήστος Κυριαζής
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 15762
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Φεβ 27, 2009 8:45 pm

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Τι να πει κανείς. Μετά από 30 χρόνια εθελοντικής εργασίας για όφελος
των μαθητών και συναδέλφων έγινα, φαίνεται, στεγνός επιχειρηματίας Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται ορισμένοι.

Για τον διαγωνισμό Καγκουρό αφιερώνω πάνω από 3000 ώρες τον χρόνο (δεν πέρασε μέρα να μην δουλέψω 6-8 ώρες, έξω από το ωράριό μου) και ο διαγωνισμός με βάζει μέσα για μέσα στο οικονομικό επίπεδο. Αλλά τον διοργανώνω με πάρα πολύ χαρά, γιατί νοιώθω ότι προσφέρω.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι σε Σχολεία με 8 ή 13 ή 21 μαθητές (τα παραδείγματα υπαρκτά) οι μισοί μαθητές παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό.
Τα έσοδα του διαγωνισμού σε αυτά τα σχολεία δεν αρκούν ούτε για τα ταχυδρομικά και οργανωτικά έξοδα. Χώρια το καλαίσθητο μαθηματικό βιβλίο και λοιπά που παίρνουν ΟΛΟΙ οι διαγωνιζόμενοι. Χώρια τα συμβολικά βραβεία που παίρνουν ένας στους έξι. (Π.χ. το 2008 πήραν, μεταξύ άλλων, μία μεγάλη αφίσα 70χ100 cm με θέμα τον Αρχιμήδη.)

Η χαρά που παίρνω ως αντάλλαγμα της χαράς που δίνω στα παιδιά, είναι το μόνο μου κίνητρο.

Ο ενθουσιασμός για τα Μαθηματικά που προκαλώ στα μικρά παιδιά και η ποιότητα του διεθνούς διαγωνισμού που εκπροσωπώ στην Ελλάδα (με πάνω από 5 000 000 διαγωνιζόμενους ανά την υφήλιο) είναι η απάντηση στους
επικριτές μου.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου.


Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2377
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 03, 2009 8:08 am
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Παρ Φεβ 27, 2009 9:29 pm

Σύντροφοι της Δ ΕΛΜΕ

Αν η ανακοίνωση σας για τον διαγωνισμό Καγκουρό διακατέχεται από κάποιου είδους δημοκρατικό πνεύμα τότε με κάνετε να πιστεύω ότι δημοκρατία είναι η πλειοψηφία των μετρίων και ο ανεγκέφαλος φασισμός μιας απαίδευτης πλειοψηφίας.
Θα έπρεπε να προωθείτε τέτοιες ενέργειες και όχι να τις καταδικάζετε εκτός αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το περιεχόμενο και την εκπαιδευτική αξία του διαγωνισμού.
Τότε όμως πάλι καταλαβαίνω γιατί η παιδεία μας έχει τέτοια χάλια και πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα αυτοί στους οποίους έχει ανατεθεί η (μη)μόρφωση των παιδιών μας.
Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αποφασίζετε σύντροφοι της Δ ΕΛΜΕ
Και μόνο το γεγονός ότι υπεὐθυνος του Καγκουρό είναι ο Μιχάλης Λάμπρου, θα έπρεπε κάτι να σας πεί, αλλά δυστυχώς αυτή είναι μια άσκηση την οποία δεν λύσατε (ή δεν μπορείτε να καταλάβετε την λύση της)

Ροδόλφος Μπόρης


k-ser
Δημοσιεύσεις: 870
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 10:22 am
Τοποθεσία: Μουζάκι Καρδίτσας
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Παρ Φεβ 27, 2009 9:34 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τι να πει κανείς. Μετά από 30 χρόνια εθελοντικής εργασίας για όφελος
των μαθητών και συναδέλφων έγινα, φαίνεται, στεγνός επιχειρηματίας Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται ορισμένοι.

Για τον διαγωνισμό Καγκουρό αφιερώνω πάνω από 3000 ώρες τον χρόνο (δεν πέρασε μέρα να μην δουλέψω 6-8 ώρες, έξω από το ωράριό μου) και ο διαγωνισμός με βάζει μέσα για μέσα στο οικονομικό επίπεδο. Αλλά τον διοργανώνω με πάρα πολύ χαρά, γιατί νοιώθω ότι προσφέρω.


Μιχάλης Λάμπρου.
Μιχάλη... μη μασάς!
Όταν το καλό δυναμώνει, το κακό ανασυντάσσεται!
Καλό είναι αυτό.
Καταρχήν, γνωρίζεις το πρόσωπό του:Το ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής.
Μετά, μπορείς να αναζητήσεις και τη ψυχή του.
Τέλος, ανακαλύπτεις από που πρέπει να φυλάγεσαι!

Υπόσχομαι να κάνω ότι μπορώ για να προωθήσω στην περιοχή μου το διαγωνισμό Καγκουρό.


Κώστας Σερίφης
Άβαταρ μέλους
lonis
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Δευ Φεβ 02, 2009 12:33 am
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonis » Παρ Φεβ 27, 2009 9:53 pm

Φυσικά, οφείλουμε μία απάντηση στην ανόητη ανακοίνωση των αγραμμάτων.

Ως forum, ενυπόγραφα και χωρίς τη συμμετοχή του κυρίου Λάμπρου. Αλλά όχι εν βρασμώ. Από αύριο βλέπουμε. Αυτό βεβαίως ουδόλως αποκλείει προσωπικές παρεμβάσεις στο alfavita.gr όπου δημοσιεύτηκε το ψήφισμα.

Μετά απορούμε για την κατάντια του συνδικαλισμού. Από πού απορρέει το δικαίωμα των εκλεγέντων μελών του Δ.Σ. να εκφράζουν τόσο επιθετικά ακραίες απόψεις, χωρίς να γνωρίζουν (γιατί είναι προφανές ότι δεν...); Εκφράζει το κείμενο τις απόψεις περί διαγωνισμού Καγκουρό της πλειοψηφίας των μαθηματικών της Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής;
Αυτά προς το παρόν, στα όρια της αυτοσυγκράτησης

Λεωνίδας Θαρραλίδης


Κάνε το θαύμα για να τ' αρνηθείς (Α. Μπρετόν - Π. Ελυάρ)
Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 3690
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 9:02 am
Τοποθεσία: -mathematica-

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή » Παρ Φεβ 27, 2009 10:17 pm

k-ser έγραψε: Μιχάλη... μη μασάς!
Όταν το καλό δυναμώνει, το κακό ανασυντάσσεται!
πολύ μου αρέσει αυτό !!!
πες τα Κώστα !!!


Φωτεινή Καλδή
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Δημοσιεύσεις: 1112
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 12:01 am
Τοποθεσία: Άλιμος, Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ραϊκόφτσαλης Θωμάς » Παρ Φεβ 27, 2009 10:50 pm

Γράφουν: …. το σχολείο δεν είναι «αγορά» κι ο μαθητής δεν είναι «πελάτης».
Και αναρωτιέμαι:
Έχουν χιούμορ οι άνθρωποι;
Τους ξέφυγε;
Είναι επικίνδυνοι;
Και απαντώ μονολογώντας: Μπα μάλλον είναι απλώς ανίκητοι …..
Μιχάλη και να θέλαμε να ζητήσουμε εκ μέρους τους συγνώμη πάλι δεν θα καταλάβαιναν, γιατί η κατάντια τους δεν περιγράφεται.
Θωμάς Ραϊκόφτσαλης.


Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: Δευ Δεκ 29, 2008 1:18 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#11

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Παρ Φεβ 27, 2009 11:39 pm

Θλίβομαι όταν βλέπω τη ξύλινη, άδικη γλώσσα ενός φορέα, όπως μία ΕΛΜΕ, που ισοπεδώνει ως οδοστρωτήρας κάθε "'ύποπτη" δραστηριότητα, δίχως να έχει ερευνήσει την ΟΥΣΙΑ.

Οι φράσεις:

"η ξεδιάντροπη, αλλά καλοστημένη «μπίζνα»"

Γιατί το σχολείο δεν είναι «Μπάτε σκύλοι, αλέστε»

Η ηλικία του μαθητή μπορεί να είναι η καταλληλότερη για να αφήσουν ανεξίτηλα τα διαφημιστικά σημάδια τους οι «μάνατζερ» των διάφορων εταιρειών.

Γιατί η επέλαση αυτή των εταιρειών μέσα στα σχολεία έχει σαν στόχο και την διάσπαση του ενιαίου περιεχομένου του σχολείου, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τη μετατροπή του σχολείου σε οργανισμό που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν εταιρεία.


δεν αφορούν την πρωτοβουλία, το ήθος και τη διάθεση προσφοράς του Μιχάλη Λάμπρου και των συνεργατών του.

Αν δεν μπορούν ή δε θέλουν να ξεχωρίσουν την πραγματική παρέμβαση του Κεφαλαίου στην Παιδεία, από την απλή πρωτοβουλία συμμετοχής των μαθητών μας σε έναν πνευματικό, επιστημονικό, ευχάριστο μαθηματικό διαγωνισμό, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τους πείσουμε ότι το μηδαμινό χρηματικό ποσό που ζητείται χρειάζεται απλά για να καλύψει μέρος των εξόδων του εγχειρήματος.

Μη ξεχνάμε ότι οι θεσμοθετημένοι φορείς της χώρας μας αποφεύγουν (γιατί;) τη συμμετοχή μας σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς (π.χ. TIMMS), εκτός της έρευνας του ΟΟΣΑ (PISA). Κάποιος έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία.


Θα ήθελα να καυτηριάσω σκωπτικά την ανακοίνωση, μα δεν μπορώ.
Απλά λυπάμαι ειλικρινά!

Γιώργος Ρίζος

Υ.Γ. Είδα την ανακοίνωση στο alfavita, το εξαιρετικό site του Χρ. Κάτσικα, που τόσα προσφέρει στην ενημέρωση για την εκπαίδευση.
Αναρωτιέμαι πώς αντέχουν η ανακοίνωσή τους να τοποθετείται σε ένα χώρο που διαφημίζει βιβλία, φροντιστήρια και είναι πιθανό να "αφήσει ανεξίτηλα τα διαφημιστικά του σημάδια" σ' όποιον τη διαβάσει.

Καλήν Αποκριά σε όλους


Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5561
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Παρ Φεβ 27, 2009 11:51 pm

Όταν μια ΕΛΜΕ προβαίνει σε μια τέτοια ανακοίνωση , τότε πρέπει να ανησυχούμε όλοι για το μέλλον του τόπου αλλά κυρίως πρέπει να κρίνουμε τους εαυτούς μας, διότι εμείς τους ψηφίζουμε και τους δίνουμε βήμα για να εξαπολύουν αυτές τις άνευ προηγουμενου ανακοινώσεις και ανοησίες !

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Νομίζω ότι την ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να την καταγγείλλουν στην πράξη οι συνάδελφοι μαθηματικοί του ανήκουν σε αυτή την ΕΛΜΕ ! Δε μπορεί ! Κάποιο από τα μέλη μας θα τυχαίνει να διδάσκει σε σχολεία αυτής της περιοχής .

Το καλύτερο είναι να επισκεφτεί κάποιος από αυτούς τους συναδέλφους τα γραφεία της Δ ΄ ΕΛΜΕ ή να συναντήσει κάποιο από τα μέλη της και να τους εξηγήσει ήρεμα και πολιτισμένα τι είναι οι διαγωνισμοί αυτοί , τι είναι τα μαθηματικά στο σύγχρονο κόσμο αλλά και σε όλες τις εποχές και μερικά άλλα πράγματα που οι άνθρωποι ξεχνούν ή θέλουν να τα ξεχνούν.

Πολλοί - συνδικαλιστές κυρίως - πιστεύουν ότι το ιδανικό σχολείο πρέπει να είναι ένα κλειστό σύστημα , αποκομένο από τον κόσμο , που να διδάσκει μόνο την .... επανάσταση(;;;;;;;;) και οι μαθητές να περνούν την ώρα τους στους διαδρόμους με πασατέμπο και ανέκδοτα μέχρι να γίνει η επόμενη διαδήλωση ή διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, οπότε τότε οφείλουν να την κοπανήσουν από τις τάξεις και να βγουν στους δρόμους ! Μερικοί θέλουν τα σχολεία να δείχνουν την ύπαρξή τους μόνο στις καταλήψεις και σε κάτι άλλες παρόμοιες καταστάσεις και να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτό που συμβαίνει γύρω τους!
Δυστυχώς , το αποτέλεσμα της αδιαφορίας μας , συνολικά ως εκπαιδευτικών , μας οδήγησε να έχουμε αυτά τα γεγονότα. Καιρός λοιπόν να βγούμε δυναμικά μπροστά και να αρχίσουμε να ..μιλάμε !
Αυτά που διαβάζουμε συχνά , όπως και στην παραπάνω ανακοίνωση είναι προϊόν της δικής μας σιωπής !Θα τολμήσω να πω και της αδιαφορίας !
Στο χέρι μας είναι με λόγο και πειθώ (και αγώνα προφανώς!) να αλλάξουμε τα πράγματα και γιατί όχι και τον κόσμο !

Μιχάλη, ο διαγωνισμός Καγκουρό όχι μόνο θα συνεχίσει να γίνεται αλλά και θα γιγαντωθεί !

Μη σε πτοεί τίποτα! Και σε μας εδώ στην Εύβοια, ήθελαν οι διοικούντες ,μετά από πίεση των συνδικαλιστών(εδώ είναι να τρελαίνεσαι !) , να καταργήσουν το διαγωνισμό για το δημοτικό, διότι -λένε - τι χρωστάνε 30 οι δάσκαλοι (σε όλη την Εϋβοια!!!) να κάνουν επιτήρηση το Σάββατο ! Τους είπαμε να τον καταργήσουν αν θέλουν , αλλά να ξέρουν ότι θα γίνουν κατάπτυστοι, διότι τον διαγωνισμό τον θέλουν τα παιδιά και ο γονείς τους τόσο , όσο δεν μπορώ να περιγράψω.Φέτος 1200 συμμετοχές !!!
Τελικά ο διαγωνισμος θα γίνει στις 7 Μαρτίου(τον βάλαμε 2 εβδομάδες πριν τον καγκουρό, για να μην πέσουν δυο διαγωνισμοί μαζεμένοι), αλλά ξόδεψα πολύ σάλιο για να εξηγώ στους προϊστάμενους πόσο κέρδος και γόητρο αποκτά ο δάσκαλος και το Δημοτικό σχολείο με το διαγωνισμό αυτό.
Καλή προετοιμασία λοιπόν και εύχομαι οι συμμετοχές να αυξηθούν γεωμετρικά (με λόγο λ > e) !
Μπάμπης


Αντώνης Δημητρίου
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Φεβ 27, 2009 11:45 pm

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αντώνης Δημητρίου » Σάβ Φεβ 28, 2009 12:12 am

mlks έγραψε:(Απο http://clubs.pathfinder.gr/MATHEMATICS)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ "ΚΑΓΚΟΥΡΟ"
Ντροπή στο ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ, καθώς και της Ε ΕΛΜΕ που έγραψε ακριβώς τα ίδια πριν δέκα μέρες.

Καταθέτω ότι όταν πρόσφατα έδωσα τα περσινά θέματα του διαγωνισμού στους μαθητές μου, ανταποκρίθηκαν
με ιδιαίτερο ζήλο. Το ίδιο και η κόρη μου (Δ Δημοτικού), την οποία ποτέ δεν είδα να δουλεύει με τόσο ενθουσιασμό.

Τα θέματα του Καγκουρό απευθύνονται σε όσους αγαπούν τα Μαθηματικά και τους αρέσει να σκέπτονται. Είναι απλά αλλά έξυπνα.

Αγόρασα το βιβλίο του Καγκουρό, που οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν έτσι κι αλλιώς με την συμβολική συνδρομή που πληρώνουν. Πρόκειται για φροντισμένη έκδοση με εξαιρετικό περιεχόμενο. Έξυπνο, χαρούμενο και προσιτό στα παιδιά. Μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όποιον το διαβάζει. Τον μαγεύει.

Όχι μόνο δεν μετάνιωσα που αγόρασα το βιβλίο, αλλά έμεινα με την απορία πώς μπορεί με το συμβολικό ποσό της συνδρομής (δύο φραπέδες) να καλύπτονται τα έξοδα του διαγωνισμού, αφού το βιβλίο από μόνο του κοστίζει και αξίζει περισσότερα.

Εύγε στους οργανωτές του διαγωνισμού. Εύγε στους συγγραφείς του βιβλίου.

Μην το βάζετε κάτω. Θα σας στηρίξουμε γιατί προσφέρετε στον τόπο. Θα σας στηρίξουμε γιατί πάτε αντίθετα στο ρεύμα των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την αξία της προσφοράς σας στο τόπο.

Μου κάνει εντύπωση η επιπολαιότητα του ΔΣ της Δ και της Ε ΕΛΜΕ. Καλά, δεν είδαν ότι το βιβλίο και ο διαγωνισμός απευθύνεται στις λαϊκές μάζες. Τι θέλουν, μόνο η ελίτ και οι οικονομικά ισχυρότεροι να έχουν πρόσβαση σε Μαθηματικά; Διάβασαν το βιβλίο. Ή μάλλον, το είδαν; Αμφιβάλω και λυπάμαι.

Η δύο ΕΛΜΕ οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγνώμη που επιχειρούν (νομίζουν!) να πνίξουν μία καλή προσπάθεια. Ας αποκαταστήσουν έστω τώρα την ανοησία τους. Θα μετανιώσουν που μένουν έξω από προσπάθειες που ενισχύουν την παιδεία του τόπου.

Αργά και που εμφανίζονται στο τόπο μας ευγενείς προσπάθειες. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να στέκεται εμπόδιο στα καλά του τόπου, που τόσο σπανίζουν. Ας μη ξεραθεί η όαση που πάει να ανθίσει.

Νοιώθω πικρία για την ανακοίνωση των δύο ΕΛΜΕ. Κλείνω με μία η δική μου συγνώμη για την κατάσταση που δημιουργείται.

Αντώνης Δημητρίου ΠΕ03


Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος
Δημοσιεύσεις: 988
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 04, 2009 9:49 am
Τοποθεσία: ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#14

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Σάβ Φεβ 28, 2009 1:43 am

Αυτοί που έβγαλαν την ανακοίνωση εναντίον του διαγωνισμού ΚΑΓΚΟΥΡΟ είναι συνδικαλιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χάσει κάθε επαφή με την εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν να μπουν σε τάξη πάνω από 15 χρόνια. Είναι βέβαιο ότι θέλουν να αποδείξουν ότι κάτι κάνουν και ότι δεν παίρνουν τσάμπα τον μισθό τους. Θέλουν να φέρουν την εκπαίδευση στα μέτρα τους και να επιβάλουν την «δικτατορία της μετριότητας». Μέχρι τώρα το έχουν καταφέρει αρκετά, εφαρμόζοντας τη θεωρία « κατεβείτε να εξισωθούμε». Έχουν μεγάλη ευθύνη για τα χάλια της παιδείας στον τόπο μας.
Θέλω όμως να απευθυνθώ σ' αυτούς που έβγαλαν την ανακοίνωση και να τους πω:
1) Αν γνωρίζατε τον υπεύθυνο του διαγωνισμού αυτού στην Ελλάδα , τον πανεπιστημιακό καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, δεν θα βγάζατε την ανακοίνωση αυτή.
2) Αν γνωρίζατε το επιστημονικό ανάστημα του καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, θα
ζητούσατε συγνώμη για την ανακοίνωση αυτή
.
3) Αν γνωρίζατε το ήθος του καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, θα ντρεπόσαστε για την
ανακοίνωση αυτή.

Τέλος, θέλω να πω στον καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου:
« Άφησέ τους αυτούς. Μην τους δίνεις σημασία Τόσα ξέρουν ,τόσα λένε. Όχι μόνον δεν θέλουν αλλά και δεν μπορούν να καταλάβουν τι προσφέρουν οι διαγωνισμοί στα Μαθηματικά . Κάνε τη δουλειά σου όπως ξέρεις τόσα χρόνια. Για το καλό των παιδιών. Για το καλό όλων μας. Εμείς θα είμαστε μαζί σου».


Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
nkatsipis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 778
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 10:26 am
Τοποθεσία: Σαντορίνη
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#15

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nkatsipis » Σάβ Φεβ 28, 2009 2:17 am

Απορώ πως είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα από συναδέλφους, για ένα διαγωνισμό , που έχει ως μοναδικό σκοπό να προσφέρει στην Μαθηματική κοινότητα...???
Είχα την τύχη να έχω καθηγητή τον κο Λάμπρου και διαβάζω την ανακοίνωση και στεναχωριέμαι διπλά...!
Πραγματικά είναι πέρα για πέρα άδικο!!!


Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4455
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 7:13 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#16

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Σάβ Φεβ 28, 2009 7:57 am

Καλή σας μέρα
Το έχω γράψει εδώ αλλά και αλλού και είναι άχαρο να επανέρχομαι. Το ότι ο κρατικός και επιδοτούμενος δήθεν αριστερός και δήθεν συνδικαλισμός δείχνει για άλλη μία φορά το αποκρουστικό του πρόσωπο δεν με εκπλήσσει. Και μάλλον δεν εκπλήσσει κανένα. Κάπου ανάμεσα στις καταλήψεις, στο κάψιμο και λεηλασία του κέντρου της Αθήνας, στην φασιστική διακοπή θεατρικών παραστάσεωτν του τύπου "θα μας ακούσετε θέτε δε θέτε" και σε άλλα ωραία κινηματικά τα θρασίμια αποφάσισαν να δώσουν άλλη μία μάχη "ενάντια" (αχ αυτά τα Ελληνικά τους) στον πολυπλόκαμο καπιταλισμό κτυπώντας τον κατάκαρδα δηλαδή...στον διαγωνισμό Καγκουρο.
Γενικά η μόνη λύση είναι να αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί να ξωπετάξουν από τα πράγματα της Παιδείας αυτό το άθλιο νεόπλασμα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχω πάψει να θεωρώ πια συναδέλφους μας.
Ειδικά μία λιτή ανακοίνωση έκφρασης αγάπης και συμπαράστασης στον εξαιρετικό μας δάσκαλο Μιχάλη Λάμπρου ίσως θα έπρεπε να γίνει. Όχι απευθυνόμενη στους αθλίους (που θα αποτελούσε γι αυτούς συλλεκτικό έπαινο) αλλά στους συναδέλφους μας. Ας την συντάξει κάποιος γιατι εγώ αδυνατώ να χρησιμοποιήσω κόσμια γλώσσα.
Μαυρογιάννης


Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
kostas.zig
Δημοσιεύσεις: 533
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 3:29 pm

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#17

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas.zig » Σάβ Φεβ 28, 2009 9:23 am

Τι μπορεί να πεί κανείς για την προσφορά του καθηγητή Λάμπρου!!!! Οι άνθρωποι προφανώς δεν γνωρίζουν.... Συμφωνώ με το Λεωνίδα ότι οφείλουμε μία ανακοίνωση όλα τα μέλη αυτής της κοινότητας που τόσα μας έχει προσφέρει ο συγκεκριμένος καθηγητής. Μακάρι και άλλοι Πανεπιστημιακοί να είχαν την διάθεση για προσφορά που έχει ο Μιχάλης.
Πρέπι να συνταχθεί μια επιστολή και να υπογράψουμε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ. Δεν μπορεί να αφήνουμε αναπάντητες τέτοιες "ανοησίες", τουλάχιστον!


Ζυγούρης Κώστας
Άβαταρ μέλους
nicolae
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 10:04 am

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#18

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nicolae » Σάβ Φεβ 28, 2009 10:14 am

Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Ας δυναμώσουμε την Πανελλήνια Ένωση Μαθηματικών!! http://www.ugm.gr


2ος νόμος του Μέρφυ: Τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο, από όσο φαίνεται οτι είναι.
Άβαταρ μέλους
lonis
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Δευ Φεβ 02, 2009 12:33 am
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#19

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonis » Σάβ Φεβ 28, 2009 9:36 pm

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΦΥΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑ

Προβληματίστηκα κατά πόσο θα έπρεπε να σχολιάσω το ψήφισμα της Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Απαντήσεις σε τέτοιου επιπέδου κείμενα, δικαιολογούν εν μέρει την ύπαρξή τους, έστω και λόγω αρνητικής δημοσιότητας. Αλλά η μεγάλη επισκεψιμότητα του alfavita που μας φιλοξενεί αφενός και η έμμεση διαφήμιση - που θα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την ύπαρξη και τους στόχους του εξαιρετικού μαθηματικού διαγωνισμού «Καγκουρό» - αφετέρου, με αναγκάζουν να το κάνω.

Ο διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό», ξεκίνησε το 1993 από 8 ευρωπαϊκές χώρες ενώ η Ελλάδα συμμετέχει από το 2007. Η περσινή συμμετοχή ήταν της τάξης των 5,1 εκατομμυρίων μαθητών από 42 χώρες. Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση των μαθηματικών με διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Τα θέματα είναι πρωτότυπα, ευχάριστα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Αρκούν τα σχολικά μαθηματικά της αντίστοιχης τάξης (από Γ Δημοτικού έως Γ Λυκείου), το καθαρό μυαλό και η αγάπη για τα μαθηματικά. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν συγκρίνονται ανά χώρα (όπως πχ στο διαγωνισμό PISA) και επομένως δεν αποσκοπούν στην παραγωγή διεθνούς εκπαιδευτικής πολιτικής.
Το ξαναγράφω, να το καταλάβουμε όλοι: Δεν αποσκοπούν στην παραγωγή διεθνούς εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η οικονομική επιβάρυνση κάθε μαθητή είναι της τάξης των 10 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1,5 ευρώ κρατείται για να αποζημιωθούν στοιχειωδώς οι επιτηρητές, που πέρα από το χρόνο που θα διαθέσουν για την οργάνωση του διαγωνισμού στο σχολείο τους, θα «χάσουν» και το πρωινό του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. Κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε να πληρώνουν από 1,5 ευρώ, για να διατρανώσουν ακόμη περισσότερο την ιεραποστολικότητα του εγχειρήματος. Ή να διαθέτουν το ποσό στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ώστε να παράγει, έμμισθα πλέον, τέτοιου επιπέδου ψηφίσματα. Συνεχίζω: με τα υπόλοιπα 8,5 ευρώ κάθε μαθητής, ακόμη κι αν δεν απάντησε ούτε σε μία ερώτηση, παίρνει ως δώρο ένα πολυτελούς εμφάνισης τετράχρωμο βιβλίο που περιέχει τις εκφωνήσεις και τις απαντήσεις όλων των θεμάτων και όλων των τάξεων του διαγωνισμού και επιπλέον ευχάριστα θέματα μαθηματικού περιεχομένου για κάθε τάξη. Το βιβλίο αυτό, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, κυκλοφορεί στο εμπόριο, στην τιμή των 15-16 ευρώ. (Για κάποιον που ξέρει τα ποσοστά αποθηκών και βιβλιοπωλείων, είναι γνωστό ότι το ποσό που καταλήγει μέσω του κυκλώματος αυτού στην εταιρεία είναι περίπου 7 ευρώ ανά αντίτυπο). Προσωπικά με μεγάλη ευχαρίστηση το δωρίζω κατά διαστήματα σε παιδιά φίλων. Το ποσό είναι λογικό για δώρο και η χαρά των παιδιών με αποζημιώνει, σε αντίθεση με τη συνδρομή που δίνω στην ΟΛΜΕ που ώρες – ώρες (όπως τώρα) …

Παρέχεται ακόμη, αισθητικά άρτια βεβαίωση συμμετοχής, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα επιφανών αρχαίων ελλήνων μαθηματικών και τα πρώτα 122 ψηφία του αριθμού π=3,14… Ένας στους 6 μαθητές – ανάλογα με την επίδοση – παίρνει επιπλέον δώρο, ενώ στο σύνολο των μαθητών πάλι, έχουν δοθεί – σε άλλες χρονιές, για φέτος δεν ξέρω τι θα γίνει – από ένα cd με εκπαιδευτικό υλικό και μία κατασκευή από χαρτόνι με την οποία μπορούν να εκτελούν πολλαπλασιασμούς με ένα διαφορετικό αλλά ενδιαφέροντα τρόπο. Αυτά με τα 8,5 ευρώ. Τέλος, ας σημειώσουμε ότι όλα τα έξοδα του διαγωνισμού – ταχυδρομικά για τη μεταφορά των ήδη φωτοτυπημένων θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα και τη μεταφορά των γραπτών από το σχολείο βαρύνουν την εταιρεία (συγγνώμη αν δεν καταλαβαίνω τη διαφορά με το «εταιρεία» που χρησιμοποιεί το ΔΣ) «Καγκουρό Ελλάς». Η οποία, είναι αυτονόητο, εκδίδει κανονικά αποδείξεις για τα τρελά ποσά που εισπράττει στις πλάτες των μαθητών.

Όποιος έκανε πρόχειρους υπολογισμούς, μάλλον θα συμπέρανε πως μόνο ένας βλαξ θα αναλάμβανε να προωθήσει στην Ελλάδα τέτοιο εγχείρημα. Το οποίο απαιτεί αμέτρητες εργατοώρες πριν τη διεξαγωγή, τόσο για την οργάνωση του διαγωνισμού όσο για τη συγγραφή των επιπλέον κειμένων του βιβλίου. Χώρια τα γραφειοκρατικά.

Ο βλαξ βρέθηκε και ονομάζεται Μιχάλης Λάμπρου. Είναι καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης εδώ και χρόνια και διεθνούς φήμης επιστήμονας , ίσως όμως όχι τόσο γνωστός στη Δυτική Αττική. Έχει διατελέσει υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και, πέρα από τα δικά του συγγράμματα, βρίσκεται πίσω από την έκδοση εξαιρετικών μαθηματικών ξενόγλωσσων βιβλίων που κοσμούν τις βιβλιοθήκες μας. Εννοώ τις βιβλιοθήκες των εγγραμμάτων μαθηματικών, που αγαπούν την επιστήμη τους και αυτομορφώνονται αντί να περιμένουν την κρατική επιμόρφωση, σα δώρο εξ ουρανού. Ο Μιχάλης Λάμπρου συμμετέχει αφιλοκερδώς στην επιμόρφωσή μας και μέσω του mathematica.gr, ενός forum όπου μπορεί κανείς να συμμετέχει, να θέτει μαθηματικά προβλήματα, απορίες, θέματα για συζήτηση κλπ. Με ιώβεια υπομονή, κέφι νεόκοπου ερωτευμένου με τα μαθηματικά και χωρίς κανένα σνομπισμό, που θα δικαιολογούνταν από το επιστημονικό του ανάστημα. Μπείτε, δείτε τις δημοσιεύσεις του, δείτε κυρίως την ώρα δημοσίευσης. (Οι περισσότεροι από μας κοιμόμαστε εκείνη την ώρα αλλά δυστυχώς ακόμη περισσότεροι κοιμόμαστε πάντα!)
Όλα αυτά, λοιπόν, δωρεάν. Δωρεάν – τζάμπα! Για να καταλαβαίνουμε όλοι.

Από την άλλη έχουμε το ασυνάρτητο, βαθιά προσβλητικό και απαξιωτικό ψήφισμα της Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής (και όχι «ψήφισμα» φυσικά, αφού, για να μιλάμε στοιχειώδη ελληνικά, ψηφίστηκε και δεν «ψηφίστηκε». Δηλαδή, ομοίως μία εταιρεία δεν είναι «εταιρεία», η αγορά είναι «αγορά», και δυστυχώς οι «εκπαιδευτικές» δραστηριότητες περί ων ο λόγος, είναι εκπαιδευτικές δραστηριότητες! Για να καταλαβαίνουμε όλοι):
Με παντελή άγνοια για το διαγωνισμό τον οποίο κατηγορούν για άλωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Για την ποιότητά του, τους υπεύθυνους, τον ισολογισμό (πάντα μείον), τα σχέδια (εδώ, πράγματι η εταιρεία σκοπεύει να διεξάγει του χρόνου νέο διαγωνισμό προς τέρψιν εκατομμυρίων παιδιών).
Με υποτιμητικές εκφράσεις εντός παρενθέσεων («δωράκια», «πλασιέδες», «εταιρεία», «μερδικό» «καλόκαρδη» εταιρεία, «μπίζνα») – ή εκτός (αυτό το αστείο: να βγάλει λεφτά με τα ψέματα, που λέγαμε παιδιά - αλλά αργότερα μάθαμε να εκφραζόμαστε).
Με προσβολή του εθελοντισμού: Δεν υποχρεώνει κανείς τον εκπαιδευτικό να συμμετάσχει, ούτε να πείσει τους μαθητές, ούτε χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του σχολείου, αφού τα αντίγραφα των θεμάτων που δίνονται στους μαθητές είναι ήδη φωτοτυπημένα. Για το ποσό – καρότο του 1,5 ευρώ ανά μαθητή μίλησα ήδη. Είναι εκμαυλιστικό κίνητρο για την ευπαθή τάξη των καταχρεωμένων καθηγητών.
Με φτηνό, φτηνότατο (δωρεάν – τζάμπα!) «συνδικαλισμό». (Θα έρθει ο καθηγητής του σχολείου σε λίγο! Αυτός και μόνο αυτός έχει την ευθύνη των μορφωτικών δραστηριοτήτων του σχολείου!)
Δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη επίθεση καμία αναφορά σε άλλα σχέδια του υπουργείου, σε άλλες περιπτώσεις εισβολής των κακών ιδιωτών στη δημόσια εκπαίδευση, καμία άγνοια για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αν δεν ξέρεις, πρέπει να μαθαίνεις πριν μιλήσεις. Αν εκπροσωπείς και άλλους, πρέπει να μαθαίνεις δυο φορές. Μέχρι να καταλάβεις!


Επίλογος: Στην ίδια γη που ζούμε, μεγαλούργησαν οι αρχαίοι έλληνες μαθηματικοί (επιτρέπεται να μιλάω έτσι, ΔΣ;) Θα έπρεπε να πρωτοστατούμε στη συμμετοχή σε οποιοδήποτε διαγωνισμό σχετίζεται με τα μαθηματικά. Ή μήπως να αφήσουμε την ανάληψη αυτής της βαριάς ευθύνης στους συντάκτες του ψηφίσματος;


Λεωνίδας Θαρραλίδης

Ένας μαθηματικός του δημόσιου σχολείου
Αλλά κατά κανένα τρόπο «συνάδελφος» με τους συντάκτες του ψηφίσματος

(το έστειλα πριν πέντε λεπτά στο alfavita.gr)


Κάνε το θαύμα για να τ' αρνηθείς (Α. Μπρετόν - Π. Ελυάρ)
Άβαταρ μέλους
mathxl
Δημοσιεύσεις: 6736
Εγγραφή: Τρί Δεκ 23, 2008 3:49 pm
Τοποθεσία: Σιδηρόκαστρο
Επικοινωνία:

Re: Ο διαγωνισμός καγκουρό τους πείραξε...

#20

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Σάβ Φεβ 28, 2009 9:45 pm

Κάτι απλό και λιτό
Ελπίζω ο κύριος Λάμπρου να έχει το ψυχικό σθένος και να μην πτοείται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα, ώστε να συνεχίσει την υπερπροσφορά του στον χώρο των μαθηματικών (αλήθεια έχει χρόνο να αναπνέει;;). Μακάρι να κυκλοφορούσε σε αντίτυπα.


Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 9 επισκέπτες